Dodaj do ulubionych

Kardynał Adam Sapieha

15.03.23, 09:27
Z Krakowa.

I jego relacja z młodym klerykiem Wojtyłą.
Pytanie do osób które oglądały Franciszkanską: co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 09:40
      Kariera przez lozko
    • triss_merigold6 Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 09:42
      Gdyby chodziło o reżysera i aktorkę, nikt nie miałby wątpliwości.
      • homohominilupus Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 09:43
        Kur*a, używajcie sobie na mnie ze naiwna jestem ale jestem w szoku.
        • triss_merigold6 Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 10:10
          Czy ja wiem czy szok? Chyba żaden syf dotyczący Kościoła katolickiego czy innego mnie nie szokuje tyle tego było.
          • ciemnokres Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 10:15
            Mnie trochę to zaskoczyło, ale tak bardziej w stylu, że oto zaginiony puzzel się odnalazł, a nie że szok. Ostatnim szokiem była dla mnie sprawa Degollado, od tej pory nie dziwi nic.
        • borsuczyca.klusek Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 10:24
          Masz pełne prawo czuć się oszukana tak jak i inni ludzie, którym od dzieciaka ten religijny syf wsypywano szuflą do gardła.
    • ciemnokres Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 09:54
      Że Wojtyła zrobił karierę dupą.
      Co innego można myśleć? Pytam z ciekawości, bo nic mi nie przychodzi do głowy.
    • alicia033 Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 10:00
      co tu myśleć?
      Nie on pierwszy, nie ostatni. Taka branża.
    • semihora Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 10:10
      A co tu można pomyśleć?
    • lauren6 Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 10:13
      Pytasz jakie jest prawdopobieństwo, że Sapieha molestował innych kleryków, a swojego pupilka, który pod jego skrzydłami zrobił błyskawiczną karierę już nie?

No pomyślmy... 🤔
      • el.czupakabra Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 10:32
        lauren6 napisała:

> Sapieha molestował innych kleryków

To musiał być dziarski dziadunio. 83 lata, schorowany, napastował seksualnie i pobił biednego księdza Boczka sad
        • iwles Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 12:23

75, jak Wojtyła był klerykiem.
          Dziś prawie tyle mają Kaczyński, Terlecki, Macierewicz, Trump.
          Mówisz, że to zniedołężniałe dziadunie?
          • el.czupakabra Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 12:37
            iwles napisała:

> 75

Historyk Paweł Skibiński mówił u Mazurka, że Sapieha miał 83 lata i był "przykuty do łóżka", gdy rzekomo agresywnie molestował ks. Boczka.
            Ja myślę, że można by zajrzeć do tych UBckich akt i sprawdzić kiedy według Boczka Sapieha go gwałcił, ale nie sądzę, aby TVNowskim badaczom na tym zależało 🤭
            • iwles Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 12:42

Odpowiadałas na post o ewentualnym molestowaniu Wojtyły przez Sapiehę.
              Więc napisałam ci, że nie mógł mieć sporo mniej niż 87 lat.

• el.czupakabra Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 12:46
                iwles napisała:

> Odpowiadałas na post

Dokładnie zacytowałam to, na co odpowiadałam.
      • homohominilupus Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 10:43
        Tam w dokumencie nikt nawet się nie zająknął, chyba boja się powiedzieć o tym głośno, xostawili to ludziom do interpretacji. Przecież to jest cholerne tabu w naszym katolickim.kraju.
        No ja wiem ze to oczywiste że aż boli.
        Pytam, nie wiem w sumie po co, może dlatego że mnie to zszokowalo i potrzebuję sie wygadac a osób z mojego otoczenia to nie rusza. Hiszpanie od lat wiedzą jaką zbrodniczą organizacją jest KK. Nie mieli takiego brainwashu jak ja.
        • lauren6 Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 11:07
          Nie wychowywano mnie w kulcie papaja i dla mnie aspekty tej sprawy nie są szokujące, tylko dość logiczne.

Młodzi ludzie urodzeni po śmierci JP2, którzy nie doświadczyli papomanii, też już mają bardziej obiektywne spojrzenie na sprawę od naszego pokolenia lub starszych. Więc to nie jest tak, że Polska na zawsze jest skazana na kult obrońcy pedofilów. Kolejne pokolenia nas z tego rozliczą.
          • beataj1 Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 11:19
            Ja załapałam sie na publiczny kult JPII, choć w domu była to postać raczej obojętna.

Seksualne wyczyny i zbrodnie kościoła i papieża mnie mało zdziwiły z uwagi na to, że jak tylko zaczęłam krytycznie słuchać jego przekazu wyszło mi bez wątpliwości że gość miał bardzo niezdrowe podejście do seksualności, kobiet i wszystkiego z tym związanego. Miał po prostu zdrowo nierówno pod czapeczką.

To co mnie osobiście zdziwiło w procesie odkremówkowania JPII to to że po pierwsze wcale nie był takim wybitnym myślcielem, dramatopisażem itd. Chodzi o to że nigdy nawet przez myśl mi nie przeszło by czytać jego dzieła, ale gdzieś miałam wtłoczone do głowy że papiez wielkim pisarzem był. A tym czasem nie był.

A drugi większy szok przeżyłam gdy okazało sie że to nie był miły otwarty na innych dziadzio a wredny skur...byk, który jeżeli jacyś mądrzejsi od niego teleologowie się nie zgadzali z jego wizją kościoła i wiary, bezpardonowo i bez litości ich niszczył, zakazywał publicznych wypowiedzi i odsuwał od jakiejkolwiek możliwości dyskusji.
            Niby taki zakochany w demokracji a działał jak despota w brokacie.
            • bazia_morska Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 11:58
              Pięknie napisane, w dodatku lubił i chronił seksualnych drapieżców ten naiwny dziadunio z uśmiechniętą gębą.
            • el.czupakabra Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 12:09
              beataj1 napisała:

> nigdy nawet przez myśl mi nie przeszło by czytać jego dzieła, ale gdzieś miała
              > m wtłoczone do głowy że papiez wielkim pisarzem był. A tym czasem nie był.

Nie czytała, ale w TVN powiedzieli, że tam niczego ciekawego nie ma. TVN też nie czytał, powołał się na ks. Boczka, który czytał.
              • beataj1 Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 12:12
                nie, nie czytała bo nie lubi dramatów co do zasady. Natomiast wszyscy krytycy literaccy są dosyć jednoznaczni w ocenie tych dzieł.
                Są sprawne, przyzwoite ale obok wybitnych nawet nie stały.
                • alicia033 Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 12:31
                  beataj1 napisała:

> Są sprawne, przyzwoite ale obok wybitnych nawet nie stały.

wśród krytyków to raczej uchodzą za gnioty, ich kurtuazyjno-pozytywne oceny brały się z wysokiego stołka wojtyły.
                  Przykłady jego tffurczości poetyckiej były omawiane na forum w tym wątku:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,567,174437963,174437963,Przed_sklepem_jubilera.html#p174438208
                  • daniela34 Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 12:54
                    Ja jestem na tyle stara, że doskonale pamiętam czasy, kiedy tvn to dopiero raczkował, tvn24 nie istniało, a krytycy i nawet ludzie kościoła mówili, że co prawda papież jest wielki i wybitny, ale ta jego poezja to tak "nie bałdzo." Potem dopiero wziął i umarł i już nie można było powiedzieć, że cokolwiek jest "nie bałdzo." Wszystko musiało być wybitne.
                    Aha, tak, czytałam. Tryptyk Rzymski nawet nabyłam drogą kupna.
                • ciemnokres Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 12:51
                  Hehe, próbowałam to czytać w liceum, właśnie albowiem Wojtyła wielkim pisarzem był. Nie dało się, to jest głupie.
                  • el.czupakabra Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 13:09
                    Moja kuzynka czytała Wojtyłę i nawet się dzięki temu nawróciła!
                    • lilia.z.doliny Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 18:20
                      nawet się dzięki temu nawróciła!
                      Ale nic nie poradzisz, jej decyzja
                    • anorektycznazdzira Re: Kardynał Adam Sapieha 17.03.23, 18:44
                      na co?
              • la_mujer75 Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 12:49
                Ja czytalam. Słabe to było.
                • magda.z.bagien Re: Kardynał Adam Sapieha 17.03.23, 13:38
                  Też czytałam i było to niestrawne, cieszę się, że w końcu można o tym mówić I nie ryzykować linczu. U mnie w domu panował kult jp2, byłam tym faszerowana od małego. Kalendarze z papieżem, pielgrzymki, w domu były wszystkie encykliki i inne dzieła. Jeśli się nie podobało, to znaczyło, że nie dorosłam. Nikomu się nie podobało, ale nikt nie chciał pierwszy się przyznać.

Poza tym, podejrzewam, że kariera Dziwisza miała podobny przebieg.
    • bazia_morska Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 18:08
      Jak to się szybko zmieniło wklejam artykuł z 2017 z TP:
      www.tygodnikpowszechny.pl/uczen-sapiehy-147918
      • alicia033 Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 19:51
        "kanonizowany papież wiernie podążał śladami poprzednika"

hy, hy, najwidoczniej!
    • lilia.z.doliny Re: Kardynał Adam Sapieha 15.03.23, 18:27
      Wszystko inaczej wygląda, kiedy do człowieka dociera oczywistosc: warstwa barankowa a zarządzająca elita to są jakby dwa światy. Przy czym ci drudzy, jak przypuszczam, w większości są niewierzący. To inteligentni, sprytni, przebojowi ludzie beż skrupolow, ustawieni na zysk , karierę, seks i szmal. Jak KAZDA wierchuszka.
      Oczy przecierałam ze zdumienia podczas kręcenia materiału o SJ. Czy to było było bardziej żałosne czy zabawne? Nie wiem. Ale wzrok szefa tych pajaców, kiedy patrzył w dół, z wysokości swojego miejsca przewodniczącego spędu, podcxS gdy tłuszcza klaskała, wiwatowala, gięła się w ekstazie i szla jak bezmózga magma za swoim liderem, naprawdę tlumaczy w sekundę wiele rzeczy. To była po.prostu instrukcja obsługi religii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka