07.06.23, 23:36
Ematki, może poradzicie.
Miesiąc temu zwichnęłam rzepkę, usłyszałam trzask, kolano nie spuchło, ale wyglądało jak wykręcone. Po paru ruchach noga, trzasnęło znowu, i zero jakiegokolwiek bólu. Po kilku dniach pojawił się problem. Nie mogę zginac nogi, nie mogę schodzić po schodach, mięsień nad kolanem jest totalnie sztywny.
Jestem na USG u ortopedy, no potwierdza że rzepka w czasie ruchu dziwacznie się układa, porównuje z drugą, dochodzi do wniosku że jest jakaś anatomicznie usposledzona.
W opisie obszernym mam że mięsień dwu i czworoglowy bez patologii, więzadła też ok, płyn w stawie kolanowym( ale na tyle mało że ponoć samo ma się wchłonąć), i że chondromalacja pierwszego stopnia. Generalnie wszystko spoko, płyn się wchłonie, mam łykać przeciwzapalne i żyć jak dotychczas.
Ale no ku...wa kolano dalej się nie zgina.
Nie jestem w stanie zgiąć tej nogi! Owszem jak chodzę jest spoko, problem jest na schodach, i jak chce np kucnąć, albo nogę podnieść.
Konsultuje się z drugim lekarzem, on twierdzi że zwichnięcia nie było, że zaleca rezonans,ale po co, to już nie tłumaczy, a że wizyta prywatna, to rezonans prywatny, więc 600 zł by poszło. Poszłam do trzeciego, mówi że wszystko jest ok, usztywnić orteza i żyć dalej.
No cholera mnie bierze, bo nie wiem co robić. Szukać kolejnego lekarza? Robić rezonans mimo że ten od skierowania też twierdzi że nic go w USG nie niepokoi?
Nie chcę do końca życia mieć sztywnej nogi sad
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Kolano. 07.06.23, 23:44
      Usg nie pokazuje wszystkiego, rezonans jest duuuużo dokładniejszy. Poszłabym do dobrego fizjoterapeuty.
      • jozefrobotnik Re: Kolano. 07.06.23, 23:47
        Totalnie się nie znam, ale skoro wg USG mięśnie w idealnym stanie, to badanie mogłoby nie wychwycić w nich jakiegoś uszkodzenia?
        • taniarada Re: Kolano. 08.06.23, 06:58
          RTG się robi . Ustawić w ortezie .Trochę potrwa ta druga kontuzja .Co tak Ci tak kolanka wykręca .Resztę znajdziesz Googlach rzepka w kolanie .Zdrowiej .
          • jozefrobotnik Re: Kolano. 08.06.23, 07:20
            RTG wsadź sobie wiesz gdzie, RTG pokazuje jedynie kości.
        • wapaha Re: Kolano. 08.06.23, 08:47
          jozefrobotnik napisał:

> Totalnie się nie znam, ale skoro wg USG mięśnie w idealnym stanie, to badanie m
          > ogłoby nie wychwycić w nich jakiegoś uszkodzenia?

Więzadła to nie mięśnie-to zupełnie różne struktury
          Jeszcze kilkanaście dni i przy takim chodzeniu bez zginania kolana mięśnie zaczną zanikać bo ich praca jest uposledzona
          • sza.aliczek Re: Kolano. 08.06.23, 08:55
            Zgadza się, wystarczy zaledwie kilka miesięcy upośledzonego chodzenia i mięśni niemal nie ma. Niestety.
            • wapaha Re: Kolano. 08.06.23, 09:27
              sza.aliczek napisała:

> Zgadza się, wystarczy zaledwie kilka miesięcy upośledzonego chodzenia i mięśni
              > niemal nie ma. Niestety.

Tygodni!
    • woman_in_love Re: Kolano. 07.06.23, 23:53
      boze uciekaj od niego, przeciez on cie w koncu zabije, ile jeszcze chcesz to znosic?!?
    • nuka_2 Re: Kolano. 07.06.23, 23:57
      Zrobić jednak rezonans, piszę to jako medyk, nie ortopeda i jako pacjent z naderwanym niedawno więzadłem
    • ardzuna Re: Kolano. 07.06.23, 23:57
      Znajomy tak miał i po jakimś czasie kolano zaczęło się zginać.
    • mrawka Re: Kolano. 08.06.23, 06:33
      rezonans - może uszkodzona łąkotka..
      • jozefrobotnik Re: Kolano. 08.06.23, 07:21
        USG to wykluczyło, mam opis że są w idealnym stanie
        • sza.aliczek Re: Kolano. 08.06.23, 08:57
          jozefrobotnik napisał:

> USG to wykluczyło, mam opis że są w idealnym stanie
          ----------------------------------------------------

Bywa różnie. USG kolana wykluczyło pęknięcie łąkotki, rezonans to pęknięcie wykazał.
          U mnie tak było.
          • mysiulek08 Re: Kolano. 08.06.23, 09:46
            u mnie bylo podobnie, dopiero rezonans pokazal skale uszkodzenia łąkotki
    • wapaha Re: Kolano. 08.06.23, 08:44
      Usg nie pokazuje wyraźnie stanu więzadeł-a krzyżowych nie widać w ogóle
      Tylko NMR będzie miarodajne
    • natalyaxx Re: Kolano. 08.06.23, 09:37
      Koniecznie rób rezonans, nawet się nie zastanawiaj, kolano to nie przelewki, a USG to tylko USG.
    • madame_edith Re: Kolano. 08.06.23, 09:43
      Mogę Ci polecić dobrego fizjo, który moje kolano naprawił, jeśli jesteś z Warszawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka