princesswhitewolf 19.07.23, 17:14 Skoro w UK inflacja zwalnia to nie ma cudow, w Polsce tez niebawem bedzie lepiej. Taki pozytywny watek. Pozniej zaloze jakis straszacy ale to w ramach wieczornych horrorow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia-loi Re: Inflacja 19.07.23, 17:30 W Polsce inflacja jeszcze długo będzie duża, dlatego, że jest to na rękę rządowi. 1% inflacji to 5 miliardów zł do budżetu państwa więcej. Poza tym Polska ma dużą infkację bazową. My przed covidem i wojną mieliśmy już dużą inflację. Covid i wojna spadły PiS-owi jak manna z nieba. Bo całe swoje złodziejstwo i całą niedolność zrzucają na te wydarzenia. Jak się drukuje puste pieniądze i rozdaje tym, którzy nie pracują, to inflacja musi być. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Inflacja 19.07.23, 17:56 Ale w czerwcu 2022 bylo tam u was 8.8procent inflacji. Kanada nie pozostaje zalezna od rosyjskiego rynku energetycznego i to powoduje ze szyvciej sie wydzwignela z pokowidowej inflacji. Poza tym tez duzo zalezy od rynku mieszkaniowego, StatsCan’s New Housing Prices. Ale ceny żywności nie sa niskie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Inflacja 19.07.23, 17:56 Gdzie to wkleilam....🤦🏼♀️ Mialo byc pod Biscotti. Odpowiedz Link Zgłoś
antykontynentalista Re: Inflacja 19.07.23, 18:41 Przed pandemią to może z 2% było. To nie jest dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Inflacja 19.07.23, 18:52 Przy 2% inflacji masz już nakaz interwencji w prawie. Tylko nie pamiętam czy to jest 2,5 czy 2%, więc 2% to jest już duża inflacja i nasz rząd olał interwencje wtedy. Ludzie zajmujący się tematem wiedza o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
antykontynentalista Re: Inflacja 19.07.23, 20:05 Cel inflacyjny to 2,5%. Dla mnie to żadna inflacja, nie mam znaczących oszczędności, więc taka by mi pasowała. Walka z taką inflacją może oznaczać wzrost bezrobocia i uderzenie w najsłabiej zarabiających. Deflacja byłaby dobra dla bogatych. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Inflacja 19.07.23, 21:01 2 proc z tego co pamietam eriu. W 1988 zdaje sie byla ta ustawa w Kanadzie o interwencjonizmie banku kanadyjskiego. Gdyby to byl inny kraj ( np jak UK gdzie nie dodrukowali kasy) to bylaby nader wysoka inflacja Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Inflacja 19.07.23, 21:40 asia-loi napisała: > W Polsce inflacja jeszcze długo będzie duża, dlatego, że jest to na rękę rządow > i. > 1% inflacji to 5 miliardów zł do budżetu państwa więcej. > Poza tym Polska ma dużą infkację bazową. My przed covidem i wojną mieliśmy już > dużą inflację. Covid i wojna spadły PiS-owi jak manna z nieba. Bo całe swoje zł > odziejstwo i całą niedolność zrzucają na te wydarzenia. > Jak się drukuje puste pieniądze i rozdaje tym, którzy nie pracują, to inflacja > musi być. > Gdybyś umiała znaleźć cos w Googlach to byś nie gadała bzdur . W poniedziałek NBP opublikował "Raport o inflacji - lipiec 2023 r.". Lipcowa projekcja inflacyjna, jak informuje NBP, uwzględnia m.in. najnowsze pomysły rządu, czyli waloryzację 500 plus, 14. emeryturę i kredyt 2 proc. W wrześniu chcą obniżyć stopy procentowe . Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Inflacja 19.07.23, 22:27 asia-loi napisała: > Poza tym Polska ma dużą infkację bazową. My przed covidem i wojną mieliśmy już > dużą inflację. Tak dużą, że Glapiński chciał walczyć z deflacją, a kupa luda pobrała kredyty, bo historycznie niskie stopy > Jak się drukuje puste pieniądze i rozdaje tym, którzy nie pracują, to inflacja > musi być. Inflacja jest spowodowana rzeczywiście rozdawnictwem, ale kowidowym - pińcety to są przy tym waciki. Plus sankcje na Putina. "Opozycja" była zarówno za lockdownem i tarczami, jak i oczywiście za sankcjami. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Inflacja 19.07.23, 22:41 dramatika napisał(a): > "Opozycja" była zarówno za lockdo > wnem i tarczami, jak i oczywiście za sankcjami. A jeszcze dodam, bo mi się przypomniało i mi się aż łezka zakręciła w oku, jak PiS był w awangardzie sankcji na ruski węgiel, popędzany przez Tuska. Gdy reszta Europy się dopiero zastanawiała czy i kiedy. A potem węgiel z tysiąca za tonę skoczył do czterech. Ale wina Putina, nie PO-PiSu Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Inflacja 19.07.23, 22:46 dramatika napisał(a): > Inflacja jest spowodowana rzeczywiście rozdawnictwem, ale kowidowym - pińcety t > o są przy tym waciki. Plus sankcje na Putina. "Opozycja" była zarówno za lockdo > wnem i tarczami, jak i oczywiście za sankcjami. Pleciesz. W czasie ostatnich rządów pseudorządu PiS, zadłużenie kraju wzrosło o 620 mld zł, z tego 500 plus, to na pewno 200 mld zł, może 220 mld, więc to nie są waciki, tylko dobra 1/3 długu. PiS obciął wydatki na inwestycje, na drogi, dofinansowanie samorządów, a wręcz obciążył dodatkowymi zadaniami, zabierając środki, zamiast dołożyć. Jak widać z tego, inflacja to w większości skutek działań tego pseudorządu. Ta normalna inflacja związana z wojną czy wirusem, też jest, ale nie sądzę, że to jest większa część jakieś niż 8%, cała reszta, czyli jakieś 27%, to skutek działania PiS i Konfederacji. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Inflacja 19.07.23, 22:57 bistian napisał: > Pleciesz. W czasie ostatnich rządów pseudorządu PiS, zadłużenie kraju wzrosło o > 620 mld zł, z tego 500 plus, to na pewno 200 mld zł, może 220 mld, więc to nie > są waciki, tylko dobra 1/3 długu. Dług 500 jest rozłożony w czasie, po 4-5 latach obowiązywania inflacja była bardzo niska, więc miał znikomy wpływ (choć owszem, można było sądzić, że będzie miał większy wpływ - praktyka pokazała inaczej). Inflację napędziły tarcze dla różnych braci Golec i innych januszy, co jest oczywiste dla każdego, kto ma IQ w normie. Popłynęła taka kasa w krótkim czasie, że "przeciebiorcy" dosłownie nie wiedzieli, co z nią robić. A potem jeszcze Kaczyński, popędzany przez Tuska, odciął ruski węgiel chyba najszybciej na świecie. >skutek działania PiS i Konfederacji. Lol. Od kiedy konfederacja rządzi? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Inflacja 19.07.23, 23:07 asia-loi napisała: > W Polsce inflacja jeszcze długo będzie duża, dlatego, że jest to na rękę rządow > i. > 1% inflacji to 5 miliardów zł do budżetu państwa więcej. > Poza tym Polska ma dużą infkację bazową. My przed covidem i wojną mieliśmy już > dużą inflację. Covid i wojna spadły PiS-owi jak manna z nieba. Bo całe swoje zł > odziejstwo i całą niedolność zrzucają na te wydarzenia. > Jak się drukuje puste pieniądze i rozdaje tym, którzy nie pracują, to inflacja > musi być. > Dodam jeszcze, że mamy sztucznie zawyżone ceny prądu i gazu. Ja bym to okradaniem nazwała. Szkoda, że ci z opcji "kradną ale się dzielą" nie umieją liczyć, albo mają klapki na oczach, których nie chcą zdjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Inflacja 19.07.23, 23:45 pade napisała: > Szkoda, że ci z opcji "kradną ale się dzielą" nie umieją liczyć, albo mają klap > ki na oczach, których nie chcą zdjąć. To są te same klapki, które nosi frakcja ośmiu gwiazd. Benzyna po 15, byleby bomby na głowy nie spadały. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Inflacja 19.07.23, 17:31 U mnie 2.8%, Canadian Bank chce zeby bylo nie wiecej niz 2%. Jest lepiej, bo ceny paliw spadly znacznie ale wciaz dla osob nisko-zarabiajacych major problem to ceny jedzenia a przede wszystkim koszty mieszkan/domow (zarowno kupno jak i rent) wlasciwie w calym kraju - te sa po prostu crazy high Spadek inflation tego problemu nie rozwiazuje, eh. Kazdy kraj ma swoje bole (badz cytujac Prezydenta "bule" ). Life. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Inflacja 19.07.23, 17:45 W USA też w dół - 3% acz tam na razie nikt się nie wygłupia z obniżkami. W Polsce będzie spadać o wiele dłużej i z o wiele wyższego pułapu - aktualnie 11 % (w USA max to było 9 proc rok temu, u nas była bliska 18%) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Inflacja 19.07.23, 17:58 Ah dopiero teraz widze zdjecie haha. Szkoda ze nie napisali ze Wina Tuska Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Inflacja 19.07.23, 18:46 Przecież u nas (w UK) też winią pandemię I wojnę w Ukrainie. Brexit nie ma z tym nic wspólnego, absolutnie! Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Inflacja 19.07.23, 20:08 Wojna już trochę trwa i będzie trwała .Trzeba się przestawić .Większości miała ,a w Polsce najbardziej . Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Inflacja 19.07.23, 22:30 Historyczny baner. Inflację spowodowały pandemia i Putin. Mogą tam jeszcze dopisać, że Polaków mordował Wołyń. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Inflacja 19.07.23, 18:43 Jest straszno. Mam mortgage na 1%... I kończy się w listopadzie. Właśnie dostałam wstępna propozycję remortgage na 6% 🤯😭. Zabolało.. Zdecydowanie jest daleko do "lepiej". Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Inflacja 19.07.23, 21:02 Moze lepiej nie idz na studia tylko splaccie reszte mortgage. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Inflacja 19.07.23, 23:50 Nam się udało przed ostatnią podwyżką. Ale skutki podwyżki stóp widać gołym okiem - jeszcze w zeszłym roku domy na mojej ulicy domy sprzedawano w ciągu tygodnia od ogłoszenia, teraz jeden stoi niesprzedany 3 miesiąc a drugi od ponad miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
go-jab Re: Inflacja 19.07.23, 20:00 1.Ciekawam jakie produkty znajduja sie w koszyku inflacyjnym poszczegolnych krajow, i czy mozna w takim razie porownywac sytuacje w roznych krajach? 2. Jesli patrzymy na inflacje z miesiaca na miesiac, a nawet z roku na rok, bez ogarniecia tego co sie z realnymi cenami dzieje na przestrzeni na przyklad 5-10 lat to uwazam to za nieporozumienie… np, u mnie 3 lata temu tuzin jajek kosztowal $0.99, rok temu $2.99, a w tym $3.99… no to inflacja “hamuje”, ale z jakiego poziomu cenowego? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Inflacja 19.07.23, 20:20 Popełniasz typowy błąd. To, że inflacja hamuje, nie oznacza, że ceny będą spadać; nawet w poście startowym jest wyraźnie powiedziane - że stopy procentowe będą wolniej rosnąć; nie, że będą spadać. Odpowiedz Link Zgłoś
go-jab Re: Inflacja 19.07.23, 21:56 Nie mowie ze maja spadac, tylko ze radosc Z “hamujacej inflacji” nijak sie nie przeklada na codzienność… Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Inflacja 19.07.23, 20:04 Turcja ,Węgry i Serbia mają najwyższą inflację .W Polsce coraz lepszy raj . W. Wielkiej Brytanii bieda .Czy już się poprawiło z owocami i warzywami ? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Inflacja 19.07.23, 20:19 Z owocami i warzywami nigdy się nie pogorszyło. W każdym razie nie zauważyłam. O tym że w UK biedak puste półki dowiadywałam się przede wszystkim z forum emama i od polskich znajomych ( mieszkających w Polsce) którzy tę wiedzę o UK czerpali z polskich programów telewizyjnych i gazet. Dlatego to co piszą w gazetach dziele przez sześć. Jak się okazało, braki w UK były w niektórych sieciach spożywczych które miały podpisane długoterminowe umowy z producentami których dotknęły problemy i nie mogli wywiązać się z kontraktów. Jeśli w jednym supermarkecie nie było pomidorów to były w 3 innych i we wszystkich lokalnych sklepikach które brały towar z innych źródeł. Ale oczywiście w mediach rozpisywano się jak to nigdzie w całym UK nie uświadczysz w środku zimy pomidora. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Inflacja 19.07.23, 20:31 Ja juz nawet nie komentuje tych idiotyzmow forumowych. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Inflacja 19.07.23, 21:13 Teraz tematem są strajki lekarzy Podobno przylatują do polski do lekarza i dentysty Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Inflacja 19.07.23, 21:42 Do Polski się leczyć ? To niemożliwe Asma To się nie mieści w głowie .Princessa też 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Inflacja 19.07.23, 21:47 Młodsi lekarze domagają się podwyżek o 35 proc., co jak wyjaśniają, byłoby wyrównaniem realnych płac do poziomu z 2008 roku, bo od tego czasu rosły one wolniej niż inflacja. www.pulshr.pl/rynek-zdrowia/wielki-strajk-lekarzy-w-wielkiej-brytanii-odwolane-zabiegi-i-operacje,98842.amp 35 % Nosz kurka Złe wybrałam zawod Dlaczego nie zostałam lekarzem w uk ? Co miesiąc strajk= nie trzeba pracować Kaska spływa a za chwile za nicnierobienie jeszcze podwyżka 35 % Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Inflacja 19.07.23, 22:09 Nosz kurka Złe wybrałam zawod Dlaczego nie zostałam lekarzem w uk ? Co miesiąc strajk= nie trzeba pracować Kaska spływa a za chwile za nicnierobienie jeszcze podwyżka .Ty taka bystrzacha .A trzeba było .Ja mogę dla założycielki wątku dać swoją kartę do leczenia jakby była w potrzebie . Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Inflacja 19.07.23, 22:12 No w jakim zawodzie możesz miesiącami zwodzić klientów ( pacjentów) i nic nie pracować a na koniec dostac 50 % podwyżki ? To boli ze nie jestem w takiej grupie Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Inflacja 19.07.23, 22:34 samaasma napisał(a): > Teraz tematem są strajki lekarzy > Podobno przylatują do polski do lekarza i dentysty W BBC trąbią że są problemy z dostaniem się do dentysty na NHS (brytyjski odpowiednik NFZ). I podobno to prawda. Prywatnie nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Inflacja 19.07.23, 23:54 Są rejony, że nawet prywatnie nie jest tak łatwo. U nas kilka praktyk w ogóle nie przyjmuje nowych pacjentów - tak, prywatnych też. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Inflacja 19.07.23, 21:14 A może to jakaś korelacja z niejedzenie warzyw w sumie Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Inflacja 19.07.23, 21:45 Asma dalej brukiew króluje .I to podstawowe warzywo na stole . Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Inflacja 19.07.23, 21:49 I dobrze Gdzie jakieś sypane chemia cytrusy Oni musza nic krzepę skoro nie ma szans na zabiegi i operacje Cherlaki długo nie pociągną Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Inflacja 19.07.23, 22:02 Jedyny ratunek to w polskich lekarzach i w naszym jedzeniu bez chemii .Zastanawiam się czy paczki nie wysłać Princessie . Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Inflacja 19.07.23, 22:07 Do zimy chyba dociągną Tam w zimie głównie wszystko się wali i zaczyna brakować benzyny i warzyw Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Inflacja 19.07.23, 22:12 Teraz zimy łagodne to można się powłóczyć po śmietnikach .Ile ludzie wyrzucają jedzenia .W głowie się nie mieści . Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Inflacja 19.07.23, 22:15 W UK myśle ze już nauczyli się szanować jedzenie Coś jak nasze babcie które przeżyły wojnę Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Inflacja 19.07.23, 22:18 Właśnie babcia dla mnie zawsze suszyła kiełbaskę .Ze zwyczajnej .Dostałem w nagrodę jak wyrzuciłem śmieci .Pozytywny wątek .Zobaczymy ten straszny .Trzymaj się Asma było miło .Dobranoc . Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Inflacja 19.07.23, 21:03 U mnie we Francji spadła do 4,5% Na szczęście najbardziej popularne konto oszczędnościowe podniosło oprocentowanie do 3%. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Inflacja 19.07.23, 21:49 A ubezpieczalnie się nie wyrabiają z wypłatą odszkodowań za zadymy emigrantów .A u nas gadają ,że policja bije. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Inflacja 19.07.23, 21:51 Kurczę Princess mogłaby jakiś wątek na ten temat założyć a nie w kółko o PISie pisze Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Inflacja 19.07.23, 21:56 No właśnie .Dziwna jest jakaś lewicowa .Ale po kim .Rodzice porządni ,dziadkowie też .Nawet za Piłsudskim byli ,a tu takie . Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Inflacja 19.07.23, 21:59 Myślę bardzo jest sfrustrowana że nie mieszka w Polsce . Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Inflacja 19.07.23, 22:04 Kto mógł przypuszczać lata temu ze historia zatoczy takie koło Dziewczyny wyjechały do raju, zapuściły korzenie I nagle z tego raju znalazły się w dziwnym kraju który stacza się w przepaść, gdzie trzeba chomikowac benzyne i pomidory, a jak człowiek zachoruje to lekarz zamiast pomoc śmieje się w kułak Szok Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Inflacja 19.07.23, 22:14 Nie wrócą bo to wstyd ,choć będą klepać biedę i narzekać . Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Inflacja 19.07.23, 22:17 Princess dka dobra dziecka może wróci Nie na darmo posyła do polskiej szkoły i uczy francuskiego Dziecko w mig ba kontynencie się odnajdzie i jeszcze wyciągnie rodzine z biedy Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Inflacja 19.07.23, 21:40 Ja juz przestalam od kilku mies to sledzic. Kasa mi leci jak woda przez sitko. Do tego remontuje dom i nie moge na tym za duzo oszczedzic, bo z doswiadczenia juz wiem, ze to glupota i wydawanie podwojne. Za miesiac dojdzie remont drugiego. Wlasciwie pierwszy raz w zyciu kupuje duze ilosci na kredyt i to w takich czasach. Ciekawe jak to sie dla mnie skonczy. Codziennie zadaje sobie pytanie "co ja tutaj robie" lala, pozniej czytam taki watek i wiem, ze nie ma ucieczki. Chyba,, ze urodzic sie jeszcze raz szejkiem w Emiratach. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Inflacja 19.07.23, 21:54 Czyli dobrze wedle Komorowskiego sezonowego prezydenta .Pomyśl ,że inni mają gorzej .Ale na ulicach nie widać biedy .Pijalnie piwa ,knajpki obsadzone do granic możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Inflacja 19.07.23, 22:19 takiej prawdziwej biedy nigdy nie bedzie (chyba, ze zrobia 3cia swiatowa). Z jednego prostego powodu: to co wyprodukowaly Chiny starczy nam na setki lat. Tego sie nie da nawet zutylizowac, zeby bylo tanio. Dzis po rocznym bijkocie chinskich sklepow, zaszlam do jednego. Kupilam napoje w takich plastikowych kubeczkach. 30lat temu taki kubeczek uzywalabym jeszcze z 5 lat albo i dluzej, bo ladny, kolorowy i z glubego plastiku. Dzis wyladuje w koszu. To jak azjaci oplastikowuja swoje produkty przchodzi wszystkie zdrowe rozsadki Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Inflacja 19.07.23, 22:57 Co konkretnie stoi na przeszkodzie by używać ten kubeczek przez 5 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Inflacja 19.07.23, 23:30 to ze mam juz w domu szklanek, kubkoow, kieliszkow juz ze sto. Wiekszosc z odzysku, wieszosc krysztal i porcelna. Jakbym jeszcze miala gromadzic te plastikowe ( do tego mozna dorzucic pojemniki po zupach, jogurtach z wieczkami) to bym po kilku miesiacach mogla byc zaliczana do hoarders. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Inflacja 19.07.23, 23:09 Będzie super szczególnie jak wróci VAT na żywność i zniosą „tarcze” na energię. W Polsce rządzą idioci, którzy jedną ręką gaszą pożary inflacyjne, a drugą je rozpalają (choćby podnoszenie 500+ i płacy minimalnej), taki schizofreniczny model to chyba najgorszy i najbardziej niebezpieczny sposób postępowania. Odpowiedz Link Zgłoś