Dodaj do ulubionych

Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki

17.04.23, 18:23
Robię imprezę na 16 osób. Potrzebuje czegoś na ciepło i trochę przekąsek. Proszę o wasze sprawdzone pomysły
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 18:31
      Już to wielokrotnie pisałam: pewniakiem jest dla mnie wołowina po burgundzku. Jest to potrawa - przyjaciel pani domu, bo można przygotować wcześniej i odgrzać i na tym nie traci.
      Gnocchi z masłem szałwiowy.
      Gnocchi z batatów
      Zielone gnocchi z parmezanem
      Gnocchi alla Romana z semoliny jako dodatek
      Zupy: zwlaszcza krem z selera z granatem, o który goście proszą
      Różne przekąski z ciasta francuskiego
      Ostatnio przypadkowo grzanki z serem blue, gruszką, orzechami I kaparami (farsz do roladek mi został)
      • xxkoralinaxxx Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 19:35
        Brzmi to wszystko wspaniale, mogłabym być Twoim gościem big_grin
      • angazetka Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 19:40
        Danielaaaa, mogę wpaść?
        • daniela34 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 19:43
          Zapraszam smile
      • berdebul Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 20:45
        Rzuc to prawo i nas karm ❤️
        • daniela34 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:01
          😃😃😃 😘
          • inny.kwiatek Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:47
            Zwłaszcza, że my będziemy uczciwie płacić w restauracji, nie to co za urzędówki smile
            • daniela34 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:08
              O to to na pewno smile
              • kocynder Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:12
                Popieram pomysł! I tez obiecuję płacić uczciwie! smile
              • alex_vause35 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 25.04.23, 06:21
                O matko, kobieto, czytam te Twoje propozycje, otwórz restaurację, a przyjadę nawet do Warszawy czy gdzie tam!
        • hanusinamama Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 08:44
          Oj tak!!
    • anilorak174 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 18:31
      Tortille z tunczykiem:
      Mieszasz puszke tunczyka, puszke kukurydzy, ścierasz cheddar, kroisz drobno kilka ostrych papryczek i szczypiorek. Do tego dodajesz 2 lyzeczki majonezu i 4 lyzeczki musztardy. Trzeba wymieszać, zawinąć w tortille. Odłożyć na trochę do lodowki, a nastepnie pokroic przed podaniem na grube plastry.
      • 18lipcowa3 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 20:36
        Jeśli o smarowaną tortillę to ja robie z serkiem chrzanowym, łososiem i koperkiem. Mniam.
        • alex_vause35 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 25.04.23, 06:22
          A na sam środek, na łososiu, długie paski surowego ogórka albo papryki czerwonej. Wygląda to rewelacyjnie po przekrojeniu.
      • laokoon Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 19.04.23, 11:04
        anilorak174 napisała:

> Tortille z tunczykiem:
        > Mieszasz puszke tunczyka, puszke kukurydzy, ścierasz cheddar, kroisz drobno kil
        > ka ostrych papryczek i szczypiorek. Do tego dodajesz 2 lyzeczki majonezu i 4 ly
        > zeczki musztardy. Trzeba wymieszać, zawinąć w tortille. Odłożyć na trochę do lo
        > dowki, a nastepnie pokroic przed podaniem na grube plastry.
        A ja nie polecam, zrobiłam kilka razy, ale śmierdzi, brudzi. Goście nie bardzo chcą jeść.
    • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 18:33
      kupujesz gotowe ciasto francuskie (na masle) i robisz wariacje z zawartoscia
      mini tarty albo duza pokrojona na porcje
      porcjowany np schab w galarecie albo galaretka drobiowa
      paszteciki kruchodrozdzowe i barszczyk
      roladki z szynki z nadzieniami

na cieplo losos z miodowym sosie z cytrusami
      wolowina po burgundzku
      strogonow (tylko na boga nie jko gulasz)
      • virtualnie Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 19:48
        Strogonoff + zimne przekąski: wedliny, sery oliwki.

Śledź w śmietanie, sałatka warzywna.

Wszystko zjadliwe i nie trzeba się urobić po kokardę.

No chyba, że się jest singlem z masą czasu.
      • jednoraz0w0 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 19:54
        Ja tez team ciasto francuskie, można z nim robić na słodko i na słono, można robić różne nadzienia i zawijać jak spanakopitę albo formować jak foremki do muffinków i do tego coś wrzucać i zapiekać.

Na zimno to pchali, jest weganskie, takie podstawowe to ze szpinakiem albo z burakami bo kolorowe, ale w zasadzie można i z innymi warzywami kombinować.
      • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 20:15
        i tak w ogole, to na 16osob bym zamowila przekaskowy catering a sama bym zrobila 2dania glowne na cieplo

raz robilam spora impreze, czesciowo skladkowa (przekaski), taki uklad by, my dajemy dom i ogrod i dania glowne
        jeden ze znajomych przyniosl sporo przekasek z kuchni arabskiej, zarzekal sie, ze jego babcia domowo robila, ladnie opakowane, ok, nikt nikomu nie zabrania pakowac w jednorazowe pudelka
        przy wykladaniu na polmiski wypadl paragon z arabskiej knajpy tongue_out
    • raphidophora_tetrasperma Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 20:11
      Dobra, to ja doradzę z perspektywy gościa wybrednegi i brzydliwego. Sery, wedliny, warzywa, jajka, sałaty, pieczywo podane osobno i żeby nie było wątpliwości co to jest. Dresingi, sosy i smarowidła też osobno. Na ciepło może udka albo kiełbaski?
    • 18lipcowa3 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 20:34
      Babeczki z tortilli w tych foremkach do babeczek.
      Farsz wg uznania, ja daję
      Boczek plus pieczarki
      Feta plus pomidor
      Brie plus orzechy
      Szpinak i fetą
      Grzyby leśne
      No mnóstwo mozna. Plus na górę lekko ser
      • 18lipcowa3 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 20:37
        A no roladki z szynki konserwowej z serkoem i ze słonecznikiem. Bardzo dobre.

www.zrobtosmacznie.pl/2019/01/roladki-z-szynki-konserwowej-z-serkiem.html?m=1
        • gajmal Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 20:59
          Pieczarki - myję, wykręcam ogonek. W to miejsce wkładam trochę sęka topionego śmietankowego. Wszystko dookoła zawijam cieniutkim plastrem boczku - najlepszy jest taki krojony w plastry wędzony boczek z Biedry. Wszystko spinam wykałaczką i piekę około 40 minut w piekarniku ( 180 stopni). Wszystko szykuję wcześniej, układam na papierze do pieczenia, a potem jak są goście to tylko piekę. Schodzi błyskawicznie.

Szynka posmarowana serkiem ogórkowym Almette. Na to pól szparaga ze słoika. I wszystko zwijam. Też ludzie lubią.

• kocynder Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 20:59
      A jak dla mnie to wszystko zależy. Głownie od warunków. Bo inaczej, jeśli owa impreza ma być majówkowym grillem na "otwarcie sezonu", inaczej, jeśli obiadem pokomunijnym, a inaczej jeśli składkową nasiadówką. Inaczej, jeśli masz przestronne wnętrze i planujesz szwedzki stół, a goście mają krążyć, inaczej jeśli "zasiadać za stołem", inaczej, jeśli większość z tych 16 osób ma być poniżej 10 lat, inaczej, jeśli młodzi dorośli, inaczej jeśli pokolenie dziadków...
      • inny.kwiatek Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:52
        Coś w tym jest, każda wersja wymaga innych dań.
        • kocynder Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:52
          A, no i dodatkowo należy uwzględnić czy będą wśród gości wegetarianie/weganie, ktoś z dieta wykluczającą itp. Wiem, niby to nie obowiązek, ale tak mam, że jako gospodyni LUBIĘ gdy moi goście są zadowoleni i ja bym się źle czuła, gdyby np podczas imprezy okazało się, że kuzyn wegetarianin może zjeść tylko surówkę i suchy chleb...
    • szafireczek Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:05
      ja tego nie robię , ale chętnie zjadłabym naleśniki z farszem wytrawnym - może być kapusta, albo szpinak, grzanki z wątróbką, kotleciki z jaj z kapką musu chrzanowego i kawałki ryby słodkowodnej smażone w piwnym cieściesmile żeberkami w glazurze miodowej też bym nie wzgardziła
      • inny.kwiatek Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:52
        Uwielbiam kotleciki z jaj, jadłabym smile
    • thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:17
      Rzadko kiedy bawię sie w jakieś przekąski - to nie ma sensu, bo roboty dużo. tongue_out U mnie zawsze można spodziewać sie wołowiny po burgundzku z serwowanymi oddzielnie pieczarkami, zielonym groszkiem i w zależności od tego czy to posiłek zasiadany czy nie - puree lub bagietka.
      Jesli impreza zasiadana, to przed wołowina jakas zupa krem (np. Z białych szparagów lub po prostu białych warzyw).

Jesli nie, to wystawiam bogata deske serów z owocami, orzechami i konfitura, bagietki, oliwę, sól, pieprz, ocet balsamiczny, ze dwie tarty wytrawne i sałatę.

• thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:17
        I śliwki w boczku. wink
        • szafireczek Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:23
          i jajko sadzone ze szparagami na grzancesmile
        • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:28
          sliwki w boczku schodza w kazdej ilosci wink
          • thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:36
            Dokładnie. A podane na roszponce wyglądają cudownie ❤️
            • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:39
              nie bawie sie w takie 'niuanse' smile zsypuje do sporego koszyka wylozonego grubo serwetkami, cos jak faworki
              • thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:51
                O nie, nie wlozylabym reki - na pewno nadzialabym na wykałaczkę to miejsce pod paznokciem i byłabym pierwsza ofiara swojego pomysłu 😵‍💫😵‍💫😵‍💫 Ale faworków w koszyczku nie serwowalam, wiec ściągam 😽
                • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:53
                  przeciez wykalaczki widac tongue_out i siegasz po pierwsze z brzegu 😋
                  nikt sie jeszcze nie nadzial
                  • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:54
                    poza tym szczypczyki sa smile
                  • thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:02
                    Nie znasz mnie 😂
                    • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:03
                      za osobnicze wlasciwosci nie odpowiadam tongue_out
                  • turbinkamalinka Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:24
                    mysiulek08 napisała:

> przeciez wykalaczki widac tongue_out i siegasz po pierwsze z brzegu 😋
                    > nikt sie jeszcze nie nadzial
                    >
                    Wiesz są takie ofiary (piszę o sobie). Ostatnio się skaleczyłam zrywając trawę dla pasztetów smile. Poza tym, jeśli leży gdzieś jakiś gwóźdź, pinezka to wejdę w nią ja (chyba że obok jest moja siostra, to wtedy jestem bezpieczna), szukając czegoś w szufladzie zapewne znajdę też np igłę własnym palcem której tam być nie powinno. Więc wierzę, że można się nadziaćna wykałaczkę w koszyczku tongue_out
            • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:42
              a przy okazji..

za glupote sie placi, wiem, skladam samokrytyke i dobrowolnie sie biczuje tongue_out dlaczego tak pozno zanabylam krusety?????? oparlam sie na opiniach, ze ich w zmywarce nie myje i tyle przyjemnosci gotowania mi przeszlo kolo nosa 😋

w maju maja byc jakies blackfrajdeje wiec sie wymienie reszte parku garnkowego
              • thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:55
                Mnie Pyrex zardzewiał aczkolwiek nie szanowalam go tak jak LC. Te wycieram i smaruje oliwa. 😀 I przez ichi myje w zmywarce, chyba, ze jest juz pełna a mnie denerwuje gar w kuchni, wtedy nawołuję męża do wykonania czarnej roboty.

No one są stworzone do pieczenia, wołowina po burgundzku lub kogut w winie w tych garach to poezja. Albo rosół. A w tym płaskim okrągłym - risotto. A piekłas juz chleb?
                • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:02
                  pieklam smile i ciabate i pizze tongue_out
                  dzisiaj leczo, karmelizowana cebule pozarlam saute na chlebie smile

mam na stanie jarosza, ktory zje co najwyzej piers z kurczaka i rybe wiec te koguty i woly odpadaja

rosol uwarzylam, cudo smile
                  robilam weganskie shepherd pie i lososia z warzywami i sosem miodowym
                  do paelli sie zbieram
                  • thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:03
                    Cebula tez jakas
                    Taka lepsza, prawda? 😅
                    • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:08
                      dlatego musialam dorabiac tongue_out
                      • inny.kwiatek Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:58
                        Możecie zalinkować re garnki? Bo mnie cebula zaintrygowała, ja z tych co od skarmelizowania cebuli zaczynają co drugie danie smile
                        • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:02
                          a prosze cie bardzo, wersja na PL

www.lecreuset.pl/pl_PL/
                        • thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:29
                          www.lecreuset.pl/pl_PL/p/garnek-gourmet-profesjonalny-zeliwo/CI1180.html

Ja robię w tym. smile
                          • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:57
                            a ja w tym

www.lecreuset.pl/pl_PL/p/la-marmite-zeliwo/CI1114.html?dwvar_CI1114_color=cerise&dwvar_CI1114_size=24cm-l3-1
                            • thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:06
                              Ten mam w wersji 7 l 😂. Do rosołu ❤️
                              • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:17
                                do rosolu, barszczu czystego (litry tego schodza, szczegolnie jak sa goscie smile), golabkow i gosciowego bigosu kupilam ten 28cm

www.lecreuset.pl/pl_PL/p/okragla-brytfanna-zeliwo/CI1177.html
                                • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:19
                                  okragla niska mam 30cm i tej pieklam chleb/ciabate/pizze, pieke pyry/zapiekanki itp
                        • jednoraz0w0 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:29
                          taka cebula wyjdzie w każdym żeliwnym
                          • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:47
                            nie watpie, tylko z innym zeliwnym mialam zle doswiadczenia i odechcialo mi sie zeliwa na dlugo
                            • jednoraz0w0 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:49
                              A co im było?
                              • thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:51
                                Wszystkie są cięższe niż LC a jeden mi zardzewiał a nie używałam jakoś intensywnie, wręcz sporadycznie
                                • thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:54
                                  Oczywiście mam na myśli ogólnodostępne garnki, nie watpię, ze są gdzieś tam na świecie lzejsze
                              • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 22:01
                                byl 'czysty' cast iron, bez powloki, zanim zaczelam gotowac, to preparowalam go wg wskazowek rodzicielki i netu i tak wszystko smakowalo metalicznie, mycie bylo mordega bo tylko recznie (a i tak bez zmywarki jeszcze bylam), mimo olejowania rdzewial, w koncu wywalilam bez zalu

potem mialam jeszcze zryw na emaliowane zeliwo, ale chinska bezmarkowa produkcja jakos mnie nie przekonywala
                  • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:07
                    i ciesze sie z nowej zabawki, tefal/moulinex companion, mial taka cene, ze zal bylo nie kupic smile i wreszcie mam podgrzewany blender i ubijak, bo gotowanie z tego to jakis zart

meska czesc domu zrobila kurczaka po baskijsku wg przepisu z ksiazki od robota, khmmm, no nie bylo super przezycie kulinarne 🤣

potem zrobilam to samo w krusecie....
              • lilia.z.doliny Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 09:15
                Ale o czym konkretnie mówicie? O ty ch naczyniach do zapiekania? Czy mają też garnki? Ja się bez przerwy nadziewam.na ich przeceny, ale nigdy nie kupiłam. Mówicie, że warto? Proszę o peany, bo chce mi się coś kupić nowego.
                • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:05
                  o garnkach le creuset smile

byl dosc dlugi watek w temacie:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,174800501,174800501,Garnki_le_creuset.html

gdzie dziewczyny chwalily a ja bylam na 'nie' bo ciezkie, bo sie nie da myc w zmywarce itp
                  dosc dlugo sie im przygladalam, kiedys odwiedzilam salon firmowy, jakos tak ciezko mi w reku lezaly ale gdyby nie ta zmywarka to byc moze bym sie skusila
                  jak przy ostatnich porzadkach okazalo sie, ze garnek do golabkow (tefal-teflon-produkacje we francji) ma jakies purchle to zaczelam szukac co by tu kupic smile, a ze akurat byly jakies blackdays, zobaczylam calkiem duze znizki na gary lecreuset (nie na wszystkie niestety), zaparlam sie, poszukalam info o myciu w zmywarce i zamowilam tongue_out
                  oddalam wielka brytfanne i mala kokotke (z ceramiki produkcja tajlandia)
                  i teraz sie czaje na kolejne obnizki, bo sie po prostu zakochalam 🤣 a blaszki do pieczenia to jest dopiero odjazd tongue_out
                  • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:07
                    kupilam tylko gary i foremke do tarty (to co mialo obnizke tongue_out)
                    ale w nich tez sie swietnie zapieka i piecze
                    • lilia.z.doliny Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:16
                      No pacz. U mnie w tk są różne różności. Tylko zawsze mi się drogie wydawały. To może coś do zapiekanki kupię. Zresztą są i jakieś inne- małe duże średnie.
                      A co z tą zmywarka? Mozna?
                      • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:36
                        mozna smile gdyby nie bylo mozna to zadna przecena by mnie nie przekonala do kupna tongue_out

czaje sie na forme do pieczenia chleba (emaliowane zeliwo) i reszte foremek (tortownic, babka, magdalenki), jakis mniejszy garnek i zeliwna brytfanne do zapiekania do lazanii ( sa tez kamionkowe, ale takich nie chce)
                        • lilia.z.doliny Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:36
                          Dziękismile
                  • hungaria Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:43
                    Czyli ze mozna je myc w zmywarce jednak? Bo tylko to mnie powstrzymywalo przed zakupem.
                    • thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:58
                      Tak, jest jasno napisane, ze można - ale przy Pyrexie tez tak było napisane, a zardzewiał (aczkolwiek nie traktowałam go jak LC, które to wycieram do sucha i traktuję olejem).

• mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:03
                        a sprawdzialas gdzie ten pyrex produkowany? bo sporo jest w meksyku
                        • thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:06
                          Nie, mam nawet watpliwości jak on znalazł sie u nas w domu. tongue_out
                          • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:12
                            pewnie w prezencie dostalas tongue_out albo w chwili zacmienia kupilas, zdarza sie 🤣
                            • thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:30
                              Ale zamierzam go odrdzewić, bo podobno można 😄
                    • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:00
                      nawet na pudlach sa oznakowania zmywarki i wcale nie sa przekreslone tongue_out
                      i tak jest na kazdym, ktory kupilam, nawet z tymi z czarna emalia wewnatrz
                      • hungaria Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:52
                        Dzieki, bylam przekonana, ze nie mozna - ani LC, ani innych zeliwnych (a ja jestem wybitnie leniwa kuchennie i nie chcialoby mi sie pucowac takiego gara recznie). Chyba nawet w poprzednim watku siano taka dezinformacje!
                        • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 22:02
                          za inne nie moge odpowiadac smile LC myje
                          • bei Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 25.04.23, 07:07
                            Ja myję też Staub ( dobre jak LC, tylko inny design)
                        • thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 22:05
                          Ja myje dopiero po tamtym wątku, gdy ichi zapewniała, ze można w zmywarce i ze to sprawdzone
                        • jednoraz0w0 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 25.04.23, 04:53
                          Takich gołych nie można bo wyjdą ze zmywarki zardzewiałe, emaliowane można tylko nie wiem po co, przecież na nie wystarczy groźnie popatrzeć i cały syf sam schodzi ze strachu.
      • inny.kwiatek Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:54
        A te pieczarki oddzielnie to w jakiej postaci dajesz?
        • thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:06
          Wszystkie grzyby, które serwuje, zawsze przygotowuje tak samo:

Bardzo dużo masła na rozgrzanej patelni a grzyby maja byc suche. Wrzucam je w takiej ilości Aby pozostając w jednej warstwie nie dotykały sie
          raczej większa niż mniejsza moc pod patelnia
          Wkładam rece do kieszeni na 4 min
          Przewracam
          Wkładam rece do kieszeni na 3 min

Ściągam z patelni i posypuje fleur de sel

Serwuję

Tak przygotowane boczniaki czy pieczarki są u nas w domu przysmakiem. Genialne. smile
          Po
          • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:15
            tez tak robie, im wieksza patelnia i wiecej masla tym lepiej, z tym, ze podlewam jeszcze bialym winem i redukuje szybko na duzym gazie (bo ja tylko ogien pod garnkami toleruje tongue_out)

ps
            tobie tez sie wydaje, ze flor de sal jest jakby 'mniej slona' ae jednak jakby 'glebsza' w slonym smaku?
            • thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:21
              Wydaje mi się? Nie, tak jest. 😄
              • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:56
                czyli nie ja jedna smile

mam swietna sol i kwiat i gruba salinas
                bardzo to 'rzemieslnicze' ale sol pierwsza klasa
    • sol_13 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:33
      Paluszki chlebowe posmarowane serkiem chrzanowym zawijane w prosciutto
      Melon zawijany w prosciutto
      Jajka faszerowane (ale to dużo roboty)
      • bakis1 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:54
        Paluszki kradnę, brzmi smacznie.
    • kotejka Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:40
      Jesteście niezastąpione
      Wszystko zapisuje, jakieś sensowne menu na pewno z tego uloze
      Impreza wieczorna będzie, 19 godzina, okazja kościelna, goście - sami swoi, najbliższą rodziną i para przyjaciół smile
      Kupiłam nowa porcelanę na te okoliczność, bo już nie mam tyle jednakowych kompletów, mogę sklep polecic, bo wspaniałe się spisali
      I całkiem sympatycznie sztućce z actionu
      W.kolorze złota
      Myślę też nad ciekawa.dekoracja stołu
      Mam szare obrusy, biała.porcelane i złote sztućce 🙆🙆

O cateringu myślałam, ale po pierwsze - obydwie mamy chętnie mi pomogą, po drugie mam termomiks i wprawę wink
      Zaraz po kościele myślałam właśnie o barszczyku z jakimś pierozkiem
      Na drugie lekkie pieczone mięsa i grzanki/ziemniak?
      Jakieś sałatki, deska do wina, jak się dzieci rozbiegną
      • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:12
        ziemniaki zrob na parze, pokrojone w wieksze kawalki albo male w calosci, lekko posolone i troche ulubionych ziol
      • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:13
        moge ci podrzucic babciny przepis na ciasto do pasztecikow
        • kotejka Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:15
          Bardzo proszę i przepis na ciasto babciowe pazztecikowe
          • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:24
            kostka masla 200/250g
            szklanka mleka
            lyzeczka czubata suchych drozdzy
            1kg maki
            sol
            cukier albo miod (nieduzo)

maslo rozpuscic w mleku, wlac do maki, sypnac drodzy, sol, cukier/miod, wyrobic na elastyczne ciasto (moze byc potrzeba wiec mleka, wiadomo zalezy od maki), wsadzic do lodowki na noc, pod przykryciem

potem walkowac i robic co sie chce, paszteciki, paluchy itp
            mozna dodac ulubionych ziol albo wiecej cukru i mniej soli na slodkie rogaliki, ciastka z cukrem itp
            bardzo uniwersalne ciasto
            • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:24
              *wiecej mleka
            • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 02:42
              JAJKA! wiedzialam, ze czego mi tu brakuje!

4 jajka
          • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 02:53
            paszteciki z tym ciastem robie albo z miesem albo z kapusta i grzybami
            farsz miesny mniej wiecej jak na pasztet, pieke kawalki miesa (najczesciej co tam mam zamrozone) pieke z przyprawami, bez soli, miele, doprawiam sola(czasam nie ma potrzeby), rozwalkowuje ciasta, nakladam farsz, zwijam i kroje jak kopytka
            mozna przed pieczeniem posmarowac jajkiem rozbeltanym z mlekiem, posypac kminkiem
            bardzo dobrze sie mroza

pieczone pierozki z nadzieniami (feta ze szpinakiem, pieczarki z parmezanem, pieczone warzywa typu cukinia/papryka/baklazan) robie z polfrancuskiego ciasta twarogowego

250g masla
            250g twarogu
            250g maki (moze byc potrzeba wiecej)
            schladzam przez noc

to tez uniwersalne, z tego samego wypiekam babeczki/rogaliki na slodko z nugatem/owocami/dzemem
            • kotejka Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 06:27
              Dziękuję ❤️
              • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 07:13
                tylko o jajkach w babcinym pamietaj 😂
                • kotejka Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 11:18
                  ok big_grin
                  chociaz kiedys zdarzylo mi sie zrobic sernik bez sera
                  jajka ubilam jak zloto i zdziwilam sie, ze cos mi taki plaski wyrosl big_grin
                  • mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 17:55
                    omlet zrobilas 🤣
    • daisy Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:40
      Bigos z porów.
    • pepsi.only Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:04
      U mnie ostatnio hitem jest kurczak po koreańsku -mogą być pałki, mogą być skrzydełka, a mogą być kotlety z piersi, i tak najważnijesza jest panierka i jest sos.

Do tego pieczone ziemniaki- jeśli to obiad
      albo
      Chlebki czosnkowe (chleb tostowy smaruję masłem z czosnkiem, posypuję ziołami włoskimi lub prowensalskimi, delikatnie solę, każdą kromkę chleba kroję na pół po przekatnej i na chwilke do piekarnika.

Do tego sałata z sosem vinegret (ale z dodatkiem miodu i musztardy)

Babeczki wytrawne napełnione pastą jejeczną, albo pieczarkowa, albo jakąś tam....
      Talerz surowizny- papryka w słupki, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, i dip.
      Poza tym, ja robię dużo przetworów, wiec na stole lądują różne ogóreczki, pikle, jakieś pieczarki konserwowe, czy inne grzybki, albo małe patisony, czasem papryczki nadziewane (antypasti z Biedronki)
      • raphidophora_tetrasperma Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 24.04.23, 23:52
        Zrobiłam pierś z kurczaka po koreansku. Ale to jest dobre, super, wchodzi na stałe do jadłospisu. Dzięki za pomysł ❤️
        • alex_vause35 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 25.04.23, 06:13
          Skąd bierzecie przepis?
    • klaramara33 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 11:21
      Zapiekane faszerowane papryki, cukinie. Pieczone udka.
    • mama-ola Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 17:28
      Ja ostatnio eksploatuję ciasto francuskie. Oglądam na ten temat filmiki na YT. Jest sporo pomysłów godnych uwagi, moim zdaniem, może nie tyle ze względu na dodatki, co atrakcyjny sposób podania.
    • agus-ka Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:45
      U mnie zawsze hitem jest carpaccio z wołowiny. Gotowe można kupić w Biedronce. Grzanki z carpaccio, rukolą, parmezanem (polecam inny niż w zestawie), pomidorkiem koktajlowym i kaparem.
    • bakis1 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:32
      To są przystawki, które smakują zawsze i każdemu.

Pomidorki z mozarella nadziane na patyczki od szaszłyków,
      Śliwki w boczku.
      Kromki z bagietki z łososiem, koperkiem i cieniutkim pasterskim cytryny.
      Roladki z tortilli z łososiem i serkiem chrzanowym.
      Plastry pomidorów z pasta z sera żółtego, majonezu i czosnku (dużo czosnku).

Na ciepło:
      Dla takiej liczby ludzi poszłabym w pieczonego kurczaka/ karkówkę/ indyka, ziemniaki-łódeczki, nuggetsy dla dzieci, ryż. Wołowina po burgundzku brzmi tez super.

Deser:
      Lody, owoce … jeśli będzie ciepło.
    • jammer1974 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:36
      Podziwiam talenty kulinarne.
      U mnie na stol jedzie jakas zupa (czesto zurek bo goscie oczekuja czegos polskiego) potem jakies miesko np.schaboszczak. ziemniaczki mizeria albo groszek z marchewka (bo goscie oczekuja polskiego). Potem pojawiaja sie przekaski - jakies ciasteczka, wrapsy, kawalki owocow, warzyw, wedlin i serow.
      I tyle.
      Ja za prosta jestem na te wszystkie kulinarne wygibasy. Stracilabym kontrole nad wlasna kuchnia.
      • alex_vause35 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 25.04.23, 06:25
        Też dobry, tradycyjny obiad.
        Dobry schabowy to majstersztyk.
        Czytam te wszystkie wasze propozycje i się zaślinilam.
    • imponderabilia22 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 22:00
      Z doświadczenia widzę, że najszybciej schodzą prażynki i chipsy.
      • alex_vause35 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 25.04.23, 06:15
        To chyba na nastoletnich imprezach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka