Dodaj do ulubionych

Pytanie o chopper

15.04.23, 09:49
Dziewczyny, co rozdrabniacie w chopperze oprócz cebuli? No, ja wiem, że pewnie "wszystko", ale co dokładnie? Bo ja jakoś rzadko używam, a wy tak ładnie zachwalacie w sąsiednim wątku o przydasiach.

Mam blender Tefala i mam nadzieję, że chopper to takie urządzenie szatkujące jak na zdjęciu poniżej.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Pytanie o chopper 15.04.23, 09:53
      Cebuli nie jem więc do tego nie uzywam.
      A używam generalnie do surówek- marchewka z jabłkiem, kapusta z czymkolwiek i tak dalej.
      • 35wcieniu Re: Pytanie o chopper 15.04.23, 10:01
        A i jeszcze robię tym bułkę tartą jak mi się zdarzy wyschnięte pieczywo. Rzadko, ale bywa.
    • brenda_bee Re: Pytanie o chopper 15.04.23, 09:55
      Choppera używam do siekania cebuli, marchewki, selera, jajek na twardo, jabłek, korzenia pietruszki, pieczarek, ogórków kiszonych, orzechów, grzybków marynowanych, rzodkiewki itp.
      Posieka na grube kawałki ( 3 ruchy) lub drobniutkie ( 5- 6 ruchów).
    • abecadlowa1 Re: Pytanie o chopper 15.04.23, 09:56
      Myślałam, że motocykl kupujesz
      • alina460 Re: Pytanie o chopper 15.04.23, 10:14
        Faktycznie smile

Nie jestem fanką zbędnych anglicyzmów, ale nie wpadłam na polski odpowiednik. A powinnam była napisać: rozdrabniacz.
    • danaide2.0 Re: Pytanie o chopper 15.04.23, 10:12
      Używam tej przystawki do robienia sosów, dipów, orzechy można zmielić. Nie traktowałam jej nigdy w kategorii "kostkarki" czy raczej "kosteczkarki".
      To droższy model, mam tańszy i części, do których wpinasz blender nie można myć, nawet ręcznie - wg instrukcji przeciera się je mokrą szmatką. W razie czego sprawdź, czy w droższym można myć. XXI wiek, internet, technologie kosmiczne, akceleratory cząstek, drony, rakiety - a części do blendera nie nadają się do normalnego umycia?...
      • alina460 Re: Pytanie o chopper 15.04.23, 10:16
        Z tym zakazem mycie to trochę to nienormalne, bo przecież nakładka jest wiecznie brudna od wewnętrznej strony. I to nierzadko od majonezu czy oliwy. No i jak tu wycierać jedynie? Ja tam myję pod wodą i już.
        • berdebul Re: Pytanie o chopper 15.04.23, 10:23
          Jest nieszczelna od góry - na łączeniu z blenderem i w zmywarce wlewa się tam woda. Można odsączyć ręcznikiem papierowym.
      • mysiulek08 Re: Pytanie o chopper 15.04.23, 10:19
        mam poprzedni model blendera boscha ( odnosze sie do foty) i nie zaleca sie myc w zmywarce tylko pokrywki od rozrabniacza, ale myje recznie i nic sie dzieje, trzepaczke mylam bez problemu ( rozpadla sie po latach uzytkowania )
        • fabryka.lodow.napatyku Re: Pytanie o chopper 15.04.23, 14:19
          czy mozna go uzyc do robienia zup, w sensie pokroic marchewke i pietruszke, czy to bedzie sieczka?
          gotuje duzo zup, a niecierpie kroic tych dwoch warzyw
          • mikams75 Re: Pytanie o chopper 15.04.23, 15:49
            trzeba na niskich obrotach siekac, wowczas wychodzi sieczka ale taka grubsza, jak dla mnie do zupy jest ok.
            • fabryka.lodow.napatyku Re: Pytanie o chopper 15.04.23, 17:30
              kupilam, zobaczymy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka