Dodaj do ulubionych

Buldog francuski

04.12.10, 09:43
Witam wczoraj zostałam właścicielką buldoga francuskiego ma 7 tygodni.Jeżeli ktoś z Was też posiada buldoga to proszę o porady w sprawie jego wychowywania i różnych innych rzeczy ponieważ jest to mój pierwszy pies.

pozdrawiam Justyna
Obserwuj wątek
    • majenkir . 07.12.10, 02:27
      www.dogomania.pl/forums/92-Buldog-francuski
    • semi-dolce Re: Buldog francuski 12.12.10, 13:52
      Ja posiadam. A co do porad - najlepszych udzieli ci hodowca twojego psa.
      • majenkir Re: Buldog francuski 17.02.11, 14:52
        semi-dolce napisała:
        > Ja posiadam.

Dopiero teraz doczytalam! :D
        Semi, naprawde masz buldozka??
        • semi-dolce Re: Buldog francuski 17.02.11, 15:55
          No :D

Mój syn, który własnie zaczyna mówic, mowi na nią "Buła" :)
    • azokier Re: Buldog francuski 17.02.11, 10:35
      BULDOG FRANCUSKI – CAŁA PRAWDA

Moja skromna opinia po zakupie rasowego buldoga francuskiego po rodowodowych rodzicach :

zalety:
      1/ładny wygląd
      2/dobry do towarzystwa

wady:
      1/alergia
      chyba wszystkie buldogi mają alergie , trudno stwierdzić na co ale najczęściej to alergia pokarmowa, wtedy pozostaje karma hypoalergiczna po 30,00 za kg przy zużyciu około 4kg na mc lub własne gotowanie , które nie zawsze zdaje egzamin
      alergia objawia się czerwonymi oczami, drapaniem do krwi, wysypką,biegunką itp
      Proszę nie zwieść się sprzedającemu jeśli szczeniak ma czerwone oczy , a sprzedający wciska kit , że to normalne

2/oczy
      chyba wszystkie buldogi mają problem z gruczołem trzeciej powieki
      objawia się to tym , iż gruczoł trzeciej powieki „wychodzi na wierzch” co jest nagminne w tej rasie, wtedy pozostają drogie wizyty u weterynarza okulisty , leki, masowanie oka lub operacja z negatywnymi skutkami

3/przewód pokarmowy
      psy tej rasy mają tak feralnie skonstruowany przewód pokarmowy, iż bardzo kiepsko trawią i jeśli np. najedzą się na noc to nagminnie wymiotują pianą i mogą się nawet zadławić

4/gryzienie
      szczeniaki nagminnie wszystko gryzą, nie mogą być same w domu bez opieki

5/lenistwo
      rasa bardzo leniwa

WNIOSKI:
      Moim zdaniem pies , który nie jest w oryginalnej postaci (czyli duży normalny buldog) tylko został zminiaturyzowany przez człowieka do postaci buldoga francuskiego , nigdy nie będzie zdrowym pełnowartościowym zwierzęciem.
      Naprawdę szkoda tych psów , które tylko muszą męczyć się z różnymi chorobami.

Lecz chciwość ludzka nie zna granic i ludzie hodują je nagminnie, ponieważ jest to rasa dość droga i kłamią w żywe oczy , że psy są zdrowe i dobrze się chowają

Moje doświadczenia są po zakupie rasowego , drogiego buldoga i proszę się nie sugerować aby kupować psa rasowego, ponieważ jest bez wad genetycznych.
      Moja opinia nie jest odosobniona , wystarczy troch poczytać w internecie.
      Ta rasa po prostu tak ma
      • semi-dolce Re: Buldog francuski 17.02.11, 12:03
        > zalety:
        > 1/ładny wygląd
        Dyskutowałabym :)

> 2/dobry do towarzystwa
        A nawet doskonały, to prawda.

> wady:
        > 1/alergia
        > chyba wszystkie buldogi mają alergie
        Nie wszystkie, moja nie ma, jej rodzice nie mają, jej rodzeństwo tez nie ma.

> 2/oczy
        > chyba wszystkie buldogi mają problem z gruczołem trzeciej powieki
        Jak wyżej. Kiedy kupujesz szczenię ze zdrowej linii szanse na pojawienie sie choroby sa małe.

> 3/przewód pokarmowy
        > psy tej rasy mają tak feralnie skonstruowany przewód pokarmowy, iż bardzo kieps
        > ko trawią i jeśli np. najedzą się na noc to nagminnie wymiotują pianą i mogą si
        > ę nawet zadławić
        Tak, problemy trawienne pojawiaja się w rasie, dlatego wazne by kupowac szczenię po zdrowych rodzicach. Moja buldozka w swoim półtorarocznym zyciu nie miała nawet raz biegunki, je wszystko jak odkurzacz i żadnych problemów nie ma. Nigdy tez nie rzygała.

4/gryzienie
        > szczeniaki nagminnie wszystko gryzą, nie mogą być same w domu bez opieki
        Jak to szczeniaki, bez względu na rasę. Jednak stwierdzenie, że nie moga byc w domu same jest demonizowaniem, mogą, trzeba pochowac cenne rzeczy i zapewnic psu ciekawe zabawki.

> 5/lenistwo
        > rasa bardzo leniwa
        O tak, ale dla mnie to zaleta :)
        --
        • pysiaczek121 Re: Buldog francuski 19.02.11, 01:51
          Mam buldogi francuskie i powiem tak, jeden jest bardzo chorowity i wyjeździłam się już z nim do weterynarza bo łapie wszystko co możliwe, problemy skórne, powazne choroby oczu i uszu itp. a z pozostałymi jest wszystko ok, miały tylko szczepienia i nic więcej. Kazdy buldog jest inny i nie można o wszystkich powiedzieć, że zapadają często na choroby. Moje jedzą wszystko na co mają ochotę i nie mają żadnych problemów przewodu pokarmowego.
          Z tym gryzieniem to jest trochę racji, rozrabiają strasznie, ale mi to nie przeszkadza, liczyłam się z tym kupując moje pieski:) Leniwe są, ale ja nie wymagam od nich żeby cos robiły, są po to by je kochać. Kiedy mają ochotę to leżą, kiedy chcą się bawić to się bawią. Moje bulgotki to nawet nie mają ochoty szczekać, to bardzo spokojne pieski:)
        • koperkowyroz.pl Re: Buldog francuski 29.10.13, 14:57
          moje doświadczenie z alergią u buldoga francuskiego koperkowyroz.pl/benedyk-alergia/
    • buldog-angielski.org.pl Re: Buldog francuski 22.03.11, 10:40
      Mnóstwo ciekawych porad o żywieniu buldoga i buldożkowych chorobach uzyskasz na naszym forum :)
      Zapraszam, mamy także dział dla francuzów :)
      buldog-angielski.org.pl/
    • koperkowyroz.pl Re: Buldog francuski 02.11.13, 20:14
      Również jestem mamuśką buldożka, mój ma 1,5 roku. Opisuję różne rzeczy z nim związane: koperkowyroz.pl/category/h-and-b/
    • balixd Wspaniała rasa :) 03.02.14, 16:56
      Jeżeli macie czas to zapraszam na mojego bloga, wpis o buldogach:buythemirrorls.blogujacy.pl/2014/02/03/buldozki-francuskie/
    • balixd Re:Buldog Francuski 03.02.14, 16:58
      Jeżeli macie czas to zapraszam na mojego bloga, wpis o buldogach:buythemirrorls.blogujacy.pl/2014/02/03/buldozki-francuskie/
    • dar771f Re: Buldog francuski 04.02.14, 21:24
      Niezależnie od rasy psa traktujemy jak zwierzę a nie jak człowieka tylko wtedy pies będzie naprawdę szczęśliwy.Pies jest zwierzęciem stadnym w stadzie jest hierarchia. Jeżeli człowiek nie obejmie przywództwa to będzie musiał to zrobić pies (wtedy będzie problem).
      Pies podda się przywódcy ,który będzie spokojny,opanowany,pewny siebie i asertywny.Pies musi mieć wyznaczone granice.Człowiek decyduje co wolno a czego nie wolno.
      Praca i ćwiczenia ,dyscyplina i miłość to jest droga do tego aby mieć zrównoważonego psa.
      Zapraszam do sklepu www.familo.com/r/dar771-2
    • aga_golas pierścionki 20.10.15, 21:27
      Witam, posiadam pierścionki w kształcie buldożków francuskich :)) zapraszam do zakupu
      allegro.pl/buldog-francuski-i5735159609.html
    • dakaj Re: Buldog francuski 05.01.16, 10:45
      Duzo milosci i maximum higieny czyli nosek zmarszczki moj ma 8. Lat i caly czas robotka przy nim jest
    • michal-glo Re: Buldog francuski 23.03.16, 15:11
      poszukaj sobie w internecie adres szkoły szkolenia psów doberman - mają ciekawy artykuł o buldożkach.
    • imild Re: Buldog francuski 20.07.16, 15:12
      Polecam konsultacje z weterynarzem oraz znawcami tematu. Internet jest pełen for internetowych, na których pasjonaci codziennie wymieniają się opiniami i cennymi wskazówkami. Może warto tam zajrzeć? Spróbuj. :)
    • angelika.swieczak Re: Buldog francuski 07.03.19, 19:35
      Witam , mam pytanie. Czy moze ktos z tu obecnych mial do czynienia z tzw. ,,3 powieka'' u buldoga francuskiego ?
    • misiafisia Re: Buldog francuski 29.03.19, 10:45
      Najgorsze są ich alergie. Bardzo często psy sobie z nimi nie radzą. Trzeba znaleźć odpowiednią karmę, która zadba o ich układ trawienny. Ja znam Bozitę, która właśnie w swoim składzie ma FOS, czyli błonnik, który dba o prawidłową pracę układu i go chroni.
    • moliwie Re: Buldog francuski 11.04.19, 14:09
      Buldogi to bardzo chorowite psy. Mam nadzieję, ze o tym wiedziałaś biorąc jednego pod swoje skrzydła. I że wzięłaś go z legalnej hodowli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka