Dodaj do ulubionych

Rekrutacja- język obcy

19.05.23, 14:50
Witam, będzie jeszcze raz o rekrutacji do liceów. Mam takie pytanie, czy ktoś się orientuje czy jest w ogóle sens wybierania rozszerzenia z języka obcego, którego dziecko nie miało w szkole podstawowej, bądź miało ale niewiele się przez ten czas nauczyło.
Syn ma niemiecki w podstawówce jako drugi język. Niestety, co roku inna nauczycielka , rożne metody nauczania skutkują tym, że syn praktycznie niewiele umie a umieć chciałby. I tu wymyślił, że pójdzie do LO , do klasy z rozszerzonym niemieckim. Czy to ma sens? Spotkał się ktoś z czymś takim? Oczywiście chciałby ten niemiecki zacząć " od zera". Czy klasy z rozszerzonym językiem w ogóle zaczynają " od zera" ?
Obserwuj wątek
    • arwena_111 Re: Rekrutacja- język obcy 19.05.23, 14:54
      Klasa z rozszerzonym niemieckim czy niemieckim jako pierwszy język? Bo to różnica.
      W pierwszym przypadku może w ogóle nie być poziomu podstawowego.

Jak moje dzieci szły do LO, to na początku września były egzaminy językowe, żeby przypisać do grup. Osoby mające ocenę z danego języka na świadectwie ( wtedy gimnazjalnym ) - nie miały szansy trafić do grupy od zera ( ale osoby uczące się poza szkołą - już tak ). I ci wszyscy co mieli na świadectwie pisali test. Ci ci nie mieli - automatem szli do grupy zerowej
    • anilorak174 Re: Rekrutacja- język obcy 19.05.23, 14:54
      Córka jest w klasie z rozszerzonym hiszpańskim. Były dwie grupy rekrutacyjne do tej klasy- dla tych co już się uczyli tego języka i dla tych co wcale. Owszem, ci poczatkujacy mają mnóstwo materiału do ogarnięcia ake się da.
      Zobacz czy w przypadku tej klasy bedzie grupa od zera.
    • anilorak174 Re: Rekrutacja- język obcy 19.05.23, 14:55
      A i z ciekawości - jakie miasto?
      • tomanksa Re: Rekrutacja- język obcy 19.05.23, 15:22
        anilorak174 napisała:

> A i z ciekawości - jakie miasto?

Wrocław
        • anilorak174 Re: Rekrutacja- język obcy 19.05.23, 15:57
          Musisz dowiedzieć się jak to będzie w tej szkole wyglądać. U corki w tego typu klasach jest grupa zerowa, ktora bardzo intensywnie uczy się języka od podstaw.
    • slonko1335 Re: Rekrutacja- język obcy 19.05.23, 15:04
      Moja córka ma rozszerzenie z języka obcego. Są dwie grupy lepsza i gorsza ale żadna nie zaczynała od zera.
    • tomanksa Re: Rekrutacja- język obcy 19.05.23, 15:29
      Dzięki, chyba rzeczywiście ten rozszerzony język nie ma sensu. Niech bierze " normalny" smile
    • tomanksa Re: Rekrutacja- język obcy 19.05.23, 15:34
      A tak przy okazji, jak Wy, bądź dzieci zapatrujecie się na język rosyjski w szkole? Syn celuje w profil mat - fiz i w kilku szkołach jako drugi język obok angielskiego jest właśnie rosyjski.
      Mam mieszane uczucia , zwłaszcza, że do tej pory uczył się angielskiego i niemieckiego. Ale z drugiej strony klas mat-fiz jest bardzo ograniczona ilość
      • bruy-ere Re: Rekrutacja- język obcy 19.05.23, 15:44
        Ja zapatruję się OK. W obecnych czasach warto znać, a rozumienie ukraińskiego w pakiecie.

Sama znam, bo mnie zmuszono do jego nauki w PRL-owskiej szkole i ostatnio przydaje się.
      • anilorak174 Re: Rekrutacja- język obcy 19.05.23, 15:57
        Język jak język. Może się przydać.
      • magia Re: Rekrutacja- język obcy 20.05.23, 01:49
        warto znac cyrylicę, zawsze to cos innego.
        Rosyjski przydaje się gdy ktos gra online z ludźmi zza wschodniej granicy.
      • ewa_mama_jasia Re: Rekrutacja- język obcy 20.05.23, 11:38
        Pytanie, jak zapatruje się Twoje dziecko. To ono będzie się uczyło. Mój syn miał w podstawówce francuski jako drugi język i podobnie jak Twój niemieckiego, nie miał motywacji do nauki. W połowie ósmej klasy, kiedy siedzieli na zdalnym, zainteresował się rosyjskim. Sam z siebie przerobił podstawy alfabetu, podstawowe zwroty i uparł się, że w liceum będzie się go uczył. Trudno było, bo zupełnie inny alfabet, od nowa musiał poznawać litery, pisać, czytać słowa. Czuł się, jak w pierwszej klasie podstawówki smile Ale polubił ten język, choć nie zawsze jest "różowo".
      • angazetka Re: Rekrutacja- język obcy 20.05.23, 12:13
        Ja bardzo chciałam mieć rosyjski jako drugi język w liceum, ale nie było opcji, więc jestem zdania, że czemu nie.
        • bruy-ere Re: Rekrutacja- język obcy 20.05.23, 14:01
          angazetka napisała:

> Ja bardzo chciałam mieć rosyjski jako drugi język w liceum, ale nie było opcji,
          > więc jestem zdania, że czemu nie.
          >

He, he, u mnie dokładnie odwrotnie - zrobiłabym wszystko, że mieć jako 2. język jakiś inny niż rosyjski. Nie było opcji. Byłam ostatnim rocznikiem, który MUSIAŁ. Po wielu latach stwierdzam, że na złe mi nie wyszło, bo wciąż znam ten język całkiem dobrze (8 lat nauki w sumie) i w ciągu ostatnich 2 lat przydaje się jak złoto.
    • zwyczajnamatka Re: Rekrutacja- język obcy 19.05.23, 16:04
      Moja córka ma rozszerzony angielski i jako drugi ( nierozszerzony ) niemiecki.
      Z angielskiego 1 września pisali test poziomujący. Córka wróciła z rozpoczęcia bardzo zdziwiona. Nikt się nie spodziewał, że po przywitaniu z wychowawcą od razu rozdadzą im testy.
      Niemiecki jako drugi język miał być kontynuowany. Wyraźnie było napisane na stronie szkoły, że dziecko, które nie ma na świadectwie z podstawówki oceny z języka niemieckiego nie może aplikować do tej kłasy. Zatem zarówno rozszerzony angielski jak i nierozszetzony niemiecki nie startowały od zera
    • ichi51e Re: Rekrutacja- język obcy 19.05.23, 16:07
      Jeżeli on lubi ten niemiecki i chce to moim zdaniem warto sprobowac
      • em_em71 Re: Rekrutacja- język obcy 19.05.23, 17:27
        Koleżanki syn trafił do klasy o jakimś słabym profilu, ale z rizszerzonym angielskim. Ang miał w sp przez 2 lata, bo wiodący był niemiecki. Na początku brał korki żeby nadążać, ale z czasem wyrównał.
        Chęć nauczenia się języka bardzo motywuje. Widziałam po moim synu, który w 3 lata opanował francuski lepiej niż niemiecki w 6 lat /intensywnych dodam/.
    • emateczka Re: Rekrutacja- język obcy 19.05.23, 20:00
      Ja chodziłam do klasy z rozszerzonym angielskim i niemieckim. Niemiecki był od zera.
      Jak jest w szkole wybranej przez syna najlepiej będzie wiedziała ta szkoła...
    • kurt.wallander Re: Rekrutacja- język obcy 19.05.23, 21:43
      Bywa, że zaczynają. Próbowałabym się dowiedzieć, jak to wygląda w tej szkole.

Bywają tez klasy przygotowawcze do klas dwujęzycznych. Nauka trwa rok dłużej. Zaczyna się od klasy "zerowej", w której jest tylko polski, matematyka, i chyba WF, oraz duuuża dawka danego języka od podstaw. Od pierwszej klasy sa normalne przedmioty, częśc w tym języku obcym, plus rozszerzona liczba godzin tego języka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka