ichi51e 19.03.23, 08:14 … krzyz. A dokladniej jakaś przydrożna kaplice. Strach się bac. to już chyba dla właściciela wygodniej żeby się przypadkiem biedna spaliła… www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-03-17/nie-dbali-o-krzyz-dostali-20-tys-zl-kary/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tanebo001 Re: 20k kary za… 19.03.23, 08:33 Skoro są właścicielami to chyba mogą to sprzedać. Choćby na Sotheby... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 20k kary za… 19.03.23, 08:48 Najlepsze ze nawet dobrodziej jej nie chciał… Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: 20k kary za… 19.03.23, 08:34 I przypadkiem będą płonąć w całym kraju 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: 20k kary za… 19.03.23, 11:01 I potem sie rozniesie, ze Ku Klux Klan sie przeniosl do Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: 20k kary za… 19.03.23, 08:58 I ja bym to właśnie dała uczynić, Jakiś cud, samozapłon normalnie. Ewentualnie kompletne zniknięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: 20k kary za… 19.03.23, 11:38 Najlepszy ksiądz, który nie przyjął darowizny, bo nie chciał kłopotu. Normalnie gorący kartofel 🙊 Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: 20k kary za… 19.03.23, 11:43 No nie chciał bo zapewne to że krzyż jest zabytkowy wcale nie było szczególną tajemnicą a że posiadanie czegoś takiego jest raczej problematyczne to wiadomo. A państwo z całym szacunkiem ale chyba trochę się rozmijają z prawdą. "Nie wiemy czyj on" ale "chcieliśmy zrobić darowiznę i dać księdzu". No to "czyj on", pomyślmy. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: 20k kary za… 19.03.23, 13:10 > No to "czyj on", pomyślmy. Ja zrozumiałam, że państwo myśleli, że oni są właścicielami gruntu, na którym stoi krzyż, ale samego krzyża już nie. No i ktoś im dopiero teraz uświadomił, że tak się nie da, więc zapragnęli się tego kawałka ziemi pozbyć (co się okazało trudne, bo nikt krzyża nie chce). Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: 20k kary za… 19.03.23, 13:30 Całkiem jakiś czas temu, była sytuacja, że pani miał krzyż na działce i okazało się, że chyba nie jest jej własnością. Bo jak zdemontowała, to proboszcz wezwał policję do kradzieży i ta przyjechała. Szarpaniny z tym było co nie miara. Także własność albo nie własność krzyża i kapliczki na własnej ziemi to sprawa płynna i zależna od stopnia oczadziałości religijnej sąsiadów i proboszcza, i ich pierdolca religijnego. Co potwierdzasz właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: 20k kary za… 19.03.23, 13:28 Jak drewniany, to pewnie by się szybko spalił, pewnie by nawet straż pożarna nie zdążyła przyjechać na czas. Niestety oczywiście. W mojej okolicy niedawno ludzie zlikwidowali kapliczkę, która była w ich ogródku, ale wejście miała od ulicy. Nawet się zastanawiałam, czy należy do nich czy do kogoś innego. Widocznie do nich, bo zlikwidowali i postawili nowy płot wzdłuż chodnika już bez kapliczki. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: 20k kary za… 19.03.23, 13:32 no właśnie, a dlaczego krzyż zawczasu nie spłonął podczas suszy? Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: 20k kary za… 19.03.23, 16:58 Cóż, o ile jestem za prawną i formalną ochroną zabytków, o tyle uważam, że "panu konserwatoru" coś ciężkiego na główkę spadło. Jeśli ten krzyż tam stał tam "od zawsze", to co pan konserwator robił do tej pory? Czekał, aż zniszczeje? Odpowiedz Link Zgłoś