Dodaj do ulubionych

Kontuzja / brzuch / bolesność

21.05.23, 17:39
Podpowiedzcie. 13latka.
Skarży się od piątku na bóle brzucha ale tylko przy poruszaniu się, w nocy nie boli. Dzisiaj boli mniej niż wczoraj. Pokazuje okolice pępka i po prawej stronie na wysokości jajnika. Boli ja na prawdę, widać po niej.
W czwartek pod nasza nieobecność córka przemeblowala pokój, przesuwała łóżka i biurko. Mogła sobie coś nadwerężyć. W piątek mieli rzut piłką lekarska, też mówiła, że jakby coś ja zakuło.
Lekarza mamy wewtorek, ale nie jest to zwiazane z urazem.
Myślę, że nadwerezyla sobie mięśnie, ale nie chciałabym czegos przegapić. Nie wiem też czy panikować, czy spokojnie poczekać do wtorku do wizyty.
Podpowiedzcie, może Wasze dzieci miały podobne urazy?
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Kontuzja / brzuch / bolesność 21.05.23, 17:41
      Mogła coś naciągnąć, spokojnie, lekarz pewnie zbada i statycznie i w ruchu, bywa.
    • silenta Re: Kontuzja / brzuch / bolesność 21.05.23, 17:50
      Zobacz jak się sprawdza czy to wyrostek.
      • moze_sprobowac_inaczej Re: Kontuzja / brzuch / bolesność 21.05.23, 19:18
        Uciskamy i nie boli
        • silenta Re: Kontuzja / brzuch / bolesność 21.05.23, 19:22
          A może to jajeczkowanie? Tylko coś długo by było.
          • moze_sprobowac_inaczej Re: Kontuzja / brzuch / bolesność 21.05.23, 20:11
            Może coś w tym być, zaczęło się od razu po miesiączce. A miesiączka była szybciej
    • 1matka-polka Re: Kontuzja / brzuch / bolesność 21.05.23, 18:15
      Wyrostek?
      • memphis90 Re: Kontuzja / brzuch / bolesność 21.05.23, 19:32
        Po 3 dniach nieleczonego zapalenia wyrostka miałaby perforację i zapalenie otrzewnej...
        • szmytka1 Re: Kontuzja / brzuch / bolesność 21.05.23, 21:37
          Czyli moje dziecko jest ewenementem, bo po tygodniu i nie pękło. 2 lekarzy zaliczyłam. I to przeczy teorii, Że wcześniej nie boli, no jego to bolało z miesiac, opisywalam kilka x na ematce, jak nie rozpoznali, że to wyrostek, dopiero stary lekarz emeryt się połapał. Było już zropowiczale jak usuneli
          • memphis90 Re: Kontuzja / brzuch / bolesność 22.05.23, 06:55
            Wyjątek potwierdza regule, a nie przeczy teorii. W przypadku wyrostka jest stara zasada, ze operuje się przed zachodem słońca tj musi zostać zoperowany w tym samym dniu - wynikało to nie z czego innego, jak właśnie z obserwacji, ze przesunięcie leczenia choćby na kolejną dobę kończyło się źle.

Czasem jednak perforacja jest mała i dochodzi do obklejenia chorego wyrostka masami zapalnymi, bez rozprzestrzenienia na całą otrzewną, tworzy się ropny guz zwany plastronem - i tak zapewne było u Was.
    • eriu Re: Kontuzja / brzuch / bolesność 21.05.23, 20:16
      Może być przepuklina. Nadmierny wysiłek mógł ją spowodować.
      • moze_sprobowac_inaczej Re: Kontuzja / brzuch / bolesność 21.05.23, 20:36
        Jak to mogę sprawdzić i co się robi?
        • ardzuna Re: Kontuzja / brzuch / bolesność 21.05.23, 21:40
          A próbowałaś pójść do pediatry? Może warto zaryzykować.
          • panna.nasturcja Re: Kontuzja / brzuch / bolesność 22.05.23, 03:03
            smile rewolucyjna myśl
        • panna.nasturcja Re: Kontuzja / brzuch / bolesność 22.05.23, 03:03
          Idzie się do lekarza, bez usg nie sprawdzisz.
        • jednoraz0w0 Re: Kontuzja / brzuch / bolesność 22.05.23, 07:15
          USG. Bez tego to nie będą wiedzieć czy to przepuklina czy węzeł chłonny czy jeszcze coś.
    • panna.nasturcja Re: Kontuzja / brzuch / bolesność 21.05.23, 20:19
      Przepuklina?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka