Dodaj do ulubionych

Ile trwa terapia?

07.03.23, 14:19
Jestem w terapii 2.5 roku. Powod: trudna sytuacja z ex, nieumiejętność stawiania granic, wspólne dziecko i roszczeniowy ex. To tak ogólnie.
I teraz tak: ja mam poczucie ze juz chyba czas kończyć. Umiem sobie juz z wieloma kwestiami radzic (cele spisane na poczatku yerapii i weryfikowane po drodze są chyba osiagniete). Do wakacie będzie 3 lata. Ile można... smile

Czy ja Wy gdybyście w terapii to terapeuta sugerował ze czas kończyć czy raczej czekał na sygnał od pacjenta?

Obserwuj wątek
    • kolteta Re: Ile trwa terapia? 07.03.23, 14:24
      Myślę, że powinnaś o tym porozmawiać ze swoim terapeutą a nie pytać na forum. To bardzo indywidualna sprawa jest. Powiedz mu to, co tutaj napisałaś i z nim o tym porozmawiaj. Powodzenia.
    • 35wcieniu Re: Ile trwa terapia? 07.03.23, 14:25
      Nie mam doświadczeń ale w takiej sytuacji chyba bym po prostu spytała co on sądzi o możliwości zakończenia. Niech określi jak to widzi, jak ocenia postępy i czy jest szansa że zbliżasz się do końca leczenia po prostu.
    • kolteta Re: Ile trwa terapia? 07.03.23, 14:26
      I jeszcze - zdarza się, że terapeuta sam sugeruje zakończenie terapii, kiedy widzi, że już faktycznie pacjent to, z czym przyszedł ma "załatwione". ALe jeśli Ty, jako pacjentka czujesz, że już masz, czego potrzebowałaś to oczywiście zasygnalizuj. Nie wiem jaki macie kontrakt, ale zwykle są 3-4 sesje zamykające.
      • ophelia78 Re: Ile trwa terapia? 07.03.23, 15:45
        Dokladnie tak mamy - ze ok 3 sesji zamykających.
    • beataj1 Re: Ile trwa terapia? 07.03.23, 14:34
      Ja zakończyłam swoją po około 3 latach. Po prostu poczułam, że przestałam pracować i terapia stała się obciążeniem a nie realną pomocą.
      Zakończyłam ją z myślą, że przecież to nie antybiotykoterapia. Można przerwać i wrócić po czasie jak/o ile będzie trzeba. Nic się nie stanie.
    • panna.nasturcja Re: Ile trwa terapia? 07.03.23, 14:46
      To pytanie zadaj terapeucie.
      Skoro przyszło Ci ono do głowy to może właśnie pora dla Ciebie na zakończenie (czas trwania terapii też by to sugerował).
    • nutella_fan Re: Ile trwa terapia? 07.03.23, 14:51
      Czemu terapeuta ma chcieć kończyć, jak kasę z tego ma? Nikt rozsądny nie podcina gałęzi, na której siedzi.
      • kolteta Re: Ile trwa terapia? 07.03.23, 15:00
        To niestety bardzo częste ale i bardzo błędne myślenie o terapii.
      • kanna Re: Ile trwa terapia? 07.03.23, 15:03
        Bzdura.
        Terapeuta ma długa listę oczekujących, po co ma tracić czas na pitolenie o dupie Maryni z osobą, która już radzi sobie sama?
        Ze takie postepowanie by było nieemetyczne (ciekawe, ze zakładasz nieetyczność terapeutów) , to wiadomo. Ale przede wszystkim to strata czasu i energii terapeuty.
        No i jest to nudne.
      • igge Re: Ile trwa terapia? 07.03.23, 15:10
        Są etyczni terapeuci i terapeutki , wieszsmile ??
      • ophelia78 Re: Ile trwa terapia? 07.03.23, 15:46
        Akurat ten terapeuta to na listę oczekujacycn jak stąd na księżyc wiec raczej nje ten przypadek

• igge Re: Ile trwa terapia? 07.03.23, 15:09
      U znajomej osoby to terapeutka uznała, że już koniec.
      Terapia trwała dłużej niż u Ciebie.
      Klient jeszcze przez miesiąc czy dwa miał życzenie, żeby terapia potrwała i tak się stało.
      Czyli decyzja była jakby wspólna. Inicjatywa zakończenia terapeuty.
      Ale klient widział efekty i też zgadzał się, że już jest dobrze.
      • igge Re: Ile trwa terapia? 07.03.23, 15:12
        Aha, niektóre nurty terapii są zwykle dłuższe niż inne. Np psychodynamiczna.
    • kanna Re: Ile trwa terapia? 07.03.23, 15:31
      Na ile czasu się umawialiście na początku?
      Jeśli czujesz, ze chcesz kończyć, to koniecznie przegadaj to z terapeutą. Żeby móc na spokojnie domknąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka