Dodaj do ulubionych

Zamiast cukru

05.07.23, 12:47
Wiem, że jest dostępna stewia i ksylitol zamiast cukru. Mam w związku z tym pytanie do emam, które stosują te produkty. Jak robicie ciasto i w przepisie jest szklanka cukru, to dajecie szklankę stewii lub ksylitolu czy inaczej?
Cukru do herbaty czy kawy nigdy nie używałam, ale do ciast tak, myślę teraz o zamianie
Obserwuj wątek
    • dzikka Re: Zamiast cukru 05.07.23, 12:50
      dietetyczne-przepisy.net/stewia-i-ksylitol-a-zwykly-cukier-test-slodkosci-i-przelicznik/
    • malia Re: Zamiast cukru 05.07.23, 12:54
      Piekłam z ksylitolem kilka razy, proporcje mniej więcej 1:1
      ale stewia jest bardzo słodka, trzeba o wiele mniej
    • kozica111 Re: Zamiast cukru 05.07.23, 13:26
      Erytrol, generalnie jednak unikamy wszystkiego co słodkie, da sie.
    • snakelilith Re: Zamiast cukru 05.07.23, 13:48
      Jak robisz ciasto z mąką, która przecież też zostanie przerobiona w organizmie do glukozy, to zastępowanie cukru czymś innym jest trochę śmieszne. Upiecz normalne ciasto i zjedz połowę tego co zawsze. Cukier w ciastach to nie tylko smak, cukier daje konsystencję i ciasto bez cukru wychodzi trochę inaczej. Mi to kompletnie nie smakuje, wolałabym zjeść banana na surowo.
      • mikams75 Re: Zamiast cukru 05.07.23, 14:43
        ksylitol i erytrytol nie zmieniaja ciasta ani jego konsystencji. Moze ze stewia probowalas i ci nie podeszlo.
        • snakelilith Re: Zamiast cukru 05.07.23, 17:05
          Może być. Erytrytol jest u mnie dosyć drogi i nie widzę sensu zastępowania nim cukru. Jestem z frakcji "nie jem tego, co moja prababcia nie uznałaby za jedzenie". Jak chcę zaoszczędzić cukru, to piekę po prostu rzadziej.
          • kamin Re: Zamiast cukru 05.07.23, 17:36
            Ksylitol dość powszechnie był spo#ywany przez naszych przodków w.formie soku z brzozy.
            • snakelilith Re: Zamiast cukru 05.07.23, 18:25
              Ale sok z brzozy to nie ksylitol i sokiem z brzozy nie słodziło się ciasta.
        • eliszka25 Re: Zamiast cukru 05.07.23, 17:35
          Konsystencji nie zmieniają, ale smak już tak. Dla mnie ciasta i napoje słodzone słodzikiem są obrzydliwe. Wyczuwam ten posmak i od razu mi się cofa.
        • primula.alpicola Re: Zamiast cukru 06.07.23, 07:35
          Zmienia smak, niestety.
          A drożdżowe na słodzikach to porażka.
    • ykke Re: Zamiast cukru 05.07.23, 14:18
      Dla mnie stawia daje okropną i dziwną slodycz.
      Stosuje ksylitol lub erytrytol. Kazdy przepis ma za dużą ilość cukru więc erytrytolu daję właśnie tyle lub bawet mniej, co proponują w formie cukru.
    • kochamruskieileniwe Re: Zamiast cukru 05.07.23, 14:31
      Do ciast używam erytrolu. Ale nie piekę ciast mąką pszenną.
      • marzeka11 Re: Zamiast cukru 05.07.23, 15:10
        Dziękuję za wszystkie wskazówki- spróbuję erytrolu i ksylitolu. Używam od jakiegoś czasu mąki orkiszowej z kukurydzianą do pieczonych ciast.
        • kochamruskieileniwe Re: Zamiast cukru 05.07.23, 15:44
          Kruche jest dobre na mące migdałowej.
          I pamiętaj o sernikach! Setki odmian🙂
          • piesfafik Re: Zamiast cukru 05.07.23, 15:57
            Uwazajcie zeby pies sie nie poczestowal takim ciastem bo ksylitol ( nie wiem jak inne slodziki) jest bardzo szkodliwy dla psow. Chyba moze zabic
          • marzeka11 Re: Zamiast cukru 05.07.23, 16:01
            O, mąki migdałowej jeszcze nie próbowałam.
        • snakelilith Re: Zamiast cukru 05.07.23, 17:02
          marzeka11 napisała:

> Używam od jakie
          > goś czasu mąki orkiszowej z kukurydzianą do pieczonych ciast.

Ale orkisz to nie jest jakieś zdrowotne cudo, to tylko forma pszenicy. Ma mniej więcej tyle samo kalorii co pszenica, zawartość witamin i mikroelementów tylko minimalnie wyższe niż pszenica. Orkisz ma trochę więcej białka, ale w przypadku nietolerancji glutenu jest tak samo problematyczny. Reakcja inuslinowa taka sama. A niskokaloryczne ciasta drożdżowe, gdzie można zaoszczędzić tłuszczu i cukru nie wychodzą z orkiszem tak dobrze jak z pszenicą.
          A kukurydziana mąka nie ma żadnej przewagi zdrowotnej nad pszenicą. No chyba, że chodzi o niskoglutenową dietę.
          • marzeka11 Re: Zamiast cukru 05.07.23, 17:24
            To jaką mąkę polecasz do pieczenia ciast, nie robię tego zbyt często, ale wolałabym taką "zdrowotną" zmianę.
            • eliszka25 Re: Zamiast cukru 05.07.23, 17:31
              Ale w sumie po co? Ja rozumiem, jak ktoś ma jakąś alergię czy nietolerancję, ale tylko po to, żeby zaoszczędzić kalorie nie widzę sensu. Zdecydowanie wolę zjeść mniej czy rzadziej dobre ciasto ze smakiem niż kombinować jakieś barachło. Dla mnie wszelkie słodziki zmieniają smak ciasta czy napoju. Wolę nie zjeść czy nie wypić wcale niż sięgnąć po takie ze słodzikiem, bleee.
              • mysiulek08 Re: Zamiast cukru 05.07.23, 17:42
                wlasnie o tym pisze mniej, rzadziej, mniejsza ilosc cukru (trzcinowy), inny typ wypiekow
              • mysiulek08 Re: Zamiast cukru 05.07.23, 17:43
                no i zawsze zostaje przepyszny jagielnik tongue_out
            • mysiulek08 Re: Zamiast cukru 05.07.23, 17:40
              jak pisze snake, rzadziej, mniej ale z pszenna, owszem mozesz kombinowac np z ciasteczkami z maki razowej/owsianej, poszukac przepisow dla osob z celiakia czy alergiami ale nie da sie ukryc, ze niezdrowe polaczenia maka/tluszcz/cukier zawsze bedzie niezdrowe

najlepiej wypadaja serniki

czesto daje sie zamienic make na make migdalowa, ale to glownie kruchomazurkowe ciasto sie uzyska, makaroniki bylyby ok, gdyby nie cukier ale mozna isc w te strone czyli maka midalowa/bialka/slodzik czyli wariacje na temat amaretti, placki w typie biszkoptowych, zamiast migdalowej moze byc maka orzechow laskowych (pierniczki norymberskie)
              do ciemnych ciast typu brownie czesc bialej pszennej mozna zastapic razowa, do drozdzowych pszenna z zarodkami pszennyi (caputo ma dobra)
            • snakelilith Re: Zamiast cukru 05.07.23, 18:19
              marzeka11 napisała:

> To jaką mąkę polecasz do pieczenia ciast, nie robię tego zbyt często, ale wolał
              > abym taką "zdrowotną" zmianę.

Zdrowotna zmiana to byłoby piec rzadziej, ciasta z mniejszą ilością cukru i tłuszczu ( jak np. drożdżowe z owocami albo lekkie biszopty) i z mąki z wyższego przemiału. Orkisz też może być, ale należy znać jego ograniczenia.
              Zamiast cukru można dodawać też bananów i miodu, ale to trzeba lubieć. Na ostatniej imprezie u kolegi tort caprese z migdałów, masła, cukru, jajek i czekolady (bez mąki) poszedł cały. Jego zdrowotna wersja z mąki z pełnego przemiału i bananów zmiast cukru została w 3/4 na stole. wink
        • mak_z_figa Re: Zamiast cukru 05.07.23, 17:57
          Mąka orkiszowa ma niższy indeks glikemiczny niż pszenna. Ale kukurydziana ma wysoki indeks. Z mąk o niskim indeksie to jeszcze gryczana, z ciecierzycy, migdałowa czy kokosowa (tej daje się 1/3 tego co pozostałych). Pszenna też jest ok, ale pełnoziarnista.
          • snakelilith Re: Zamiast cukru 05.07.23, 18:22
            mak_z_figa napisał(a):

> Mąka orkiszowa ma niższy indeks glikemiczny niż pszenna.

Minimalnie. Nie gra żadnej roli. Poza tym liczy się nie indeks a ładunek, a sama reakcja insulinowa zależy do tego od kompozycji, więc także od tłuszczu w cieście.
            • kochamruskieileniwe Re: Zamiast cukru 05.07.23, 21:55
              Kwestia.indywidualna. u mnie zauważalnie mniejszy,jednak nadal zbyt wysoki. Ale po (uogólniając) zboze wywalają.a mi cukier w kosmos.
              Za to bob, nie polecany cukrzykom bardzo dobrze toleruję. (Uffff!)
    • mak_z_figa Re: Zamiast cukru 05.07.23, 18:02
      Z ksylitolem trzeba uważać, bo u niektórych ludzi powoduje problemy żołądkowe. Ja używam erytrytolu. Jest trochę mniej słodki niż cukier. Przy stewii np w kroplach, proporcje ciasta się mocno zmieniają i może wyjść zbyt gęste. Warto poszukać konkretnych przepisów ze stawią, bo samo przeliczenie słodzika nie wystarczy.
    • furiatka_wariatka Re: Zamiast cukru 05.07.23, 18:37
      Ja ogólnie zawsze daje mniej ksylitolu niz cukru w przepisie, ale wynika to z tego, że cukru też dawałabym zawsze o jakąś 1/3 czy nawet 1/2 mniej. Po prostu mam wrażenie, że przepisy są przesłodzone. Nie jestem w stanie jeść tak słodkich rzeczy.
      • marzeka11 Re: Zamiast cukru 05.07.23, 19:39
        Od dłuższego czasu tak robię z cukrem w cieście- w przepisie szklanka lub 1,5 szklanki cukru daję mniej i dalej smaczne jest.
        Nie piekę ciasta często, ale teraz mam fazę prostych ciast z owocami- borówki, maliny, truskawki- lubię.
    • bei Re: Zamiast cukru 05.07.23, 19:49
      Zamiast ciasta można zlepić batony energetyczne- z orzechów, ziaren, płatków, owoców świeżych i owoców suszonych, lepiszczem może być jajko, odrobina miodu, masła orzechowego.

www.sport.pl/polskabiega/56,105611,20088510,5-przepisow-na-zdrowe-batony-ktore-przywroca-ci-energie-w-ciagu.html

Przepisów znajdziesz mnóstwo, możesz sama je modyfikować
      • snakelilith Re: Zamiast cukru 05.07.23, 20:18
        bei napisała:

> Zamiast ciasta można zlepić batony energetyczne-

Już sama nazwa energetyczne mówi, że chodzi o kaloryczne bomby. Tu już lepiej lekki biszkopt z jogurtowym kremem i owocami. Ma więcej prawdziwego cukru, ale mniej kalorii i latem przyjemniejsze.
    • triismegistos Re: Zamiast cukru 05.07.23, 20:12
      Ja używam erytrytolu, na jedną część cukru przypada 1,3 części erytrytolu.
    • madame_edith Re: Zamiast cukru 05.07.23, 22:07
      Ja stewii nie lubię, po ksylitolu się źle czuję, za to erytrytol jest super. Spróbuj tego ciasta, jak chcesz takie w miarę lekkie. Ja robię z cukrem i daję go połowę mniej, ciasto jest słodkie dokładnie tak, jak trzeba. Proste jak budowa cepa i wychodzi ze wszystkimi owocami (ja robiłam z truskawkami, malinami i czereśniami).
      ilovebake.pl/przepis/biszkopt-z-truskawkami
    • migafka357 Re: Zamiast cukru 06.07.23, 09:14
      Stewia jest ohydna, a po ksylitolu dużo osób ma biegunki (ja, niestety, też, niestety, bo bardzo lubię smak ksylitolu i chętnie bym nim posypywała np. truskawki). Więc zostaje erytrytol, ale w sumie tak jak pisze Snejki, do ciast to kompletnie nie ma sensu, bo jeśli chodzi o kalorie i glikemię różnica w stosunku do cukru w zasadzie prawie żadna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka