Dodaj do ulubionych

Pytanie do kadrowych

09.03.23, 07:59
Ktoś pracuje w sieci sklepów gdzie praca jest od poniedziałku do piątku i w niektóre soboty. Za sobotę pracującą należy się dzień wolnego, lub jak nie ma takiej możliwości płacone są nadgodziny.
W tym tygodniu pracownik miał grafik tak: 6.03-9.03 praca, 10.03 wolne za sobotę (25.03) bo nie dało rady dać wolnego w tygodniu w którym sobota pracująca (inny pracownik będzie miał planowany urlop i brak zastępstwa)
Ale kobieta zachorowała i od 7.03 do 11.03 ma L4.
Jako, że L4 wypadło w dniu wolnym za sobotę to pracodawca w tym dniu liczy dzień wolny i nie daje w innym dniu wolnego.
Od 20.03-25.03 kobieta do pracy, czyi łącznie z sobotą za którą miała mieć wolne.
Mam dwa pytania:
1. Czy faktycznie tak jest, że pracownik był/będzie w pracy w sobotę a w dzień wolny za tą sobotę wypadnie mu L4 to nie ma oddawane tego wolnego w innym dniu?
2. Co jeśli pracodawca uzna ten jeden dzień L4 jako wolne za sobotę a w piątek wieczorem pracownik zadzwoni, że w sobotę nie przyjdzie bo np jelitówka go dopadła?

Zagmatwane, ale nie rozumiem tego i proszę o wyjaśnienie. Kierowniczka mówi, że wolnego nie da w innym dniu bo firma w kartach pracy wpisze 10.03 wolne a nie L4.
No ale do ZUS-u poszło L4 i dla mnie wolne, dzień pracujący, L4, czy urlop to jest co innego.

Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Pytanie do kadrowych 09.03.23, 09:03
      Ja nie kadrowa, ale internety mówią, że:

"Zgodnie z Kodeksem pracy pracownik co do zasady ma prawo do czasu wolnego w weekendy oraz święta. Należy odróżnić powyższą sytuację od sytuacji pracownika, który zgodnie z rozkładem czasu pracy świadczy pracę w soboty czy niedziele, ale w zamian otrzymuje inny dzień roboczy jako wolny. W przypadku gdy choroba pracownika ma miejsce w tym wolnym dniu, nie nabędzie on prawa w zamian do innego dnia wolnego za ten czas."

Zobacz więcej: poradnikprzedsiebiorcy.pl/-choroba-pracownika-podczas-dnia-wolnego-za-prace-w-niedziele-i-swieta
      • rodzicucznia321 Re: Pytanie do kadrowych 09.03.23, 09:22
        Też to czytałam i jestem ciekawa odpowiedzi na drugie moje pytanie.
        • 35wcieniu Re: Pytanie do kadrowych 09.03.23, 09:37
          Drugie pytanie jest z gatunku abstrakcyjnych. Co to znaczy "jeśli zadzwoni że dopadła go jelitówka"? Jak jest chory to niech weźmie zwolnienie, jak nie to urlop na żądanie. Sprecyzuj bardziej o co ci chodzi jakoś konkretnie bo teraz nie wiadomo zupełnie.
    • atenette Re: Pytanie do kadrowych 09.03.23, 09:44
      Pracownik ma zaplanowaną pracę pn-czw i sobota, czyli piątek i niedzielę ma wolna. Jeżeli L4 wypadnie w piątek, bo wypada w jego dzień wolny. Dlaczego pracodawca miałby mu dać za to inny dzień wolny? A jak choroba wypadnie w niedzielę to pracodawca miałby Ci za to dać inny dzień wolny w tygodniu, bo niedzielę przechorowałaś?
      Co do drugiego pytania to przede wszystkim przestań operować dzień wolny za sobotę i wtedy będzie Ci to łatwiej zrozumieć. Pracownik ma pracować przeciętnie 5 dni w tygodniu i ma mieć 2 dni wolnego. W tym przypadku te 2 dni wypadły w piątek i niedziele. Jeżeli w sobotę jest chory to jest chory w swój dzień pracujący i tyle, tak samo jakby był chory w poniedziałek czy wtorek.
      • iwles Re: Pytanie do kadrowych 09.03.23, 10:12
        "jego dzień wolny. Dlaczego pracodawca miałby mu dać za to inny dzień wolny?"

Jeżeli masz l4 w trakcie urlopu, to dni zwolnienia nie liczą się do urlopu.
        Stąd zdziwienie, że nie ma analogicznie przy odbiorze nadgodzin.
        • z_lasu Re: Pytanie do kadrowych 09.03.23, 10:14
          Ale to moim zdaniem nie jest odbiór nadgodzin tylko inny od standardowego plan pracy.
        • atenette Re: Pytanie do kadrowych 09.03.23, 10:30
          Jeśli masz L4 w trakcie urlopu to L4 automatycznie przerywa swój urlop wypoczynkowy. Jest to jakby zupełnie inna sprawa. Dodatkowo sobota w tym przypadku nie była żadną nadgodziną. Nadgodziną byłaby gdyby pracownik pracował od poniedziałku do piątku, a potem pracodawca zlecił mu pracę w nadgodzinach w sobotę. Tutaj mamy normalny grafik gdzie praca zaplanowana została na sobotę, a dni wolne na piątek i niedzielę. Nie występują akurat w tym przypadku nadgodziny.
          • iwles Re: Pytanie do kadrowych 09.03.23, 13:11

Zrozumiałam, że to nie jest grafik "normalny", tylko 10.03 jest dniem wolnym z tytułu pracy w sobotę 25.03.

Praca w sobotę jest ponad wymiar 40-u godzin tygodniowo.
            W rozliczeniu jakimś tam, ustalonym przez zakład pracy, niektórzy mają tygodniowy, inni miesięczny, inni kwartalny, czy półroczny.
            A jeszcze inni mają dodatkowo płatne.
            • atenette Re: Pytanie do kadrowych 09.03.23, 14:43
              Rzeczywiście nie doczytałam, że to za sobotę 25.03. Tak czy inaczej niestety jak w tym dniu, który miał być wolnym za sobotę wypadło L4 to nadal nic nie zmienia i pracownik nie otrzyma tego wolnego w innym terminie.
              www.pip.gov.pl/pl/baza-wiedzy/prawo-pracy/czas-pracy/125067,czy-pracownikowi-przysluguje-dodatkowy-dzien-wolny-za-prace-w-sobote-jezeli-w-dniu-ustalonym-jako-wolny-w-zamian-za-prace-w-sobote-pracownik-byl-na-zwolnieniu-lekarskim-.html
    • eriu Re: Pytanie do kadrowych 09.03.23, 09:54
      Dziewczyno co Ty liczysz? Pracodawca nie jest dobrą ciocią co Ci daje cukierki. Miałaś dzień wolny za pracę czyli taką swoją sobotę prywatną ale ją przechorowałaś. To pracodawca Ci nie da dodatkowej soboty, bo poprzednią przechorowałaś a Tobie ten fakt się nie podoba. Było minęło trzeba żyć dalej.
    • ewag12 Re: Pytanie do kadrowych 09.03.23, 09:57
      Nie, pracodawca nie ma obowiązku wyznaczania innego dnia wolnego. Ma obowiązek wyznaczyć dzień wolny w zamian za prace wykonywaną w dniu wolnym z tytułu przeciętnie pięciodniowego tygodnia pracy. I wyznaczył.
    • rodzicucznia321 Re: Pytanie do kadrowych 09.03.23, 12:23
      To wytłumaczcie mi proszę dlaczego w innych sklepach tej samej sieci kierowniczki dają wolne za sobotę w inny dzień niż ten który wypadł w L4 jak pracownik wróci z chorobowego i jest ok?
      • kubek0802 Re: Pytanie do kadrowych 09.03.23, 12:44
        Bo grafik układają z dołu, a nie z góry i dopasowują do okoliczności.
        • rodzicucznia321 Re: Pytanie do kadrowych 09.03.23, 12:49
          Grafik zawsze jest robiony z góry i tyko ten jeden dzień zmieniają.
          • kubek0802 Re: Pytanie do kadrowych 09.03.23, 12:55
            Więc ten robiony z góry jest proforma i właściwy powstaje z dołu. A zmieniają bo mogą, bo się lubią itd. itp.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka