Dodaj do ulubionych

Co widzicie za oknem dzisiaj?

08.06.23, 11:27
Widziałam właśnie procesję. Tak niewiele osób! Ze czterdzieści osób wszystkiego na dużą, rozległą parafię. Czy to możliwe? Kiedyś były tłumy, gęsto, w ścisku można było zemdleć, a przejście zajmowało ponad pół godziny. Teraz przeszli w trzy minuty.

A czy wy widzicie jakieś procesje w okolicy?
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:29
      Chyba nie mieszkam na trasie procesji bo nic nie widziałam ani nie słyszałam.
    • suki-z-godzin Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:29
      na szczęście mam widok na podwórko, jakakolwiek procesja oznaczałaby że się zgubili
      • gama2003 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 15:08
        😀😀😀

ja niestety słyszałam z daleka
        ,, do końca nas umiłował,,
    • homohominilupus Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:34
      Nie albowiem tu gdzie mieszkam Nie obchodzi się tego święta.

Ale to co piszesz niesie nadzieję.
      • melikles Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:53
        Na co nadzieję?
        • suki-z-godzin Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:55
          melikles napisał(a):

> Na co nadzieję?

że i w miejscu zamieszkania homini kiedyś przestaną lubić procesje różnorakie🤡
          • melikles Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:02
            Procesje, marsze, parady, wszelkie tego typu spędy dziwolągów.
            • homohominilupus Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:19
              Przyszedł naczelny dziaders tego forum.
          • homohominilupus Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:23
            suki-z-godzin napisała:

> melikles napisał(a):
            >
            > > Na co nadzieję?
            >
            > że i w miejscu zamieszkania homini kiedyś przestaną lubić procesje różnorakie🤡
            >
            >
            >
            Well, ja te ich procesje lubię, bo to jest niesamowity spektakl i niech sobie robią dopóki jest to kraj bez krzyży na ścianach publicznych instytucji, Jezusa króla i aborcją na tzw żądanie (brzmi beznadziejnie) i bez księdza po kolędzie (wtf). Chętnie chodzę co roku popatrzeć i gości z Pl zabieram.

Brak tłumów na procesji w Polsce niesie nadzieję ze i Polska będzie lepszym krajem do życia. Kiedyś.
            • melikles Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:40
              Well, oh yeah.
        • niemcyy Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:30
          Na jajco.

Ze kobiety nie beda trzymane z psujacym sie plodem w macicy na zasadzie loterii, czy dostana sepsy, czy jednak zdaza urodzic martwy plod.
          • melikles Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:41
            Procesja z psującym się płodem????
            • homohominilupus Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 13:34
              Idź dziadku sie przewietrzyć, na procesję, albo na ryby Idź bo ci siedzenie w 4 ścianach wyraźnie źle robi na głowę.
              • melikles Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 13:57
                Ile masz lat? 16?
          • panna.nasturcja Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 18:36
            A na procesji żadnych kobiet nie było? Bo jak byly to odpowiadają rówńież za te trzymane w szpitalach z obumarłym płodem.
          • kamin Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 21:13
            Trzymanie kobiety z psującym się płodem to dowod na nieuctwo i nieczułość lekarzy. Żadne prawo świeckie ani kościelne nie zabrania wywołania porodu martwego płodu.
            • homohominilupus Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 21:32
              A kto jak nie środowiska związane z KK i na ów KK sie powołujące wprowadził tę zbrodniczą ustawę? I ktoś kto dziś maszeruje pod kościelnymi sztandarami i wyśpiewuje któryś za nas cierpiał rany oraz inną barkę jest współodpowiedzialny za piekło kobiet.
      • massinga Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 09.06.23, 10:57
        Mieszkam w kraju, gdzie nie ma procesji, panstwo jest swieckie ale to wcale nie oznacza braku religijnosci. Kosciolow i sekt od koloru do wyboru. A jak ktos sie deklaruje ateista, to tez mozna sie spodziewac jakiegos rodzaju wiary w sile wyzsza. Nie bedzie kosciola katolickiego, to bedzie inny.
        • jowita771 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 09.06.23, 12:40
          Niech sobie będzie i niech sobie chętni wierzą, ale niech ten kościół, taki czy inny, nie ma wpływu na prawodawstwo.
    • lella_two Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:37
      Mam widok na ogród, ale ze względu na to, że wierni lubią sypać cudzymi kwiatami, byłam czujna😁 I cóż, nie ma w tym roku u nas żadnej procesji ze względu na braki kadrowe wśród sukienkowych. Mała rzecz a cieszy👍
    • karotka_plus Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:39
      Jak co dzień widzę dom sąsiadów. Nie mieszkam na trasie procesji. Ksiądz ma stałą trasę od lat. W koło małego rynku. My mieszkamy bardziej na obrzeżach.
      • marzeka11 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:42
        Jezioro, piękny widok i cieszę się, że widzę. U mnie w mieście procesja po 12.00, wybieram się. Nie ma procesji parafialnych, jest jedna- miejska, duża. Pewnie będą też żołnierze USA, od kiedy są w Orzyszu, przyjeżdżają do okolicznych miast na procesje także. Idą z nami.
        • bazia_morska Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 15:16
          Będziecie protestować w sprawie śmierci ciężarnych, czy udajecie, że zjawisko nie istnieje?
    • daniela34 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:41
      Mam okna na sasiednie bloki a nie na ulicę, żadnej procesji nie mam szans zobaczyć. W rodzinnym mieście mogłam usłyszeć, czasem, w zależności od trasy, również zobaczyć.
    • heca7 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:41
      Nie mieszkam na trasie procesji ale idzie niedaleko mnie. I albo ogłuchłam albo coś słabo śpiewają w tym roku.
    • gulcia77 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:42
      Za daleko od kościoła. Ale na Lipinach objazd, bo, jak zawsze, spora procesja. Choć zauważalnie mniejsza.
    • szmytka1 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:43
      Tak, lezli pod moimi oknami też, ale ja akurat wyszłam na rower i musiałem zmienić przez nich trasę, więc nie wiem ilu było. Za to jechałam po dywanie kwiatowym 😁
      • irma223 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:51
        No właśnie, nawet śladu płatków w tym roku nie ma.
        Jestem zaskoczona, bo sąsiedztwo zasiedziałe od dziesięcioleci plus kilka nowych dobudowanych osiedli
        • jowita771 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 14:48
          Może nie sypali, u nas chyba nie było tego w tym roku, szli jacyś panowie, a potem zaraz ksiądz. Jak byłam dzieckiem, to każda chciała sypać, a parę lat temu w parafii przy szkole mojej córki robili łapankę, ogłaszali na grupach szkolnych i nawet starsze dziewczynki zachęcali, żeby założyć jakieś odświętne ubranie i sypać.
          • tilijka123 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 09.06.23, 10:33
            W parafii moich rodziców pierwsza komunia sprytnie odbyła się w ostatnią niedzielę. Dzięki temu mają zagwarantowane uczestnictwo tegorocznych "komunistów' w procesji w ramach białego tygodnia + zeszłoroczni w ramach rocznicy.
            • kachaa17 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 09.06.23, 10:49
              A czy to nie jest tak, że jak ktoś puszcza dziecko do komuni to jest jakoś zaangażowany w życie kościoła i siła rzeczy nie ma problemu, żeby te dzieci sypały kwiaty? Ja akurat jestem prawosławna, nie ma u nas tego święta ale jak są inne święta i jest procesja naokoło cerkwi widzę sporo dzieci, jakoś nie ma z tym problemu. No chyba, że święto wypada w dniu roboczym to wtedy ludzie mają zobowiązania no i dzieci jest mniej.
              • jowita771 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 09.06.23, 12:48
                Niekoniecznie. W klasie mojej młodszej córki jedną dziewczynkę rodzice wypisali z religii w poniedziałek po komunii. Już nie pamiętam, czy ta komunia była w czerwcu czy we wrześniu, bo przez pandemię były zawirowania z terminem, ale tata tej dziewczynki bardzo walczył o ten wcześniejszy termin. Nie wiedziałam, czemu tak mu zależy, dowiedziałam się dopiero, jak wypisał córkę z religii, skąd ten pośpiech 😆
                Cała dyskusja odbywała się na grupie klasowej, więc też czytałam, nie powiem, fajna lektura, nie raz i nie dwa gratulowaliśmy sobie z mężem dobrej decyzji o niezapisaniu dzieci do cyrku.
              • tilijka123 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 09.06.23, 13:06
                kachaa17 napisała:

> A czy to nie jest tak, że jak ktoś puszcza dziecko do komuni to jest jakoś zaan
                > gażowany w życie kościoła i siła rzeczy nie ma problemu, żeby te dzieci sypały
                > kwiaty?

Różnie z tym jest. Nasz rodzinny tegoroczny komunista jest dzieckiem i wnukiem mocno religijnych i mocno zaangażowanych w życie parafii rodziców i dziadków. Od kilku miesięcy jest ministrantem, więc udział w procesji był czymś naturalnym.

Ale cała masa ludzi puszcza dzieci do komunii bynajmniej nie z powodów religijnych. Bo wszystkie dzieci idą i będzie mu przykro, że nie dostał prezentów, bo dziadkowie nalegają, bo co ludzie powiedzą, a mieszkamy w małej miejscowości. A często tacy letni katolicy co bezrefleksyjnie chodzą do koscioła, obchodzą święta i puszczają dzieci do sakramentów bo tak sie robi.
              • arthwen Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 09.06.23, 14:02
                Mój szwagier ma 3 dzieci, wszystkie ochrzczone, najstarszy jest po komunii, pozostala dwóka przedek.
                I ostatnio, tydzień temu, dowiedziałam się, że tenże najstarszy już na religię nie chodzi, ale jak najbardziej planują komunię młodszych (a najmłodsze ma obecnie 4 lata, więc nie jest to perspektywa paru tygodni). Bo babcia. (Babcia dzieci, teściowa szwagra, nie moja na szczęście - chociaż akurat mnie by to nie obeszło, teść histeryzował przy braku chrztu mojego syna, ale jakoś musial przeżyć, brak komunii łyknęli bez słowa komentarza, aczkolwiek mieli parę lat na przygotowanie mentalne wink ).
                Dla mnie to jest czysta hipokryzja, ale jak najbardziej występuje w narodzie.
                W szkole syna po trzeciej klasie też parę osób rodzice z religii wypisali.
          • zaczarowanyogrod Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 09.06.23, 10:37
            Tylko trzeba też nazbierać dużo kwiatów, a nie bardzo się komuś chce. Dziewczynka z mojej wsi jechała rowerem i wysyłała bacie tam gdzie widziała kwiaty i babcia chodziła. My zbieralaysmy same będąc dziećmi.
            U mnie tak samo dziewczynki komunijne i rocznicowe, jak ja byłam dzieckiem to jeszcze mniejsze, a teraz nie wiem jak jest.
    • m_incubo Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:43
      Nie, ale słyszę, bo jak zawsze są donośni.
    • berdebul Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:46
      Gdzieś chodzą, bo słyszę orkiestrę. Widziałam śmieciarkę big_grin ktoś musiał zrobić niezłą awanturę o nieodebrane wczoraj śmieci.
    • krwawy.lolo Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:48
      Gdyby mi się chciało, sfotografowałbym procesję mrówek.
    • s12345s Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:49
      Procesja zawsze chodzi koło mojego bloku ☹️ Zazwyczaj około 17.00. Ale dzisiaj już szli. Musiałam okna zamykać i nastawić głośniej telewizor, żeby ich zagłuszyć. Nie widziałam całej procesji tylko część, ale ludzi całkiem sporo w tej części było. 😬
      Ponieważ ja już nie praktykuję, to nie wiedziałam o której procesja będzie i myślałam, że to msza tylko ksiądz bardzo głośno nastawił głośniki. 🤨
      Dobrze, że już przeszli to teraz można posiedzieć na balkonie, bo fajna pogoda jest.🙂
      • daniela34 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:06
        Zamienię brak procesji na fajną pogodę. U mnie cala czerwcówka ma być do d...
      • taniarada Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:40
        "Ponieważ ja już nie praktykuję, to nie wiedziałam o której procesja będzie i myślałam, że to msza tylko ksiądz bardzo głośno nastawił głośniki. 🤨
        Dobrze, że już przeszli to teraz można posiedzieć na balkonie, bo fajna pogoda jest .Szkoda bo byś mi wrzuciła zdjęcie na pocztę .Akurat mnie nie ma w Polsce 😊 .Na Jasnej do Katedry były kiedyś fajne przemarsze .
        • pkt4a Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 13:55
          Z naciskiem "były kiedyś".
          To se ne vrati
    • miki.20105 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:58
      U nas tez mało osób było. Miałam iść ale poszedł mąż z synem. Ja wylądowałam rano w szpitalu. Znowu silny atak alergii. Tym razem na kolejny antybiotyk.
    • kafana Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 11:59
      Po pasterce gołym okiem było widać, ze kryzys.
      Ludzi mało, organisty nie było, prawie nikt nie znał tekstu kolęd i jeszcze mało zdolny oratoryjne ksiadz kwękał pod nosem coś o braku powołań.
      • m_incubo Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:03
        Tak, jasne, kolęd nikt nie znał big_grin
        Cud, że do synagogi nie zabłądzili, zamiast do kościoła, jak tacy niezorientowani.
        • jowita771 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 14:56
          Pewnie znali pierwszą zwrotkę. U mnie w pracy ja jestem jedną z dwóch, co znają kolędy powyżej pierwszej zwrotki. Druga jest pani od religii.
          • volta2 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 21:09
            w kościołach od dawna są wyświetlacze tekstu, nie trzeba niczego znać na pamięć powyżej pierwszej zwrotki, więc nie fantazjuj. acha, takie na slajdy to u nas były już w latach 80, może 90.
            • jowita771 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 09.06.23, 10:13
              Nie fantazjuję, mówię o sytuacji w szkole, nie w kościele, bo tam nie bywam. W kościele mają slajdy, w szkole nie było slajdów i okazało się, że nie znają. Jeszcze czegoś nie zrozumiałaś?
              • volta2 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 09.06.23, 10:27
                widać właśnie, że nie bywasz i pleciesz
                nie ma potrzeby znać wielu zwrotek już od dawna, bo są wyświetlacze w kościołach.

kapujesz? czy dalej nie łączysz?

bo chyba nie wymagasz by w miejscach świeckich typu szkoła ludność miała znać pieśni religijne powyżej 1 zwrotki? to dopiero byłoby paradne....
                • jowita771 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 09.06.23, 12:51
                  Jak ja chodziłam, to też były slajdy, ale jak się często śpiewa, to się zapamięta. Chyba, że się nie bywa i nie śpiewa jednak tak często, albo niby śpiewa i niby uczestniczy, a myśli się o czymś innym, żeby nie marnować czasu.
        • zaczarowanyogrod Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 09.06.23, 10:23
          Możliwe to jest ze nie znali. Ja coś tam w dzieciństwie umiałam, a teraz po jednej zwrotce może bym zaśpiewała i to nie każdej kolędy. W rodzinie tylko dziadek śpiewa wszystkie zwrotki kolęd i zna jakieś stare co nawet w kościele nie śpiewają. U nas jak organista przestaje śpiewać to też i ludzie przestają, a slajdy niby są, ale nie do wszystkich pieśni. A w czasie procesja to ludzie idą i rozmawiają mało kto śpiewa.
    • mae224 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:00
      trawnik, piwonie, róże, goździki, irysy.
    • sueellen Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:00
      Róże widzę uginające się od kwiatów. Obawiam się że się połamią tyle ich się narobiło. Nie mogę się zdecydować czy je obciachac. Z jednej strony piękne, z drugiej strony jak się połamią będzie dramat. Mam dylemat
    • ichi51e Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:02
      Procesja jak najbardziej była wszyscy miejscowi w drindlach i krótkich spodniach.
    • jozefrobotnik Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:03
      Pełno dewot. Na moim osiedlu stoi krzyż, i od rana tam wyją. Szlag mnie trafia
    • zaczarowanyogrod Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:04
      Nie widzę, bo nie mieszkam w miejscowości gdzie jest kościół i trasa parę lat temu została zmniejszona i nie idzie przez całą tamtą wioskę jak kiedyś tylko szosami prowadzącymi do kościoła. Ja na procesje nie chodzę, bo w mojej parafii jest tego dnia zawsze rocznica komunii i długo to trwa, jeżdżę tego dnia do innej parafii z samego rana. Myślę że na procesji byli strażacy, panie noszące obrazy, dzieci w albach co miały komunie w tym roku i te co miały dziś rocznicę komunii i ich rodziny i inne dziewczynki sypiące kwiaty razem z rodzicami. No i może mała część parafian. Reszta tak jak ja pojechała do innych parafii, albo pójdzie do kościoła wieczorem, albo nie pójdzie wcale. Kiedyś były tłumy bo chodzili starsi ludzie, a teraz po prostu nie dają rady.
      • niemcyy Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:32
        Kiedys starsi ludzie dawali rade, a teraz nie dają?
        • zaczarowanyogrod Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:39
          Starsi są jeszcze starsi, a Ci co są w wieku tym co oni byli wcześniej do kościoła lub tylko na procesje nie chodzą. O tych samych ludzi mi chodzi.
    • taniarada Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:27
      Jest msza i pózniej procesja .Kiedyś było sporo ludzi .Teraz każdy leniwy i nic nie ma to wspólnego Irma z religią .
    • kachaa17 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:32
      U mnie procesje są około godz. 12. Myślałam, że wszędzie tak jest.
    • em_em71 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:33
      U mnie teraz przechodzi. Słyszę, że ołtarz jest w pobliżu, ale zobaczyć nie mam szans. W bikini nie pójdę przecież
    • koko8 Re: Co widzicie za oknem dzisiaj? 08.06.23, 12:34
      Niestety, nie mieszkam na trasie procesji. A szkoda, bo bym chętnie pogapiła się na ludzi z balkonu. Lubię obczajać typiary i typów.
      I też bym sobie z nimi pośpiewała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka