Dodaj do ulubionych

Ukąszenie przez osę

16.07.23, 10:12
Moją córkę ukąsila osa. Po 48 godzinach ukąszone miejsce jest ciągle opuchnięte, zaczerwienione i swędzi. Maści typu fenistil nie przynoszą specjalnie ulgi. Myślicie, że można podać coś antyhistaminowego, czy lepiej szukać pomocy medycznej? Córka nie była nigdy na nic uczulona.
Obserwuj wątek
    • brenda_bee Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 10:24
      Jak podasz to nie zaszkodzi ale jak mnie ukąsiła osa to przez tydzień bolało a potem wściekle swędzialo. Ze 3 dni nie mogłam chodzić ( ucięła mnie w stopę), bo do tego stopa była bardzo spuchnięta.
      Ukąszenia osy są wredne i paskudne.
    • mamamisi2005 Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 10:31
      paola.brunetti napisała:

> Moją córkę ukąsila osa. Po 48 godzinach ukąszone miejsce jest ciągle opuchnięte
      > , zaczerwienione i swędzi.
      Czyli typowo. To nie twarz? Radzilabym miejscowo krem z hydrokortyzonem.
      • paola.brunetti Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 11:35
        Nie twarz, powyżej nadgarstka na przedramieniu. Spróbuję kupić ten krem z hydrokortyzonem.
    • gorzka.gorycz Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 10:44
      Zdecydowanie coś antyalergicznego (ja biorę clemastinum). I obserwuj, bo osy to takie szczury, łażą w śmietnikach itp. i czasem może wdać się zakażenie i będzie potrzebny antybiotyk.
    • demono2004 Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 10:48
      Opuchlizna od razu nie zejdzie, swędziec bedzie. Oby nic wiecej sie nie działo.
    • suki-z-godzin Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 11:43
      Mam to samo, jakieś te osy toksyczne w tym roku. Upierdzieliła mnie w biceps w czwartek, do dziś trochę ramię opuchnięte i swędząca pokrzywka. Wczoraj posmarowałam maścią z kortyzolem ale niewiele pomogło, po południu miałam rękę jak bułka wrocławska.

Obkładaj lodem, to chyba najskuteczniejsze. Pocieszę, że dziś już ramię prawie OK, może po południu się pogorszy od gorąca, ale idzie ku dobremu.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 11:44
      Możesz dać, ale raczej niewiele pomoże.
      Z osą tak jest, że na drugi dzień dopiero dobrze wywala i może długo schodzić.
      Zrób okład z sody - zimny i bardzo mokry, albo jeśli to ręka, czy noga, to niech w wodzie zimnej trzyma, co chwilę.
      Jeśli się zrobi bardziej czerwone, gorące, napięte, albo zaczną się robić czerwone linie poza to, co jest, to wtedy szybko do lekarza po antybiotyk doustny.
      • mikams75 Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 13:48
        dlatego jak sie wie, ze sie silnie reaguje i na drugo dzien bedzie balon wielkosci melona, to sie bierze antyhistaminowe zaraz po ukaszeniu i jest to bardzo skuteczne.
        • gorzka.gorycz Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 15:01
          Nawet podwójną dawkę, jeśli się silnie reaguje.
          • mikams75 Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 21:22
            dokladnie tak, podwojna dawka pierwszego dnia, w kolejne dni zalezy od tego co sie dzieje.
    • alewcale Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 13:41
      a masz pewność, że nie jest uczulona na jad osy?
    • mikams75 Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 13:49
      Podac. Taki czerwony duzy balon jest nieprzyjemny a po antyhistaminowym zacznie to powoli schodzic.
    • krwawy.lolo Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 13:56
      Kiedyś wypiłem osę z piwem puszkowym. Na szczęście w nieszczęściu wyplułem. Ale w warę mnie użarła i wyglądałem, jak instagramowa influenca. Z tym, że wtedy instagrama jeszcze nie było.
    • flo-bo Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 15:27
      Podałam swojemu dziecku od razu i do tego kwaśne okłady z lodem, okłady trwały 15 min, a po 3 h był tylko mały ślad po ukluciu. Sądzę, że lek anty hostami nowy mógł mieć w tym spory udział, że tak szybko była poprawa, wszyscy znajomi, mino braku uczulenia dłużej narzekali.
    • princy-mincy Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 15:56
      osa nie kąsa ale żądli.
      To co piszesz to standard po uzadleniu.
      mnie takie miejsce boli kilka dni, jest spuchnięte i tkliwe. Podaj coś antyhistaminowe i obswrwuj
      • krwawy.lolo Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 17:03
        ewentualnie jebie wink
        ciekawe ile wpis powisi smile
    • koronka2012 Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 17:06
      Kiedyś od razu po ukąszeniu ody przyłożyłam liść babki lancetowatej - nie dość że przestało bolec momentalnie, to i opuchlizna zeszła - po 10 minutach nie pamiętałam o ugryzieniu.
      Tyle że to raczej rada na przyszłość bo po tak długim czasie to raczej nie zadziała
      • princy-mincy Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 17:39
        pomaga też przyłożenie cebuli lub okładu z octem na świeże uzadlenie
        • koronka2012 Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 17:41
          W dzieciństwie babcia mi tak przykładała 😜 ale nic nie równa się z babką lancetowatą - tamte środki ciut łagodzą natomiast babka redukuje objawy użądlenia do zera. Na komarowe też działa!
      • mikams75 Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 21:21
        babka dziala jesli ktos nie reaguje nadmiernie np. na moje dziecko podzialalo ale ja reaguje gorzej juz nie daje rady.
    • kokosowy15 Re: Ukąszenie przez osę 16.07.23, 17:35
      Osy zasadniczo nie kąsają, przeżuwają pokarm mięsny gdy karmią larwy. Polują lub bronią się zadlac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka