Dodaj do ulubionych

Czy wasze psy...

07.06.23, 08:51
... sikają na publiczne krzaki? Czy im zabraniajcie?:p
Pytanie nie jest podchwytliwe:p
Obserwuj wątek
    • noname2021 Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 08:58
      Alez oczywiscie. Dodam wiecej - na publiczna trawe tez. Niech sika wszedzie. Co prawda moj preferuje jednak trawniki, ale jak zacznie sikac po krzakach to pozwalam

Natomiast - ZAWSZE zbieram kupy - obojetnie skad - trawnika, krzakow etc - innych publicznych miejsc.
    • berdebul Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 09:04
      Nie pozwalam sikać na rośliny ozdobne. Krzaczor na łące ok, ale coś posadzonego żeby był żywopłot/kwitło to nie.
      • szarmszejk123 Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 09:13
        Chodzi o takie krzaki oddzielające chodnik od ulicy na całej długości, chyba podpada pod żywopłot.
        • berdebul Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 09:16
          Nie pozwalam, ale miałam i mam psa sikajacego na komendę, więc jestem nieobiektywna.
          • szarmszejk123 Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 09:17
            Ja mam psa niesikającego na komendę, w drugą stronę jakoś nie było potrzeby zachęcania:p
            • princesswhitewolf Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 10:04
              Pampersa mu!
            • berdebul Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 11:11
              Na lotnisku się przydaje, albo w innych sytuacjach typu długa podróż.
              • princesswhitewolf Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 11:41
                Chyba u psow rozmiaru torebkowego
              • szarmszejk123 Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 11:46
                Nie bardzo rozumiem,każesz psu sikać na lotnisku?:p
                Mój wewnątrz ( czegokolwiek, budynku, samochodu, autobusu łotewer) nie nasika nigdy w życiu, gdybym mu kazała to by potem umarł ze wstydu :p
                • berdebul Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 11:54
                  Na długim locie/z przesiadka? Tak. Na wielu lotniskach są specjalne psie wc, wtedy tez się przydaje komenda.
                  • szarmszejk123 Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 11:57
                    Nie znam się,nigdy nie leciałam z psem i raczej nie zamierzam:p
                    • princesswhitewolf Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 11:59
                      Ja raz ale to byla mordownia. W klatce i podklady.
                      • szarmszejk123 Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 12:01
                        No właśnie to mnie zdecydowanie zniechęca, nie mam serca tak psa stresować, wolę zostawić w hotelu z kumplami:p
                        • princesswhitewolf Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 12:34
                          I koszta koszta... W dodatku my lecielismy z USA i trzeba bylo kwarantanny odbyc psu..okropny stres
    • princesswhitewolf Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 09:10
      W Polsce miejskie lisy, nornice i inne dzikie zwierzaki biegaja z pampersami by nie sikaly na publiczne krzaki? To inicjatywa UE czy PIS?
      • szarmszejk123 Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 09:12
        Nie mam pojęcia co robią lisy i nornice w Polsce 🤷
        • szarmszejk123 Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 09:50
          Swoją drogą, to w NL jakoś prawie nie widuję lisów. Wiewiórki, sowy, cała masa innego ptactwa, łasice.. a lisów jakoś nie.
      • berdebul Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 09:14
        Dzikich zwierzaków jest mniej. Jak cały blok pozwoli sikać psom na jedną forsycję, to forsycja za chwilę nie będzie.
        • berdebul Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 09:15
          Nie bedzie żywa.
          • babcia47 Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 10:20
            Forsycja będzie żywa ale tzwvwiecznie zielone i wszelkiego rodzaju iglaki mogą nie przeżyć. Zanim xrobiłam pełne ogrodzenie odwiedzał nas zaprzyjaźniony podhalan ktory upodobał sobie jeden z młodych cyprysikow, które posadziłam przy schodach na taras. Cyprysik nie przeżył
        • princesswhitewolf Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 09:18
          Po to sa budowane od lat niskie ploty wokol skwerków wlasnie aby nie zakladac psom i dzikim zwierzakom pampersow. A wlasnie tych dzikich siurow jest wiecej
        • mallard Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 11:50
          berdebul napisała:

> Dzikich zwierzaków jest mniej.

No właśnie - ta prosta prawda jakoś do niewielu dociera...
          • princesswhitewolf Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 11:56
            To nie jest wcale tak. Żadna prosta prawda. Tu gdzie mieszkam sa setki tysiecy lisow miejskich. Z okna je obserwuje. Masa nornic, jeze...

U sasiadki teraz jest rodzina lisow i matka karmi mlode..w nocy wariuja a pies szczeka
      • pitupitt Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 09:42
        A w jukeju nie biegają? 🤣
        • princesswhitewolf Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 10:03
          No mowie ze w pampersach lol
    • default Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 09:58
      Mam trzy suki, one nie sikają na krzaki, jak już to bardziej obok krzaka. Pies owszem, sika na krzaki, drzewa, kępy trawy itd.
      "Publicznych" krzewów raczej nie ma w mojej okolicy, są w ogrodach. No chyba, że ktoś sobie posadził przed ogrodzeniem jakieś berberysy czy iglaki. Ale w takich miejscach psy idą na smyczy i raczej nie sikają - tak mają, że dopiero jak są luzem to sikają i kupkają, czyli jak dojdziemy na łąkę czy do lasu i je spuszczam. Tam to już sikają wszędzie 😄
    • babcia47 Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 10:04
      Dla psa sikaniem to nie tylko ulżenie i oproznienie zawartości pęcherza ale również komunikacja pomiędzy osobnikami swojego gatunku. Zauwazylam, że szczegolnie samce ale chocbmniej samice również po zesikaniu się z powodów fizjologicznych potrzebują pozostawić swój znak w miejscach uczęszczanych przez inne psy i szczegolnie nęcące by zasalutować łapa do góry lub zrobić przysiad i zostawić choc kilka kropli. To jak napis: ja tu byłem, jestem ten i ten, mam takie geny i taki stan organizmu lub jestem na takim etapie chęci do rozrodu. W związku z pytaniem nie broniłam i nie bronię w pozostawianiu listów do wspolbraci i sióstr ale z ograniczeniami tj. Nie na ozdobne, nie na wiecznie zielone bo niszczeją, nie w miejscach uczęszczanych przez ludzi np na chodnikach przy kwietnikach, nie przy bramach itp. W miejscach z dziką roślinnością, na trawnikach pod drzewami.. proszę bardzo
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 17:35
        A węszenie później to czytanie tych listów i dowiadywania się co u kogo słychać - kto tu był, kto chory, kto ma cieczkę, mnóstwo informacji! smile Trochę jak dla nas przeglądanie social mediów smile
        • babcia47 Re: Czy wasze psy... 08.06.23, 05:28
          Dokładnie smile)
    • kaki11 Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 10:17
      Sika. Staram się nie pozwalać mu obsikiwać czyichś ogrodzeń, czy jeśli ktoś ma rośliny przy nich (typu jakąś róża albo żywopłot zamiast płotu) natomiast na publiczne krzaki owszem sika (choć u mnie to najczęściej jednak las/łąka bo nie spacerujemy dużo po drogach po za dojściem gdzieś jak trzeba)
    • gama2003 Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 11:23
      Mam suki i w drodze na spacer sporo takich cywilizowanych trawniczków, skalniaczków i grup ozdobnych płożących roślin.
      Psice zainteresowane, ale pilnuję by nie wchodziły tam i nie sikały. Żal zielska.
      Po 3 minutach jesteśmy na dogodnym terenie, dzika trawa i krzaczory. Jedna musi wejść w intymne zarośla, druga i środek wydeptanej ścieżki wykorzysta.

Gdyby sikały podnosząc nogę to pilnowałabym obsikiwania budynków i krzaków przez kogoś posadzonych. Znajomy pies obsikuje róg budynku ( nie on jeden myślę ) i jest tam już brzydki zaciek, nie mam pojęcia czy ,, regularny mocz,, czegoś nie uszkadza w tynku ?
    • madame_edith Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 11:44
      Na publiczne sika (spacerujemy w lesie), na moje własne też. Na krzaki sąsiadów nie pozwalam.
    • dzikka Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 13:13
      Tak. jak można psu zabronić sikać???
      • mid.week Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 13:44
        Normalnie. Trzymasz na smyczy i odciagasz od plotu sasiada jak widzisz że ma zamiar nalac mu przez ogrodzenie.
        • szarmszejk123 Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 13:48
          Albo można nauczyć psa komendy "nie". Mój generalnie wie, że na płoty, mury, ławki itp się nie leje, ale czasem widzę, że by sobie siknał, bo np wcześniej wróg tam nalał:p i wtedy krótkie "nie" wystarcza.
          • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 17:37
            Nie musi być wróg. W mojej analogii do social mediów (opisałam powyżej) to dopisanie komentarza smile
            • szarmszejk123 Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 17:46
              Po moi mpsie widać, kiedy sika "na wroga" a kiedy ktoś inny właśnie przechodził :p
        • princesswhitewolf Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 13:53
          Staram sobie wyobrazic plot przez ktory leje pies. Albo jakis pseudo plot ze sztachetek z przerwami czy siatka. Albo pies wielki a plot ultra niski
          • iwoniaw Re: Czy wasze psy... 08.06.23, 11:21
            princesswhitewolf napisała:

> Staram sobie wyobrazic plot przez ktory leje pies. Albo jakis pseudo plot ze sz
            > tachetek z przerwami czy siatka. Albo pies wielki a plot ultra niski

Co w płocie ze sztachetek z przerwami albo z siatki jest "pseudo"?
    • mid.week Re: Czy wasze psy... 07.06.23, 13:49
      Nie pozwalam lać w mieście na budynki, ogrodzenia ogródków, iglaki bo te najgorzej znoszą kontakt z moczem, klomby z kwiatami itp. Wyrosniete zywoploty przeżyją oblewanie.
    • kozica111 Re: Czy wasze psy... 08.06.23, 12:08
      Sikają i maja ubaw, ja się wstydzę, ale ponieważ dygam z konewka i je podlewam to nie mam wyrzutów sumienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka