Dodaj do ulubionych

Usługi sprzątaczek

16.07.23, 17:10
Zastanawiałam się nad skorzystaniem ale ....hmmm mam czysto a płacić za odkurzanie max 10min z przeniesieniem odkurzacza na pierto.
Po kąpielach każdy ogarnia wannę, kabinę- max min lub dwie.
Szybkie ogarnięcie umywalek , WC i tak nie czekałabym na sprzątaczkę bo syfu nie lubię.
Blaty 1/2 minutki.
W szafkach raczej nie sprzątają ale tego nie robi się co tydzień.
Jedynie mycie podłogi jest wg.mnie upierdliwe ale też max ogarniam 15min cały dom.
Rozkładając to na cały tydz. wychodzi parę min dziennie.
Żyjecie od sprzątania do sprzątania w brudzie pomiędzy tzn np brudna umywalka, blaty? Ja mam potrzebę jednak przetarcia codziennie co zajmuje kilka sekund , to samo WC...nawet zwykły kurz się zbiera i korzystanie nie jest komfortowesmile wlanie domestosa ...
Obserwuj wątek
    • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 17:11
      Znajomą wynajęła Ukrainkę i zrobiła mega sprzątanie łącznie z myciem drzwi, ościeżnic, lamp ale tego nie tobie się co tydzień.
      • arabelax Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 21:38
        A to jest istotne info, ze Ukrainka?
    • zazou123 Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 17:13
      Tak. Nie przeszkadza mi kurz i brudna podloga
      • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 17:18
        To po co sprzątać? wink
    • nostalgia81 Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 17:19
      No to ty nie potrzebujesz i tyle. Ja nie chodze do fryzjera bo mam dlugie wlosy i sobie sama je ogarniam lacznie z farbowaniem a kobiety chodza.

• alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 17:22
        Dokładnie u mnie to by się nie sprawdzilo chyba ze przychodzilaby co 2 dni.
        • muireade Re: Usługi sprzątaczek 21.07.23, 17:02
          Dlatego właśnie nie do końca rozumiem co tu rozkminiać 🤔
    • pade Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 17:23
      Ten dom ma powierzchnię 20 metrów kwadratowych? Nie wyobrażam sobie umyć podłogę w całym domu w 15 minut. Mnie tyle zajmuje umycie salonu i kuchni, a gdzie reszta.
      • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 21:04
        Hmmm nie szoruje na kolanach
        Serio u mnie tak to wygląda.
        Nie mam durnostijek w WC większość rzeczy schowana...
        • pade Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 22:03
          Ja też nie szoruję na kolanach, myję mopem. Co nie zmienia faktu, że powierzchnię do mycia mam dużą, a mopa trzeba płukać, co też zajmuje czas. Nawet mycie 60 metrowego mieszkania nie zajmowało mi 15 minut, a co dopiero domu.
        • jeziorowa Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 21:32
          Ok alicjamagdalena, czyli zakładając, że masz niewielki dom, dajmy na to 150m2 myjesz 10 m2 podłogi w minutę i w trakcie tej minuty dodatkowo ze 2-3 razy wypłuczesz i odciśniesz mopa🤣🤣🤣 aaaa….. nie…… bo musisz wyrobić się jeszcze ze zmianą wody w wiadrze, czyli działasz jeszcze szybciej, no chyba, że dom masz większy to jeszcze szybciej…..🤣🤣🤣
          • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 21:39
            10m podłogi w minutę mopem tak jak najbardziej , jeśli jest wcześniej divrze odkurzona. Niw ma wielu przeszkód na drodze.
            • eliszka25 Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 21:43
              Ty wiesz w ogóle, ile to jest 10 metrów kwadratowych podłogi?
            • mizantropka_20 Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 17:11
              No fleja z ciebie i tyle
          • oczypiwne2 Re: Usługi sprzątaczek 21.07.23, 14:41
            jeziorowa napisała:

> Ok alicjamagdalena, czyli zakładając, że masz niewielki dom, dajmy na to 150m2
            > myjesz 10 m2 podłogi w minutę i w trakcie tej minuty dodatkowo ze 2-3 razy wypł
            > uczesz i odciśniesz mopa🤣🤣🤣 aaaa….. nie…… bo musisz wyrobić się jeszcze ze z
            > mianą wody w wiadrze, czyli działasz jeszcze szybciej, no chyba, że dom masz wi
            > ększy to jeszcze szybciej…..🤣🤣🤣

Jedna myje podłogę domu w 15 minut a druga pakuje 5 osobową rodzinę na wakacje w 20-30 minut big_grin Same gwiazdy szybkości.
      • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 15:07
        Myślę że 20m kawalerka jest trudniejsza w sprzątaniu niż dom.
    • magdallenac Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 17:25
      Ogarniam na bieżąco, ale nigdy nie wysprzątam tak jak profesjonalna ekipa z jakimiś mopami i myjkami parowymi, którymi docierają w każdy zakamarek.
    • brenya78 Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 18:02
      Mam sprzątaczkę raz w tygodniu. Oprócz tego nie sprzątamz wyjatkiem ogarniecia w kuchni po gotowaniu/jedzeniu. Syfu nie mam. Najlepiej wydane pieniądze w zyciu. I daje komuś pracę. Win win.
    • 71tosia Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 18:54
      Sprzątam na bierząco, nigdy nie mam brudno. Jednak co dwa tygodnie potrzebuje pania która zrobi większe porządki z myciem płytek, odsuwaniem mebli, doszorowaniem schodów etc. Pani tez prasuje, także pościel, która co ok. dwa tygodnie zmieniam. Pomogłam?
      • 71tosia Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 19:12
        Bieżąco
    • magia Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 19:09
      nie wiem jak to robisz.
      Ja jedna lazienke ogarniam min. godzinę, a mam 3. Mycie podlog wcalym domu to jest godzina, w gdzie kurze, czyszczenie zaluzji, odkurzanie, umycie listew, drzwi, luster..
      • eva_evka Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 19:11
        Mam podobnie. Poza tym nie mam czasu żeby 6-7 godzin sprzątać ciurkiem. Korzystam z Pani sprzątającej i bardzo mnie to cieszy.
      • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 19:18
        Myjesz listwy co tydzień, łazienka 1h ? Czyścisz płytki co tydzień? Wtedy faktycznie sprzątaczka niezbędna jest.
        • magia Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 21:28
          co tydzien jakis odcinek listew czyszczę, w jednym czy 2 pokojach.
          Lazienka to umycie prysznica, wanny, kibelek, bidet, 2 umywalki kilka luster, szklane drzwi, 3 lampy, podloga, wytarcie kurzu. Nie mam plytek na scoenie
          No sorry, ale sam prysznic to oplukanie plytek i szyb, psiknoecie detergentem, wyszorowanie sczotka to tak z 15-20min. A gdzie reszta?
          Nie sprzatam na czas byle szybciej i wiecej potu. Ma byc dokladnoe i tyle, a to nie tewa kilka minut.
      • eliszka25 Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 20:29
        Też mnie to bardzo ciekawi. U mnie umycie łazienki, to też mniej więcej godzina. W minutę, to można spłukać wodą podłogę prysznica i przelecieć ścianki gumową ściągaczką, co każdy robi po sobie, ale to nie jest mycie i co kilka dni trzeba tę kabinę umyć stosownymi środkami.
        • purchawka2020 Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 09:39
          Może rozwiązaniem jest brak kabiny. Umycie wanny to dwie minuty roboty.
          Rozprowadzić środek czyszczący, poczekać ( w tym czasie myjąc coś innego), wytrzeć i spłukać.
      • gamma76 Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 09:43
        nierealne, wiadomo, ale to jest troll w trollowym domku, więc wszystko możliwe...
    • eliszka25 Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 20:25
      Hmmm, chyba mamy różne odczucie czystości. Nie mam pani do sprzątania, ale jestem ciekawa, jak myje się kabinę prysznicową w minutę czy zmywa podłogę w całym domu w 15 minut.
      • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 21:01
        Normalnie jak nie jest zasyfiona to psikasz płynem i przecierasz , spłukujesz i ściągaczka osuszasz.
        • eliszka25 Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 21:11
          I umycie całej kabiny, włącznie z armaturą i odpływem w podłodze zajmuje ci minutę. Taaa, już to widzę.
          • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 21:18
            Nie czyszczę odpływu co tydzień.
            • eliszka25 Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 21:32
              Czyli jak myślałam nie piszesz wcale o sprzątaniu a ogarnianiu z grubsza. Tak, to zajmuje kilka minut, ale co kilka dni sprzątam. Jeśli ty tego nigdy nie robisz, to wolałabym nie myć się w twojej łazience.
              • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 21:39
                Ejjj no sorry raz na jakiś czas odpływy się czyści, tak samo jak nie czyszczę każdego zakamarka zmywarki co tydzień...czyszczę czesto filtr ale nie np uszczelki.
                • eliszka25 Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 21:43
                  Czyli w poście startowym zwyczajnie piszesz bzdury, bo to co opisałaś, to jest ogarnianie z grubsza na codzień. Natomiast sprzątanie nie zajmuje kilka minut, więc się zdecyduj w końcu czy sprzątasz czy nie.
                  • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 22:02
                    Ok parowo nigdy nie sprzątałam...niech będzie ogarniam z grubsza i mi to wystarcza. Reszta w razie potrzeby. Widzę że coś jest brudne to czyszczę, bałagan w garderobie to sprzątam, szafki w kuchni...jak mam czas to wybieram bo np 2 szuflady co jakiś czas a nie 5h co kila miesięcy. Dzięki temu mam porządek bez zbytniego obciążenia. wink itp
                    • eliszka25 Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 22:06
                      Czyli zwyczajnie napisałaś bzdury w poście startowym 🤷‍♀️
            • eliszka25 Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 21:34
              Odpływu też nie myję codziennie, ale podczas sprzątania łazienki tak i nie tylko ten w prysznicu, ale również w umywalkach i wannie.
              • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 07:21
                Jak myjesz odpływ w wannie bo o ile w kabinie rozkręcasz czyścisz sitko, filtr to ten wannowy? Rury przetykasz?
                • magia Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 13:31
                  tam nie ma co rozkrecwc, wszystko jest na klik.
                • eliszka25 Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 16:44
                  Nie wiem, co rozkręcasz przy odpływie w prysznicu, bo ja podnoszę kratkę, wyjmuję koszyczki i myję. Niczego nie trzeba rozkręcać. Przy wannie też się niczego nie rozkręca ani rur nie przetyka. Wystarczy środek do mycia i szczotka o odpowiedniej średnicy.
        • mizantropka_20 Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 17:23
          A siebie ile sekund myjesz?
          • muireade Re: Usługi sprzątaczek 21.07.23, 17:25
            mizantropka_20 napisała:

> A siebie ile sekund myjesz?

Dobre big_grin
      • al_sahra Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 21:55
        eliszka25 napisała:

> jest
        > em ciekawa, jak myje się kabinę prysznicową w minutę czy zmywa podłogę w całym
        > domu w 15 minut.

To jest dalsza część wątku “jak samodzielnie przygotować eleganckie przyjęcie na 60 osób w dwa wieczory po przebiegnięciu maratonu”.(hint: na sałatkę potrzebny Ci jest pomidor i dwa ogórki).
        • eliszka25 Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 22:00
          Ja tam myślę, że nawet sam pomidor wystarczy.
      • imponderabilia22 Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 22:04
        Normalnie, jak nie masz dywanów i durnostających gratis to kilkudziesięciometrowe mieszkanie spokojnie odkurzysz w 10 min, a podłogi mopem max 15 min. No chyba że masz podłogi ostyfuobe, oblejone i musisz brud zdrapywać. Nie wyobrażam sobie robić tego dłużej, a mam bardzo czysto. Tak samo łazienka, jak sprzątasz po sobie na bieżąco, to jakim cudem mycie brodzika, WC, zlewu może zabrać godzinę? Pryskasz, zmywasz. Chyba, że szczoteczką do zębów.
        • eliszka25 Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 22:18
          Chciałam tylko zauważyć, że w poście startowym jest mowa o piętrowym domu, nie o 60-metrowym mieszkaniu. Akurat tak się składa, że mam piętrowy dom i nie, umycie podłogi w całym domu, to nie jest 15 minut. Odkurzanie też nie zajmuje 10 minut.
        • kamin Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 21:55
          Nawet jeśli przeznaczę:
          10 minut na odkurzanie
          15 minut na mycie podłóg
          15 minut na mycie umywalki i wanny
          10 minut na mycie WC
          20 minut na mycie kuchenki, piekarnika, mikrofali itp
          45 minut na prasowanie
          10 minut namoczenie storczyków
          20 minut wycieranie kurzu
          -30 minut inne doraźne porzadki- wytarcie futryn, drzwi, zdjęcie i poskładanie prania itp
          to robiąc to wszystko stracę około 3-4 godzin.
          Tymczasem wszystko razem mam wykonane jednego dnia, a ja wchodzę do czystego błyszczącego mieszkania i mogę się zająć innymi sprawami
    • sol_13 Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 20:43
      Mamy panią co 2 tygodnie i są to najlepiej wydane pieniądze w życiu. Mam 3 łazienki, w nich 4 umywalki i 3 WC, nie tego nie sprząta się sekundę, tak samo jak nie myje się podłogi w całym domu 15 minut. Sprzątam tylko kuchnię na bieżąco, czasem puścimy odkurzacz, resztę robi ona. Wystarczy mi pozostałych obowiązków.
    • bei Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 21:02
      Solidne sprzątanie jest czasochłonne, nawet, jeśli osoba która sprząta ma wyjątkową wprawę, to i tak dokładne sprzątanie domu przez jedną osobę to dniówka. Ogarnięcie umywalki, wanny czy prysznica a dokładne umycie to nie jest to samo. Codzienne ogarnianie to nie jest to samo, co dokładne sprzątanie.
      • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 21:45
        Ja nie przeczę że taka sprzątaczka nic nie robi, ale napiszcie bo może jestem fleja czy co tydzień trzeba czyścić płytki gora- dół w całej łazience?
        U mnie np. łazienka górna- mała 5m2 , wanna, 2 szafki, wszystko do sufitu w płytkach, WC. Dość minimalistycznie, lustro na 1/2 ściany.
        To ma mi zabrać godzinę?
        Jak odkurzę podłogę to praktycznie nie musiałabym jej myćsmile ale myje .
        Mam odpływ wanny myć? Czy kratki wentylacyjne codziennie czyścić...kurde nie wiem czysto mam i małym nakładem pracy.
        Armaturę psikam dobrym środkiem i błyszczy jak psu 🥚 🥚...

• pade Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 22:09
          Mycie łazienki i wc (mam na piętrze osobno), bez mycia kafelków zajmuje mi prawie godzinę. Mam wannę, prysznic jest u dzieci.
          Prawdą jest, że jak się na bieżąco ogarnia to na sprzątanie nie potrzeba dużo sił i środków (czyszczących), ale czas jest niewiele krótszy. No chyba, że myje się po łebkach, to co na wierzchu, widoczne, bez doczyszczania zakamarków.
          • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 07:18
            Masz jakieś zakamarki w wannie? W mojej kabinie też takich brak...parapety mam w domu 2creszta to okna sufit podłoga.
            Nie mam dywanów tylko w 2 pokojach małe chodniczki które mieszczą się do pralki.
            W domu rodziców lata 70te sprzątanie inaczej wygląda tam to never ending story
            • pade Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 13:39
              W łazience z wanną mam zakamarkismile Np. pod szafką, bo jest na nóżkach.
              A jeśli chodzi o kabinę to tam jest ich więcej. Samo umycie szyb to za mało, bo kamień zbiera się w rogach, przy uszczelkach, wszędzie.
              Też mam dwa parapety, dywan jeden plus chodniczek w swoim pokoju, nie zbieram durnostrojek tylko kwiaty doniczkowe, ale lustra, poręcze od schodów, lampy, drzwi (białe) też wymagają czyszczenia i nie zajmuje mi to 5 minut. Może jestem po prostu za wolnabig_grin
    • tt-tka Re: Usługi sprzątaczek 16.07.23, 22:37
      Podziwiam watkodajke - mnie same parapety, bez podlewania kwiatkow zajmuja wiecej niz pol minuty...
      polki z ksiazkami, sprzet do ogladania i sluchania, BIURKA (o rany !), oproznianie koszy (tak, w lazience tez, mam, a co !), kuchenka, co dzien praktycznie, lodowka co jakis czas, ale jednak myc to cholerstwo trzeba, od wiosny do jesieni, kiedy lataja te wszystkie insekty, przetrzec trzeba czesciej okna, zmywarke zapelnic, oproznic i porozstawiac jej zawartosc na wlasciwych miejscach - czy mam rozumiec, ze u alicjimagdaleny tego wszystkiego sie nie robi ?

No, roznych ma Bozia stolownikow, kazdemu wedle potrzeb. Ale jak ciekawosc cie zzera, autorko, to zamow pania sprzatajaca, a jeszcze lepiej ekipe i nie wychodz z domu, kiedy bedzie sprzatane. Zdziwisz sie tongue_out
    • 1papryczka.chili Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 06:55
      Robię jak Ty. Dom niby duży mam, ale do sprzątania łatwy, nie zagracony, mało bibelotów. Lubię mieć ogarnięte, więc codziennie coś ogarniam. Dlatego zajmuje to kilka minut, zamiast pół dnia. Nie dałabym rady czekać na sprzątaczkę cały tydzień. Musiałaby codziennie na krótko przychodzić, więc bez sensu.
      • 1papryczka.chili Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 07:01
        Przy czym nie mówię tu o gruntowniejszym sprzątaniu. Ale jest nas w dużym domu troje, mamy duże przestrzenie, więc nie ma potrzeby wycierania kurzu częściej niż raz na 2 tygodnie, serio. Oczywiście jak chcę posprzątać dokładnie to zajmuje więcej czasu, ale na codzień też chcę mieć czysto, a to zajmuje może 15 minut dziennie. Wiele rzeczy robię przy okazji, np korzystam z umywalki, to ją czyszczę na koniec. Tym sposobem nigdy nie mam takiego syfu, żeby potem trzeba dużo ogarniać.
        • kamin Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 22:01
          Ale przeciez mając sprzątaczkę też poświęcasz te 15 minut dziennie na pobieżne ogarnięcie umywalki czy kuchenki jak coś wykipi. Ale jednego dnia masz zrobioną całość. U nas codziennie odkurza rumba, ale raz w tygodniu pani odsuwa stojak va buty, wytrzepuje wycieraczkę, wymiata spod szafki i myje dokładnie podłogę.
          • 1papryczka.chili Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 17:12
            Dlatego czasem zdarza się że przyjdzie sprzątaczka i ogarnia wszystko. Ale nie jesteśmy umówione np co dwa tygodnie, tylko jak widze że jest potrzeba i mi się nie chce to przyjeżdża i robi co trzeba.
            • 1papryczka.chili Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 17:12
              Mam na myśli sprzątanie z myciem okien itp
    • leni6 Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 12:59
      Zazdroszczę tempa albo współczuję małej powierzchni. Też różne rzeczy robię częściej np myje umywalki, odkurzam kuchnie/korytarz, ścieram kuchenkę/blat/stół. Ale jednak jak się zabieram na sprzątanie (raz na tydzień) to zajmuje mi to pół dnia, rozłożone na 7 dni nijak nie wyjdzie po kilka minut dziennie. Nie mogę sobie wyobrazić jak odkurzanie miałoby zająć 10 min. Mi zajmuje około godziny, odkurzam też pod meblami, listwy przypodłogowe, zmieniam końcówki odkurzacza, bo nie wszędzie nadaje się ta sama, przestawiam niektóre meble.
      • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 13:25
        Oj współczuj, współczujsmile)
      • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 08:29
        Aż zaczęłam mierzyć dla Was niedowiarki smile czas. Dzisiaj zmiana pościeli.
        Zdjęcie i założenie.
        Koldra+ 2 poduszki .
        Kołdra zawiązywana na troczki więc teoretycznie dłużej się zapina niż na napy.3.11
        • danaide2.0 Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 09:50
          A prześcieradło?

Szach, mat!
          • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 09:54
            No zaskoczę cie. Łącznie,z prześcieradłem.
            A tobie ile zajmuje 30min?
        • gamma76 Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 09:52
          no to parę minut zajęła ci zmiana pościeli, a reszta? Przecież bajdurzyłaś że codzienne porządki zajmują ci parę minut. Śmieszna jesteś.
          • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 10:45
            Codziennie pościeli nie zmieniam max co 2 tyg.
        • black.emma Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 10:31
          No tak. Ale zmiana pościeli to nie jest zdjęcie i założenie. Jeszcze włożenie do pralki, wysuszenie, prasowanie i poskładanie. Dolicz te minutki
          • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 10:44
            Ile zajmuje włożenie do pralii, suszenie to przełożenie do suszarki. Poskładanie i do szafy. Rzadko coś prasuje po suszenia w suszarce.
    • stephanie.plum Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 13:20
      "wielcy ludzie żyli w brudzie", jak wiadomo.

ja, szczerze, wiosną się złamałam i zaprosiłam panią.
      najlepsza decyzja ever, ale może dlatego, żeśmy się zaprzyjaźniły, babka rok ode mnie młodsza, mamy synów w tym samym wieku, życie tak się jej ułożyło, że sprząta, ale kompleksów nie ma, czysta profeska.

mieszkam w domu gdzie jest parter, piętro i stryszek, pokoi w sumie 5 + kuchnia z jadalnią i sień, taras, balkon, 3 łazienki. dom nie mój tylko stary, rodzinny, mnóstwo drewna, szpary w podłogach.

no i wieczny bur...łagan, bo co weekend zjeżdża rodzina z mnóstwem dzieci, mieszka stuletni dziadek, pies i 4 koty, a i my bałaganimy jak cholera.

w poniedziałki przychodzi Królowa i we dwie, w 3 - 4 godziny robimy ten dom na tip top, ja porządkuję graty, składam pranie, stawiam kolejne, ona wszystko pucuje. i sobie gadamy, nie powiem Jej tego, ale powinnam płacić dodatkowo za psychoterapię w jej wykonaniu, bo po takim spotkaniu jestem jakoś psychicznie zregenerowana.

ale fakt, że może jestem już stara, mam 48 lat, dychę temu w ogóle nie wyobrażałam sobie, że mogłabym kożystać z czyjejś pomocy.
      • simply_z Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 20:31
        Niee, jakbym miala duzy dom, na bank bralabym kogos do sprzatania.
    • koronka2012 Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 21:02
      Tu minutka, tam minutka,a kilometry lecą…
      solidne sprzątanie mojego 55 metrowego mieszkania to 6 h pracy pani więc nie wiem o jakich minutkach mówisz w przypadku domu… fakt u mnie pani jeszcze prasuje, nawiasem mówiąc tylko dla mnie dla tego warto kogoś zatrudnić
      • imponderabilia22 Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 08:39
        koronka2012 napisała:

> Tu minutka, tam minutka,a kilometry lecą…
        > solidne sprzątanie mojego 55 metrowego mieszkania to 6 h pracy pani więc nie wi
        > em o jakich minutkach mówisz w przypadku domu… fakt u mnie pani jeszcze prasuje
        > , nawiasem mówiąc tylko dla mnie dla tego warto kogoś zatrudnić

6h? Pani ewidentnie naciąga Cię albo jesteś mega syfiarą.
        • kiddy Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 10:46
          Żartujesz? A szafki w kuchni w środku i na zewnątrz? Piekarnik, mikrofalówka? Wytarcie kurzu wszędzie, także na półkach, ewentualnych durnostojkach, zabawkach dziecięcych? Mnie ostatnio odgruzowanie pokoju córki (9 m2) zajęło godzinę. Gdy miałam mieszkanie o podobnym metrażu, odkurzanie zajmowało ok. godzinę, bo odkurzałam też sofę i fotele, poduszki na krzesłach w kuchni, nóżki od krzeseł. To jest masa pierdół i drobiazgów.
          • alicjamagdalena Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 15:26
            Przecież nikt co tydzień nie myje, u ciebie się myje? szafek w środku...piekarnik też co tydz tak dużo pieczesz....
            • koronka2012 Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 16:55
              alicjamagdalena napisała:

> Przecież nikt co tydzień nie myje, u ciebie się myje? szafek w środku...piekarn
              > ik też co tydz tak dużo pieczesz....

U mnie pani przychodzi co dwa tygodnie, I jest też w tym prasowanie.

W 4 h panie nie sprzątają w szafkach, układają tylko wyprasowane rzeczy na półkach. Ale w tym czasie trudno zdążyć z każdym detalem, przecież żeby porządnie zetrzeć kurze trzeba zdjąć rzeczy z półki, podnieść książki itp
        • koronka2012 Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 16:50
          Obecne panie sprzątają w 4 h z prasowaniem i jest to z grubsza ok, ale stanowczo za mało żeby DOKŁADNIE sprzątnąć, ze wszystkimi zakamarkami włącznie, przetarciem żaluzji, żyrandola, umyciem kontaktow i ścian wokół, wyszorowaniem fug i takich tam. Nie bałaganię przesadnie, a jak mam płacić to chcę żeby zdjąć mi z głowy jak najwięcej zadań.

6h sprzątała poprzednia pani i wtedy był błysk, łącznie z umyciem lodówki w środku. Byłam przy tym, więc wiem że nie siedzi z kawką tylko zasuwa. zresztą ja i tak płacę ryczałtem a nie na godziny.
        • palacinka2020 Re: Usługi sprzątaczek 21.07.23, 16:00
          U mnie sprzatanie 4h, ale to jest tylko podstawowe. Jak chce sie umowic na okna, piekarnik, lodowke czy prasowanie to bedzie caly dzien. 6h to normalne dokladne sprzatanie.
    • figa_z_makiem99 Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 21:13
      Sprzątasz po łebkach, a ja lubię sprzątać dokładnie i na pewno nie zajmuje to kilku minutek.
    • jehanette Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 21:39
      Ja też ogarniam na bieżąco, odkurzam co 2-3 dni bo mam koty i inaczej się nie da, ale to co innego niż porządne sprzątnięcie i umycie wszystkiego jednocześnie raz na dwa tygodnie. Dzięki takiemu porzadnemu sprzątaniu ogarnianie na bieżąco utrzymuje porządek.
      • figa_z_makiem99 Re: Usługi sprzątaczek 17.07.23, 21:46
        Dokładnie, też mam dwa koty.
    • bi_scotti Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 15:54
      Jako ex classic Polish cleaning lady z bardzo dobrymi referencjami postaram sie tak dlugo sama u siebie sprzatac jak tylko bede w stanie fizycznie & intelektualnie. Nikt mi tak nie wysprzata jak ja sama sobie, no way smile Choc zgadzam sie z Magdalena, ze jesli sie ma np. carpets, to oczywiscie, od czasu do czasu trzeba skorzystac z professional cleaning ... no ale ja nie mam carpets big_grin Mam issue z lampami zawieszonymi uber wysoko w kilku miejscach domu i do ich czyszczenia 2x w roku przychodzi mlody czlowiek, ktorego tata ma business malowania domow wiec ma dostep do super dlugiej/wysokiej drabiny - jak mawiaja "wyzej nerek nie podskoczysz" tongue_out Poza tym jednak, jak juz pisalam w innym watku, samodzielne sprzatanie traktuje jako extra aktywnosc fizyczna a mycie lazienek i kuchni to dla mnie sama przyjemnosc - tak latwo uzyskac fajny effect w relatively krotkim czasie i bez jakiegos nadludzkiego wysilku big_grin Dawniej bylo trudniej gdy dzieci mieszkaly w domu ale odkad jestesmy true empty-nesters, ani tak nie brudzimy, ani nie balaganimy, sprzatanie nie jest jakims wielkim wydarzeniem w domu wink Cheers.
    • mizantropka_20 Re: Usługi sprzątaczek 20.07.23, 17:08
      A tak w ogóle to ty masz jakieś standardy porządku? Blaty w kilka sekund? Gratuluję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka