Dodaj do ulubionych

Bezmięsne obiady

23.04.23, 12:55
Dziewczyny, chyba dawno nie było. Potrzebuję kilka przepisów na bezmięsne obiady (nie zupy).

- łatwe
- szybkie
- niewymagające użycia piekarnika
- bez wyszukanych składników i przypraw

Prosi Was osoba BARDZO słabo gotująca, więc litości z ekskluzywnymi daniami big_grin
Mile widziane sosy do makaronu itp.

Dziękuję! smile
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 13:02
      Pesto.
    • rozaliaolaboga Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 13:02
      Szakszuka, leczo, pierogi, sos do makaron z gorgonzoli (plus smietana/mleko do rozpuszczenia sera) i rukola do posypania, kasza/ryz/makaron z sosem pieczarkowym, szpinak z jakiem sadzonym i ziemniakami, placki ziemniaczane, kotlety z selera, kapusty, kalafiora, curry...
    • bruy-ere Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 13:03
      Makron z sosem pomidorowym z soczewicą jako białkiem roślinnym.
      Sos: garść włoszczyzny mrożonej paski wrzucić do rondelka nagrzanego z łyżką oleju, posmażyć moment, wlać puszkę pomidorów krojonych + łyżeczka soli, łyżeczka cukru, łyżeczka bazylii. Po 5 min, gotowania dodać puszkę odsączonej soczewicy, gotować kolejne 5 min, a następnie całość zmiksować. Jak za gęste, to dodać trochę wody.

Lub sos pomidorowo-tuńczykowy jak tutaj: szybkaprzemiana.pl/makaron-sosem-tunczykowym/
      • mdro Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 21:49
        Wszystko OK, ale:
        1. Po co cukier?
        2. Po co tyle soli?
      • palczak.madagaskarski Re: Bezmięsne obiady 24.04.23, 12:23
        Ja bym tylko nieśmiało chciała zwrócić uwagę, że tuńczyk jest może i postny, ale bezmięsny to nie smile
    • krwawy.lolo Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 13:05
      Jest masa gotowych sosów. Oczywiście zaraz pojawi się eMatka antygowtowcowa, jakoby korzystanie z chemii zawartej w torebkach powodowało demencję, bezpłodność i łysienie łonowe.
      • rzepicha-piastowa Re: Bezmięsne obiady 24.04.23, 13:30
        Alez ty jestes zenujacy. I nie, nie chodzi o gotowce
    • berdebul Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 13:05
      Dahl.
      Zupa z soczewicy.
      Przejrzyj Jadłonomię. Dużo przepisów jest prostych składnikowo, lub można coś pomijać.
    • hanusinamama Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 13:06
      U mnie to jest curry z warzyw jakie mam. Ostatnio Ziemniaki, kalafior, por, marchew, groszek cukrowy ( mrozony), cebula do tego szklanka ciecierzycy. Ja robie z mlekiem kokosowym (dostepne w kazdym prawie sklepie) ale moze byc kremówka.
      • berdebul Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 13:09
        Dobrze się mrozi groszek cukrowy? Nie robi się paćka po odmrożeniu?
        • 35wcieniu Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 16:07
          Dlaczego miałaby się robić paćka? Z groszku paćka? Skąd w ogóle taki pomysł?
          • berdebul Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 17:21
            Nie wszystko dobrze znosi mrożenie, na przykład owoce mają dla mnie nieakceptowalną konsystencję.
            • hanusinamama Re: Bezmięsne obiady 24.04.23, 11:59
              No nie jest jak taki zerwany prosto z krzaczka (mam swój w warzywniaku), taki chrupiemy na surowo.
              Ale do dan azjatyckich czy do curry własnie jest bardzo dobry.
              na pewno o niebo lepszy niz mrożony bób. W sezonie bób jadam tonami, mrożonego kijem nie tknę
        • hanusinamama Re: Bezmięsne obiady 24.04.23, 11:58
          Nie. Mam sporo bo sadzę tego duzo. Zjadamy na świeżo ale często mam nadmiar. przelewam tylko wrzatkiem, wysuszam i mrożę. Do wszelkich stir fry, do curry są jak znalazł
        • rzepicha-piastowa Re: Bezmięsne obiady 24.04.23, 13:32
          Groszek mrozi sie doskonale. Obok szpinaku to moja ulubiona mrozonka
    • elle-joan Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 13:11
      Kotlety z warzyw, kaszy, białego sera, różne kombinacje. Z samych warzyw wychodza czasami zbyt miekkie i sie rozwalają przy smażeniu dlatego ja wole dodawac różne kasze i/lub biały ser.
    • stephanie.plum Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 13:36
      ja robię na patelni ryż z warzywami, skład właściwie obojętny, pod warunkiem, że jest tam sporo zielonego groszku albo czerwonej fasoli.
      przyprawiasz, jak chcesz, do tego jakaś sałata i jest super sycące.

albo spaghetti z sosem szpinakowo-porowo-bazyliowym.

albo... frytki...
    • pyza-wedrowniczka Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 15:09
      U nas dzisiaj makaron z cukinią, szpinakiem (może być mrożony albo świeży) i suszonymi pomidorami.
      Wszystko to podsmażam na patelni, doprawiam czosnkiem i dodaję jogurt (albo śmietanę, ale akurat miałam jogurt otwarty).
    • mgla_jedwabna Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 16:04
      Podchodząc do tematu systematycznie: potrzebujesz białka, węglowodanów i warzyw.

Białko to może być nabiał, jajka lub strączki.

Proste opcje na nabiał to ser smażony, sery starte i użyte do posypania makaronu, plastry sera zapieczone na wierzchu czegoś, co pod spodem ma mix warzyw i kaszy lub makaronu (takie zapiekanki), sos śmietanowy do makaronu, nabiał dodawany do zupy (śmietana albo jogurt naturalny do barszczu itp.), ew. kluski z twarogiem, czyli albo pierogi leniwe (które zawierają twaróg) albo kluski z twarogiem, śmietaną i cukrem. Łatwe są też grzanki z serem jako dodatek do zup.

Strączki: różne gulasze warzywne z zawartością fasoli, curry z ciecierzycą, biała fasola w sosie pomidorowym, jeśli masz czas, to pulpety z masy z gotowanej fasoli lub soczewicy.

Jajka - sadzone lub jajecznica z ziemniakami i surówką, omlety, ryż smażony z warzywami i kawałkami omletu, jajka na twardo w sosie chrzanowym lub grzybowym (też w wersji z ziemniakami/ kaszą i surówką).

Warzywa, węglowodany - tak samo jak do mięsa, tu nie ma filozofii.
      • rozalia234 Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 23:04
        Przy czym warto zwrócić uwagę ile tego białka będzie. Puszka fasoli/ciecierzycy to 15-20g białka, mało kto zje puszkę strączków na porcje raczej 1/3-1/2 puszki, czyli białka mało. Ser do posypania po wierzchu/zapiekania- pyszny ale tłusty (niezdrowe tłuszcze)- niech będzie że 100g sera - znowu porcja nie dla jednej osoby a to ok 300 kcal i tylko 30g białka. Przy roślinnych obiadach trzeba zwracać uwagę na białko we wszystkich posiłkach, żeby się w ciągu dnia nazbierało.
        • hanusinamama Re: Bezmięsne obiady 24.04.23, 12:01
          Ale juz taki dahl jak najabrdziej zjesz duzo strączków w jednym posiłku.
          Ja daję cierzerzyce do wszedlkich gulaszy warzywnych, do warzywnego curry.
          Zageszczam ciecierzycą tez krem z kalafiora, z ziemniaka a czy z pietruszki
          • waleria_bb Re: Bezmięsne obiady 24.04.23, 15:49
            Nie każdy może zjeść tyle strączków. Dużo osób ma po nich wzdęcia i to niezależnie od sposobu gotowania i doprawienia.
            Dla mnie najlepsze źródło białka w bezmięsnym obiedzie to zdecydowanie tofu. 100 możliwości przygotowania.
    • sajgonetka Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 16:04
      Placki ziemniaczane lub z cukinii, surówka do tego.
      Naleśniki w różnych wariach, na słono (szpinak, warzywa) lub slodkoy(dżem, czekolada).
      Pierogi, co prawda z nimi nieco pracy jest, ale jak zrobisz raz dużo, to potęm mrozisz i jest na kilka obiadów.
      Makarony w sałatkach na zimno.
      Makarony z sosami na ciepło.
      Tortile z nadzieniem warzywnym.
      Ziemniaki - z jajkiem sadzonym, z kotletem jajecznym, z kotletem warzywnym.
    • homohominilupus Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 16:23
      Dahl z ryżem

Pęczak z batatem i fetą, przepis na kwestii smaku

Sezonowo np teraz zielone szparagi smażone z jajkiem lub zapiekane z serem kozim

Omlet z dodatkiem żółtego sera i warzywami
    • kura17 Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 16:40
      to wlasnie dzis zrobilam - bardzo fajne i proste!

www.jadlonomia.com/przepisy/spaghetti-ratunkowe/
    • snajper55 Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 16:45
      liliawodna222 napisał(a):

> Dziewczyny, chyba dawno nie było. Potrzebuję kilka przepisów na bezmięsne obiad
      > y (nie zupy).
      >
      > - łatwe
      > - szybkie
      > - niewymagające użycia piekarnika
      > - bez wyszukanych składników i przypraw
      >
      > Prosi Was osoba BARDZO słabo gotująca, więc litości z ekskluzywnymi daniami big_grin
      > Mile widziane sosy do makaronu itp.
      >
      > Dziękuję! smile

Makaron z serem, cukrem i śmietaną.
      Naleśniki z czymś. Np z serem pleśniowym i szpinakiem.
      Zsiadłe mleko z ziemniakami lub kaszą gryczana.
      Kombinacje z jajem, czyli ziemniaki/ryz/kasza + jajko (np sadzone) + warzywo (np młode ziemniaczki + jajko w koszulce + szparagi)

S.
    • kafana Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 17:27
      Jak mantrę powtazam:
      Pomidorowe curry z ciecierzyca - jadlonomia

www.jadlonomia.com/przepisy/pomidorowe-curry-z-ciecierzycy/
    • kozaki_za_kolano Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 17:29
      Aglio a olio
      • kozaki_za_kolano Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 17:31
        A tak w ogóle to kup sobie Jadłonomię, najlepiej tę w stylu kuchni polskiej. Nieocenione źródło pomysłów.
    • fandorina Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 20:44
      Zobacz sobie na yt filmy Ireny Owsiak bardzo proste, szybkie wege przepisy.
    • paola.brunetti Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 21:10
      Risotto, o ile tolerujesz parmezan, zazwyczaj jest bez mięsa.
      Często idę na łatwiznę, szykując obiady dla córki, i kupuję w Lidlu półprodukty weganskie - są bardzo fajne pulpety, sznycelki, gulasz sojowy. Wtedy tylko dorabiam jakiś sos, np pomidorowy lub pieczarkowy, ewentualnie do sznycelków robię ziemniaki i sałatkę, i obiad gotowy.
    • smoczy_plomien Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 21:32
      Tabbouleh - nasz ulubiony letni obiad. Podstawowy przepis jest taki: kasza bulgur, świeży ogórek i czerwona papryka pokrojone w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki, ser feta w kostkę i to wszystko wymieszane. Całość delikatnie doprawiamy szczyptą soli, pieprzem, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem i posiekaną miętą (zimą gdy nie mam świeżej mięty wsypuję pół torebki herbatki miętowej do gorącego bulgura). Ten przepis modyfikujemy w miarę dostępności składników, zniesie wiele wink

Mój idealny przepis na superszybki bezmięsny obiad: bulgur/ryż/makaron + dowolne warzywa + ser o intensywnym smaku, np. feta, niebieski, parmezan i oliwa. Np.: makaron + żółta fasolka + feta.
    • princesswhitewolf Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 21:51
      Harissa, korma? Krokiety? Zapiekanki ziemniaczane?
    • pepsi.only Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 22:02
      Kasza z warzywami z patelni- na ciepło lub do pudełka do pracy
      Makaron z warzywami z patelni- j.w.
      Frittata,
      curry z kalafiora, albo curry z dyni,
      makaron z sosem śmietanowo-pieczarkowym
      wszelkie zupy ...jeśli nie da się mięsa (poza rosołem , nie cierpię rosołu warzywnego)
      Kotlety z warzyw,
      albo kotlety w panierce- panierowana cukinia, albo kalafior
      i np taki obiad: purre ziemniaczane, kotlet i sałata z vinegret
      purre ziemniaczane, fasolka szparagowa z bułką (albo fasolka podsmażona z czosnkiem) i jajko sadzone,
      Kasza gryczana, i sos z grzybów leśnych.
      Kluski leniwe z twarogu, polane masełkiem i cukrem, cynamonem (lub bułką podsmażoną na maśle)

PIZZA DOMOWA smile
    • kaki11 Re: Bezmięsne obiady 23.04.23, 23:03
      - różne warzywne lecza, ratatuje, caponaty i tym podobne gulasze. Generalnie to są proste rzeczy, głównie kwestia pokrojenia warzyw i ich podsmażenia, podduszenia z sosemsmile
      -dania typu warzywa smażone - jakaś mrożonka na patelnię albo kombinacja z jakiejś cukinii, papryki, bakłażana, dyni , brokuła czy co tam jest w sezonie i w domu do tego ryż lub kasza, i jeśli chcesz to dobilansować o białko to pokrojone w kostkę i podsmażone halloumi/ser grillowy lub tofu.
      - jakieś potrawki ala curry, typu ciecierzyca ze słoika podsmażona z jakimś warzywem czy warzywami, zalane mleczkiem kokosowym i chwilę tak podsmażone. Ja podaję z kuskusem, bo najczęściej robię w wersji ekspresowej jak nie chce mi się czekać na gotowanie ryżu.
      - ser smażony (grillowy typu halloumi albo camerbert) z czymś w rodzaju sałatki nawet takiej typu pokrojony pomidor z oliwą, albo z czym ci tam będzie pasować, i do tego można dodać kuskus albo zjeść z chlebem (mnie osobiście bardziej pasuje kuskus do sera grillowego i czasem robię taki obiad, a camerbert jednak częściej z chlebem i żurawiną na kolację, ale to już kwestia preferencji)
      - jakieś pieczone warzywa- cukinia, papryka czy latem nawet duże pomidory, zapiekane z farszem z kuskusu pomieszanego z tym co tam fajnego masz- jakieś oliwki, suszone pomidory troszkę podsmażonego w kostce halloumi, natkę, i posypane serem.
      - w sezonie na młode ziemniaki nawet dania typu ziemniaki z jakiem sadzonym i maślanką, ale można też kombinować ze smażoną cukinią albo kalafiorem (tak panierowane jak kotlet w bułce, ale kalafior lekko podgotowany), fasolką szparagową. Akurat lato jest idealne do takich kombinacji big_grin
      - jakieś zapiekanki. Dziś robiłam ziemniaczono brokułową z beszamelem i serem (podgotowane plastry ziemniaków i różyczki brokuła, przełożone między siebie i zalane beszamelem) ale w zasadzie można ich zrobić dużo różnych, nawet mieszając makaron z jakimiś warzywami.
      - naleśniki z twarogiem albo z dżemami.
      - do makaronu różne sosy robię. Jak lubisz sos ala bollonese z mięsem mielonym to można spróbować od czasu do czasu kupić ala mięso mielone z dobrej kalorii, ale poza tym to nawet pieczona papryka+ser feta+jakieś orzechy+oliwa i jak zblendujesz to powstaje takie ala pesto, lub chyba najprostszy sos pomidorowy typu podsmażona cebulka, troszkę czosnku, do tego pomidory z puszki lub pasata ( można zamienić na świeże sparzone i obrane ale opłaca się to głównie w sezonie pomidorowym kiedy są smaczne, no i zwiększa ilość pracy) doprawione i można tam rozpuścić np. trochę mozzarelli.
      - sos pieczarkowy (można urozmaicić krojonym porem albo jakimś innym warzywem) śmietanowy, można podać nawet do kaszy czy ryżu, albo wykorzystać do jakichś klopsików, i np. od czasu do czasu kupić sobie gotowe.
      - poza tym różne wariacje na temat tradycyjnych dań. Np. pierogów z owocami lub soczewicą, krokiety z pieczarkami, serem i opcjonalnie cukinią, gulasz np. z pieczarek (dobry przepis ma jadłonomia ja dodaję tam jeszcze paprykę), gołąbki z farszem z soczewicy, pieczarek i warzywami korzennymi).
      - jeśli tofu (ja nie jestem generalnie fanką) to spróbuj "zmienającego życie" do niego czasami wracam smile
    • conena Re: Bezmięsne obiady 24.04.23, 12:10
      my lubimy klopsiki z dobrej kalorii, rózne są do kupienia, ale te mają najlepszy smak. można z nimi zrobić wszystko, dać je jako wsad do tortilli i napakować warzyw, jako klopsiki po prostu z sosem, pyrami i surówką, jako dodatek do sosu pomidorowego i z makaronem, wystarczy je lekko podgrzać.
      • kaki11 Re: Bezmięsne obiady 24.04.23, 12:39
        Te z kiełków słonecznika? dawno ich nigdzie nie widziałam, a kiedyś lubiłam. Chyba, że myślisz o jakichś innych?
        • conena Re: Bezmięsne obiady 24.04.23, 12:54
          faktycznie trudno je kupić, czasami są w lidlu, najczęściej w kerfurze.
          te:
          https://www.carrefour.pl/images/product/org/dobra-kaloria-roslinne-klopsy-klasyczne-180-g-6-sztuk-s8dags.jpg
          • kaki11 Re: Bezmięsne obiady 24.04.23, 13:37
            O właśnie o tych myślałam. Kiedyś bywały w lidlu albo kauflandzie, ale przynajmniej w moich ich tam już z rok nie widziałam. Muszę zajrzeć do carfura jak kiedyś będę w pobliżu, bo to sklep do którego mi akurat najczęściej nie po drodze
    • sferoplast Re: Bezmięsne obiady 24.04.23, 14:13
      Nie wiem co to są wyszukane składniki i przyprawy.

Ostatnie moje szybkie obiady:

Curried Tomato Tortellini Soup
      Coconut Quinoa Bowl, można zastąpić komosę inną kaszą.
      Spicy Chickpea and Bulgur Soup
      Pomidorowe curry z ciecierzycy
      Abundance Kale Salad with Savory Tahini Dressing

A najszybszy to cały batat podgrzany 5 minut w mikrofalówce podany z oliwą, chili, papryką wędzoną i jogurtem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka