kotejka 17.04.23, 18:23 Robię imprezę na 16 osób. Potrzebuje czegoś na ciepło i trochę przekąsek. Proszę o wasze sprawdzone pomysły Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 18:31 Już to wielokrotnie pisałam: pewniakiem jest dla mnie wołowina po burgundzku. Jest to potrawa - przyjaciel pani domu, bo można przygotować wcześniej i odgrzać i na tym nie traci. Gnocchi z masłem szałwiowy. Gnocchi z batatów Zielone gnocchi z parmezanem Gnocchi alla Romana z semoliny jako dodatek Zupy: zwlaszcza krem z selera z granatem, o który goście proszą Różne przekąski z ciasta francuskiego Ostatnio przypadkowo grzanki z serem blue, gruszką, orzechami I kaparami (farsz do roladek mi został) Odpowiedz Link Zgłoś
xxkoralinaxxx Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 19:35 Brzmi to wszystko wspaniale, mogłabym być Twoim gościem Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 19:40 Danielaaaa, mogę wpaść? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 20:45 Rzuc to prawo i nas karm ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:47 Zwłaszcza, że my będziemy uczciwie płacić w restauracji, nie to co za urzędówki Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:08 O to to na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:12 Popieram pomysł! I tez obiecuję płacić uczciwie! Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 25.04.23, 06:21 O matko, kobieto, czytam te Twoje propozycje, otwórz restaurację, a przyjadę nawet do Warszawy czy gdzie tam! Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 18:31 Tortille z tunczykiem: Mieszasz puszke tunczyka, puszke kukurydzy, ścierasz cheddar, kroisz drobno kilka ostrych papryczek i szczypiorek. Do tego dodajesz 2 lyzeczki majonezu i 4 lyzeczki musztardy. Trzeba wymieszać, zawinąć w tortille. Odłożyć na trochę do lodowki, a nastepnie pokroic przed podaniem na grube plastry. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 20:36 Jeśli o smarowaną tortillę to ja robie z serkiem chrzanowym, łososiem i koperkiem. Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 25.04.23, 06:22 A na sam środek, na łososiu, długie paski surowego ogórka albo papryki czerwonej. Wygląda to rewelacyjnie po przekrojeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
laokoon Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 19.04.23, 11:04 anilorak174 napisała: > Tortille z tunczykiem: > Mieszasz puszke tunczyka, puszke kukurydzy, ścierasz cheddar, kroisz drobno kil > ka ostrych papryczek i szczypiorek. Do tego dodajesz 2 lyzeczki majonezu i 4 ly > zeczki musztardy. Trzeba wymieszać, zawinąć w tortille. Odłożyć na trochę do lo > dowki, a nastepnie pokroic przed podaniem na grube plastry. A ja nie polecam, zrobiłam kilka razy, ale śmierdzi, brudzi. Goście nie bardzo chcą jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 18:33 kupujesz gotowe ciasto francuskie (na masle) i robisz wariacje z zawartoscia mini tarty albo duza pokrojona na porcje porcjowany np schab w galarecie albo galaretka drobiowa paszteciki kruchodrozdzowe i barszczyk roladki z szynki z nadzieniami na cieplo losos z miodowym sosie z cytrusami wolowina po burgundzku strogonow (tylko na boga nie jko gulasz) Odpowiedz Link Zgłoś
virtualnie Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 19:48 Strogonoff + zimne przekąski: wedliny, sery oliwki. Śledź w śmietanie, sałatka warzywna. Wszystko zjadliwe i nie trzeba się urobić po kokardę. No chyba, że się jest singlem z masą czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 19:54 Ja tez team ciasto francuskie, można z nim robić na słodko i na słono, można robić różne nadzienia i zawijać jak spanakopitę albo formować jak foremki do muffinków i do tego coś wrzucać i zapiekać. Na zimno to pchali, jest weganskie, takie podstawowe to ze szpinakiem albo z burakami bo kolorowe, ale w zasadzie można i z innymi warzywami kombinować. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 20:15 i tak w ogole, to na 16osob bym zamowila przekaskowy catering a sama bym zrobila 2dania glowne na cieplo raz robilam spora impreze, czesciowo skladkowa (przekaski), taki uklad by, my dajemy dom i ogrod i dania glowne jeden ze znajomych przyniosl sporo przekasek z kuchni arabskiej, zarzekal sie, ze jego babcia domowo robila, ladnie opakowane, ok, nikt nikomu nie zabrania pakowac w jednorazowe pudelka przy wykladaniu na polmiski wypadl paragon z arabskiej knajpy Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 20:11 Dobra, to ja doradzę z perspektywy gościa wybrednegi i brzydliwego. Sery, wedliny, warzywa, jajka, sałaty, pieczywo podane osobno i żeby nie było wątpliwości co to jest. Dresingi, sosy i smarowidła też osobno. Na ciepło może udka albo kiełbaski? Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 20:34 Babeczki z tortilli w tych foremkach do babeczek. Farsz wg uznania, ja daję Boczek plus pieczarki Feta plus pomidor Brie plus orzechy Szpinak i fetą Grzyby leśne No mnóstwo mozna. Plus na górę lekko ser Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 20:37 A no roladki z szynki konserwowej z serkoem i ze słonecznikiem. Bardzo dobre. www.zrobtosmacznie.pl/2019/01/roladki-z-szynki-konserwowej-z-serkiem.html?m=1 Odpowiedz Link Zgłoś
gajmal Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 20:59 Pieczarki - myję, wykręcam ogonek. W to miejsce wkładam trochę sęka topionego śmietankowego. Wszystko dookoła zawijam cieniutkim plastrem boczku - najlepszy jest taki krojony w plastry wędzony boczek z Biedry. Wszystko spinam wykałaczką i piekę około 40 minut w piekarniku ( 180 stopni). Wszystko szykuję wcześniej, układam na papierze do pieczenia, a potem jak są goście to tylko piekę. Schodzi błyskawicznie. Szynka posmarowana serkiem ogórkowym Almette. Na to pól szparaga ze słoika. I wszystko zwijam. Też ludzie lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 20:59 A jak dla mnie to wszystko zależy. Głownie od warunków. Bo inaczej, jeśli owa impreza ma być majówkowym grillem na "otwarcie sezonu", inaczej, jeśli obiadem pokomunijnym, a inaczej jeśli składkową nasiadówką. Inaczej, jeśli masz przestronne wnętrze i planujesz szwedzki stół, a goście mają krążyć, inaczej jeśli "zasiadać za stołem", inaczej, jeśli większość z tych 16 osób ma być poniżej 10 lat, inaczej, jeśli młodzi dorośli, inaczej jeśli pokolenie dziadków... Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:52 Coś w tym jest, każda wersja wymaga innych dań. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:52 A, no i dodatkowo należy uwzględnić czy będą wśród gości wegetarianie/weganie, ktoś z dieta wykluczającą itp. Wiem, niby to nie obowiązek, ale tak mam, że jako gospodyni LUBIĘ gdy moi goście są zadowoleni i ja bym się źle czuła, gdyby np podczas imprezy okazało się, że kuzyn wegetarianin może zjeść tylko surówkę i suchy chleb... Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:05 ja tego nie robię , ale chętnie zjadłabym naleśniki z farszem wytrawnym - może być kapusta, albo szpinak, grzanki z wątróbką, kotleciki z jaj z kapką musu chrzanowego i kawałki ryby słodkowodnej smażone w piwnym cieście żeberkami w glazurze miodowej też bym nie wzgardziła Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:52 Uwielbiam kotleciki z jaj, jadłabym Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:17 Rzadko kiedy bawię sie w jakieś przekąski - to nie ma sensu, bo roboty dużo. U mnie zawsze można spodziewać sie wołowiny po burgundzku z serwowanymi oddzielnie pieczarkami, zielonym groszkiem i w zależności od tego czy to posiłek zasiadany czy nie - puree lub bagietka. Jesli impreza zasiadana, to przed wołowina jakas zupa krem (np. Z białych szparagów lub po prostu białych warzyw). Jesli nie, to wystawiam bogata deske serów z owocami, orzechami i konfitura, bagietki, oliwę, sól, pieprz, ocet balsamiczny, ze dwie tarty wytrawne i sałatę. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:17 I śliwki w boczku. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:23 i jajko sadzone ze szparagami na grzance Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:28 sliwki w boczku schodza w kazdej ilosci Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:36 Dokładnie. A podane na roszponce wyglądają cudownie ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:39 nie bawie sie w takie 'niuanse' zsypuje do sporego koszyka wylozonego grubo serwetkami, cos jak faworki Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:51 O nie, nie wlozylabym reki - na pewno nadzialabym na wykałaczkę to miejsce pod paznokciem i byłabym pierwsza ofiara swojego pomysłu 😵💫😵💫😵💫 Ale faworków w koszyczku nie serwowalam, wiec ściągam 😽 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:53 przeciez wykalaczki widac i siegasz po pierwsze z brzegu 😋 nikt sie jeszcze nie nadzial Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:54 poza tym szczypczyki sa Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:02 Nie znasz mnie 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:03 za osobnicze wlasciwosci nie odpowiadam Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:24 mysiulek08 napisała: > przeciez wykalaczki widac i siegasz po pierwsze z brzegu 😋 > nikt sie jeszcze nie nadzial > Wiesz są takie ofiary (piszę o sobie). Ostatnio się skaleczyłam zrywając trawę dla pasztetów . Poza tym, jeśli leży gdzieś jakiś gwóźdź, pinezka to wejdę w nią ja (chyba że obok jest moja siostra, to wtedy jestem bezpieczna), szukając czegoś w szufladzie zapewne znajdę też np igłę własnym palcem której tam być nie powinno. Więc wierzę, że można się nadziaćna wykałaczkę w koszyczku Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:42 a przy okazji.. za glupote sie placi, wiem, skladam samokrytyke i dobrowolnie sie biczuje dlaczego tak pozno zanabylam krusety?????? oparlam sie na opiniach, ze ich w zmywarce nie myje i tyle przyjemnosci gotowania mi przeszlo kolo nosa 😋 w maju maja byc jakies blackfrajdeje wiec sie wymienie reszte parku garnkowego Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:55 Mnie Pyrex zardzewiał aczkolwiek nie szanowalam go tak jak LC. Te wycieram i smaruje oliwa. 😀 I przez ichi myje w zmywarce, chyba, ze jest juz pełna a mnie denerwuje gar w kuchni, wtedy nawołuję męża do wykonania czarnej roboty. No one są stworzone do pieczenia, wołowina po burgundzku lub kogut w winie w tych garach to poezja. Albo rosół. A w tym płaskim okrągłym - risotto. A piekłas juz chleb? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:02 pieklam i ciabate i pizze dzisiaj leczo, karmelizowana cebule pozarlam saute na chlebie mam na stanie jarosza, ktory zje co najwyzej piers z kurczaka i rybe wiec te koguty i woly odpadaja rosol uwarzylam, cudo robilam weganskie shepherd pie i lososia z warzywami i sosem miodowym do paelli sie zbieram Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:03 Cebula tez jakas Taka lepsza, prawda? 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:08 dlatego musialam dorabiac Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:58 Możecie zalinkować re garnki? Bo mnie cebula zaintrygowała, ja z tych co od skarmelizowania cebuli zaczynają co drugie danie Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:02 a prosze cie bardzo, wersja na PL www.lecreuset.pl/pl_PL/ Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:29 www.lecreuset.pl/pl_PL/p/garnek-gourmet-profesjonalny-zeliwo/CI1180.html Ja robię w tym. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:57 a ja w tym www.lecreuset.pl/pl_PL/p/la-marmite-zeliwo/CI1114.html?dwvar_CI1114_color=cerise&dwvar_CI1114_size=24cm-l3-1 Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:06 Ten mam w wersji 7 l 😂. Do rosołu ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:17 do rosolu, barszczu czystego (litry tego schodza, szczegolnie jak sa goscie ), golabkow i gosciowego bigosu kupilam ten 28cm www.lecreuset.pl/pl_PL/p/okragla-brytfanna-zeliwo/CI1177.html Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:19 okragla niska mam 30cm i tej pieklam chleb/ciabate/pizze, pieke pyry/zapiekanki itp Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:29 taka cebula wyjdzie w każdym żeliwnym Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:47 nie watpie, tylko z innym zeliwnym mialam zle doswiadczenia i odechcialo mi sie zeliwa na dlugo Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:49 A co im było? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:51 Wszystkie są cięższe niż LC a jeden mi zardzewiał a nie używałam jakoś intensywnie, wręcz sporadycznie Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:54 Oczywiście mam na myśli ogólnodostępne garnki, nie watpię, ze są gdzieś tam na świecie lzejsze Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 22:01 byl 'czysty' cast iron, bez powloki, zanim zaczelam gotowac, to preparowalam go wg wskazowek rodzicielki i netu i tak wszystko smakowalo metalicznie, mycie bylo mordega bo tylko recznie (a i tak bez zmywarki jeszcze bylam), mimo olejowania rdzewial, w koncu wywalilam bez zalu potem mialam jeszcze zryw na emaliowane zeliwo, ale chinska bezmarkowa produkcja jakos mnie nie przekonywala Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:07 i ciesze sie z nowej zabawki, tefal/moulinex companion, mial taka cene, ze zal bylo nie kupic i wreszcie mam podgrzewany blender i ubijak, bo gotowanie z tego to jakis zart meska czesc domu zrobila kurczaka po baskijsku wg przepisu z ksiazki od robota, khmmm, no nie bylo super przezycie kulinarne 🤣 potem zrobilam to samo w krusecie.... Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 09:15 Ale o czym konkretnie mówicie? O ty ch naczyniach do zapiekania? Czy mają też garnki? Ja się bez przerwy nadziewam.na ich przeceny, ale nigdy nie kupiłam. Mówicie, że warto? Proszę o peany, bo chce mi się coś kupić nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:05 o garnkach le creuset byl dosc dlugi watek w temacie: forum.gazeta.pl/forum/w,567,174800501,174800501,Garnki_le_creuset.html gdzie dziewczyny chwalily a ja bylam na 'nie' bo ciezkie, bo sie nie da myc w zmywarce itp dosc dlugo sie im przygladalam, kiedys odwiedzilam salon firmowy, jakos tak ciezko mi w reku lezaly ale gdyby nie ta zmywarka to byc moze bym sie skusila jak przy ostatnich porzadkach okazalo sie, ze garnek do golabkow (tefal-teflon-produkacje we francji) ma jakies purchle to zaczelam szukac co by tu kupic , a ze akurat byly jakies blackdays, zobaczylam calkiem duze znizki na gary lecreuset (nie na wszystkie niestety), zaparlam sie, poszukalam info o myciu w zmywarce i zamowilam oddalam wielka brytfanne i mala kokotke (z ceramiki produkcja tajlandia) i teraz sie czaje na kolejne obnizki, bo sie po prostu zakochalam 🤣 a blaszki do pieczenia to jest dopiero odjazd Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:07 kupilam tylko gary i foremke do tarty (to co mialo obnizke ) ale w nich tez sie swietnie zapieka i piecze Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:16 No pacz. U mnie w tk są różne różności. Tylko zawsze mi się drogie wydawały. To może coś do zapiekanki kupię. Zresztą są i jakieś inne- małe duże średnie. A co z tą zmywarka? Mozna? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:36 mozna gdyby nie bylo mozna to zadna przecena by mnie nie przekonala do kupna czaje sie na forme do pieczenia chleba (emaliowane zeliwo) i reszte foremek (tortownic, babka, magdalenki), jakis mniejszy garnek i zeliwna brytfanne do zapiekania do lazanii ( sa tez kamionkowe, ale takich nie chce) Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:43 Czyli ze mozna je myc w zmywarce jednak? Bo tylko to mnie powstrzymywalo przed zakupem. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:58 Tak, jest jasno napisane, ze można - ale przy Pyrexie tez tak było napisane, a zardzewiał (aczkolwiek nie traktowałam go jak LC, które to wycieram do sucha i traktuję olejem). Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:03 a sprawdzialas gdzie ten pyrex produkowany? bo sporo jest w meksyku Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:06 Nie, mam nawet watpliwości jak on znalazł sie u nas w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:12 pewnie w prezencie dostalas albo w chwili zacmienia kupilas, zdarza sie 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:30 Ale zamierzam go odrdzewić, bo podobno można 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:00 nawet na pudlach sa oznakowania zmywarki i wcale nie sa przekreslone i tak jest na kazdym, ktory kupilam, nawet z tymi z czarna emalia wewnatrz Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:52 Dzieki, bylam przekonana, ze nie mozna - ani LC, ani innych zeliwnych (a ja jestem wybitnie leniwa kuchennie i nie chcialoby mi sie pucowac takiego gara recznie). Chyba nawet w poprzednim watku siano taka dezinformacje! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 22:02 za inne nie moge odpowiadac LC myje Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 25.04.23, 07:07 Ja myję też Staub ( dobre jak LC, tylko inny design) Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 22:05 Ja myje dopiero po tamtym wątku, gdy ichi zapewniała, ze można w zmywarce i ze to sprawdzone Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 25.04.23, 04:53 Takich gołych nie można bo wyjdą ze zmywarki zardzewiałe, emaliowane można tylko nie wiem po co, przecież na nie wystarczy groźnie popatrzeć i cały syf sam schodzi ze strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:54 A te pieczarki oddzielnie to w jakiej postaci dajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:06 Wszystkie grzyby, które serwuje, zawsze przygotowuje tak samo: Bardzo dużo masła na rozgrzanej patelni a grzyby maja byc suche. Wrzucam je w takiej ilości Aby pozostając w jednej warstwie nie dotykały sie raczej większa niż mniejsza moc pod patelnia Wkładam rece do kieszeni na 4 min Przewracam Wkładam rece do kieszeni na 3 min Ściągam z patelni i posypuje fleur de sel Serwuję Tak przygotowane boczniaki czy pieczarki są u nas w domu przysmakiem. Genialne. Po Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:15 tez tak robie, im wieksza patelnia i wiecej masla tym lepiej, z tym, ze podlewam jeszcze bialym winem i redukuje szybko na duzym gazie (bo ja tylko ogien pod garnkami toleruje ) ps tobie tez sie wydaje, ze flor de sal jest jakby 'mniej slona' ae jednak jakby 'glebsza' w slonym smaku? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:21 Wydaje mi się? Nie, tak jest. 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:56 czyli nie ja jedna mam swietna sol i kwiat i gruba salinas bardzo to 'rzemieslnicze' ale sol pierwsza klasa Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:33 Paluszki chlebowe posmarowane serkiem chrzanowym zawijane w prosciutto Melon zawijany w prosciutto Jajka faszerowane (ale to dużo roboty) Odpowiedz Link Zgłoś
bakis1 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:54 Paluszki kradnę, brzmi smacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 21:40 Jesteście niezastąpione Wszystko zapisuje, jakieś sensowne menu na pewno z tego uloze Impreza wieczorna będzie, 19 godzina, okazja kościelna, goście - sami swoi, najbliższą rodziną i para przyjaciół Kupiłam nowa porcelanę na te okoliczność, bo już nie mam tyle jednakowych kompletów, mogę sklep polecic, bo wspaniałe się spisali I całkiem sympatycznie sztućce z actionu W.kolorze złota Myślę też nad ciekawa.dekoracja stołu Mam szare obrusy, biała.porcelane i złote sztućce 🙆🙆 O cateringu myślałam, ale po pierwsze - obydwie mamy chętnie mi pomogą, po drugie mam termomiks i wprawę Zaraz po kościele myślałam właśnie o barszczyku z jakimś pierozkiem Na drugie lekkie pieczone mięsa i grzanki/ziemniak? Jakieś sałatki, deska do wina, jak się dzieci rozbiegną Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:12 ziemniaki zrob na parze, pokrojone w wieksze kawalki albo male w calosci, lekko posolone i troche ulubionych ziol Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:13 moge ci podrzucic babciny przepis na ciasto do pasztecikow Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:15 Bardzo proszę i przepis na ciasto babciowe pazztecikowe Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:24 kostka masla 200/250g szklanka mleka lyzeczka czubata suchych drozdzy 1kg maki sol cukier albo miod (nieduzo) maslo rozpuscic w mleku, wlac do maki, sypnac drodzy, sol, cukier/miod, wyrobic na elastyczne ciasto (moze byc potrzeba wiec mleka, wiadomo zalezy od maki), wsadzic do lodowki na noc, pod przykryciem potem walkowac i robic co sie chce, paszteciki, paluchy itp mozna dodac ulubionych ziol albo wiecej cukru i mniej soli na slodkie rogaliki, ciastka z cukrem itp bardzo uniwersalne ciasto Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:24 *wiecej mleka Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 02:42 JAJKA! wiedzialam, ze czego mi tu brakuje! 4 jajka Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 02:53 paszteciki z tym ciastem robie albo z miesem albo z kapusta i grzybami farsz miesny mniej wiecej jak na pasztet, pieke kawalki miesa (najczesciej co tam mam zamrozone) pieke z przyprawami, bez soli, miele, doprawiam sola(czasam nie ma potrzeby), rozwalkowuje ciasta, nakladam farsz, zwijam i kroje jak kopytka mozna przed pieczeniem posmarowac jajkiem rozbeltanym z mlekiem, posypac kminkiem bardzo dobrze sie mroza pieczone pierozki z nadzieniami (feta ze szpinakiem, pieczarki z parmezanem, pieczone warzywa typu cukinia/papryka/baklazan) robie z polfrancuskiego ciasta twarogowego 250g masla 250g twarogu 250g maki (moze byc potrzeba wiecej) schladzam przez noc to tez uniwersalne, z tego samego wypiekam babeczki/rogaliki na slodko z nugatem/owocami/dzemem Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 07:13 tylko o jajkach w babcinym pamietaj 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 11:18 ok chociaz kiedys zdarzylo mi sie zrobic sernik bez sera jajka ubilam jak zloto i zdziwilam sie, ze cos mi taki plaski wyrosl Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 17:55 omlet zrobilas 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 17.04.23, 22:04 U mnie ostatnio hitem jest kurczak po koreańsku -mogą być pałki, mogą być skrzydełka, a mogą być kotlety z piersi, i tak najważnijesza jest panierka i jest sos. Do tego pieczone ziemniaki- jeśli to obiad albo Chlebki czosnkowe (chleb tostowy smaruję masłem z czosnkiem, posypuję ziołami włoskimi lub prowensalskimi, delikatnie solę, każdą kromkę chleba kroję na pół po przekatnej i na chwilke do piekarnika. Do tego sałata z sosem vinegret (ale z dodatkiem miodu i musztardy) Babeczki wytrawne napełnione pastą jejeczną, albo pieczarkowa, albo jakąś tam.... Talerz surowizny- papryka w słupki, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, i dip. Poza tym, ja robię dużo przetworów, wiec na stole lądują różne ogóreczki, pikle, jakieś pieczarki konserwowe, czy inne grzybki, albo małe patisony, czasem papryczki nadziewane (antypasti z Biedronki) Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 24.04.23, 23:52 Zrobiłam pierś z kurczaka po koreansku. Ale to jest dobre, super, wchodzi na stałe do jadłospisu. Dzięki za pomysł ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 25.04.23, 06:13 Skąd bierzecie przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 11:21 Zapiekane faszerowane papryki, cukinie. Pieczone udka. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 17:28 Ja ostatnio eksploatuję ciasto francuskie. Oglądam na ten temat filmiki na YT. Jest sporo pomysłów godnych uwagi, moim zdaniem, może nie tyle ze względu na dodatki, co atrakcyjny sposób podania. Odpowiedz Link Zgłoś
agus-ka Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 18:45 U mnie zawsze hitem jest carpaccio z wołowiny. Gotowe można kupić w Biedronce. Grzanki z carpaccio, rukolą, parmezanem (polecam inny niż w zestawie), pomidorkiem koktajlowym i kaparem. Odpowiedz Link Zgłoś
bakis1 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 19:32 To są przystawki, które smakują zawsze i każdemu. Pomidorki z mozarella nadziane na patyczki od szaszłyków, Śliwki w boczku. Kromki z bagietki z łososiem, koperkiem i cieniutkim pasterskim cytryny. Roladki z tortilli z łososiem i serkiem chrzanowym. Plastry pomidorów z pasta z sera żółtego, majonezu i czosnku (dużo czosnku). Na ciepło: Dla takiej liczby ludzi poszłabym w pieczonego kurczaka/ karkówkę/ indyka, ziemniaki-łódeczki, nuggetsy dla dzieci, ryż. Wołowina po burgundzku brzmi tez super. Deser: Lody, owoce … jeśli będzie ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 21:36 Podziwiam talenty kulinarne. U mnie na stol jedzie jakas zupa (czesto zurek bo goscie oczekuja czegos polskiego) potem jakies miesko np.schaboszczak. ziemniaczki mizeria albo groszek z marchewka (bo goscie oczekuja polskiego). Potem pojawiaja sie przekaski - jakies ciasteczka, wrapsy, kawalki owocow, warzyw, wedlin i serow. I tyle. Ja za prosta jestem na te wszystkie kulinarne wygibasy. Stracilabym kontrole nad wlasna kuchnia. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 25.04.23, 06:25 Też dobry, tradycyjny obiad. Dobry schabowy to majstersztyk. Czytam te wszystkie wasze propozycje i się zaślinilam. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 18.04.23, 22:00 Z doświadczenia widzę, że najszybciej schodzą prażynki i chipsy. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki 25.04.23, 06:15 To chyba na nastoletnich imprezach... Odpowiedz Link Zgłoś