Dodaj do ulubionych

Do alergiczek

22.04.23, 20:43
Na starosc chyba uczulilam sie, ontawiam trawy bo objawy mam obecnie po wyjsciu na zewnatrz. Oczy pieka i lzawia i kicham. Czy jest jakis lek, ktory nie ma miliona skutkow ubocznych?
Obserwuj wątek
    • qwirkle Re: Do alergiczek 22.04.23, 20:50
      Trawy teraz nie kwitną. Uczulają Cię inne rośliny, które teraz kwitną.

Mnie pomaga metmin, clatra - doraźnie,, tzn 7 tabletek przez 7 dni.
      Po deszczu pyłków jest mniej i da się oddychać
    • anilorak174 Re: Do alergiczek 22.04.23, 20:52
      Obecnie pyli glownie brzoza.
      Moim dzieciom pomaga clatra.
      • akseinga1975 Re: Do alergiczek 22.04.23, 20:54
        Wiedzialam, ze ma Was mozna liczyc. Te leki to ma recepte?
        • akseinga1975 Re: Do alergiczek 22.04.23, 20:57
          Juz sprawdzilam, ze tak. Czy lekarz internista wypisze tylko na podstawie objawow?
          • 35wcieniu Re: Do alergiczek 22.04.23, 20:58
            Clara nie jest na receptę.
              Clatra*
              • akseinga1975 Re: Do alergiczek 22.04.23, 21:06
                Bardzo dziekuje za informacje bo mnie ostatnie dni umeczyly.
          Nie
    • zielonazaba9999 Re: Do alergiczek 22.04.23, 20:58
      Leki zawierające dichlorowodorek ceteryzyny (różne nazwy handlowe, w opakowaniach do 10 tab. bez recepty), czyli II generacja leków antyhistaminowych mają mało skutków ubocznych. W zasadzie mogą mieć jedynie lekkie działanie usypiające (ale np na mnie tak nie działają) dlatego bierze się jedną tabletkę dziennie wieczorem.
      • magda.z.bagien Re: Do alergiczek 23.04.23, 17:35
        Ja biorę cetyryzynę albo loratadynę, zmieniam co 2-3 sezony. Statystycznie cetyryzyna jest skuteczniejsza, ale po stosowaniu przez kilka kolejnych lat efekt może się osłabić. Wtedy warto przerzucić się na loratadynę na kilka sezonów.
        Polecany gdzieś w tym wątku cromohexal jeśli jest używany przez długi czas, może uszkodzić rogówkę, dlatego warto się skonsultować z lekarzem i do dłuższego stosowania wybrać coś innego.
        Do nosa beclometazon.
    • princesswhitewolf Re: Do alergiczek 22.04.23, 21:15
      Dymista do nosa
      Doustnie Clatra. Od razu Clatra nie zadziala ale tak po 2 tyg. Nie ma miliona skutkow ubocznych a działa
      • akseinga1975 Re: Do alergiczek 22.04.23, 21:20
        😘
        • princesswhitewolf Re: Do alergiczek 22.04.23, 21:26
          A i koniecznie- naprawde dobry oczyszczacz powietrza do domu. Z powerem taki. Czyni cuda.

Zwrocilabym uwage na cene l dostepnosc filtrów i rodzaj. By nie wyjsc jak Zablocki na mydle, ze oczyszczacz niedrogi a filtry super drogie.
          Potem fajnie jak ma jonizator a i lampa UV w nim na wirusy zima jak znalazl.
          • akseinga1975 Re: Do alergiczek 22.04.23, 21:29
            Ale w domu mi przechodzi, nie kicham i po kilku godzinach oczy lepiej.
            • akseinga1975 Re: Do alergiczek 22.04.23, 21:32
              Wlasnie najgorzej z oczami. Pieka, puchna i mam pogorszone widzenie. Musialam wyjac soczewki.
              • anilorak174 Re: Do alergiczek 22.04.23, 21:37
                Napisalam ci niżej co może pomóc.
          • gosia1741952 Re: Do alergiczek 23.04.23, 15:15
            Właśnie kupiłam pod kątem alergii Klarta Forste 4. Będziemy testować ale ma dobre opinie, więc mam nadzieję, że pomoże.
    • anilorak174 Re: Do alergiczek 22.04.23, 21:21
      A na oczy polecam cromohexal (lub polcrom) bez recepty albo opatanol (na receptę).
      • milva24 Re: Do alergiczek 22.04.23, 21:43
        Tak, też polecam polcrom. Muszę włączyć bo mimo, że zażywam rupaller od kilku dni (od kiedy brzoza wystrzeliła) jest stanowczo gorzej.
        • anilorak174 Re: Do alergiczek 22.04.23, 21:43
          Moim zdaniem opatanol lepiej działa, ale jest niestety na recepte.
          • akseinga1975 Re: Do alergiczek 22.04.23, 21:51
            Jestescie wielkie. Przeplukalam oczy sola fizjologiczna i jes mega ulga. W poniedzialek ide z lista do apteki.
          • milva24 Re: Do alergiczek 22.04.23, 22:48
            A miałam w mijającym tygodniu wizytę u alergologa ale wtedy jeszcze było oksad Na szczecie po sezonie pylenia wracam do odczulania.
            • milva24 Re: Do alergiczek 22.04.23, 23:01
              *szczęście
      • princesswhitewolf Re: Do alergiczek 22.04.23, 22:00
        Tak, na oczy cromohexal.
      • unaluna Re: Do alergiczek 22.04.23, 22:19
        Aktualnie dziecku aplikuję też polcrom (wiem, że działa, poza tym mam opakowanie z dwoma małymi buteleczkami, więc po otwarciu nie muszę po miesiącu wyrzucać od razu całego opakowania). Opatanol też posiadam, ale jeszcze nietestowany, więc nie wiem jak ze skutecznością. Leki przeciwalergiczne bierze już od jakiegoś miesiąca, ale jak pyli brzoza to mało co niestety działa...
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Do alergiczek 23.04.23, 09:08
      Każdy lek ma skutki uboczne. Musisz wybrać, czy wolisz chodzić zakatarzona i łzawiąca, czy mieć ewentualne skutki uboczne, które nie muszą się przecież wcale pojawić.
      • akseinga1975 Re: Do alergiczek 23.04.23, 09:37
        Masz racje. Najbardziej chodzilo mi o sennosc.
    • homohominilupus Re: Do alergiczek 23.04.23, 11:39
      Na łzawiące oczy pewnie są jakieś kropelki, ja mam głównie katar alergiczny. Zawsze brałam loratadynę przez cały sezon pylenia, ostatnio natomiast najbardziej pomaga mi budesonid do nosa.
    • bi_scotti Re: Do alergiczek 23.04.23, 15:25
      Cale zycie moje wiosna & jesien to lzy & zasmarkanie. Aczkolwiek kazdy rok jest inny! Bywaja nawet takie, w ktorych te objawy sa minimalne, doslownie dzien-dwa, ale tez lata, o ktorych nawet nie chce wspominac. Od dawna juz nie stosuje nic procz ... wody. Myje twarz wiele, wiele razy dziennie, biore prysznic gdy tylko jest ku temu okazja - czesto 4-5 razy dziennie - ulga jest natychmiastowa, czesto trwa pare godzin - znow zalezy od danego roku, kierunku wiatru, temperatury, humidity etc. Ze 30 lat temu probowalam vaccines - worked przez jakies 3-4 lata pod rzad, potem przestaly sad Wszystkie srodki over-the-counter czy zapisywane przez swiatlych allergologist dzialaja podobnie (dla mnie!) - skuteczne czas jakis, potem juz nie i nigdy nie wiem w ktorym momencie mnie zwioda. Ergo, polegam juz wylacznie na wodzie, ktora zmywa pollen i pozwala trwac. Wspolczuje, welcome to the club smile Cheers.
    • rozaliaolaboga Re: Do alergiczek 23.04.23, 17:04
      Ja biorę hitaxę, do oczy polcrom. Skutków ubocznych nie mam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka