Dodaj do ulubionych

Przyprawa do pizzy

22.03.23, 21:31
Od jakiegoś czasu nie możemy kupić w okolicznych sklepach przyprawy do pizzy (Kotanyi miało, ale ostatnio po sklepach głównie Prymat i Kamis), wynalazku typu "przyprawa do dań kuchni włoskiej też nie ma.
Ta Kotanyi miała w kładzie bazylię, oregano i tymianek. Zrobiłam sobie mieszankę 1:1:1 (po paczce każdej, czyli), ale pachnie apteką, za dużo tymianku smile
Zna ktoś z grubsza proporcję?

PS. Za rady "wyhoduj sobie zielsko na parapecie" uprzejmie dziękuję, bo to i tak nie rozwiąże problemu proporcji. Ja chcę otworzyc słoiczek, sypnąć hojnie do warzyw na patelnię i finito
PS 2. Osoba, która napisze mi prawidłową proporcję, może w nagrodę wylać wiadro hejtu na temat: "gotowe mieszanki przypraw to zUo i tylko ofiara losu ich używa"
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 21:41
      Zrobiłam sobie mieszankę 1:1:1

A gdzie sztuczna chemia z "oryginalnych" przypraw i gotowych mieszanek? Tego niepowtarzalnego smaku nie odtworzysz bez laboratorium.
    • brenda_bee Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 21:43
      Proporcji ci nie podam ale od dłuższego czasu kupuję przeróżne przyprawy na all, u jednego sprzedawcy. Jego przyprawa do pizzy ma wg mnie idealny skład, aromat i smak.
      Tu kawałek opisu:
      Przyprawa do pizzy to doskonały sposób na osiągnięcie najbardziej zbliżonego do oryginalnego dania smaku i aromatu. To kompozycja ziół i dodatków smakowych decydująca o istocie włoskiego dania z południa.
      Skład towaru: sól, kukurydza, oregano, cukier, papryka słodka, papryka ostra, cebula, tymianek, lubczyk, koper, pomidor, mięta, ekstrakt papryki - barwnik naturalny.
      Kraj pochodzenia: Polska
      Forma: mieszanka
      Zastosowanie: do sosów i marynat
      Kształt: mielone
      Opis towaru: Wszystkie jej składniki skomponowane zostały tak, aby idealnie oddawały charakter tego pochodzącego z Italii dania. Z naszą mieszanką przygotujesz każdy rodzaj pizzy, której smak dopełnią niezbędne do odzwiercieldenia smaku włoskiej kuchni pomidory oraz aromatyczne zioła.
      • bywalec.hoteli Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 21:55
        jest kukurydza a nie ma bazylii?
        strange, weird, bizarre
        • homohominilupus Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 22:48
          bywalec.hoteli napisał:

> jest kukurydza a nie ma bazylii?
          > strange, weird, bizarre

Masz jutro kartkówkę ze słówek i powtarzasz sobie?
          • shellyanna Re: Przyprawa do pizzy 23.03.23, 13:37
            Obleje na emejziiiing
      • ciemnokres Re: Przyprawa do pizzy 23.03.23, 19:58
        Wszystkie jej składniki skomponowane zostały tak, aby idealnie oddawały charakter tego pochodzącego z Italii dania.

Serio? Przecież to zawiera głównie kukurydzę i sól. Od kiedy to kukurydza jest składnikiem tego pochodzącego z Iraku dania?
        • ciemnokres Re: Przyprawa do pizzy 23.03.23, 19:58
          Italii.
    • mysiulek08 Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 21:46
      bardziej lubie oregano niz bazylie (wole swieza od suszone ale nie zawsze mam), wiec dalabym 1 czesc oregano, 1/2 bazyli i 1/4 tymianku, a najchetniej tymianek zamieniam na czubryce

mam fajna mieszanke bazyli z suszonymi pomidorami wiec jak masz to zmiel 'na grubo' i dorzuc

a wloskie Kotanyi (tez lubie) kupowalam ostatnio na allegro
      • berdebul Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 22:23
        Jak mocno aromatyczny tymianek to 1/8 bo przytłoczy. Z reszta się zgadzam.
    • bywalec.hoteli Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 21:53
      Mówisz o przyprawie do sosu pomidorowego?
      Zobacz sobie skład tej ulubionej przyprawy na składniki: to co jest najpierw tego jest najwięcej a to co na końcu najmniej - tak są wymieniane składniki.
      Ja bym w ogóle tymianku nie stosował. Pół na pół bazylii i oregano, do tego nieco cukru, nieco czosnku, troszkę soli, odrobinkę pieprzu. Przy dodawaniu do sosu pomidorowego użył też oliwy.
    • mysiulek08 Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 21:58
      o tej mowisz?

allegro.pl/oferta/kotanyi-przyprawy-ziola-wloskie-mlynek-48-g-12547813880

jest jeszcze z oliwa

ps
      prymat do kuchni wloskiej zly nie jest
      • mika_p Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 22:07
        Nie, tamta była w torebce i jak ostatnio czytałam opakowanie (dawno) to były tylko te trzy zioła: tymianek, bazylia, oregano, na bardziej skomplikowaną mieszankę bym się nie porwała.
        Na stojakach z prymatem kuchni włoskiej nie mają.

Ze dwa-trzy tygodnie już tak wypatrujemy
        • mysiulek08 Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 22:12
          a ta
          allegro.pl/oferta/kotanyi-sektrety-kuchni-wloskiej-do-pizzy-12547365800 ?

allegro.pl/oferta/kotanyi-sektrety-kuchni-wloskiej-do-pizzy-12547365800
          • mysiulek08 Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 22:14
            drugi link mial byc

allegro.pl/oferta/prymat-ziola-kuchni-wloskiej-10g-11851626668
          • mika_p Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 22:18
            No własnie nie ma ich u mnie w sklepach. Ta Kotanyi jest inna niż kilka lat temu, ale też ją mieliśmy, w sumie była OK.
            Głupie mi się wydaje kupowanie tego na allegro, skoro normalnie powinno być w sklepie. Zawsze była, jak nie taka, to inna, ja nie ejstem jakoś ortodoksyjna w tej kwestii
            • mysiulek08 Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 22:28
              ja nie mam wyjscia albo allegro albo penn herb 🤣 z tym, ze z PL latwiej z kontrabanda 😎
    • snakelilith Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 22:03
      Jak masz za dużo tymianku, to dosyp do tego co masz całą paczkę oregano. Albo nawet dwie, tak by mieć 2/3 oregano i po 1/3 reszty.
      Oregano i tak najważniejsze, ja na pizzę sypię tylko oregano. Do sosu pomidorowego dodaję za to oprócz suszonego oregano świeżego tymianku, bo taki jest mniej intesywny i nie pachnie syropem na kaszel. Oraz listek laurowy, trochę świeżego rozmarynu i jak mam trochę szałwi. I coś całkiem nie włoskiego, a arabską przyprawę baharat, bo to doskonale pasuje do pomidorowych sosów.
      Suszona bazylia to dla mnie coś dziwnego, bazylię dodaję tylko świeżą, np. na gotową pizzę i już nie gotuję. Ale pewnie w suszonej mieszance nie zaszkodzi, smaku bazylii jednak mieć nie będzie.
      • mysiulek08 Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 22:05
        suszona bazylia musi byc z dobrego zrodla, wtedy ma smak i zapach
        • dominika9933 Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 22:24
          www.piccantino.pl/kotanyi/mieszanka-przypraw-do-pizzy-1?sai=6681&gclid=cjwkcajwzuqgbhaceiwadj5drgycfwbdcjtkgsfjmvibbmgryyauqphnw7bk079jb6majbemj3uq4xoczzsqavd_bwe
          • mysiulek08 Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 22:32
            wyzej link z ta sama z allegro
            • dominika9933 Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 22:38
              Faktycznie, tylko opakowanie inne. Chciałam pomoc, pizzy nie jadamsmile
              • mika_p Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 22:45
                Nie trzeba jeść pizzy, żeby używać tej przyprawy. Do różnych mieszanek warzywnych jest bardzo fajna
                • dominika9933 Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 23:57
                  Na pewno. Ja mało mieszanek używam, zresztą teraz mało gotuję, jak już to polsko lub azjatycko, a to i przyprawy inne.
                  • mysiulek08 Re: Przyprawa do pizzy 23.03.23, 00:02
                    curry, garam masala, zathar, to tez mieszanki 😏 majeranek z papryka w garnku tez sie zmieszaja 🤣
                    • dominika9933 Re: Przyprawa do pizzy 23.03.23, 07:56
                      Curry akurat nie lubięsmile A że w garnku przyprawy się mieszają, wiadomo, ale czy to czyni z nich mieszankę 🤔. Używam (sprawdziłam aż co mam teraz i zawsze): trawa cytrynowa (mroze), liście kafiru, imbir, sos sojowy, rybny, sriracha, olej sezamowy, pastę z tamaryndowca, sambal, rozmaite papryki, sumak, pul Biber, lubczyk (mroze), kminek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele, kumin, sezam, czosnek, i o zgrozo, glutaminian sodu😃. Tak sobie sama robię mieszankismile. Z mieszanek mam pastę miso, zawsze, a teraz, ale to po prostu przywiezione, używam, fajne z tym, że ciężko nazwać używaniem, bo to pamiątki z krajów, gdzie już raczej nie będę, nie wybieram się, Mchuzi mix i Bush dust. Miłego dnia i gotowaniasmile
                      • mysiulek08 Re: Przyprawa do pizzy 23.03.23, 17:11
                        mnie kuchnia azjatycka (szeroko pojeta) kompletnie nie podchodzi a kumin ma zakaz wstepu do mojej kuchni, wyczuje to 'paskudztwo' na kilometr tongue_out i mam alergie, od razu rumien na twarzy, mdlosci i inne atrakcje smile

mieszkam w kraju dosc ubogim jesli chodzi o przyprawy, choc jedna jest rewelacyjna, dlatego kontrabanda a mieszanki gotowe sa jakims wyjsciem
                        • dominika9933 Re: Przyprawa do pizzy 23.03.23, 18:57
                          Mieszanki są ok, jak ktoś ma takie, które składają się z jego ulubionych przypraw, przecież tam nic złego nie ma. U mnie kuchnia azjatycka jest drugą obok polskiej, które kocham. Nie przepadam za włoska za to (tzn. nie całą, tylko makarony i pizze mi nie podchodzą).
    • iwles Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 22:34

Kotanyi jest najlepsza, też nie mogę znaleźć.
      Kupiłam jakiś czas temu Prymata w Lewiatanie (Tayger).
      • mika_p Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 22:36
        O, a tam to mnie jeszcze nie było!
        Dzięki, zajrzę po drodze
    • mysiulek08 Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 22:48
      sprobuj dalmatynskich kotanyi, bardzo lubie
    • pepsi.only Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 22:56
      Ja robię sama taką mieszankę, i u mnie to jest:
      bazylia, oregano, tymianek, cząber, rozmaryn, pietruszka. I odrobinka majeranku.
      Przy czym nie daję wszystkiego po równo, bo jednak bazylii i oregano mieszam ilościowo najwięcej, a majeranku tylko troszkę.
      (czyli wyszłoby mniej więcej 3: 3 :1 :1 :1 :1 : 0,5 big_grin )
    • kropkaa Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 23:50
      Kotany zmienia opakowania i faktycznie duże braki w marketach byly, ale już wracają na półki.
      Zwróciłam uwagę, bo 99% przypraw kupuję z Kotany, czasem Knorra i też miałam problem z uzupełnianiem braków.
      Szczególnie brak mi było przyprawy do ryb, jest niezastąpiona.
      • kropkaa Re: Przyprawa do pizzy 22.03.23, 23:55
        Dodam jeszcze, że gdy nigdzie w okolicy nie było, kupiłam w Leclercu on-line. Bardzo duży wybór, mieli przyprawy, jakich w życiu na oczy w sklepie nie widziałam.
    • kotejka Re: Przyprawa do pizzy 23.03.23, 05:17
      Tymianek jest bardzo charakterystyczny i daje się go mało, żeby nie dawał apteka
      Suszona bazylia w nadmiarze smakuje mydłem
      A oregano można dawać zawsze i wszędzie
      Więc ja bym spróbowala.tak
      2 łyżki oregano, łyżka bazylii i szczypta tymianku
      • mika_p Re: Przyprawa do pizzy 23.03.23, 07:29
        Nie da się szczypty, może następnym razem smile Teraz mam po paczce tymianku, bazylii i oregano, już zmieszane. Dosypię oregano smile
    • jkl13 Re: Przyprawa do pizzy 23.03.23, 05:49
      Przyprawy kupuje na allegro. Ostatnio u mnie w sklepach są duże braki i przerzuciłam się na ten kanał dystrybucji. Na allegro jakoś mają wszystko,czego używam w kuchni. W ogóle coraz więcej produktów trwałych zamawiam z allegro lub innych sklepów internetowych (mąka,makaron, kawa,herbata, przyprawy, składniki dań azjatyckich, w tym sushi, ziarna,orzechy, oliwa, wino i wiele innych), w sklepie dokupuje tylko te świeże.
      • dariamax Re: Przyprawa do pizzy 24.03.23, 10:35
        A wiesz, że ja też tak mam, nie chce mi się ganiać po sklepach, tachać zakupów i zamawiam przez net a dokupuje tylko mięso nabiał pieczywo i warzywa.
    • szmytka1 Re: Przyprawa do pizzy 23.03.23, 10:13
      Nie morduje się a zamów sobie w necie te przyprawę kotany i juZ
    • jozefrobotnik Re: Przyprawa do pizzy 23.03.23, 13:20
      Kotanyi właśnie widziałam w stokrotce
    • kachaa17 Re: Przyprawa do pizzy 23.03.23, 17:40
      A może spróbuj ziół prowansalskich?
      • mika_p Re: Przyprawa do pizzy 23.03.23, 20:33
        Zioła prowansalskie to zUo, nie lubię, nie lubię i nie lubię
    • taje Re: Przyprawa do pizzy 23.03.23, 20:47
      Wiem, że nie chcesz tego usłyszeć ale serio, po co Ci gotowiec do pizzy? Dużo lepiej samemu poeksperymentować i samemu pomieszać przyprawy (nawet te kupione w sklepie). Klucz to samemu poeksperymentować - to w końcu Tobie ma smakować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka