Dodaj do ulubionych

Tylko otwarta ematka słucha PiSu

10.07.23, 10:20
Post o polaryzacji myśli - tytuł przewrotny.

Często zasypiam przy słuchaniu podcastów. Czasami po prostu włączam jeden odcinek, a następnie automatycznie odtwarza się kolejny z kanału, na który wcześniej się zasubskrybowałam. Budzę się później i nie jestem pewna, czy "to" usłyszałam gdzieś wcześniej, czy to tylko sen, a może nawet sama to wymyśliłam.

Wczoraj usłyszałam lub może to było tylko we śnie stwierdzenie, że powinniśmy słuchać argumentów obu stron, aby uniknąć polaryzacji. Oznacza to, że przeciwnicy partii rządzącej powinni słuchać argumentów PiS-u, a analogicznie zwolennicy PiS-u powinni wysłuchać opinii opozycji. To samo dotyczy szeroko pojętych poglądów, nie tylko politycznych. W przeciwnym przypadku człowiek staje się uwięziony we własnym małym świecie, słuchając i czytając tylko to, co potwierdza jego przekonania. W efekcie przestaje rozumieć otaczający go świat. Dialog staje się niemożliwy, obie strony budują wielki mur.

Przychodzi mi na myśl, że kiedy miałam około 20 lat, odeszłam od Kościoła katolickiego i innych wyznań, których wcześniej próbowałam. W tym czasie spędzałam wiele godzin na katolickich portalach internetowych, czytałam Biblię i zgłębiałam doktryny kościoła. Dopiero wtedy mogłam śmiało powiedzieć, że znam swego "wroga" i odrzuciłam te instytucje świadomie.

Kiedy wybuchła wojna na Ukrainie, dużo czytałam rosyjską prasę, aby zrozumieć ich punkt widzenia. Nawet jeśli ten punkt widzenia wydawał się nieprzystępny, szybko zrozumiałam, że Rosjanie naprawdę w to wierzą. Ci propagandyści stworzyli nową religię propagandy, piszą i mówią z prawdziwym przekonaniem. Nie chcą, lub nie potrafią słuchać kontrargumentów.

Polecam superprodukcję na Audible o nazwie "Zima świata" (pewnie jest też dostępna na YouTube) - opowiada o roku 1933 w Niemczech i przejęciu władzy przez faszystów i o tym jak szybko podzieliło się społeczeństwo niemieckie.

Zastanawiam się, czy skrajne podziały wynikają właśnie z naszej niechęci do słuchania argumentów przeciwnika. Niezależnie od tego, czy są one głupie czy mądre, naiwne czy przemyślane. Wszystko jedno. Zamiast słuchać, wyśmiewamy, atakujemy, reagujemy agresją i blokadą.

Na moim koncie na Facebooku mam pewną koleżankę, z którą kiedyś pracowałam i była naprawdę fajną dziewczyną. Obecnie jest ona zagorzałą fanką partii rządzącej i Kościoła. Kiedyś nie było tak, mieliśmy na Facebooku nawet 20 wspólnych znajomych. Dziś nie mamy ani jednego. Ona oderwała się od wszystkich (oprócz mnie), albo inni oderwali się od niej. Łatwo zgadnąć, jaki jest tego powód.

Teraz moje pytanie brzmi: czy Ematka jest zamknięta czy otwarta na osoby myślące inaczej?
Obserwuj wątek
    • asfiksja Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 10:34
      Czasem czytuję "Śmieci" i "wPotylicę", bywam też u osoby, u której prawie non stop leci TVP. Nie uczyniło mnie to bardziej otwartą na osoby myślące inaczej, a WRĘCZ PRZECIWNIE. Ba, systematycznie pogłębiana znajomość rosyjskiej propagandy zdecydowanie zamyka mnie na kwiat tego dumnego narodu.
    • evening.vibes Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 10:47
      sueellen napisała:
      > Zastanawiam się, czy skrajne podziały wynikają właśnie z naszej niechęci do słu
      > chania argumentów przeciwnika. Niezależnie od tego, czy są one głupie czy mądre
      > , naiwne czy przemyślane. Wszystko jedno. Zamiast słuchać, wyśmiewamy, atakujem
      > y, reagujemy agresją i blokadą.

Ale że co? Jak posłucham pisowca rzygającego na lgbt to będzie mniej 'podziałów'?? Jak będę na FB mieć codzienny festowal szczucia to będę bardziej dla tego szczucia wyrozumiała?

• jednoraz0w0 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 15:20
        > Ale że co? Jak posłucham pisowca rzygającego na lgbt to będzie mniej 'podziałów'??

Nie, ale jak poznasz jego punkt widzenia i argumenty które go tam zaprowadziły, to masz punkt wyjścia żeby g9 stamtąd wyprowadzić. Zjawisko echo chamber już było tyle razy opisywane przy okazji wyborów kilka lat temu (i w Polsce i w USA) że naprawdę nie wiem czemu dziwujesz się ty czy autorka.
        • runny.babbit Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 15:24
          Słucham, jaki jest punkt wyjścia do dyskusji z kimś o takich a nie innych przekonaniach religijnych. Geje nie, aborcja nie - dlaczego?bo tak bozia chce i tyle dyskusji.
        • evening.vibes Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 16:07
          jednoraz0w0 napisał(a):
          > Nie, ale jak poznasz jego punkt widzenia i argumenty które go tam zaprowadziły,

I znów - ple ple ple ple o niczym. Na ogólnikach to pięknie wygląda a spróbuj pogadać z człowiekiem, który pitoli o 'ideologii lgbt' i wydobyć z niego jakieś argumenty. Powodzenia życzę.
        • al_sahra Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 17:28
          jednoraz0w0 napisał(a):

> Nie, ale jak poznasz jego punkt widzenia i argumenty które go tam zaprowadziły,
          > to masz punkt wyjścia żeby g9 stamtąd wyprowadzić.

Tyle, że np. ja nie miałabym ochoty tracić na to czasu, bo to nie mój zawód. Nie jestem socjologiem czy antropologiem, którego zadaniem jest badać takie zjawiska, ani też postępowym działaczem, którego celem jest wyprowadzanie społeczeństwa na lepsze tory. A prywatnie szkoda mi życia na rozmowy z oszołomami.

Zresztą prymitywny populizm ma się dobrze od zarania dziejów, jego przyczyny i mechanizmy są nieźle opisane i wiadomo, że to dość długo trwa, żeby “wyprowadzić” z niego społeczeństwo (a sukces jest zawsze tymczasowy, bo te tendencje powracają cyklicznie). W przypadku hitlerowskich Niemiec trzeba było klęski militarnej, programu denazyfikacji i ogromnych środków wpompowanych w plan Marshalla. Ja nie mam tyle czasu ani pieniędzy smile.
          • jednoraz0w0 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 11.07.23, 02:49
            A ja nie mówię, że każdy ma się tym zająć. Ale ktoś powinien, bo potem dochodzi do starcia mentzeuów którzy są młodzi, ekonomicznie biegli więc i o marketingu wiedzą to i owo z kiwaczkami typu Trzaskowski, który podczas kampaniii prezydenckiej wypuścił uroczy spot o tym, jakim to on jest zajebiaszczym chłopaczkiem po zagranicznych uczelniach... no ładny nawet, taki dla przekonanych. A co dla reszty? No ale jak miał sztab zmontowany z fanów którzy siedzą w echo chamber to czego się spodziewać.
            • evening.vibes Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 11.07.23, 07:04
              jednoraz0w0 napisał(a):
              > A ja nie mówię, że każdy ma się tym zająć.

To zajmij się! Ktoś ci broni?
    • mid.week Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 10:58
      Szkoda mi na to czasu i życia
    • lauren6 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 10:59
      Mam słuchać argumentów partii antydemokratycznej, która dąży do wyprowadzenia Polski z UE i zacieśniania więzi z Rosją?

Oczadziałaś?

Zajmij się czymś pożytecznym zamiast słuchania symetrystów opłacanych przez PIS.
      • memphis90 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:06
        Obawiam się, ze mamy powrót do naiwnego zdumienia „dlaczego inni ludzie nie cieszą się z lockdownu, tak jak ja? To taki cudowny czas, ja sobie w domku piłam kakao w mgle poranka i karmiłam sarny z ręki… Dlaczego inni ludzie narzekają..?”
        • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:48
          Obawiam się, że nerwowo reagujesz, bez zrozumienia i hejciarsko zmieniając temat bo nie masz nic ciekawego do powiedzenia. Stosujesz więc metodę wykręcania kota ogonem i próbę ośmieszenia. Właśnie takie zachowanie przyczynia się do polaryzacji społecznej.
          • lauren6 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:53
            Ty nadal nie rozumiesz, że dyskutować to sobie można nad wysokością dofinansowania barów mlecznych, a nie nad prawami człowieka czy ustrojem demokratycznym.
            • po_godzinach_1 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:03
              lauren6 napisała:

> Ty nadal nie rozumiesz, że dyskutować to sobie można nad wysokością dofinansowa
              > nia barów mlecznych, a nie nad prawami człowieka czy ustrojem demokratycznym.

Nieomal o wszystkim można dyskutować. Jak bez dyskusji chcesz przekonać do swoich racji?
              • lauren6 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:12
                Nie. Schodzenie na tego typu poziom narracji nie przystoi człowiekowi przyzwoitemu. To tak jakbyś w nazistowskich Niemczech chciała wysłuchiwać argumentów za mordowaniem Żydów i przerabianiem ich na mydło.
                • po_godzinach_1 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:15
                  No to jak chcesz przekonywać przeciwników politycznych do swojej racji?

Prawdziwych przeciwników, istniejących, nie wyimaginowanych nazistów.
                  • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 13:23
                    po_godzinach_1 napisała:

> Prawdziwych przeciwników, istniejących, nie wyimaginowanych nazistów.

Zaraz, zaraz, sugerujesz że naziści dziś nie istnieją? A te pochody " prawdziwych Polaków" palących tęcze, ryczących coś o prawdziwej rodzinie i Polsce dla Polaków to wymysł??
                • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:46
                  lauren6 napisała:
                  . To tak jakbyś w nazistowskich Niemczech chciała wysłuchiwać argumentów za
                  > mordowaniem Żydów i przerabianiem ich na mydło.

Dlatego nie wolno doprowadzić do takiej sytuacji, że albo jesteś z nami albo przeciwko nam. To prowadzi do wojen i niewyobrażalnych cierpień. A zaczyna się od " nie będę słuchać tych głupot, z idiotami nie można rozmawiać".
                  • heca7 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:48
                    O czym chcesz rozmawiać z Rosjanami?
                    • po_godzinach_1 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 13:03
                      heca7 napisała:

> O czym chcesz rozmawiać z Rosjanami?
                      >

Ja, gdy spotykam znajomego Rosjanina rozmawiam z nim o tym samym o czym rozmawiam z Polakiem. Oraz o wojnie.
                  • lauren6 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 16:34
                    > zaczyna się od " nie będę słuchać tych głupot, z idiotami nie można rozmawiać"

Nie masz racji. Zaczyna się faszyzmu i odczłowieczenia innych ludzi. To nie są poglądy idiotyczne czy głupie, tylko zbrodnicze. Nie da się przekonać kogoś do bycia dobrym, przyzwoitym człowiekiem. Tym ostatnim albo się jest, albo jest się kanalią.
                  • evening.vibes Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 16:56
                    sueellen napisała:

> lauren6 napisała:
                    > . To tak jakbyś w nazistowskich Niemczech chciała wysłuchiwać argumentów za
                    > > mordowaniem Żydów i przerabianiem ich na mydło.
                    >
                    > Dlatego nie wolno doprowadzić do takiej sytuacji, że albo jesteś z nami albo pr
                    > zeciwko nam.

Jasne!
                    https://pbs.twimg.com/media/FgaklN_XkAMXCW7.jpg
            • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:42
              lauren6 napisała:

> Ty nadal nie rozumiesz, że dyskutować to sobie można nad wysokością dofinansowa
              > nia barów mlecznych, a nie nad prawami człowieka czy ustrojem demokratycznym.

Bzdura . Niemcy wymyślili rasę aryjską, przekonali do swej teorii wystarczająco dużo ludzi i nikt im skutecznie nie przeszkodził.
              • leosia-wspaniala Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 13:38
                >. Niemcy wymyślili rasę aryjską

No i jak to brać cię na poważnie i z tobą dyskutować? Pojęcie "rasy aryjskiej" jako rasy nadludzi to akurat wymyślił Francuz na dłuuuugo przed nazistowskimi Niemcami.
          • memphis90 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 21:07
            >Obawiam się, że nerwowo reagujesz, bez >zrozumienia i hejciarsko zmieniając temat >bo nie masz nic ciekawego do >powiedzenia

Ale dlaczego mnie tak brzydko atakujesz, zamiast wysłuchać moich racji i mnie zrozumieć…? Skąd możesz wiedzieć ile mam do powiedzenia, skoro od razu wyjeżdzasz z takim nieladnym hejtem? Dlatego nie próbujesz zrozumieć przyczyn, dla ktorych radowanie sie lockdownem i wyrażanie zdumienia, ze inni sie nie cieszą wywołuje żywiołowe negatywne reakcje na tym forum..?
    • memphis90 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:04
      Ale ja nie muszę czytać doktryn wszystkich możliwych religii, żeby je „świadomie odrzucić.” Serio.

Podobnie jak nie muszę czytać „argumentów” i „punktów widzenia” członków państw terrorystycznych, dokonujących inwazji na inne kraje. Nieważne, czy” są one głupie czy mądre, naiwne czy przemyślane. „

„Zamiast słuchać, wyśmiewamy, atakujemy, reagujemy agresją i blokadą.” I słusznie. Nie negocjuje się z terrorystami.
      • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:12
        Myślę że właśnie dlatego doszło do tej wojny. Bo nikt nie chciał słuchać rosyjskiej propagandy która istniała od lat. Tymczasem zachód był głuchy na te głupoty i nawet po lutym 2022 dalej nie wierzył, że Rosjanie tak na serio. To przecież tylko Putin i obalenie go wszystko naprawić.

Teraz się zastanawiam co doprowadziło Hitlera do władzy i tak sobie myślę że on był do powstrzymania. Swoimi populistycznymi hasłami zjednywał sobie zdesperowanych ludzi którzy nie mieli co do garnka włożyć. Tymczasem socjaldemokraci zamiast odpowiedzieć na te populistyczne hasła, uciekali się między innymi do wyśmiewania co jeszcze bardziej rozwścieczyło zwolenników Hitlera.
        • memphis90 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:20
          >Myślę że właśnie dlatego doszło do tej wojny. >Bo nikt nie chciał słuchać rosyjskiej >propagandy
          No tak, gdyby Ukraina pokornie słuchała ruskiej propagandy, to sama by się do Rosji wcieliła i dziś nie byłoby wojny…
          • suki-z-godzin Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:23
            big_grin
          • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:24
            Nie Ukraina tylko szeroko pojętym zachód. Niemcy myślały, że jak się w Rosję wpompuje euro, to się ucywilizuje. A tu g prawda. Olewano propagandę rosyjska przez lata i wyhodowano potwora. Podobnie jak Amerykanie wyhodowali sobie sami chińskiego smoka z którym to teraz mogą mieć problem.
            • aria Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 14:00
              Jak ktoś powiedział - bardzo trafnie moim zdaniem: "tyrani zawsze mówią co zrobią, zanim to zrobią, tylko nikt ich nie słucha bo większość nie może uwierzyć, że to naprawdę zrobią"
              • po_godzinach_1 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 14:09
                aria napisała:

> Jak ktoś powiedział - bardzo trafnie moim zdaniem: "tyrani zawsze mówią co zrob
                > ią, zanim to zrobią, tylko nikt ich nie słucha bo większość nie może uwierzyć,
                > że to naprawdę zrobią"

Otóż to. Na przykład Kaczyński. Od lat mówi co zrobi i to robi.
          • jednoraz0w0 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 15:22
            Nikt nie mówi o POKORNYM słuchaniu.
        • mid.week Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:25
          Masa ludzi wiedziala ze Rosjanie "tak na, serio" wywiad USA wiedział, znali date z wyprzedzeniem. Przecietnej sueellen znajomosc tresci propagandy nie wystarczy do wysnucia wniosku o zamiarze inwazji oraz terminie w jakim zostanie przeprowadzona
          • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:33
            Europa była ślepa i głucha z Niemcami na czele. Obudzili się dopiero po paru ładnych miesiącach. Realnie zaczęli pomagać dopiero po blisko roku wojny.
            • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:34
              Dokładnie to samo było przed 2 wojna światowa. Patrzono że zdumieniem na Hitlera ale nie wierzono że to może być prawda. Takie tam pokrzykiwanie zbolałych desperatów.
            • iwoniaw Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:44
              sueellen napisała:

> Europa była ślepa i głucha z Niemcami na czele. Obudzili się dopiero po paru ła
              > dnych miesiącach. Realnie zaczęli pomagać dopiero po blisko roku wojny.

Serio? Przespałaś pod kamieniem te "parę ładnych miesięcy"? Sugerujesz, że Ukraińcy blisko rok odpierali "drugą armię świata" bez jakiejkolwiek realnej pomocy z Europy?
              • po_godzinach_1 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:46
                iwoniaw napisała:

> sueellen napisała:
                >
                > > Europa była ślepa i głucha z Niemcami na czele. Obudzili się dopiero po p
                > aru ła
                > > dnych miesiącach. Realnie zaczęli pomagać dopiero po blisko roku wojny.
                >
                > Serio? Przespałaś pod kamieniem te "parę ładnych miesięcy"? Sugerujesz, że Ukra
                > ińcy blisko rok odpierali "drugą armię świata" bez jakiejkolwiek realnej pomocy
                > z Europy?

Ona pisze o sytuacji sprzed wojny
                • panna.nasturcja Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 14:42
                  Nie, napisała, że „realnie zaczęli pomagać po roku wojny”.
              • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:50
                Bez pomocy Niemiec i Francji ( które to chciały szybkiego poddania się Ukrainy i powrotu do business as usual). Dopiero po paru miesiącach się obudzili.
                • iwoniaw Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:05
                  sueellen napisała:

> Bez pomocy Niemiec i Francji ( które to chciały szybkiego poddania się Ukrainy
                  > i powrotu do business as usual). Dopiero po paru miesiącach się obudzili.

Przestań może powtarzać te bezsensowne klamstwa - to, że Francja czy Niemcy badały (owszem, we wlasnym interesie) na ile szybko jest możliwe "przemówienie do rozsądku" Putinowi argumentami ekonomicznymi (czyli takimi, które do nich, jako pragmatykow, a nie świrów by przemowiły) nie oznacza, że "nic nie robiły", czy, tym bardziej, wstrzymywały wdrażanie kolejnych pakietów sankcyjnych albo nie miały jednoznacznego stanowiska w ramach NATO czy ONZ. Gdyby choć część tego, consugerujesz, była prawdą, sankcje nie bylyby ani tak szeroko zakrojone, ani - zwlaszcza - uchwalane w takim tempie (nie, nie miniął "prawie rok" zanim zaczęły dzialać, a WRĘCZ PRZECIWNIE, zarówno sama Rosja byla bardzo zaskoczona, jak i nawet taka potęga jak Chiny)
                  • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:57
                    iwoniaw napisała:

>
                    >
                    > Przestań może powtarzać te bezsensowne klamstwa - to, że Francja czy Niemcy bad
                    > ały (owszem, we wlasnym interesie) na ile szybko jest możliwe "przemówienie do
                    > rozsądku" Putinowi argumentami ekonomicznymi (czyli takimi, które do nich, jako
                    > pragmatykow, a nie świrów by przemowiły) nie oznacza, że "nic nie robiły", czy
                    > , tym bardziej, wstrzymywały wdrażanie kolejnych pakietów sankcyjnych albo nie
                    > miały jednoznacznego stanowiska w ramach NATO czy ONZ.

Eghm...

Niemcy przemawiały argumentami ekonomicznymi bo nie rozumiały myślenia rosyjskiego. Im się wydawało że rosyjscy oligarchowie I politycy to tylko przekupni frajerzy, którzy za pieniędzmi pójdą wszedzie. A bzdura, bo okazało się że Rosjanie są narodem wierzącym wyznającym własne wartości i mającym własną religie której zupełnie nie doceniono. Rosyjska propaganda to ich religia, a wielika rassija - bostwo. Putin zaś jest mesjaszem ..

Gdyby choć część tego,
                    > consugerujesz, była prawdą, sankcje nie bylyby ani tak szeroko zakrojone, ani -
                    > zwlaszcza - uchwalane w takim tempie (nie, nie miniął "prawie rok" zanim zaczę
                    > ły dzialać, a WRĘCZ PRZECIWNIE, zarówno sama Rosja byla bardzo zaskoczona, jak
                    > i nawet taka potęga jak Chiny)
                    >

Gdyby nie europejska wiara w siłę pieniądza, nie byłoby sankcji bo nie byłoby takiego biznesu z ruskimi ( przed wojna).

Jelcynowi udało się przekonać zachód że Rosja jest otwarta, a zachód mimo 20 lat niepokajacych znaków które napływały od początku rządów Putina nie reagował, pompował aż do samej wojny euro i dolary "zacieśniając współpracę gospodarczą", która miała gwarantować pokój. Stało się jednak inaczej bo zachód nie słuchał i nie rozumiał Rosji.
                  • konsta-is-me Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 13:57
                    A jakież to faktycznie sankcje zostały wprowadzone?
                    Głównie takie na pokaz," patrzcie jak to karamy Rosję".
                    W praktyce Rosja ma się b.dobrze ekonomicznie, chociaz propaganda w mediach serwuje nam co innego...
        • wapaha Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:12
          sueellen napisała:

> Myślę że właśnie dlatego doszło do tej wojny. Bo nikt nie chciał słuchać rosyjs
          > kiej propagandy która istniała od lat. Tymczasem zachód był głuchy na te głupot
          > y i nawet po lutym 2022 dalej nie wierzył, że Rosjanie tak na serio. To przecie
          > ż tylko Putin i obalenie go wszystko naprawić.

co ty chrzanisz ?
          <ikonka namysłu>

>
          > Teraz się zastanawiam co doprowadziło Hitlera do władzy i tak sobie myślę że on
          > był do powstrzymania. Swoimi populistycznymi hasłami zjednywał sobie zdesperow
          > anych ludzi którzy nie mieli co do garnka włożyć. Tymczasem socjaldemokraci zam
          > iast odpowiedzieć na te populistyczne hasła, uciekali się między innymi do wyśm
          > iewania co jeszcze bardziej rozwścieczyło zwolenników Hitlera.

co ty chrzanisz ?
          <ikonka namysłu do n-tej potęgi >
          • iwoniaw Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:16
            Tymczasem socjaldemokra
            > ci zam
            > > iast odpowiedzieć na te populistyczne hasła, uciekali się między innymi d
            > o wyśm
            > > iewania co jeszcze bardziej rozwścieczyło zwolenników Hitlera.
            >
            > co ty chrzanisz ?
            > <ikonka namysłu do n-tej potęgi >

No jakbto, sueellen jest taka otwarta, ze zaraz ufowodni niedowiarkom, że za wszelkie zbrodnie hitlerowcow sa odpowiedzialne ich pierwsze ofiary, które trafiły do obozów na dlugo przed wojna z powodu wlasnej winy <ikonka sama juz nie wiem jaka>
            • wapaha Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:32
              <zostaje tylko wstawianie ikonek>
            • evening.vibes Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 13:24
              iwoniaw napisała:
              > No jakbto, sueellen jest taka otwarta, ze zaraz ufowodni niedowiarkom, że za ws
              > zelkie zbrodnie hitlerowcow sa odpowiedzialne ich pierwsze ofiary, które trafił
              > y do obozów na dlugo przed wojna z powodu wlasnej winy <ikonka sama juz nie
              > wiem jaka>

Teza jest taka, że gdyby słuchali hitlerówców to byłoby 'mniej podziałów' tongue_out
    • katriel Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:07
      Ja jestem bardzo otwarta na osoby myślące inaczej. Tę otwartość realizuję, pisząc na ematce.
      • snajper55 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:48
        katriel napisała:

> Ja jestem bardzo otwarta na osoby myślące inaczej. Tę otwartość realizuję, pisz
        > ąc na ematce.

A ja czytając osoby piszące na ematce. 🤣

S.
    • konsta-is-me Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:09
      Jak widać po odpowiedziach- zamknięta 😉
      Ale ludzie mylą poznanie punktu widzenia drugiej strony że zgoda czy poparciem dla owego.
      • memphis90 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:23
        Ale serio zgadzasz się z Sue, ze świat nie miał pojecia o zakresie propagandy w ruskich mediach, jedna Suellen poczytala ruskie gazety i ona jedna jedyna wie…?

Ze świat „nie wierzył, ze Rosjanie to tak serio”..?
        • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:26
          Gdyby tak było taki mord stream nigdy by nie powstał. Gdyby zachód słuchał Rosji, nie uzależniony się od niej ekonomicznie
          • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:31
            * nie uzależnilby się
            • iwoniaw Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:47
              sueellen napisała:

> * nie uzależnilby się

W którym konkretnie miejscu Zachód jest uzależniony od Rosji? Nawet jeśli chodzi o surowce energetyczne - nie zauwazyłaś, w jakim tempie i zakresie państwa Zachodu zmieniĺy/zmieniają strategię POMIMO istniejacych wcześniej zupelnie innych planów (np. Nord Stream)?
              • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:58
                A nie zauważyłaś jak była panika? Co się działo w Niemczech w pierwszych miesiącach wojny? Kurczę, to było ledwo rok temu! Nie przepytuje cię z historii antycznej 😉

P.S. skąd Rosja wzięła kasę na poprowadzenie tej wojny?
                • iwoniaw Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:11
                  sueellen napisała:

> A nie zauważyłaś jak była panika? Co się działo w Niemczech w pierwszych miesią
                  > cach wojny?

A może jednak nie zmieniaj tematu, tylko odnieś się do faktycznych działań rządu niemieckiego?

Kurczę, to było ledwo rok temu! Nie przepytuje cię z historii antyc
                  > znej 😉
                  >
                  > P.S. skąd Rosja wzięła kasę na poprowadzenie tej wojny?

Może zapytaj o to te miliony Rosjan bez bieżącej wody, z wychodkiem podwórku i koniecznością zakupienia dla powołanego na trzydniową specoperację syna rocznego zapasu jedzenia i butów nieprzemakajacych w okopach.
                  Piszesz, jakbyś jeszcze nie odkryła, że pieniądze na wojnę to świrnięty dyktator ze snami o potędze znajdzie zawsze, nawet bez potencjału, jaki miała przedwojenna Rosja.
                • wapaha Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:16
                  sueellen napisała:

> A nie zauważyłaś jak była panika? Co się działo w Niemczech w pierwszych miesią
                  > cach wojny? Kurczę, to było ledwo rok temu! Nie przepytuje cię z historii antyc
                  > znej 😉
                  >

jaka panika ?? o czym ty piszesz ??
                  Niemcy ogarnęli się błyskawicznie w każdej kwestii -zarówno wysyłki transportów humanitarnych ( zorganizowanych), jak i organizowania u siebie miejsc dla niepełnosprawnych uchodźców ( konwoje autobusowe a potem i kolejowe z niepełnosprawnymi i to głęboko, tak głęboko że w polsce nie znaleźliby pomocy-szły do nich juz pod koniec lutego )
                  > P.S. skąd Rosja wzięła kasę na poprowadzenie tej wojny?
        • konsta-is-me Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 14:09
          Ale ja piszę ogólnie, a nie konkretnie o propagandzie w rosyjskich mediach.
      • evening.vibes Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:30
        konsta-is-me napisała:
        > Ale ludzie mylą poznanie punktu widzenia drugiej strony że zgoda czy poparciem
        > dla owego.

Przecież autorka wątku dokładnie to napisała - że jakbyśmy było 'otwarte' na pisowski punkt widzenia to byłoby mniej podziałów. Mniej podziałów = zgoda na to co mówi druga strona.

Czego nie zrozumiałaś?
      • po_godzinach_1 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:34
        konsta-is-me napisała:

> Ale ludzie mylą poznanie punktu widzenia drugiej strony że zgoda czy poparciem
        > dla owego.

No właśnie.
        • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:36
          Niestety, widać wyraźnie po tym wątku. Ten lek że jeśli wysłucham argumentów drugiej strony to mnie przekabaca.
          • evening.vibes Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:40
            sueellen napisała:
            > Niestety, widać wyraźnie po tym wątku.

Polska język trudna język ale to TY właśnie to napisałaś:

"Zastanawiam się, czy skrajne podziały wynikają właśnie z naszej niechęci do słuchania argumentów przeciwnika."
          • po_godzinach_1 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:43
            sueellen napisała:

> Niestety, widać wyraźnie po tym wątku. Ten lek że jeśli wysłucham argumentów dr
            > ugiej strony to mnie przekabaca.

Jest jeszcze jedna podobna postawa - zrozumieć czyli wybaczyć.

Obie równie szkodliwe.
            • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:45
              Bardziej: poznać i zrozumieć wroga = przeciągnąć jego zwolenników na swoją stronę. Jeśli nie rozumiemy co kieruje tymi ludźmi, nie mamy z nimi szans. Są jak przybysze z obcej planety o których nie wiemy nic.
              • po_godzinach_1 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:47
                sueellen napisała:

> Bardziej: poznać i zrozumieć wroga = przeciągnąć jego zwolenników na swoją stro
                > nę. Jeśli nie rozumiemy co kieruje tymi ludźmi, nie mamy z nimi szans. Są jak p
                > rzybysze z obcej planety o których nie wiemy nic.

Mogę się tylko pod tym podpisać
              • iwoniaw Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:53
                Jeśli nie rozumiemy co kieruje tymi ludźmi, nie mamy z nimi szans. Są jak p

Mylnie zakładasz, że nie wiemy, co nimi kieruje. Otóż wiemy, tylko nie uważamy tych motywacji za godne rozumnego człowieka z chocby krztyną moralności. Znajomość propagandy np. putinowskiej w żadnym stopniu nie powoduje, że chcialabym się pochylić nad jej wyznawcami, bo przecież, ach ach, no jest to jakoś tam uargumentowany punkt widzenia.
                • po_godzinach_1 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:54
                  iwoniaw napisała:

> Jeśli nie rozumiemy co kieruje tymi ludźmi, nie mamy z nimi szans. Są jak p
                  > > rzybysze z obcej planety o których nie wiemy nic.
                  >
                  > Mylnie zakładasz, że nie wiemy, co nimi kieruje. Otóż wiemy, tylko nie uważamy
                  > tych motywacji za godne rozumnego człowieka z chocby krztyną moralności. Znajom
                  > ość propagandy np. putinowskiej w żadnym stopniu nie powoduje, że chcialabym si
                  > ę pochylić nad jej wyznawcami, bo przecież, ach ach, no jest to jakoś tam uargu
                  > mentowany punkt widzenia.

Zdaje się, że demokracja polega własnie na ścieraniu sie różnych punktów widzenia.
                  • evening.vibes Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:56
                    po_godzinach_1 napisała:
                    > Zdaje się, że demokracja polega własnie na ścieraniu sie różnych punktów widzenia.

Kolejna osoba, która nie odróżnia demokracji od wolności słowa <facepalm>
                    • po_godzinach_1 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:00
                      evening.vibes napisała:

> Kolejna osoba, która nie odróżnia demokracji od wolności słowa <facepalm
                      > 2;

Odróżnia, bez obaw.
              • evening.vibes Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:55
                sueellen napisała:
                > Bardziej: poznać i zrozumieć wroga = przeciągnąć jego zwolenników na swoją stro
                > nę. Jeśli nie rozumiemy co kieruje tymi ludźmi, nie mamy z nimi szans.

A skąd założenie, że nie wiemy?

W jaki sposób słuchanie rzygów na lgbt czy migrantów pozwala 'zrozumieć co człowiekiem kieruje'???
              • lauren6 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:58
                Sugerujesz, że utrzymanie systemu demokratycznego w Polsce wymaga od opozycji prześcigania PISu w rozdawnictwie? Ci ludzie głosują na PIS z konkretnych powodów: dej. Mają w dupie prawa człowieka czy demokrację.

O czym mamy z kimś takim dyskutować?
                • evening.vibes Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:02
                  lauren6 napisała:
                  > Ci ludzie głosują na PIS z konkretnych powodó
                  > w: dej. Mają w dupie prawa człowieka czy demokrację.

Chleba i igrzysk. Pisik rzuci kaską i urządza igrzyska szczucia dla ciemnego ludu, który rży z uciechy, że może poczuć się lepszy od 'elgiebetów' i 'ciapatych' uncertain
                • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 13:17
                  lauren6 napisała:

> Sugerujesz, że utrzymanie systemu demokratycznego w Polsce wymaga od opozycji p
                  > rześcigania PISu w rozdawnictwie?

Nigdzie tego nie napisalam.

Ci ludzie głosują na PIS z konkretnych powodó
                  > w: dej. Mają w dupie prawa człowieka czy demokrację.
                  >
                  > O czym mamy z kimś takim dyskutować?

Czyli lepiej nie dyskutować, nie ogarniać i ignorować? Piękna strategia. Polskę czeka zakaz rozwodów, zakaz antykoncepcji, zakaz związków homoseksualnych a religia katolicka stanie się religia państwową. Do tego będą rzesze biedaków na socjalu, a jakiekolwiek próby wybicia się w biznesie będą torpedowane, no chyba że biznesmen wstąpi do partii i wyśle syna na ministranta. Żonatym mężczyznom z automatu się podwoi pensje a zamężnym kobietom zabroni pracować. Po co z tym dyskutować? Niechaj już tak będzie? Zakaz aborcji już jest i komu on przeszkadza, prawda?
                  • evening.vibes Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 13:20
                    sueellen napisała:
                    > lauren6 napisała:
                    > > O czym mamy z kimś takim dyskutować?
                    >
                    > Czyli lepiej nie dyskutować, nie ogarniać i ignorować?

A potrafisz odpowiedzieć na pytanie? To ty postawiłaś tezę, że dyskutowanie prowadzi do mniejszych podziałów. Ja i inne dyskutantki chciałyby wiedzieć JAK.

• wapaha Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:17
                sueellen napisała:

> nę. Jeśli nie rozumiemy co kieruje tymi ludźmi, nie mamy z nimi szans. Są jak p

niech zgadnę
                jesteś ta za tym, by leczyć pedofilię za pomocą terapii ?
          • memphis90 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:44
            No ale ja nie muszę słuchać „argumentów” Konfy za szykanowaniem osób LGBT. Wystarczy mi wiedza, ze taki pogląd mają, żeby tę partie odrzucić i uznać za bardziej niebezpieczną niż PiS.

Nie muszę tez czytać doktryn wszystkich religii, żeby uznać, ze nie wyznaję i nie chce wyznawać wszystkich tych religii. Mogę sobie poczytać z ciekawości i tyle.
            • iwoniaw Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:57
              No dokładnie memphis: jeśli ktoś uderza w zasady, które są podstawowym wytyczeniem ram dyskursu (politycznego, prawnego, logicznego, wstaw dowolne), to pochylanie się nad jego wywodami jest jak próba zrozumienia punktu widzenia gołębia przy szachach. Niby można, tylko nie udawajmy, że nadal gramy w szachy...
            • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 13:19
              "No ale ja nie muszę słuchać „argumentów” Konfy za szykanowaniem osób LGBT. Wystarczy mi wiedza, ze taki pogląd mają, żeby tę partie odrzucić i uznać za bardziej niebezpieczną niż PiS."

A jak zamierzasz rozmawiać z własną matką, ciotka, wujkiem albo... własnym dzieckiem, które stwierdzi że geje to zło?
              • evening.vibes Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 13:22
                sueellen napisała:
                > A jak zamierzasz rozmawiać z własną matką, ciotka, wujkiem albo... własnym dzie
                > ckiem, które stwierdzi że geje to zło?

Ja osobiście nie zamierzam. Życie nauczyło mnie, że nie mam obowiązku znosić nikogo tylko dlatego, że łączą nas więzy krwi. Bardzo to zdrowe.
              • panna.nasturcja Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 14:47
                Nie zamierzam. Jeśli ktoś w XXI wieku twierdzi, se geje to zło to w jakim celu miałabym z nim rozmawiać?
            • midge_m Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 11.07.23, 07:11
              memphis90 napisała:

> No ale ja nie muszę słuchać „argumentów” Konfy za szykanowaniem osób LGBT. Wyst
              > arczy mi wiedza, ze taki pogląd mają, żeby tę partie odrzucić i uznać za bardzi
              > ej niebezpieczną niż PiS.
              >
              > Nie muszę tez czytać doktryn wszystkich religii, żeby uznać, ze nie wyznaję i n
              > ie chce wyznawać wszystkich tych religii. Mogę sobie poczytać z ciekawości i ty
              > le.

Chyba chodzi o słuchanie tych którzy głosują na konfe czy chodzą do kościoła.
    • po_godzinach_1 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:33
      sueellen napisała:

> Wczoraj usłyszałam lub może to było tylko we śnie stwierdzenie, że powinniśmy s
      > łuchać argumentów obu stron, aby uniknąć polaryzacji. Oznacza to, że przeciwnic
      > y partii rządzącej powinni słuchać argumentów PiS-u, a analogicznie zwolennicy
      > PiS-u powinni wysłuchać opinii opozycji. To samo dotyczy szeroko pojętych poglą
      > dów, nie tylko politycznych. W przeciwnym przypadku człowiek staje się uwięzion
      > y we własnym małym świecie, słuchając i czytając tylko to, co potwierdza jego p
      > rzekonania. W efekcie przestaje rozumieć otaczający go świat. Dialog staje się
      > niemożliwy, obie strony budują wielki mur.

To jest prawda.
    • kaki11 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:33
      Nie da się słuchać wszystkiego i wszystkich w każdej sprawie, i każdy też gdzieś ma jakieś granice, ale tak, uważam, że zamknięcie się w bańce ludzi myślących tylko bardzo podobnie do nas, i nie próbowanie nawet poczytać czy posłuchać tych myślących inaczej, jest bardzo ograniczające.
      I tym bardziej się cieszę, że w gronie przyjaciół, znajomych czy rodziny mamy osoby o bardzo różnych poglądach- zarówno różnych wyznań, jak i głosujących na różne partie, czy mających różne zdanie w popularnych kwestiach światopoglądowych i że z częścią z nich jesteśmy wstanie się tymi poglądami wymieniać. Nawet nie tyle przekonywać, bo to często zwyczajnie niewykonalne, ale rozmawiać o nich owszem. Do tego potrzebne jest po prostu bycie ciekawym, otwartym na słuchanie a nie na głupi atak, ale to musi być z dwóch stron, po to żeby to była rozmowa i ona pozwoliła zrozumieć argumenty punkt widzenia tych drugich. Ja to bardzo cenię, ale właśnie to nie może być atak. Rozmowa z kimś kto głosuje na PiS bo reszta to h*je a jak ktoś na nich głosuje to swołocz i idiota ma taki sam sens jak z kimś glosującym na Lewicę czy KO bo PiSiory to złamasy i głosuje na nich patologia pincetplusów i kropka sensu nie ma najmniejszego. Rozmowa głosującego na PiS i na opozycję, jeśli jeden punktuje co jego zrobił/chce zrobić dobrze, w co wierzy a w co nie, a drugi, że się z tym nie zgadza bo to samo uważa, za złe sens ma, nawet tylko taki, ze zaczyna się więcej tej drugiej strony rozumieć. I tak, takie podejście faktycznie by zmniejszyło polaryzację, tylko dużo osób musiałoby chcieć trochę się otworzyć, a za dużo osób nie chce.
    • szafireczek Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:34
      Tu być może jest podpowiedź:

... Często zasypiam przy słuchaniu podcastów... jesteś pewna, że dosłuchujesz do końca, czy może jednak te opisane historie się Ci wyśniły?
    • daniela34 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:35
      Ale czego słuchać? Słuchać dlaczego spośród moich znajomych dajmy na to Kowalski czy Nowak głosują na PiS albo chodzą do kościoła? Proszę bardzo. Nie mam z tym żadnego problemu.
      Ale być "otwartą" na slowa, że ludzie o innym kolorze skóry roznoszą pasożyt/pierwotniaki albo tego, co o osobach trans mówi Kaczyński z rechocikiem? Nie. Bo to nie są argumenty. To jest hejt.
      • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:43
        Hejt to też "argumenty". Nie merytoryczne ale mówią dużo o hejterze. Przede wszystkim odkrywa co go boli i czego się boi... Nie znaczy to że trzeba stać i dawać się opluwać ale trochę poskrobac, może nawet wejść na "ich" forum, posłuchać o czym ze sobą rozmawiają, jak rozumują. Obok jest wątek i wielkie zdziwienie jak to jest że kobiety glasuja na konfe. Ematkom się to w głowie nie mieści.
        • daniela34 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:48
          Co mam skrobać? Kaczyńskiego? Kaczyński nie odpowie na moje pytania. A na fora dla tych "ich" wchodzić i nie dać się opluwać to by znaczyło siedzieć o wykłócać się tam z nimi. To zdecydowanie szkoda mi czasu.
          • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 13:31
            No to jak ci szkoda czasu to nigdy się nie dowiesz dlaczego kobiety głosują na komfe ani jak je przekonać by tego nie robiły.
            • daniela34 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 14:08
              Ale ja nie jestem ciekawa, dlaczego głosują. Jak widzisz, nie ma mnie w tych wątkach
              Ani nikogo do niegłosowania na Konfę nie zamierzam przekonywać. Chcą to głosują. Ja sobie poradzę, najwyżej będą do mnie przychodzić tak jak teraz - po rozwód albo po brak rozwodu.
              • jednoraz0w0 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 16:21
                Na czym polega przychodzenie po brak rozwodu?
                • daniela34 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 16:25
                  Na tym, że mąż (taki wierzący, tradycyjny i z Konfy) pozwala nową panią i chce rozwodu a pani przychodzi, żeby zrobić tak, żeby rozwodu nie dostał.
                  • daniela34 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 16:26
                    *poznał nową panią
    • princesswhitewolf Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 11:59

>Teraz moje pytanie brzmi: czy Ematka jest zamknięta czy otwarta na osoby myślące inaczej?

nie ma mozliwosci zycia w kraju wielokulturowym bez otwarcia
    • aniani7 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:02
      Włączam Wiadomości. Poziom absurdów tam wygłoszonych poraża. Nawet już nie wierzę prognozie pogody po tym programie.
    • wapaha Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:10
      jestem bardzo otwarta-dlatego dokładnie oglądnęłam całego "Zenka"-by móc dyskutować dlaczego jest to szmira

a tak serio-dobrze jest znac "wroga" ale bez przesady - nie potrzebuję wgłębiać się jakoś szczególnie i dogłębnie w wysr.wy PiS czy Rosjan by wiedziec, ze to NA PEWNO nie moja bajka

Biblie studiowałam-bo mnie interesowała. I jej analiza w żaden sposób nie przyczyniła się do upadku wiary-która jest prędzej wytworem serca niż umysłu
    • turzyca Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:14
      Nawyk poznawania poglądów innych stron wyrobiła we mnie babka od edukacji obywatelskiej w liceum. Kiedyś robiłam sobie prasówki, teraz zaglądam na strony różnych serwisów.

Ale o ile poglądy każdy może mieć swoje, o tyle prawa do własnych faktów nie ma. I to jest właśnie mój problem z PiSem (i konfederacją) - ich uporczywe ignorowanie faktów oraz próby wymyślania nowych, lepiej pasujących do ich tez. I decyzje podejmowane w oparciu o tę wymyśloną rzeczywistość, zupełnie oderwane od - no właśnie - faktów. I w efekcie przynoszące zupełnie inny efekt, często wprost szkodliwe.
      • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:40
        To samo robił Hitler. Nie przejrzeli go ani Anglicy ani Francuzi.
    • mondaymorning1987 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:16
      Jestem otwarta na argumenty przeciwnej strony ale po ich wysłuchaniu bardzo mocno utwierdzam sie w przekonaniu, że podążam właściwą drogą🙂
    • primula.alpicola Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:18
      Zamknięta całkowicie na totalne bzdury, szkoda mi życia na wysłuchiwanie "argumentów" i wdawanie się w dyskusje.
    • livia.kalina Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:23
      Polecam "Nowych barbarzyńców" Jakuba Dymka. Jak "chcesz zrozumieć".
      • triss_merigold6 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:47
        Tego Jakuba Dymka? Tego oskarżonego przez kilka pań feministek o gwałty i molestowanie?
        www.press.pl/tresc/76868,kolejna-wygrana-jakuba-dymka-przed-sadem_-wywalczyl-przeprosiny-i-zadoscuczynienie
        • livia.kalina Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 13:45
          tego ostatnio (nieprawomocnie) uniewinnionego:
          www.wirtualnemedia.pl/artykul/jakub-dymek-sad-przeprosiny-molestowanie-gwalt-kogo-codziennik-feministyczny
          • triss_merigold6 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 14:06
            Ofc uniewinnionego. Pokrzywdzony pomówieniem feministek ma własne doświadczenia z cancel culture.
            • livia.kalina Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 16:12
              Nie wiem- źle-dobrze? I jaki ma to związek z książką? Książka opisuje narastanie w siłę prawicowych populizmów w ostatnich latach. Wątek w USA mnie nieco znudził, natomiast bardzo ciekawie opisana Rosja, i prawacki populizm w wykonaniu Putina - jakie mechanizmy, jakie tworzyli legendy, w kogo celowali, jakie braki i deficyty musiał posiadać ich target, żeby to łyknąć.
    • pepsi.only Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:28
      Weź rozpęd.... e, nie będę kończyła...
    • kropkacom Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 12:55
      Inaczej? Czyli jak? Jak "widzę" forumkę, która wrzuca fake newsy, to nijak nie umiem się na to otworzyć. Próbowałam. Nie idzie. W stosunku do mediów zrobiłam się krytyczna, ale wiadomości TVP? Nie, nie umiem.
    • suki-z-godzin Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 13:15
      Ty masz serio za dużo wolnego czasu, skoro nie dość, że trawisz go na takie rozkminy, to jeszcze na spisujesz przemyślenia celem podzielenia się z forum.
      • szafireczek Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 15:29
        Sueellen przecież nie robi tego, bo ma wolny czas, tylko jak napisała poniżej "...można ich przekonać kontrargumentemi które do nich trafia. Ale żeby trafilc trzeba tych ludzi " przestudiować", zrozumieć ich frustracje i problemy. ..."
        Ma misję - ważniejsza nawet, jak ta na Marsa!
        • suki-z-godzin Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 15:58
          szafireczek napisała:

> Sueellen przecież nie robi tego, bo ma wolny czas, tylko jak napisała poniżej "
          > ...można ich przekonać kontrargumentemi które do nich trafia. Ale żeby trafi
          > lc trzeba tych ludzi " przestudiować", zrozumieć ich frustracje i problemy. ...
          > "

żarty żartami, ale przydatność tego typu misji oceniam na bliską zeru, i to od lewej strony zera, gdyby wyrysować oś liczbową.
          • triss_merigold6 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 16:15
            Oczywiście, że skuteczność bliska zeru ale można się ponapawać własną otwartością i dobrą wolą.
    • nenia1 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 13:25
      to zależy. Myślę, że z kompletnym fanatykiem, cynikiem, karierowiczem czy trollem nie ma sensu rozmawiać czy starać się go zrozumieć. Bo to ktoś bez wartości. Jemu zależy np. tylko na kasie, karierze, albo jest paranoikiem, no niestety niektórych nie ma sensu zrozumieć, bo to trochę jak starać się zrozumieć dlaczego schizofrenik słyszy głosy. Po prostu jest chory. Natomiast co do reszty ludzi to masz sporo racji, według mnie. Na taktyce "spalonej ziemi" i silnych podziałach społeczeństwa gdzie odhumanizowuje się przeciwników zyskują partie polityczne, a nie zyskujemy my jako społeczeństwo.
      • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 13:35
        , bo to trochę jak starać się zrozumieć dlaczego schizofrenik słyszy głosy. Po prostu jest chory.

A jednak lekarze ich "studiują". Gdyby tego nie robili, nie wiedzieliby jak leczyć.
        • livia.kalina Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 13:47
          Tylko nikt ich nie leczy poprzez współdzielenie z nimi słyszanych głosów.
        • nenia1 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 14:00
          No tak, ale ty piszesz teraz o leczeniu choroby. Lekami, a nie rozmową, dialogiem, otwartością na "prawo do własnego zdania" i wysłuchaniem argumentów. Wierzy bo jest chory, to nie kwestia jego podejścia, doświadczeń, wyborów czy obaw, których nikt nie chciał wysłuchać.
          • sueellen Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 14:24
            Nie da się " wyleczyć" zwolenników pewnej partii lekami, ale można ich przekonać kontrargumentemi które do nich trafia. Ale żeby trafilc trzeba tych ludzi " przestudiować", zrozumieć ich frustracje i problemy.
            • triss_merigold6 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 15:29
              Nie zmienisz nikomu światopoglądu nawet najbardziej racjonalnymi argumentami. Badano to zylion razy, konflikty światopoglądowe należą do nasilniejszych i budzących największe emocje.
            • jednoraz0w0 Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 16:24
              Nie można. Wykonaj eksperyment myślowy i wyobraź sobie, że ktoś z frakcji politycznej światopoglądowo zupełnie różnej od twojej używa racjonalnych argumentów które sprawią, że od tej pory porzucisz swój światopoglád i przyjmujesz ich. Równie dobrze mogliby ci powiedzieć, ze od tej pory na podstawie racjonalnych argumentów powinnam kochać wielką miłością pana Zbysia.
            • natalia.nat Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 17:11
              Typowych wyznawców pewnej partii nie da się przekonać żadnymi kontrargumentami. A jeżeli ktoś nie był typowym wyznawcą, to już sam doszedł do wniosku że się swego czasu mocno pomylił.

Kogoś nie przekonało ponad 1000 "afer", to nie przekona żadna rozmowa.
              wiesci24.pl/2018/11/08/lista-100-afer-pis-solidarnej-polski-oraz-polski-razem-oto-obraz-dwoch-rzadow/
    • aria Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 13:34
      Ja zawszę chce usłyszeć najmocniejszy argument przeciwny mojemu stanowisku, więc jestem otwarta na inny punkt widzenia
    • malgosiagosia Re: Tylko otwarta ematka słucha PiSu 10.07.23, 13:34
      Nie ogladam publicznej telewizji i TVN, nie czytam gazet. Swoja wiedze na temat polityki polskiej czerpie tylko ze spotkan i rozmow poslow ze wszystkich partii politycznych. Sa takie na YouTubie np. Sniadanie Rymanowskiego, Sniadanie w Trojce. Slucham wiec zdania wszystkich opcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka