Dodaj do ulubionych

This is is - o co tu chodzi???

24.04.23, 11:54

Ponieważ w ostatnich kilku wątkach pojawiła sie polecajka, wiec przypomniałam sobie, ze powinnam zobaczyć ostatni sezon. I przypomniałam sobie, dlaczego tak długo unikałam obejrzenia ostatniego sezonu… 😝 O co tu chodzi? Czemu tyle osób poleca to jako cuuuuuuudowny serial? Przecież to jest niemożliwie wręcz ckliwe, cukierkowe i kompletnie nierealne. Ok, serial nadaje sie jako dystraktor do prasowania, bo w sumie nie da sie pogubić w fabule, ale tam nikt nie zachowuje sie normalnie…

Te dramy, te niekonczace sie dramy o każdą jedną pierdołę…

Jakmutam robi histerie, ze musi chodzić do pracy - DO PRACY!!!- i przez to nie może 24/7 obserwować jak roczne dziecko pierwszy raz w życiu je marchewkę i robi pierwsze kroki trzymane za rączki. Olaboga, ileż on traci w życiu i jak bardzo to niesprawiedliwe! Jak matka mogła dopuscic do tego, by dziecko zrobiło pierwszy krok, kiedy jego nie było w domu?! Przecież jak zobaczy pierwsze kroki następnego dnia, to już nie będzie to samo! I ta marcheweczka! Pierwszy brokulek to przeciez będzie zupełnie co innego!!!

Jack wpada w depresję, bo mu dzieciak nawiał z nudnego filmu w kinie i teraz do końca życia będzie miał zrujnowane wspomnienia z tego dnia i ze ojciec nudny film wybrał. Zniszczone życie, na pewno stoczy sie na dno, nic sie już nie da zrobić.

Rececca, za żarcik z choroby Alzheimera, wygłoszonej przez kompletnie obcą osobę, której nie spotka już nigdy w życiu, natychmiast musi podzielić sie ogromem refleksji jak to jest chorować na A, co oczywiście znakomicie wplywa na atmosferę przy kolacji. Autorka żarciku dla ratowania sytuacji omawia wiec z obcymi swoje problemy małżeńskie, a Nicky dokłada mężowi tej babki rozkoszne opowiastki o tym, jak to jego żona rozdziewiczala go w świetle księżyca. Kończy sie tym, ze opier…ny przy obcych mąż proponuje łyskacza, co skłania Nickyego do krępującego wyznania, ze jest alkoholikiem… Taki dialog zrozumiałabym w przypadku Fleabag, gdzie portretuje sie dysfunkcyjną rodzinę, popełniającą celowo wszystkie możliwe błędy w kontaktach społecznych (scena w restauracji z księdzem…), ale to przecież święta rodzina Pearsonow…

Randalla z jego zeszlosezonowymi rozterkami „zła adopcja/cała moja rodzina to rasiści” to już wyparłam dla własnego zdrowia psychicznego. Ale jedzie z córką autem, córce włącza sie wiadomość glosowa - i nie pozwala jej wyłączyć (bo prowadzi), sam tez nie przerwie połączenia, bo po co, skoro można sobie posłuchać i zrobić dramę „moja córka uprawia seks, dam jej szlaban na tv, w sumie to dam wszystkim trzem córkom, na wszelki wypadek”.. W sensie - to już nawet nie jest zabawne. To nie jest przedstawione humorystycznie, celowo przejaskrawione jak w slapstickowej komedii, to znów 100% poważny Randall robiący totalną dramę, albowiem nigdy nie przewidział, ze dorosła córka może mieć jakaś seksualność… A fuj!

A w poprzednim sezonie była zdaje sie wieeeeelka kilkudniowa kłótnia o to, kto zajmie się seniorką z zaawansowanym A. Tzn. każdy koniecznie chciał sie zająć osobiście, każdy chciał mieć mamusię wyłącznie dla siebie full time i 24/7 i nie dać innym ani na chwilę, żadne z nich nie odetchnęło cichcem z ulgą, proponując pomoc tylko dla zasady… Jasne, bardzo to chwalebne, ale come on….
Obserwuj wątek
    • fioletowa01 Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 12:03
      Bardzo dobry ale ja sama trafiłam kiedyś na faceta w typie Jacka i może dlatego tak dobrze mi się to oglądało.
      • memphis90 Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 12:10
        Ja prawie widzę pojawiający sie napis „teraz należy szlochać ze wzruszenia”…
        • fioletowa01 Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 12:15
          memphis90 napisała:

> Ja prawie widzę pojawiający sie napis „teraz należy szlochać ze wzruszenia”…
          >
          Szlochałam!
    • gryzelda71 Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 12:16
      Wcześniej porzuciłam. Nudził mnie i irytował naprzemiennie. Wiecznie szukanie czegoś żeby dola zaliczyć ech....
    • runny.babbit Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 12:17
      Byłam święcie przekonana, że temat będzie o Andrzeju 😁
      A gdzie można obejrzeć ten nie- cudny serial?
      • memphis90 Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 12:22
        Teraz na Disney plus.
      • mania_222 Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 23:56
        Serial "This Is Us" - w wątku pomylony tytuł.
    • loganberry Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 12:24
      Ale poprzednie sezony obejrzałas? Ostatni rzeczywiście był hm, męczący. W ogóle po pierwszym sezonie (oryginalny pomysł, normalni bohaterowie) im dalej w las tym było gorzej (częsta przypadłość seriali). Wszystko co było tam fajne zostało nieznośnie wyolbrzymione, podkreślone gruba krechą i zmieniło się we własną karykaturę. Obejrzałam do końca ale niesmak pozostał wink
      • alpepe Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 12:32
        Co, kto niby w pierwszym sezonie tam był normalny?
        • loganberry Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 13:15
          Pierwszy był o życiu zwykłej rodziny, może ciekawszym niż u przeciętnych Kowalskich bo inaczej by wyszedł "Klan", ale nie przekombinowanym, mimo to (mnie przynajmniej) oglądało się dobrze. Zepsuło się jak formula się wyczerpała i zaczęli się pojawiać odnalezieni ojcowie, matki, wujowie, wspomnienia kombatanckie i historie syna szwagra ciotki stryja, a bohaterowie zamiast żyć to ciągle stali i wygłaszali przemówienia.
          • memphis90 Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 17:44
            Oglądałam poprzednie, podobał mi się wątek Williama, w sumie Nicky’ego tez polubiłam jako postać (w wersji senior). Teraz podoba mi się tylko żona Randalla, jedyna trzeźwa osoba w tym kołchozie…
    • heca7 Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 12:25
      Żebyś się nie zdziwiła wink Pamiętam chyba na ematce był wiele lat temu wątek o marchewce. Oburzona młoda matka założyła wątek o tym, że zostawiła dziecko pod opieką szwagierki (czy teściowej) i one podały pierwszy raz w życiu marchewkę temu dziecku! Bo to był moment rozszerzania diety. I ona była w szale, że nie widziała jak jej dzieciątko po raz pierwszy w życiu krzywi się na tartą marchewkę. Że opiekunki ukradły jej ten moment!
      • starczy_tego Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 12:38
        No ja bym się wkurzyła, jakby ktoś mi zaczął rozszerzać dietę dziecku bez mojej zgody. Co to za pomysł w ogóle?
        • gryzelda71 Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 12:45
          Tam nie szło o rozszerzanie diety, nie na tym skupiła się matka. Tylko o te minki dzidzi właśnie, te pierwsze razy.
      • shmu Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 15:24
        Całkowicie, nieracjonalnie, tę matkę rozumiem smile
      • memphis90 Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 17:45
        Wierz mi - miałam ten wątek w głowie 😂😂😂
    • alpepe Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 12:31
      Mam wrażenie, że chodzi o This is us.
      Kompletnie nie rozumiem hype'a. To było tak męczące, że chyba skończyliśmy oglądać, jak gruba z grubym chcą i nie chcą być, to znaczy on chce, a ona ma problem z tym, że jest gruba i się obżera, a on też się obżera. No i oczywiście ten szlachetny Czarny, Musterschüler do posrania z tatusiem czytającym poezję. Nie, ile można i rozumiem, za karę, ale zachwycać się? Toż to nawet nie jest porządna rzemieślnicza robota, tylko coś z pretencjami do bycia sztuką, tyle, że dawkowaną w odcinkach.
    • koko8 Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 12:42
      Zgadzam się ja nie dałam szansy po pierwszym odcinku.
      Bardzo to słabe, nudne i wtórne.
    • lalkaika Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 12:46
      Pierwszy sezon był spoko.
      Później się znudziło
    • arthwen Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 12:58
      Ekhem... czyli nie przyznawać się, że nie mam pojęcia o czym mówisz, bo będę nie-ematkowa?
      • daniela34 Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 13:17
        Przyznaj się, będzie mi raźniej.
      • starczy_tego Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 13:27
        Tez pierwsze słyszę 🤷‍♀️
        • shmu Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 15:25
          I ja...
    • silenta Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 13:14
      Bardzo tu zachwalany serial więc kiedyś zaczęłam oglądać. Niestety nie dałam rady obejrzeć pierwszego odcinka do końca, nie rozumiem zupełnie fenomenu.
    • alex_vause35 Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 13:25
      W Shameless są lepsze rodzinne jazdy big_grin.
      Polecam.
      • annaboleyn Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 13:39
        Shameless mialam w pierwszej piątce ukochanych seriali, trzymali poziom przez wszystkie sezony, do momentu odejścia Fiony, ofc. Co za obsada <3
      • bruy-ere Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 15:17
        Tylko w Polsce obecnie nie do obejrzenia. Chyba, że ktoś coś wiem, gdzie szukać. Nie widziałam ostatniej serii.
        • annaboleyn Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 15:22
          Na HBO MAX od jakiegoś czasu jest całość, 11 sezonów.
      • alpepe Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 15:26
        Wyłączyliśmy po pierwszym odcinku, nieoglądalne dla nas.
    • bi_scotti Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 13:29
      Merci, Memphis - geeez ... dzieki Tobie nie czuje sie wreszcie jako the weirdest person on Earth big_grin Moi pracowi ogladacze seriali od lat cmokaja & sie wzruszaja & comment & w ogole cud-miod-ultramaryna - This Is Us - klekajcie narody! Obejrzawszy z ciekawosci chyba ze 3 episodes pierwszego sezonu, definitywnie wylaczylam sie z conversations na ten temat ... czujac sie jak wyzej - the weirdest person the world wink Wiec dziekuje Ci za to, ze jestes i glosisz! Jestem pod wrazeniem, ze (nawet pracujac) dotarlas do the last season (no idea ktory to) tej well, nazwijmy to po imieniu, szmiry - congrats wink Et merci encore une fois - poczulam sie mniej samotna big_grin Cheers.
      • bi_scotti Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 13:30
        praSujac * big_grin
        • memphis90 Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 17:48
          W zasadzie to dziergając… wink Do dziergania nie można mieć zbyt ambitnych seriali w tle, a gapić się w sufit w trakcie to nuda. Z tego samego powodu obejrzałam stanowczo za dużo odcinków Riverdale, zanim do mnie dotarło, ze dłużej nie dam już rady…
    • swiezynka77 Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 13:31
      obejrzałam - z trudem - tylko pierwszy sezon. to było tak nierealistyczne i mdlące że nie dało się ciągnąć dalej.
    • hanusinamama Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 13:39
      To już wiem czemu odpuściłam w połowie 1 sezonu...mało prasuję.
    • bruy-ere Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 15:21
      A ja lubię bardzo. Nie twierdzę, że to arcydzieło bez wad, po prostu lubię vibe tego serialu.
      Jednocześnie kompletnie nie czuję potrzeby, żeby tłumaczyć dlaczego. Przecież co bym nie napisała, nie przekonam nikogo, komu nie podpasował. De gustibus non est disputandum - po prostu.
      • memphis90 Re: This is is - o co tu chodzi??? 24.04.23, 17:51
        No ale tak to czytasz tylko jak wszyscy się zachwycają i czujesz się trochę jak głupek… A tak to możesz odsapnąć z ulgą „uff, jednak nie jestem jedyna” 😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka