wiosennedni5 01.04.23, 20:38 Nie byłam, warto? Rozglądam się za miejscem na wakacje. Mąż może teoretycznie odjechac od miejsca zamieszkania na 6 godzin jazdy więc w grę wchodzi Polska albo niedaleki kraj w Europie. Podpowiecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotejka Re: Węgry Balaton polecacie? 01.04.23, 20:46 Można, chociaż nie sa to wakacje życia Ja byłam w siofok, dość gwarne miasteczko Plaze wyglądają jak parki, plasuje sie na zadbanych trawniczkach Woda ciepła, niespecjalnie czysta - ot jeziorko Ludzi sporo Kuchnia węgierska super w lokalnych restauracjach, choć przestrzegam przed koszmarem z budek zwanym langosz Za to stragany pełne południowych warzyw i owocow i to jest pyszne W sumie blisko i do budapesztu - bardzo warto I do innych ciekawych miejsc jako baza wypadowa My byliśmy spora grupa przyjaciół z dzieciorami z fajnym ośrodku z basenem, pyszne wina, Wspominam cudownie Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Węgry Balaton polecacie? 01.04.23, 20:55 Dzięki, a pamiętasz jaki to ośrodek? Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Węgry Balaton polecacie? 01.04.23, 20:58 Teraz nie znajdę, nie ja robiłam rezerwacje, a to było z 5 lat temu, ale podpytam i wrócę Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: Węgry Balaton polecacie? 01.04.23, 20:59 Też byłam w Siofoku. Jak dla mnie rewelka. Zakochałam się w Balatonie. W wodzie czulam się błogo. Teraz bym pojechała od drugiej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: Węgry Balaton polecacie? 01.04.23, 21:00 Biuro Euro Tour pol z Katowic mają oferte Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Węgry Balaton polecacie? 01.04.23, 21:11 A na jakiejś stronie polecany właśnie langosz na Węgrzech. Co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Węgry Balaton polecacie? 01.04.23, 22:30 Taki placek z dodatkami, głównie serem, smażony w oleju. Lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Węgry Balaton polecacie? 02.04.23, 02:47 wiosennedni5 napisała: > A na jakiejś stronie polecany właśnie langosz na Węgrzech. Co to jest? Obrzydlistwo Tłusty placuch z drożdżowego ciasta smażony na oleju czy fryzurze Podany gorący, ale posmarowany zimna śmietaną i posypany zimnym serem W wersji bogatszej posypany surowa cebula czerwona, szynka, co tam kto chce Tłuszcz i cholesterol wywalony w kosmos Dzieciom kupiłam, bo chciały spróbować Zazwyczaj tak nie jedzą, więc ich brzuchy bolaly A ponoć lokalny przysmak, więc na każdym kroku jest i w każdym przewodniku polecają Ogólnie o węgierskiej kuchni mam dobre zdanie, ale to jest jakiś koszmarek Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Węgry Balaton polecacie? 02.04.23, 19:42 Już mnie brzuch boli na sam widok i opis Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 14:16 Gdzieście się uchowały, że nie wiecie, co to langosz, przecież nawet w Polsce można to kupić. Smakuje jak słony pączek z dodatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 14:30 A co masz do langosza? Odpowiedz Link Zgłoś
limelight7 Re: Węgry Balaton polecacie? 01.04.23, 21:00 Ja akurat wspominam absolutnie koszmarnie. Potwornie brudno bajoro, w którym nie ma szans się przepłynąć, bo idzie się, idzie, a woda maksymalnie do pasa, bardzo ciepła, co przy upale nie było zaletą. Brak choć skrawka cienia, ludzie upchnięci koc przy kocu. Zdecydowanie bardziej jestem w stanie zrozumieć amatorów parawaningu we Władysławowie czy Mielnie. A Budapeszt oczywiście piękny Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Węgry Balaton polecacie? 02.04.23, 10:47 Ja tak samo, czułam się jak przeniesiona w czasie do głębokiej komuny. A byłam poza sezonem. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Węgry Balaton polecacie? 02.04.23, 11:08 Węgry ogólnie mają taki vibe ale są tez ładne miejsca, np. Eger, termy w Miszkolcu, Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Węgry Balaton polecacie? 02.04.23, 11:38 No, ale żeby w niby turystycznej miejscowości w 2016 roku szukać 1.5 godziny jakiejkolwiek otwartej knajpy? Jeszcze gdyby to było w zimie, ale to był czerwcowy weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
afifakx Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 13:48 marta.graca napisała: > Ja tak samo, czułam się jak przeniesiona w czasie do głębokiej komuny. A byłam > poza sezonem. > Znajomi byli tam w zeszłym roku. Mówili nigdy więcej do Orbana . Tam syf jak za PRL i ZSRR , sypiące się kamienice , brud i tego rodzaju klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 23:34 limelight7 napisała: > Ja akurat wspominam absolutnie koszmarnie. Potwornie brudno bajoro, w którym ni > e ma szans się przepłynąć, bo idzie się, idzie, a woda maksymalnie do pasa, bar > dzo ciepła, co przy upale nie było zaletą. To w sumie Balaton w Warszawie na Gocławiu głębszy. Tak, widzę, że wątek stary. Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Węgry Balaton polecacie? 01.04.23, 21:20 Byłam na kempingu, fajnie ale raz wystarczy. Polecam odwiedzić Tihany - miasteczko lawendy (lody lawendowe, syropy... pycha) i Veszprem Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Węgry Balaton polecacie? 01.04.23, 21:26 I Heviz z jeziorem termalnym i winnicami też polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: Węgry Balaton polecacie? 01.04.23, 22:23 Hajduszoboszlo też polecają. Byliśmy w Miszkolc Topolce też fajne w skałach termy Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Węgry Balaton polecacie? 02.04.23, 10:30 oj, już raczej od dawna nie termy na słowacji i podhalu skutecznie zatrzymały polaków byłam tam kilka lat temu - pustką wiało i w sumie dobrze. na pewno byłam w sezonie wakacyjnym bo dzieci szkolne miałam na stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
virtualnie Re: Węgry Balaton polecacie? 02.04.23, 11:24 Balaton to weekendowa mekka dla Budapesztu. Godzina autostradą no i stale korki. W tygodniu puściej. Odpowiedz Link Zgłoś
virtualnie Re: Węgry Balaton polecacie? 01.04.23, 22:47 Nie i nigdy. 4 godziny dalej mam chorwackie wybrzeże. Odpowiedz Link Zgłoś
virtualnie Re: Węgry Balaton polecacie? 01.04.23, 23:15 Słowenia góry, ale jeśli woda to Chorwacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 16:19 Bylismy w Słowenii nad morzem. Ale ogolnie nie podobalo sie nikomu Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 16:36 Tak w Slowenii wybrzeze to najslabszy punkt kraju. Ale co sie dziwic, tego wybrzeza raptem pare km jest. Ale woda b.czysta, mysmy kapali sie w Koprze. No i Piran warto zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Węgry Balaton polecacie? 02.04.23, 10:32 jeśli masz 6 godzin jazdy od miejsca w którym mieszkasz to rozejrzałabym się za czymś innym, chyba że balaton ma być bazą i miejscem wypadowym. lubię węgry ale balaton mnie nie urzekł, zatrzymaliśmy się na obiad i pojechaliśmy do polski. widoczki są wspaniałe, to na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Węgry Balaton polecacie? 02.04.23, 11:52 Co polecasz innego? Słowacja? Słowenia? Chorwacja za daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Węgry Balaton polecacie? 02.04.23, 19:33 z tego co pamiętam, to miałam taki wyjazd 7+7 właśnie z podziałem na 7 dni węgry i 7 dni słowacja objazdowo ale ja jestem fanką termalnych wód, pojechaliśmy wtedy jakoś tak wschodnią stroną i przez tokaj, hajduszo, eger do budapesztu i potem słowacja z tatrami. wszędzie gdzie były termy - zostawaliśmy. no ale to było przed dziećmi. albo odwrotnie, zaczęliśmy od tatr i z budapesztu do pl. Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna156 Re: Węgry Balaton polecacie? 02.04.23, 17:58 stacjonarnie - nie, nudno Można na żaglach, byłam tak przez tydzień, da się opłynąć całość i zobaczyć wszystkie atrakcje po drodze. Porty ładne, winnice na wzgórzach atrakcyjne. Spoko, ale nie dłużej niż na 7 dni to na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
m.waligora Re: Węgry Balaton polecacie? 23.04.23, 12:25 Wejdź na stronę balatontourist . Mają kilka dużych kempingow nad samym brzegiem Balatonu z własną linią brzegową, w sezonie wakacyjnym często z animacjami dla dzieci. Kempingi balatontourist rozsiane są nad całym jeziorem: i na południowym brzegu i na północnym i na wschodzie i na zachodzie jeziora. Mają parcele, mają domki mają namioty willowe z wyposażeniem. Plany kempingow wraz z cenami znajdziesz na ich stronie internetowej. Jest i głośne Siofok , eleganckie Balatonfured ale i spokojne Napfeny czy Balatonakali. Balaton jest jeziorem błotnym tzn że mętność wody to jego naturalna cecha i z czystością wody nie ma nic wspólnego. Jezioro jest czyste ale nie jest przejrzyste. Na kempingach nad brzegiem są place zabaw, restauracje, na niektórych kempingach jest basen , na niektórych wysypana piaskiem plaża dla dzieci, jest zazwyczaj długo płytko ,choć północno zachodni brzeg jest głębszy. Jest jedno ale: mogą zdarzyć się dni z deszczem zwłaszcza w lipcu . Ale Itak jest dużo cieplej niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Węgry Balaton polecacie? 23.04.23, 12:45 Przepraszam, że się czepiam, ale to kolejny wątek z tytułem bez znaków przestankowych, jakby autor nie wiedział o ich istnieniu. Tymczasem w środku wszystko na miejscu. Dlaczego? A może to jakaś nowa reguła? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Węgry Balaton polecacie? 23.04.23, 16:27 Tak przypuszczałem. Przyszłaś na forum nieprzygotowana. Siadaj, dwója! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: Węgry Balaton polecacie? 24.04.23, 11:48 wiele razy byłem na Węgrzech, ale nigdy nad tym cud-węgierskim-bajorkomorzoem Odpowiedz Link Zgłoś
malgolkik Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 12:14 Nie nie nie nie !!! Po jednym dniu dalej na Chorwację pojechaliśmy , i straciliśmy kasę za noclegi , jezioro brak infrastruktury porażka. PRL i czemu Węgry jeżdżą na Chorwację nie nad balaton ?? Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 13:28 Polecam bardzo. Ciepło, jeziorko ciepłe i płytke , ceny nie są kosmiczne. Jest co zwiedzać dookoła jeziora i chillowac też jest gdzie Polecam południe , tam byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 13:31 uczicwy czlowiek nie jezdzi na Wegry tylko je bojkotuje Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 21:05 bo tak, a ty nie masz zadnego kregoslupa moralnego Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 14:19 Nie byłam, ale na logikę - bajoro oblegane przez tłumy, więc co tam może być warto... Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 14:29 Byłam, można pojechać - jak w sumie wszędzie. Szału nie ma. Ale miło wspominam Budapeszt. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 14:42 Mam wątpliwości czy powinno się wspierać finansowo kraj w typie miękkiego autorytaryzmu, gdzie dyskryminuje się opozycję polityczną, ogranicza prawa społeczności LGBT, nie szanuje wolności słowa, zamyka NGOsy i neutralne media, kraj który solidaryzuje się z Rosją i tamtejszymi wzorcami politycznymi. Dodatkowo bardzo często próbują w chamski sposób oszukiwać turystów na pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
afifakx Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 16:28 bmtm napisał(a): > Mam wątpliwości czy powinno się wspierać finansowo kraj w typie miękkiego autor > ytaryzmu, gdzie dyskryminuje się opozycję polityczną, ogranicza prawa społeczno > ści LGBT, nie szanuje wolności słowa, zamyka NGOsy i neutralne media, kraj któr > y solidaryzuje się z Rosją i tamtejszymi wzorcami politycznymi. Dodatkowo bardz > o często próbują w chamski sposób oszukiwać turystów na pieniądze. Otóż to - pl-pl.facebook.com/sokzburaka/ Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 21:14 bmtm napisał(a): > Mam wątpliwości czy powinno się wspierać finansowo kraj w typie miękkiego autor > ytaryzmu, gdzie dyskryminuje się opozycję polityczną, ogranicza prawa społeczno > ści LGBT, nie szanuje wolności słowa, zamyka NGOsy i neutralne media, kraj któr > y solidaryzuje się z Rosją i tamtejszymi wzorcami politycznymi. Dodatkowo bardz > o często próbują w chamski sposób oszukiwać turystów na pieniądze. dobrze, że za rządów PIS byli tacy, którzy nie podzielali tego zdania i przyjeżdżali do Polski... a w kwestii gospodarki Węgier to: - niemal każdy użytkownik samochodów wspiera węgierski przemysł automotive - są tu liczne fabryki komponentów oraz montownie najwiekszych graczy rynku europejskiego; - polski turysta to kropla w morzu wsród innych narodowości i znalazłoby się tez pewnie parę innych przykładów bezsensowności krytykowania wyjazdów na Węgry a tym bardziej argumentowania Orbanem Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 21:35 Nie ma porównania sytuacją polityczną w Polsce w latach 2015-2023 i na Węgrzech. U nas nigdy PIS nie miał poparcia większości społeczeństwa i nigdy nie posunięto się tak daleko w polityce prześladowania przeciwników politycznych. Nie wiem czy koniecznie należy się z tym solidaryzować poprzez wyjazdy turystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 21:52 bmtm napisał(a): > Nie wiem czy koniecznie należy się z tym solidaryzować poprzez wyjazdy turystyczne. to zupełnie odwrócone myślenie; nikt tu nie argumentuje swojego wyjazdu chęcią solidaryzowania się z węgierskim bratankiem; a z drugiej strony argumentacja polityczna jest absurdalna w zniechęcaniu do wyjazdu tam Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 15:59 Kacze bajoro, ogólnie beznadzieja, wyjechałam przed terminem. Do tego Węgry to ogólnie nieciekawy kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 16:21 Bylam w 1975. W pamięci mam raj Odpowiedz Link Zgłoś
afifakx Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 16:27 mamalgosia napisała: > Bylam w 1975. W pamięci mam raj Niewiele się zmieniło w tym gulaszowym raju. Jedynie zamiast Kadara jest Orban. - pl-pl.facebook.com/sokzburaka/ Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 16:32 O Boze, tylko nie Balaton! Betonoza, syf. Brak cienia. Ja to w ogole mam schize i nienawidze nieprzezroczystej wody, musze widziec dno i juz. Tam tego nie ma, wiec przyjemnosc z kapania odpada. Poza tym bajoro plytkie i cieple jak zupa. A Budapeszt spoko. Lubimy. Jakies 4x bylismy na city breaku i za kazdym razem odkrywamy cos nowego. Chociaz woda w Dunaju tez syf z gilem. Blee Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Węgry Balaton polecacie? 30.04.25, 20:16 nie jestem zbyt obiektywna, bo od wielu lat jeżdżę na Węgry służbowo i mam ogromną sympatię do tego kraju i jego mieszkańców; jeśli chodzi o Balaton to byłam w miejscowości Heviz, zwiedzaliśmy fajną jaskinię, zamek, nad jeziorem byłam tylko na molo, bo jest bardzo mało plaż dozwolonych dla psów; region interesujący geologicznie, bogaty w wody termalne w knajpach łatwiej znaleźć włoską kuchnię, niż węgierską jaką formę spedzania wakacji preferujecie? może Słowacja? Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Węgry Balaton polecacie? 01.05.25, 00:56 b.bujak napisała: > nie jestem zbyt obiektywna, bo od wielu lat jeżdżę na Węgry służbowo i mam ogro > mną sympatię do tego kraju i jego mieszkańców; tak, mam to samo, co prawda nie służbowo, ale lubię wyskoczyć w mniej oczywiste pory roku jak np. jesień. Ludzie niezwykle sympatyczni i chętni do zabawy, uwielbiam węgierskie festyny. Mam tylko dobre wspomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Węgry Balaton polecacie? 01.05.25, 00:53 Węgry lubię, ale nie te rejony. Przepiękna jest węgierska Puszta, zwłaszcza jesienią. Tysiącami, dosłownie, zlatują na Pusztę żurawie, jedne z największych zlotowisk na świecie. Niezwykły spektakl. Bardzo lubię też pobliski Eger i pobliskie okolice, urokliwe Góry Bukowe i Lillafured, gdzie można też podróżować otwartą kolejką wąskotorową. Balaton to już zdecydowanie większa komercja. Odpowiedz Link Zgłoś
inaccessible_rail Re: Węgry Balaton polecacie? 01.05.25, 07:41 Byłam 2 razy, ale koniecznie polecam północną część - niewiele wzgórza, wulkaniczne, spokój i mało turystów. My tylko przepłynęliśmy na południe do Siofok- tam płasko i dzikie tłumy. Woda naturalnie mętna- oczy po pływaniu nie piekły. W restauracjach pyszne ryby, białe lokalne wina. Z tym że teraz rzeczywiście bym się zastanowiła czy jechać, z powodów etycznych. Odpowiedz Link Zgłoś