Dodaj do ulubionych

Najem okazjonalny

26.07.23, 08:43
Do wynajmujących mieszkania - podpisujecie z najemcami umowę najmu okazjonalnego? Warto się przy niej koniecznie upierać?
Obserwuj wątek
    • zanetka.x Re: Najem okazjonalny 26.07.23, 09:41
      Podobno tę umowę też można obejść. Wystarczy, że osoba która zagwarantowała mieszkanie rezerwowe takiego najemcy się wycofa. I już nie ma eksmisji. Najbezpieczniej jest wynajmować mieszkanie w trybie na doby. Oddać go jakiejś firmie zarządzającej apartamentami.
      • oczypiwne2 Re: Najem okazjonalny 27.07.23, 01:42
        ponoć jakaś firma oferuje takie adresy smile
      • barbibarbi Re: Najem okazjonalny 27.07.23, 11:18
        Jeśli lokal podany w umowie przestanie być dostępny, lokator ma 21 dni na wskazanie kolejnego adresu. Gdy tego nie zrobi, z automatu traci prawa do lokalu socjalnego i można przeprowadzić tzw eksmisję przyspieszoną. Tak mi się wydaje, ale nie jestem na stówę pewna.
        • eagle.eagle Re: Najem okazjonalny 27.07.23, 11:49
          W moim akcie notarialnym jest taki zapis.
    • mysiaapysia Re: Najem okazjonalny 26.07.23, 09:48
      Da się obejść i nic nie zrobisz. Wynająć jeden pokój i część wspólną. Drugi pokój zostawić dla siebie.
      • droch Re: Najem okazjonalny 26.07.23, 21:15
        Powodzenia w szukaniu jelenia na taki układ. Standardowy lokator niekoniecznie życzy sobie obecności obcych o każdej porze dnia i nocy.
        • milupaa Re: Najem okazjonalny 24.12.23, 06:13
          Przecież nie trzeba tam mieszkać fizycznie 😀
          • laura.palmer Re: Najem okazjonalny 24.12.23, 08:02
            Ale taka umowa daje właścicielowi prawo do wchodzenia do mieszkania, kiedy mu się podoba, nie musi nawet informować lokatorów.
        • gryzelda71 Re: Najem okazjonalny 24.12.23, 08:40
          Nie wynajmujesz prawda? Pojecia nie mas.co ludzie podpisują.
      • leosia-wspaniala Re: Najem okazjonalny 27.07.23, 05:49
        Ale wtedy kasa też za jeden pokój, bo tylko idiota płaciłby wtedy za całość.
        • shellyanna Re: Najem okazjonalny 24.12.23, 07:21
          Ależ nie ma żadnego problemu. Sprawdzone. Chętnych sporo. Dzisiaj uczciwi zdają sobie sprawę po co ten zapis.
        • turbinkamalinka Re: Najem okazjonalny 24.12.23, 10:10
          leosia-wspaniala napisał(a):

> Ale wtedy kasa też za jeden pokój, bo tylko idiota płaciłby wtedy za całość.

Ale przecież można udostępnic ten "wolny pokój". Chodzi tylko o zapis w umowie aby mieć w sytuacji awaryjnej możliwość wejścia do mieszkania.
    • alicjamagdalena Re: Najem okazjonalny 26.07.23, 19:07
      Ja wynajmuje obcokrajowcom oprócz Ukraincow.
      • kamin Re: Najem okazjonalny 26.07.23, 19:19
        Ja od kilku lat tylko Ukraińcom. Nie to, że celowo, tak wyszło, że trzech ostatnich najemców było z Ukrainy
      • 71tosia Re: Najem okazjonalny 26.07.23, 19:42
        Ciekawe dlaczego? Dla mnie byli najemcami idealnymi.
        • alicjamagdalena Re: Najem okazjonalny 28.07.23, 16:24
          Mają wybór...wybieram inaczej?
    • 71tosia Re: Najem okazjonalny 26.07.23, 19:38
      Nic cie nie chroni, Jezeli ktoś będzie chciał cie oszukać to to zrobi. Takie oszustwa jednak się często nie zdarzają, mnie nigdy.
      Od kilkunastu lat wynajmuje, zawsze podpisuje z najemca umowę zwykła na czas nieokreślony z miesięcznym terminem wypowiedzenia dla obu stron, nigdy nie miałam większych problemów. Ten typ umowy pozwala mi w każdym momencie ja wypowiedzieć, prawnik polecił mi ja jako bezpieczniejsza niż na czas określony.
      • 71tosia Re: Najem okazjonalny 26.07.23, 19:41
        Ps jest mi obojętna narodowość najemcy, tylko Hindusi byli nice problematyczni ze względu na silne zapachy ich kuchni, małe mieszkanie a silny zapach unosił się po klatce schodowej smile
      • odnawialna Re: Najem okazjonalny 27.07.23, 14:22
        A dlaczego bezpieczniejsza na czas nieokreślony, niż na określony?
        • turzyca Re: Najem okazjonalny 24.12.23, 09:48
          Bo taka umowa wabi najemców długoterminowych, którzy nie chcą regularnie bawić się w negocjacje w sprawie odnowienia umowy. A usuwalność jest taka sama.
    • imponderabilia22 Re: Najem okazjonalny 26.07.23, 19:49
      Kluczem jest chyba dobór własciwej, potencjalnie najmniej generującej problemy grupy najemców. U mnie od lat są to studenci, dzienni, z pierwszych lat studiów, za których placą rodzice. W razie problemów wracają do mamusi.
    • ardzuna Re: Najem okazjonalny 26.07.23, 19:59
      Korzystałam i upierałam się przy niej, ale obecnie bym chyba rozważała wynajem mieszkania bez kilku metrów - pewnie też okazjonalnie. Chyba tylko to pozwala wejść właścicielowi do mieszkania w razie problemów.
      • 71tosia Re: Najem okazjonalny 26.07.23, 20:10
        W umowie mam wprost napisane ze w sytuacjach wyjątkowych moge wejść do mieszkania (nigdy nie było potrzeby).
        • imponderabilia22 Re: Najem okazjonalny 26.07.23, 20:24
          Obawiam się, że to zapis niezgodny z prawem. Możesz wejść chyba tylko wtedy, gdy jest zagrożenie życia, zdrowia itp
        • palacinka2020 Re: Najem okazjonalny 26.07.23, 20:45
          Mozesz miec taki zapis, ale I tak nie mozesz wejsc
          • 71tosia Re: Najem okazjonalny 27.07.23, 00:02
            Jezeli cos bardzo niepokojącego się dzieje w mieszkaniu np pękła rura albo od tygodni nie ma kontaktu z najemca mimo usilnych starań etc. - taki punkt w umowie dziala raczej jako strzeżenie niż rzeczywista sankcja. Nigdy z tego nie musiałam korzystać.
      • alex_vause35 Re: Najem okazjonalny 27.07.23, 05:57
        W życiu nie wynajęłabym mieszkania z zamkniętym pokojem, byłoby dla mnie nieatrakcyjne - człowiek wynajmując ma się czuć jak u siebie, a nie jak kątem u kogoś.
        • better.call.kim Re: Najem okazjonalny 27.07.23, 14:22
          Dokładnie. Takie zapisy są tylko odstraszające dla normalnych lokatorów.
          • shellyanna Re: Najem okazjonalny 24.12.23, 07:22
            Nie są.
            • laura.palmer Re: Najem okazjonalny 24.12.23, 08:05
              Są. Jestem uczciwa i wypłacalna, a gdybym z jakiegokolwiek powodu musiała wynająć mieszkanie, na pewno nie z taką umową.
              • shellyanna Re: Najem okazjonalny 24.12.23, 08:35
                Gdybys musiała, to byś po prostu musiała. To obecnie na tyle częsta praktyka, ze wyboru wielkiego byś nie miała.
                • laura.palmer Re: Najem okazjonalny 24.12.23, 08:38
                  Nie jest aż tak częsta, właśnie dlatego, że odstrasza poważnych najemców.
                  • shellyanna Re: Najem okazjonalny 24.12.23, 08:50
                    Tak… taaak… smile
                  • gryzelda71 Re: Najem okazjonalny 24.12.23, 10:35
                    Nieprawda. Jest bardzo częsta, i nijak nie odstrasza chetnych. W praktyce normalnie uzytkują cale mieszkanie, a nie za jakiś tajemniczy pokój zamknety na klucz istnieje.
        • turbinkamalinka Re: Najem okazjonalny 24.12.23, 10:14
          alex_vause35 napisała:

> W życiu nie wynajęłabym mieszkania z zamkniętym pokojem, byłoby dla mnie nieatr
          > akcyjne - człowiek wynajmując ma się czuć jak u siebie, a nie jak kątem u kogoś
          > .
          >
          A gdyby to był tylko zapis w umowie? I właściciel wprost powiedziałby że to dla jego świętego spokoju.
    • colt80 Re: Najem okazjonalny 24.12.23, 02:41
      Po co? Najprostszym sposobem jest wynająć mieszkanie bez umowy,jak to znajomi,a jak nie to umowę spisać na kogoś z rodziny właściciela mieszkania,bo jak ktoś chce wynająć mieszkanie to wynajmie …(tylko pokazać do wglądu na kogo jest mieszkanie,jeśli będzie chciał)…i niech sobie zmieni wkładkę.. ale jak nie będzie płacił można mu odciąć wszystkie media bez konsekwencji i spisać umowę najmu z inna zaufaną osobą z rodziny (dobrze jeśli będzie to facet z kochones)która na podstawie umowy z prawowitym właścicielem będzie mogła się wprowadzić do mieszkania z właściwą umową przy możliwie nadążającej się okazji otwarcia drzwi(bo przecież żreć muszą nawet pasożyty)i skutecznie utrudniać im pomieszkiwanie,bo przecież wtedy on będzie już prawowitym najemcą..2dni to max jak wytrzymają😁
    • kamin Re: Najem okazjonalny 24.12.23, 09:02
      Nie, nie wynajmuję przez najem okazjonalny, gdyż często wynajmującymi są Ukraińcy, którzy nie mają w Polsce alternatywnego adresu, który mogliby podać.
      • sol_13 Re: Najem okazjonalny 24.12.23, 10:00
        Też z tego samego powodu nie korzystam z najmu okazjonalnego - lokatorami są zwykle cudzoziemcy (obecnie ci sami od 5 lat🙂).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka