Dodaj do ulubionych

Szczekająca sarna

17.06.23, 23:44
Ktoś słyszał kiedyś?
Fajny odgłos wydaje.
Dzis słyszałam na żywo, wcześniej znałam z opowieści małżonka który się nieco przestraszył gdy spał w namiocie w dziczy i nagle to usłyszał 😉

youtube.com/shorts/pjh88kZnmbc?feature=share
A może jakieś inne odgłosy przyrody słyszeliście ostatnio?
Obserwuj wątek
    • bistian Re: Szczekająca sarna 17.06.23, 23:48
      homohominilupus napisała:

> Ktoś słyszał kiedyś?

Szczeka, gdy ma młode. Lepiej się oddalić. Trafiłem raz z grupą, którą prowadziłem, na poród, oddaliliśmy się szybko, jak się dało.
      • homohominilupus Re: Szczekająca sarna 17.06.23, 23:50
        Internety mówią że szczeka jak się wystraszy, nie tylko jak ma młode choć o tej porze roku to bardzo możliwe.
        • taniarada Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 00:12
          To kozioł sarny i co to ma wspólnego z młodymi .
          • homohominilupus Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 00:13
            Dobranoc ojcze 🙏
        • bananananas Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 09:37
          homohominilupus napisała:

> Internety mówią że szczeka jak się wystraszy, nie tylko jak ma młode choć o tej
          > porze roku to bardzo możliwe.
          >
          >
          Słyszę często i moje obserwacje wskazują, że szczeka, kiedy się chce podrażnić z psami wink
    • smoczy_plomien Re: Szczekająca sarna 17.06.23, 23:53
      Wchodziłam do swojego sadu, kiedy to usłyszałam. Coś mnie tknęło, szczególnie, że po każdym szczeknięciu wszystkie psy we wsi szczekały. Wtedy przypomniałam sobie, że kiedyś na yt szukałam odgłosów sarny i skojarzyłam z tym, co słyszę.
    • annpierle Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 00:05
      Niby wiem, co to, ale dotąd nie mogę się pozbyć tego chłodnego dreszczyka na plecach, kiedy słyszę niemowlęta płaczące przeraźliwie wiosną i wczesnym latem w nocy, pod moim oknem.
      • homohominilupus Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 08:57
        annpierle napisała:

> Niby wiem, co to, ale dotąd nie mogę się pozbyć tego chłodnego dreszczyka na p
        > lecach, kiedy słyszę niemowlęta płaczące przeraźliwie wiosną i wczesnym latem w
        > nocy, pod moim oknem.

A co tak płacze?
        • olpa7 Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 10:26
          Koty
          • annpierle Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 10:32

lepiej slychac, gdy sie nie oglada
    • primula.alpicola Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 00:29
      Sueeleen słyszała.
    • annaboleyn Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 00:30
      Putrament, chyba koziołka słyszał smile
      • homohominilupus Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 00:35
        O czym Wy bo się żem pogubiła
        • annaboleyn Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 00:50
          A, przepraszam, bo ja tak mało precyzyjnie.
          Putrament miał w książce "Wakacje" taki epizod, kiedy główny bohatet jest pewien, że widzi (nocą, na bagnach) diabla, a widzi właśnie koziołka ("męża sarny"), który na niego krzyczy. I potem mu znający się na rzeczy objaśniają, że to był właśnie koziołek i że szczekał na niego.
          Putrament twierdzi, że to taki odgłos, jakby ktoś gniewnie pokrzykiwał smile
    • daisy Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 01:15
      Codziennie bladym świtem tuż przy oknie dzwonią mi metalicznie, ile fabryka dała, sikorki. Lubię ptaki i ptasie głosy, ale to nie jest specjalnie wyrafinowany śpiew i głośny jak cholera. Potem w ciągu dnia ładnie popiskują, zwłaszcza sosnówki, które mają gniazdo zaraz przy oknie. Ale o świcie wstępuje w nie jakiś mechaniczny szatan.
      • homohominilupus Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 08:58
        Bo ponoć sikorki to niezle piranie są a ich uroczy wygląd to tylko pozory.
    • em_em71 Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 07:20
      Akurat takiego odgłosu nie, ale wtażliwa jestem na to co dobiega do moich uszu, zwłaszcza w miejscu zamieszkania. Była więc pójdźka z rozdzierającym krzykiem, zawodząca lisica, jesienią słychać byki na rykowisku, puszczyka, najpierw słyszę, a dopiero potem szukam wzrokiem bielika, poza tym żaby, żurawie. Odróżniam też w ptasim jazgocie poszczególne gatunki, np wiem kiedy w okolicy znajdują się gile, szczygły, raniuszki, dzwońce, pleszki, kopciuszek, itp.
      • homohominilupus Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 08:59
        Uwielbiam głos puszczyka, jak z horroru!

A dzięki aplikacji birdnet uczę się rozróżniać ptasie odgłosy. Fajnie wiedzieć co swiergoli w krzakach.
    • malenka9 Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 07:40
      Słyszałam. Czasami biegają mi po ogrodzie i szczekająsmile
    • la_mujer75 Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 07:57
      W naszym ogrodzie stołuje się jeż.
      Nie wiedziałam, że jeze tak fukaja i warczą .
      Teraz już nie fuka, tylko czeka, jak mu podamy miskę wink Strasznie głośno mlaszcze smile
      • homohominilupus Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 09:02
        Chciałabym usłyszeć jak fuka jeż 🤩
        • k.messi Re: Szczekająca sarna 19.06.23, 19:50
          Jak parowóz!!!
          I potwierdzam, mlaszczą przy jedzeniu. Zero kultury! 😂
    • princesswhitewolf Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 08:10
      W Bushy i Richmond parku tu w mojej "wsi" sa setki danieli, jeleni, saren itd. Ludzie laza a te leza w odleglosci metrow i nic sobie z nas nie robia.

Obok u sasiadki rozmnozyla sie lisica i lazi mi po pergoli i szczeka nocami. Ogolnie w UK masa lisow.

W przednim ogrodzie mieszka Pan Jez.

Papugi, takiw male zielone ( parakeets) rozmnozyly sie na potege w Bushy i lataja tu bo ja obok.

Nornic nie widzialam ale ich nie lubie a wiem ze sa bo widze. Ale sa cwane

Mam tez mase szarych wiewior i znajduje ciagle orzechy w doniczkach. Moj pies na nie gardlo zdziera.

Masa ptactwa wszelakiego ktore dokarmiam. Najladniejszy " Robin... Don't forget the Robin..."

• homohominilupus Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 09:01
        Te zielone skrzeczące papugi to może Alexandretta? Strasznie inwazyjny gatunek, pełno ich w Barcelonie i okolicach, wypierają inne ptaki ☹️
    • agjot Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 09:28
      Słyszymy regularnie, mieszkamy przy lesie. Lisy tez często szczekają. Ogólnie głośno u nas bywa nocą.
    • emateczka Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 10:22
      Przerażającym dźwiękiem jest kniazienie zajaca. On chyba tak krzycz, jak się boi.. Słyszałam parę razy wieczorem/w nocy, skóra cierpnie.
      • ponis1990 Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 12:17
        Wyguglałam, straszne
    • dwa_kubki_herbaty Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 10:35
      Słyszę jak się zgubi młode, to szczekają.
    • szmytka1 Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 10:40
      A jeżeli słyszałaś? Gdaczą jak kury i to jak głośno! Usłyszałam je na zewnątrz w środku nocy i wyszłam sfotografować, mieszkam wtedy na parterze i w środku nocy, w ciszy, to było niesamowite wrazenie
      • szmytka1 Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 10:41
        Jeże

Dlaczego ten słownik ciągle mnie poprawia
    • zaczarowanyogrod Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 11:05
      Mieszkam koło lasu i słyszę. Podobno to samiec sarny.
      W tamtym roku siedząc w nocy na balkonie słyszałam takie dziwne ochrypnięte krótkie miałczenie, szczekanie. Znalazłam na internecie że to głos rysia.
      Słyszę codziennie ptaki różnego rodzaju. Najbardziej słychać je rano.
      Świerszcze zawsze słychać pod wieczór, w tamtym roku zbierałam wieczorem maliny i ich dźwięk był nie do wytrzymania takie głośne.
      No i pszczoły, osy i trzmiele słyszę.
    • kachaa17 Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 11:28
      Słyszałam sarnę szczekającą i lisa też.
    • mayaalex Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 11:43
      Przypomnialo mi sie jak w czasach studenckich bylam na dosc duzej imprezie z ogniskiem, jest juz ciemno, dookola jakies krzaki i nagle slysze bardzo dziwne odglosy. Myslalam, ze to to jakies dzikie zwierze a okazalo sie ze jeden z kolegow przedawkowal alkohol.
    • default Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 11:54
      Teraz to ptaki wyśpiewują bez przerwy, nawet nocą - a świerszcze im przygrywają na skrzypkach 🙂
      Sarnę kiedyś słyszałam. Jeże do naszego ogrodu przychodzą i czasem fukają. Fuka też wiewiórka - siedzi na drzewie i fuka na nasze psy.
      A ostatnio to słyszałam dzika, tzn. często słyszę jak chrumkają, ale parę dni temu natknęłam się na lochę z młodymi - no, nie powiem, nieźle się wystraszyłam. Mało że na nas nachrumkała, to jeszcze wybiegła z krzaków na ścieżkę i przeleciała tak blisko mnie, że otarła się bokiem o moje nogi. A potem stanęła naprzeciwko i patrzyła groźnie - zrobiliśmy w tył zwrot i chodu ! Nie goniła nas, wróciła do dzieci, kwikających w zaroślach.
      • bistian Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 12:47
        default napisała:

> Mało że na nas nachrumkała, to jeszcze wybiegła z krzaków na ścieżkę i przelec
        > iała tak blisko mnie, że otarła się bokiem o moje nogi. A potem stanęła naprzec
        > iwko i patrzyła groźnie - zrobiliśmy w tył zwrot i chodu ! Nie goniła nas, wróc
        > iła do dzieci, kwikających w zaroślach.

Dziki są krótkowidzami, więc musiała podejść i obejrzeć zagrożenie. Te szarże to też są udawane, byle wystraszyć.
        Gdyby ją gdzieś zagnać bez możliwości ucieczki, mogłaby zaatakować.
        • default Re: Szczekająca sarna 18.06.23, 13:08
          Wiem, że to potrącenie mnie (i psa przy okazji - aż się przewrócił, bidak) to było ostrzeżenie "won mi stąd!" - ale i tak się przeraziłam. Dziki spotykam ciągle, ale pierwszy raz miałam taki bezpośredni kontakt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka