Dodaj do ulubionych

Ematka z migreną

01.05.23, 19:39
Ematki migrenowe, jak sobie radzicie jak macie napad?

Złapało mnie świństwo koło pierwszej, zepsuło grilla (jedynego w roku zapewne), a koło piątej już mi chciało chyba gałkę oczną wypchnąć z orbity, albo skroń skruszyć. Wzięłam przeciwbólowe, położyłam się - zwykle pomaga. Tym razem niby jest lepiej, ale nie przeszło całkowicie.

Macie jakieś ematkowe sposoby?
Obserwuj wątek
    • niemcyy Re: Ematka z migreną 01.05.23, 19:42
      Jestes nawodniona?
      • marusia_ogoniok_102 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:04
        U mnie bez znaczenia, niestety. Efekt po wypiciu litra wody jest taki sam jak bez niego.

U mnie migrena zwykle pojawia się, jak za długo poleżę w łóżku. A lubię po obudzeniu leżeć w łóżku. No i od wielu już lat średnio znoszę jazdę samochodem, a dziś oba czynniki się nałożyły uncertain
        • inny.kwiatek Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:26
          Bo to nie działa na migrenę, która już jest tylko odwodnienie może ją powodować, więc trzeba pilnować tego nawodnienia na bieżąco. U mnie jeszcze długie niejedzenie lub zjedzenie słodkiego na pusty żołądek.
          • extereso Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:28
            U mnie prawie zawsze wyzwalał głód, jeśli nie hormony.
    • ophelia78 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 19:45
      Przy pierwszych objawach (jeśli oczywiście nie jestem np w pracy) biorę Fervex (!) I idę się przespać. Zazwyczaj pomaga.

Jeśli nie mogę się położyć to ibuprom400 lub solpadeina max..
      W oby przypadkach dużo płynów - u mnie jednym z wyzwalaczy migeny jest odwodnienie
    • sueellen Re: Ematka z migreną 01.05.23, 19:48
      Wiem kiedy nadchodzi ale ja mam migrenę z aureolą i dostaje znaki ostrzegawcze. Kiedy mam pierwsze oznaki muszę działać szybko. Końska dawka przeciwbólowych, dużo wody i elektrolity zanim głową rozbili na dobre. Jak już złapie to pozamiatane, ale jeśli ja jestem szybsza udaje mi się przed nią uchronić i w ogóle nie doświadczam .
    • ayelen40 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 19:58
      I mnie przy potężnym ataku zawsze wymioty. Samoistne, nie wymuszam. Co w siebie wodę wleję, to zwracam.
    • ardzuna Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:10
      Ale wiecie, że są już leki nowej generacji na migrenę?
      • marusia_ogoniok_102 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:12
        Na receptę czy bez? Dawaj nazwy.
        • s12345s Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:24
          marusia_ogoniok_102 napisała:

> Na receptę czy bez? Dawaj nazwy.

>
          Tryptany pomagają na migreny. Są niestety na receptę. Ale jest jeden bez recepty. Nie pamiętam teraz nazwy, ale poszukam i napiszę.
          Idź do lekarza, najlepiej neurologa i niech Ci przepisze tryptan. Będziesz mieć w razie ataku. Tryptany bierze się jak się atak zaczyna. Nie można ich brać profilaktycznie, ani za późno.
          • inny.kwiatek Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:31
            Poszukaj, czasem mi brakuje imigranu a nie mam kiedy do lekarza pójść, przydałby się na wszelki wypadek jeśli jest opcha bez recepty, nawet dwie tabletki.
            • emateczka Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:33
              Dezamigren.
              Google.
              • s12345s Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:39
                emateczka napisała:

> Dezamigren.
                > Google.

I jeszcze Almotryptan, nie wiem czy to ten sam pod inną nazwą, czy inny.
          • s12345s Dezamigren - tryptan bez recepty 01.05.23, 20:32
            Tryptany przerywają atak. Migrenę wywołują rozszerzone naczynia krwionośne w mózgu. Nie wiadomo dlaczego tak się dzieje. Tryptany je zwężają, ból i wymioty ustępują. Tryptany to nie są leki przeciwbólowe. Są drogie, jest ich ileś, i jeszcze trzeba trafić w swój tryptan. Ale zacznij od tańszych, niech ci lekarz taki przepisze. Istnieje też coś takiego jak wywoływacze migren. U różnych ludzi, są to różne wywoływacze. Nie ma się co męczyć tylko trzeba mieć w pogotowiu tryptan. Dezamigren kosztuje trochę ponad 20 zł i są tam dwie tabletki.
            • extereso Re: Dezamigren - tryptan bez recepty 01.05.23, 20:35
              Warto wypróbować różne u mnie cinie działał, ale byłam po nim zmęczona, musiałam się położyć. Zolmiles przerywal atak i nie było zmęczenia ani nie wpływal negatywnie na myślenie.
            • ayelen40 Re: Dezamigren - tryptan bez recepty 01.05.23, 20:35
              U mnie to najprawdopodobniej nadmiar czekolady wywołuje.
              • zwyczajnamatka Re: Dezamigren - tryptan bez recepty 01.05.23, 21:59
                U mnie też niestety czekolada często jest sprawcą. Poza tym stres, ale nie od razu, tylko następnego dnia przychodzi migrena.
                Działają tylko tryptany
          • miki.20105 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 22:18
            Po tryptanie mialam wstrząs anafilaktyczny. Teraz czekam na diagnostykę alergii bo się trochę leków nazbierało na które jestem uczulona. Obecnie podczas migreny biorę solpadine i nie pomaga niestety
            • ayelen40 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 23:04
              U mnie czasem tylko wymioty (samoistne) i przeczekanie
          • banicazarbuzem Re: Ematka z migreną 01.05.23, 23:09
            𝔹𝕖𝕫 𝕣𝕖𝕔𝕖𝕡𝕥𝕪 𝕛𝕖𝕤𝕥 𝔻𝕖𝕫𝕒𝕞𝕚𝕘𝕣𝕖𝕟.
            𝕋𝕣𝕫𝕖𝕓𝕒 𝕘𝕠 𝕓𝕣𝕒ć 𝕛𝕒𝕜 𝕥𝕪𝕝𝕜𝕠 𝕫𝕒𝕔𝕫𝕪𝕟𝕒 𝕤𝕚ę 𝕒𝕥𝕒𝕜.
            ℙ𝕚𝕔𝕚𝕖 𝕔𝕙ł𝕠𝕕𝕟𝕖𝕛 𝕨𝕠𝕕𝕪 𝕫 𝕕𝕦żą 𝕚𝕝𝕠𝕤𝕔𝕚ą 𝕤𝕚𝕜𝕦 𝕫 𝕔𝕪𝕥𝕣𝕪𝕟𝕪 𝕚 𝕚𝕞𝕓𝕚𝕣𝕖𝕞 𝕥𝕖ż 𝕡𝕠𝕞𝕒𝕘𝕒.
            𝕄𝕠𝕛𝕒 𝕜𝕠𝕝𝕖ž𝕒𝕟𝕜𝕒 𝕡𝕚𝕛𝕖 𝕜𝕒𝕨ę 𝕫 𝕔𝕪𝕥𝕣𝕪𝕟ą 𝕚 𝕞ó𝕨𝕚, ż𝕖 𝕛𝕖𝕛 𝕡𝕠𝕞𝕒𝕘𝕒 𝕒𝕝𝕖 𝕛𝕒 𝕟𝕚𝕖 𝕡𝕣ó𝕓𝕠𝕨𝕒ł𝕒𝕞 𝕥𝕖𝕛 𝕞𝕖𝕥𝕠𝕕𝕪.
        • inny.kwiatek Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:28
          Tryptany. Mnie pomaga sumatryptan. Nazwa handlowa to cinie, imigran, jeszcze kilka innych, ale nie pamiętam. Warto pytać, bo różnią się znacząco cenami a drogie są. Na receptę.
          • ardzuna Re: Ematka z migreną 01.05.23, 21:53
            Tryptany, a teraz są jeszcze nowsze leki: www.termedia.pl/neurologia/Od-1-lipca-dostepny-jest-lek-nowej-generacji-w-terapii-migreny-przewleklej,47711.html
            Oczywiście wszystko ściśle według zaleceń lekarza i na receptę. Samemu sobie leków nie zapisujemy.
      • emateczka Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:13
        Ale wiesz, że nie wszystkim pomaga to samo?
        • inny.kwiatek Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:30
          Ale ona najwyraźniej nie zna tryptanów, a wielu osobom pomagają. Warto spróbować.
          Mnie kiedyś neurolog powiedział, że jeśli migrena przechodzi po piciu elektrolitów i lekach przeciwbólowych bez recepty dawkowanych to jest to ból głowy a nie migrena.
          Tryptany nie są przeciwbólowe, one przerywają proces migrenowy, jeśli są wcześnie podane.
          • zwyczajnamatka Re: Ematka z migreną 01.05.23, 22:00
            Dokładnie! Na migrenę, prawdziwą migrenę nie pomogą żadne domowe sposoby czy leki bez recepty.
    • marianna211272 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:13
      wlasnie wychodze z 3 dniowej od piatku mnie trzyma.Nic nie pomagalo ,wymioty swiatlo i jadlo wstret ostatni raz tak mialam w sierpinu zeszlego roku.Zrobilam 4 miesieczna kuracje odstawilam no I wrocilo od wczoraj zaczelam znowu kuracje.A jak mam napady ktore uda mi sie zachamowac to tylko zastrzyki bo doustnie nic nie moge odrazu mam mdlosci.
      • marianna211272 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:14
        zahamowac
      • s12345s Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:25
        marianna211272 napisał(a):

> wlasnie wychodze z 3 dniowej od piatku mnie trzyma.Nic nie pomagalo ,wymioty swiatlo i jadlo wstret ostatni raz tak mialam w sierpinu zeszlego roku.Zrobilam 4 miesieczna kuracje odstawilam no I wrocilo od wczoraj zaczelam znowu kuracje.A jak mam napady ktore uda mi sie zachamowac to tylko zastrzyki bo doustnie nic nie moge odrazu mam mdlosci.

A co bierzesz, co to za kuracja?
        • extereso Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:28
          Mnie lekarz mówił że jeżeli więcej dni będzie, a było ok 5 w miesiącu, to właczy topomax, ale to kiedyś, pewno teraz są inne. U mnie i tak do tego nie doszło, bo mówił że dla 5 dni jednak topomaxu nie warto.
          • eriu Re: Ematka z migreną 01.05.23, 21:58
            A czemu dla 5 dni leczenia nie warto? 5 dni w miesiącu to jest dużo. To 1/6 miesiąca. Tydzień pracy.
        • marianna211272 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:45
          flunagen 5mg ale mieszkam we Wloszech pewnie w Polsce nazywa sie inaczej.Ktos gdzies nizej napisal o hormonach zeby sie przyjrzec .U mnie to by sie zgadzalo bo mialam swiety spokuj z migrenami przez wiele lat a teraz kolo piedziesiatki znowu sie zaczely.Mnie zbadali chyba za wszystkich stron nic nie wychodzi rx glowy ,tk glowy,neurolog ecc
    • vasaro Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:20
      Ja wiem kiedy złapie mnie atak, jest mi zimno, trzęsie mnie(nawet w upał) zaczynają dziwnie boleć oczy, jest mi niedobrze. Jak to wyłapie biorę połówkę Sumamigrenu 100 i ibuprofen 400mg. Jak nie mam Sumamigrenu to tabletkę Dezamigrenu (tryptany bez recepty ale słabsza dawka)
      I najchętniej spokój i sen.
    • extereso Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:21
      Tryptany. Cinie lub lepszy dla mnie zolmiles, tylko były problemy z dostępnością. Teraz jest dezmigren bez recepty. Jeśli nie pomagały ( rzadko) to jechałam na sor i tyle. Teraz u mnie minęły, odkąd mam htz. Przyjrzyj się hormonom.
      • koko8 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:58
        extereso napisała:
        Teraz u mnie minęły, odkąd mam htz. Przyjrzyj się hormonom.

To ciekawostka. U mnie neurolog, i potwierdził to ginekolog, wykluczyli w potencjalną kurację HTZ, właśnie ze względu chorobę migrenową. Podobno sprawcą migren jest m.in estradiol i jest to zaznaczone w ulotkach....
        Muszę się temu przyjrzeć bliżej.
        • extereso Re: Ematka z migreną 01.05.23, 21:28
          A mnie htz zalecił neurolog ( to znaczy odesłał do ginekologa w tym celu) i trafił w dychę.
          • koko8 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 21:53
            Szczęściarawink
    • inny.kwiatek Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:25
      Tryptany. Jak tylko poczuję początek, wtedy po godzinie jest ok. Jak nie zdążę albo przegapię to nie pomaga kompletnie nic. Żadne przeciwbólowe, żadne przeciwwymiotne, żadne domowe sposoby. Jak się położę, to owszem, jest lepiej. Ale jak wstanę potem to będę wymiotować i ledwo się trzymać na nogach dwa dni.
      Tylko tryptany, kocham tego, kto je wymyślił.
      • s12345s Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:36
        inny.kwiatek napisała:

> Tylko tryptany, kocham tego, kto je wymyślił.

Ja też. Mnie najlepiej pomagał Relpax, wypróbowałam kilka.
        Ale zanim trafiłam na tryptany, to wiele lat się męczyłam.
        Na szczęście mam już migreny za sobą.
        • ayelen40 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:43
          A może być tak, że przejdą z menopauzą?
          • s12345s Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:53
            ayelen40 napisała:

> A może być tak, że przejdą z menopauzą?

Może. Choć u mnie to nie wiem, czy to efekt menopauzy czy brania leku na nadciśnienie.
            Jak zaczęłam brać lek na nadciśnienie, to migreny stawały się rzadsze i łagodniejsze i w końcu nie mam. I jeszcze normalnie miesiączkowałam przez kilka lat. Ale lekarz mówi, że to raczej nie jest efekt leku na nadciśnienie, a menopauzy.
            Natomiast u mojej siostry okropne migreny pojawiły się na stare lata, tuż przed menopauzą. Wcześniej nie miała. Ja miałam migreny od szkoły średniej, ponad 30 lat. Od niedawna bierze lek na nadciśnienie (ten sam co ja tylko pod inną nazwą) i mówi, że migreny są łagodniejsze. Ale jeszcze są.
            • ayelen40 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 21:35
              Ja mam raczej niskie ciśnienie (110/60).
      • montechristo4 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:44
        Jeśli cierpisz na tak koszmarne migreny i leczysz się tryptanami, to może warto pomyśleć o kolejnym etapie ? Leczenie toksyną botulinową. Ostrzykiwanie na NFZ, raz na 3 miesiące. Działa cuda.
        • zwyczajnamatka Re: Ematka z migreną 01.05.23, 22:11
          To nie takie proste, pytałam mojej neurolog, trzeba spełnić kryteria.
          Trzeba być leczonym dwoma lekami nieskutecznie i chyba migrena musi trwać ponad 15 dni w miesiącu.
          • montechristo4 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 22:17
            Nie, musi być minimum 15 dni z bólem, z czego minimum 8 dni z migreną.
            Ale są tacy pacjenci, którzy od lat ciągle żyją w bólu i u nich efekt botoksu jest spektakularny.
            Natomiast jeśli tryptany pomagają , to super.
            • koko8 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 22:35
              montechristo4 napisała:

> Nie, musi być minimum 15 dni z bólem, z czego minimum 8 dni z migreną.

To.jest tylko jedno z kryteriów. Żeby zakwalifikować się do leczenia toksyną botulinową trzeba spełnić wiele kryteriów, m.in. mieć za sobą udokumentowane programy lekowe. Na stronie gov.pl jest to szczegółowo wyjaśnione.
              • maja0026 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 22:59
                Nie programy lekowe tylko leczenie 2 z 3 leków, ja miałam botox na nfz, nie działa na mnie, co więcej w szpitalu gdzie sie leczę spotykam się z osobami które też botox przyjmują i raptem kilka osób potwierdziło działanie, u większości jest nieskuteczny
                • ayelen40 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 23:01
                  A gdzie się ten botoks wstrzykuje?
                  • maja0026 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 23:15
                    W sumie 40 wkłóć, czoło, głową, szyja, ramiona
    • koko8 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:51
      U mnie tryptany nie działają. Wypróbowałam tryptany ze wszystkich grup - bez żadnego efektu.
      Nie działają również w kombinacji z przeciwbólowymi i/lub z ergoraminą.
      W napadach biorę 100 mg ketonalu z panprazolem, po jakimś czasie powtarzam dawkę. Czasem pomaga, cześciej nie.
      Najlepsze efekty miałam po programie lekowym divascanem, jednak jest on tyle uciążliwy, żę kolejny raz nie powtórzę.
      W ubiegłym roku zarejestrowano zupełnie nowy lek, który planuję wypróbować przy najbliższym ataku migreny. Substancją czynną jest rimegapant, i mam szczerą nadzieję, że zadziała, bo jest nierefundowany i pierońsko drogi.
      Podsumowyjąc - moim sposobem na migrenę byłaby wizyta u lekarza i dobranie leków.

• extereso Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:53

Koko szczerze współczuję. Oby ten lek pomógł.
        • koko8 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 21:50
          Oby, bo czasami wobec bólu czuję się naprawdę bezradna. Dziekuję-*
      • s12345s Re: Ematka z migreną 01.05.23, 21:01
        koko8 napisała:

> Podsumowyjąc - moim sposobem na migrenę byłaby wizyta u lekarza i dobranie leków.
        >

Divascan brałam i na migreny mi nie pomagał. To chyba lek po którym się tyje. Brałam też leki przeciwpadaczkowe (inne dawki dla migrenowców i też nie pomagały) dopiero pomogły tryptany. Ale nie pierwsze trzy.
        Polecam forum migrena, choć teraz mało tam się dzieje. Swego czasu była to kopalnia wiedzy o migrenie. Ale chyba moderatorka minnie już tam nie pisze. Nie wiem dlaczego, bo ja już tam nie zaglądam. Zresztą minniemouse pisała też tutaj, ale też jej nie widzę. Chyba, że pod innym nickiem.

forum.gazeta.pl/forum/f,12154,Migrena.html
        • koko8 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 22:05
          s12345s napisała:
          >
          > Divascan brałam i na migreny mi nie pomagał. To chyba lek po którym się tyje.

U mnie divascan się sprawdził, nie miał wpływu na wagę, ogólnie żadnych skutków ubocznych. Jednak branie przez pół roku tablatek 3xrazy dziennie nieźle dezorganizuje życie i skutecznie mnie zniechęciło, mimo że migreny na jakiś czas ustąpiły. Probowalam topiramatu, ale mial za duzo działań niepożądanych.
          Forum migrenowe znam👍
      • maja0026 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 21:19
        Ja brałam Vudure i pomaga ale na krótko, miało pomóc na 48h a już następnego ranka obudziłam się z migrena, no ale mam nadzieję że może tobie pomoze
        • koko8 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 21:52
          Mam nadzieję, że w ogóle zadziała. Czy na drugi dzień powtórzyłaś tabletkę?
          • maja0026 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 22:54
            Tak, w sumie 3 opakowania zużyłam, czyli 6 tabletek, u mnie dzialaja jak tryptany więc mi się nie opłaca bo bardzo drogie, 2 tabletki 200 zl
    • szmytka1 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 20:59
      Uciskanie głowy, nacisk pomaga. Wyczytane na ematce
    • maja0026 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 21:17
      Tryptany to życie! Miałam nawet serię botoksu na migrwne ale niestety żadnej poprawy, no ale doraźnie tryptany zawsze mi pomagają. Mi na migrwne nie pomogą zwykle leki przeciwbólowe i jakbym nie wzięła tryptany przy migrenie to bym wylądowała na sor takie mam silne migreny
    • mikawi Re: Ematka z migreną 01.05.23, 21:29
      Jeśli masz częste migreny warto skonsultować się z lekarzem i dobrać leki. Ja miewam migreny na tyle rzadko, że znajomy neurolog doradził możliwie od razu (u mnie na początku aury) wziać razem 1000mg paracetamolu plus 400 mg ibuprofenu. Pomaga bardzo dobrze, przerywa atak. Warunek, że nie czekam, biorę leki naprawdę od razu, zawsze ze sobą mam taki zestaw. Niestety rozhuśtana migrena jest nie do zatrzymania i wtedy mam ochotę, żeby mnie ktoś dobił.
    • noname2021 Re: Ematka z migreną 01.05.23, 22:02
      Na migreny tylko tryptany - przeciwbolowymi rozwalicie sobie watrabe/nerki.

Tryptany to jak zbawienie.
    • zwyczajnamatka Re: Ematka z migreną 01.05.23, 22:23
      Moja neurolozka przepisała mi lek na stałe- amitryptyline 50 mg. Biorę codziennie wieczorem. Pomaga o tyle, że nie mam migreny 4 dni w tygodniu jak wcześniej tylko 4 dni w miesiącu. Doraźnie biorę tryptany. Najczęściej moja migrena trwa dwa dni, czasem jeden dzień (bardzo rzadko) czasem 3 dni (też rzadko). Wygląda to wtedy tak, że w pierwszego dnia biorę tryptan (teraz sumamigren, bo zolmiles jest niedostepny) i mi przechodzi, ale tylko na okolo 12 godzin. Po 12-18 godzinach bol wraca i to nie jest nowa migrena tylko dalszy ciąg tej wczorajszej. Po kolejnym tryptanie jest najczęściej koniec migreny. Czasami pomaga mi masaż- pleców, szyi i głowy.
    • reinadelafiesta Re: Ematka z migreną 01.05.23, 22:23
      Nic mi tak nie pomaga jak leżenie w ciemnym pokoju, plus leki przeciwbólowe wzięte natychmiast przy pierwszych objawach (mam migreny z aurą).
    • joasik001 Re: Ematka z migreną 02.05.23, 00:23
      Dziewczyny- a macie przy tych migrenowych bólach wzrost cisnienia? Bo ja mimo, że biorę lek na nadcisnienie to po kilku godzinach bólu dostaję ok. 160/ 100. Bóle mam na tle hormonalnym- zawsze przed okresem lub w trakcie i w nie każdą owulacje- boli mnie zawsxe tylko lewa strona głowy- dokladnie za uchem - jest to taki tępy bòl. Zawsze trwa 4 dni - nigdy nie brałam tryptanu, biorę solpadeine, ibuprofen lub eferalgan max- bo jest na paracetamolu i podobno nie podnosi ciśnienia. Mam te migreny od niedawna - pierwszy raz dostalam tuż przed 40 . Rezonans robiłam- ale nic na szczęście nie wykazał.
      • ardzuna Re: Ematka z migreną 02.05.23, 00:51
        Migrena menstruacyjna to podtyp migreny, artykułów na ten temat jest trochę i leczenie też dostępne, ale trzeba iść do lekarza www.cefarm24.pl/czytelnia/zdrowie/jestem-kobieta/bol-glowy-przed-okresem-czym-jest-migrena-miesiaczkowa/
    • konsta-is-me Re: Ematka z migreną 02.05.23, 00:46
      A nie da się tam kupić tryptanow bez recepty?
      Aspiryna na mnie działa.
      Masaż karku ,albo ciepły( lub zimny) kompres na kark/skronie czy gdzie tam czujesz że pomoze.
      Mi czasem pomaga masaż głowy ,takie "dziobanie "jakby, przez wbijanie paznokci albo delikatne ciągnięcie włosów na karku ( wiem że brzmi okropnie ,ale działa).
    • maribel2 Re: Ematka z migreną 02.05.23, 01:13
      Ja biorę stałe Etopro 75 mg ( topimarat) . O dziwo lek ustawił mi psychiatra, plus trittico. Od trzech lat nie ma ataków. Owszem czasami boli mnie głowa, ale to nie jest migrena z całym bogactwem inwentarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka