mnop.8 13.07.23, 19:30 Stoi od godziny. Chyba będzie zdychać. Nie mogę go wypłoszyć bo nie ucieka. Co robić??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mnop.8 Re: Gołąb na balkonie 13.07.23, 20:13 ykke napisała: > Daj mu wody, kobieto! Dałam ale nie pije. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Gołąb na balkonie 13.07.23, 20:08 Daj mu wody i pozwól . odpoczac. Możesz zawiadomić fundację, jeśli chory. Jakie miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
mnop.8 Re: Gołąb na balkonie 13.07.23, 20:29 Ten gołąb ma 2 obrączki, jedna ma numer, druga jest w kolorze. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Gołąb na balkonie 13.07.23, 20:33 Bym się skontaktowała z jakimś miejscowym oddziałem gołębiarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mnop.8 Re: Gołąb na balkonie 13.07.23, 20:38 raczek47 napisała: > Dałaś mu wody? Co z nim ? Dałam mu wody. Nie zauważyłam żeby pił. I stoi pod drzwiami balkonowymi, zagląda do mieszkania. Chyba jednak nie jest zdychający bo żwawo zagląda. Może pomylił mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Gołąb na balkonie 13.07.23, 20:48 1.Zrób mu zdjęcie i wrzuć na lokalny fb. Może ktoś go pozna? 2. Zadzwoń do jakiegoś gabinetu weterynaryjnego,który ma dyżur i zapytaj,co z nim robić. Może mają jakiś pomysł? Ewentualnie do straży miejskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Gołąb na balkonie 13.07.23, 21:09 To pewnie oswojony, weź go do domu tak samo jakbyś papugę znalazła. Odpowiedz Link Zgłoś
mnop.8 Re: Gołąb na balkonie 14.07.23, 10:03 majenkirr napisała: > To pewnie oswojony, weź go do domu Serio, wzięłabyś gołębia do mieszkania??? Już mam pół balkonu gołębich kupek. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Gołąb na balkonie 14.07.23, 13:56 Oczywiscie! Kiedyś w domu miałam gołębia, który nie latał. Potem mama znalazła mu miejsce u jakiegoś faceta z gołębiami i kurami. Odpowiedz Link Zgłoś
nowyczlowiekforumu Re: Gołąb na balkonie 14.07.23, 14:04 Daj spokój, to nie jest normalne. Mam taką wariatkę w klatce obok, wiecznie wszędzie miski z wodą a wszystko w gołębich gownach. Strach na balkon wyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Gołąb na balkonie 13.07.23, 20:35 W ubiegłym roku szalała ptasia grypa, na moich oczach nagle spadł gołąb na bruk. Poszłam do domu, założyłam rękawiczki, wzięłam tekturkę i truchło zabrałam z chodnika i położyłam w zaroślach w pobliskim zagajniku, by zwierzęta miały pożywienie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Gołąb na balkonie 13.07.23, 20:43 Gołębie nie chorują na ptasią grypę (która bardziej szaleje w tym roku), są jedynie wektorem zakażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Gołąb na balkonie 13.07.23, 21:22 Powiem tak, nie badałam tego, który spadł i umarł, a ja go pochowałam w krzakach. Wiem, że ponoć ptasia grypa w ub. roku szalała, a które ptaki konkretnie chorowały, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Gołąb na balkonie 14.07.23, 06:18 alpepe napisała: > truchło zabrałam z > chodnika i położyłam w zaroślach w pobliskim zagajniku, by zwierzęta miały poży > wienie. Pożywienie z chorego ptaka??? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Gołąb na balkonie 14.07.23, 07:38 A ty sądzisz, że jak? Że mrówki i larwy much, to tylko przebadane weterynaryjnie mięso wpieprzają? Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Gołąb na balkonie 13.07.23, 21:26 mnop.8 napisał(a): > A jaką fundację? Np. Gruszętnik, maja wolontariuszy w wielu miastach. To gokab pocztowy, zmeczony upałem i.lotem. To okrutny sport. Zostaw mu wide w misce i sypnij nadion lub płatków owsianych. Odpowiedz Link Zgłoś
mnop.8 Re: Gołąb na balkonie 14.07.23, 06:11 Gołąb nadal stoi na moim balkonie. Nie odleciał jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
mnop.8 Re: Gołąb na balkonie 14.07.23, 06:48 Poczekam jeszcze godzinę i zadzwonię do rejonowego PZHGP. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Gołąb na balkonie 14.07.23, 07:18 mnop.8 napisał(a): > Poczekam jeszcze godzinę i zadzwonię do rejonowego PZHGP. Oni się raczej wypną, rzadko który hodowca jedzie po swojego gołębia. Zreeszta musisz podac nemer z obrączki. A pocztowy gołąb jest mądry, póki nie ma sił i energii- nie poleci dalej. Dzwon do Gruszętnika, może akurat mają Wolo u ciebie w mieście , to odbiorą ptaka. Albo daj mu jeszcze spokój, nie przeganiaj Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Gołąb na balkonie 13.07.23, 21:23 Sypnęłabym mu słonecznika czy innych ziaren, może on chce odpocząć. Wodę ma, jak mu dasz ziarna, to się pożywi i jutro odfrunie. Odpowiedz Link Zgłoś
nowyczlowiekforumu Re: Gołąb na balkonie 14.07.23, 14:06 Niech jej zasra wszystko dookoła. Odpowiedz Link Zgłoś
mnop.8 Re: Gołąb na balkonie 16.07.23, 21:40 Odleciał. Zostawiłam mu wodę i płatki owsiane. Nie było mnie od piątku popołudnia, do dzisiaj do wieczora... Odleciał... Odpowiedz Link Zgłoś
mnop.8 Re: Gołąb na balkonie 16.07.23, 22:10 Numer obrączki to rejon mojego miasta, a więc może wracał do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: Gołąb na balkonie 16.07.23, 21:53 To dobrze, że odleciał Odpowiedz Link Zgłoś