Dodaj do ulubionych

Leje w Krakowie

01.08.23, 16:55
Jak z cebra.
A ja zabłądziłam na dworcu; nie umiałam z niego wyjść, znaleźć automatu biletowego i przystanku, z którego odjeżdża tramwaj i autobus, którego potrzebowałam.
To u Was 😏 faktycznie takie pokręcone, czy jednak jestem skończoną pierdołą? ☺🤭
A tv w hotelu ma same jakieś dziwne kanały.
Zmokłam, jestem zmęczona i zniechęcona 🙄🤗
Powiedzcie, że to chwilowe i będzie dobrze... I pobyt udany będzie 🤔😋
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 17:23
      Ano leje. Trzeba było pisać na forum jak się zgubiłaś. Byłam dziś na dworcu; wyprowadziłabym Cię 🙂
      Udanego pobytu, mimo wszystko
    • eglantine Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 18:18
      W Gdańsku też leje. Znowu. 18 stopni. Normalnie październik. Czuję się, jakbym zamieszkała w Krainie Deszczowców.
      • ardzuna Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 22:30
        Całe szczęście, że leje deszcz i nie chodzi o leje po bombie (o co się obawiałam).
    • lucadimontezemolo Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 18:38
      Na Helu też dziś lało.
      • little_fish Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 20:58
        Jadę w sierpniu nad morze i coś czuję że po raz pierwszy w życiu spotka mnie opisywana na forum sytuacja, czyli deszcz przez cały pobyt 🤦
        • eglantine Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 21:05
          Jeśli w drugiej połowie, to może nie będzie tak źle. Od 12tego ma się poprawić. Jak na ironię, bo sama właśnie wtedy wyjeżdżam. 😈
          • little_fish Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 21:12
            Ha, ja właśnie od 10. Jest zatem nadzieja 😁
    • luderka Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 18:43
      Też się tam kiedyś zgubiłam big_grin więc chyba ten dworzec tak ma.
    • sandy_cheeks Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 19:05
      Również wizytujemy Kraków. Galerie Krakowską też dziś zaliczyliśmy, bo zapomnieliśmy niektórych ciuchów. Wawel w strugach deszczu i polecany tu Wilczy Dół odwiedzone, nie było kolejki 😊 Pierogi i zupa zjedzone, eliksiry wypite, bOMbelki ukontentowane. Jakby co nie polecam naleśników z czekoladą i bananami, słabe na maxa.
      Jutro będzie Wieliczka, bilety na pociąg kupiłam w kasach, bo nigdzie nie było biletomatów dla lokalnej kolejki, która tam dowozi. Mega chaos w tej galerii, tez błądziłam jak ostatnia pierdoła 🙄
      • 7katipo Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 20:34
        Dobre pierogi u wiedźmina?
        Dzisiaj miałam smaka, a w hotelowej restauracji nie było.
        My Wieliczkę w czwartek 😎
        A dzisiaj dzień deszczowego lenia; do żabki może wyskoczę po jakieś piwo 😋
        Nie ma tego złego; odpoczywamy po wczorajszym maratonie
        • sandy_cheeks Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 21:35
          Mi ruskie bardzo smakowały, córka miała z mięsem i tez wszystko zjadła. Zupa serowa dobra, ale dość tłusta i raczej ciężkostrawna, Skończyliśmy krótko po 17, a do teraz jestem przeżarta. Dukaty się dzieciakom podobały, nawet sobie nadwyżkę zostawiły na pamiątkę, dukatami jest 10% taniej niż pln.
          Jeśli planujesz browar, to rycerskie pszeniczne dobrze wchodzi 😎
          • 7katipo Re: Leje w Krakowie 02.08.23, 20:38
            Wzięliśmy eliksiry, Synuś siły, ja miłości 🤭🤗
            Pierogi z grzybami - znakomite 😋
            • ga-ti Re: Leje w Krakowie 03.08.23, 12:58
              Cieszę się, że się Wam podobało u Wiedźmina smile

Miałam nadzieję, że w tym roku się uda pojechać, ale chyba nie sad
              Pozdrówcie Kraków ode mnie!
              • 7katipo Re: Leje w Krakowie 03.08.23, 14:51
                Pozdrawiamy 😎👋👋
    • hippolina Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 19:07
      A u nas susza, popaduje jakieś goowno, dwie kropelki na krzyż. A wszystko schnie na potęgę...nie może ta pogoda jakoś wypośrodkować??
    • jammer1974 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 19:12
      Kochana. Ja z Krakowa a co przyjezdzam to sie musze nowych rzeczy uczyc i czuje sie jak ostatnia niedorajda. Bedzie dobrze.
      I nie strasz pogoda.
    • leosia-wspaniala Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 19:26
      Dworzec w Krakowie to osobny mikrokosmos, mieszkam tu i też się czasem zastanawiam, w którą stronę iść wink
      • danaide2.0 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 19:31
        Przebudowaliście go? Zawsze wychodziłam, jakieś przejście podziemne, za chwilę Planty i Brama i Rynek...
    • dni_minione Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 19:35
      Dworzec w Krakowie to labirynt nawet dla miejscowych. Jutro ma być względnie sucho, ale od czwartku już tylko deszcze ;/ Ja w takie same deszcze pojutrze jadę w góry, więc też milutko. A najbardziej nie zazdroszczę tym płacącym teraz krocie nad Bałtykiem.
      • jammer1974 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 19:49
        Jak dlugo beda trwac te deszcze w Krakowie.
        • dni_minione Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 21:01
          A kto to może wiedzieć? W mojej apce pokazuje jutro słońce, a potem aż do ostatniego widocznego dnia cały czas deszcz. Na pocieszenie - częściej nie sprawdza się w tę stronę niż odwrotnie, czyli częściej zapowiadają deszcz, a jest ok.
        • mania_222 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 22:00
          Leje nie tylko w Krakowie. Od kilku dni też w Szczecinie. Dziś 4 razy, w tym jedna potężna ulewa z piorunami. Nadal wiszą chmury i jest 16 stopni.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 19:36
      Ano pada i jest średnio przyjemnie, ale cóż... smile Czy jest skomplikowany nasz dworzec? Trochę tak, bo ma trzy wyjścia - do Krakowskiej, do Starego Dworca i na autobusowy z drugiej strony. Ale generalnie najlepiej się trzymać przejść przy sklepach i będzie dobrze.
    • daniela34 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 19:44
      Autorko, masz na poprawę nastroju krakoską anegdotkę o Teatrze Słowackiego (czytam sobie właśnie świeżutko wydaną "Magię dawnego Krakowa):

"Kiedy Za­wiej­ski wy­grał kon­kurs na bu­do­wę Te­atru Miej­skie­go, za­wist­na kon­ku­ren­cja roz­pusz­cza­ła plot­ki – że bu­dy­nek wali się i wkrót­ce zo­sta­nie z niego kupa gru­zów. Bied­ny ar­chi­tekt co­dzien­nie krę­cił się po placu bu­do­wy, aby mieć oko na wszyst­ko. A po­nie­waż plot­ki o spo­dzie­wa­nej ka­ta­stro­fie bu­dow­la­nej do­tar­ły nawet na pro­win­cję, by­wa­ło, że przy­jezd­ni, po­dą­ża­ją­cy Plan­ta­mi w stro­nę śród­mie­ścia, za­trzy­my­wa­li się, li­cząc, że na ich oczach runą mury przy­szłe­go te­atru. Jeden z ta­kich łow­ców sen­sa­cji pod­szedł do Za­wiej­skie­go i za­py­tał:

– Prze­pra­szam pana, czy to praw­da, że tu się wali?

– Ow­szem, wali się, ale w mordę – od­wark­nął nie­szczę­sny ar­chi­tekt."
      • gama2003 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 20:21
        Zgadnij kto właśnie pognał kupić tę książkę ? 😍

Niedługo wreszcie idę tam ,, PoDziadować ,, i nie mogę się doczekać.

O dworcu się nie wypowiem, moje ostatnie przejście tamtędy od tylu do przodu 😳 wyszło mi kompletnie inaczej niż chciałam. W galeriach wszystkich tracę orientację w minutę. I szczerze nienawidzę . Idę na nos i azymut i w końcu docieram do celu. Złorzecząc po drodze.
        • jottka Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 20:24
          Słowacki zawsze budził żywe uczucia, mnie wbiło się w pamięć już nie pamiętam czyje porównanie, że ten teatr wygląda "jak wielbłąd, który przykucnął"smile
          • gama2003 Re: Leje w Krakowie 02.08.23, 00:14
            To dla mnie tort hiszpański, Kossakiem zarażonam i tylko tak o teatrze umiem myśleć. Za każdym razem tak samo się zachwycam ❤
        • daniela34 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 20:46
          No ja książkę najpierw ściągnęłam dla siebie na czytnik a następnie zamówiłam papierowe wydanie dla ciotki, która ma 1000 książek o Krakowie, żeby miała 1001 🙂
          • gama2003 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 21:21
            Marzę o takiej ciotce.
            I tych książkach też !
            Co ma fajoskiego ? Dla koleżanki krakofanki pytam. ☺️?
            • daniela34 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 21:36
              Nie wiem co ma, podejrzewam, ze sama nie wie, chyba wszystko co wychodziło. Na pewno wszystko Mazana. Ostatnio kupiłam jej "Dom pod wiecznym piórem" - wyszła chyba wiosną 2022.
              • daniela34 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 21:42
                (Gdyby koleżanka krakofanka nie miała, to polecam książki Moniki Śliwińskiej - obok Wyspiańskiego, sióstr Pareńskich i panien Mikołajczykówien, bohaterem jej książek jest Kraków. I to nawet nie jest bohater drugiego a pierwszego planu).
                • daniela34 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 21:46
                  Ma też (a i ja czytalam): "Kawa i ciasto o każdej porze"(o krakowskich kawiarniach) i "Kraków pod ciemną gwiazdą" (o przestępczym Krakowie). No i rzecz jasna klasyk:
                  allegro.pl/oferta/pitaval-krakowski-janusz-szwaja-stanislaw-salmono-13836680015?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_krk_ksiazki_pla_pmax&ev_campaign_id=17998710628&gclid=Cj0KCQjw2qKmBhCfARIsAFy8buK1Qt1oVC-Ke8_QW_MAQtQDJn6DEXDh4DtooSPkNo7CXtWE_9JjZQgaAuT4EALw_wcB
          • grey_delphinum Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 22:17
            Polecam zwiedzanie Słowackiego w nocy. Bajeczne przeżycie.
            • gama2003 Re: Leje w Krakowie 02.08.23, 00:12
              Jak se nogę wykuruję ! Mam w planach. Bardzo wyczynowe to jest ? Bo kusi i kusi mnie od dawna !
      • 7katipo Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 20:23
        🙂🙃
        Jak dobrze się uśmiechnąć w taki dzień!
        Dziękuję 😘
        • daniela34 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 20:44
          Proszę 😘 cieszę się, że pomogło
      • dominika9933 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 20:30
        Dla mnie najgłupsze na dworcu w Krakowie jest to, że przemianowali przystanek tramwajowy i autobusowy z "Dworzec Główny" na "Teatr Słowackiego". Nijak nie pojmuję skąd ktoś, kto przyjeżdża po raz pierwszy, a nawet i drugi, a już z zagranicy to w ogóle, ma to ogarnąć. Jeśli chodzi o wyjście z dworca to też nie lubię tam być, ciężko się odnaleźć, ale to chyba wynika z tego właśnie wyjścia na trzy strony (choć i tak zawsze wyjdzie się w pobliżusmile, ale też, że to i GK i ta druga niby galeria dworcowa i tłum i chaos, który tworzą podróżujący, klienci Galerii i mieszkańcy miejscowości położonych koło Krakowa i przyjeżdżający na zakupy do GK.
        • daniela34 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 20:43
          Taaak. To była zaiste genialna zmiana 😃
    • samaasma Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 20:20
      O współczuje
      Krakow to stan umysłu
      Z dworca nie korzystałam ale przjazd samochodem kilka kilometrów z punktu a do punktu b po jednej stronie rzeki mnie przerósł
      Krakowianie jada najpierw ba druga stronę Wisły a potem wracają i po dostaniu w korkach po 1,5 godziny są na miejscu wink)))
      Dobrze ze korzystasz z komunikacji bo inaczej dzień i noc stoisz w korku wink nie ma tez parkingów nawet płatnych w okolicach atrakcji

Jak teraz przyjeżdżam się lokuje się żeby chodzić na piechotę blisko atrakcji bo inaczej tylko stoi się w tym korku i jeździ 20 razy dziennie w kółko Wisły
      • jammer1974 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 20:24
        Krakowianie jeszcze na glowe nie upadli zeby po centrum i okolicach autem jezdzic. Chyba ze w nocy.
        • dominika9933 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 20:53
          👍😘
        • dni_minione Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 21:06
          No chyba że się tu w centrum mieszka i ma samochód. Ja więc jeżdżę, ale staram się nie o 7-9 i nie o 16-17. Poza tymi godzinami jest znośnie, a około 12 i 19 już całkiem ok.
          • dominika9933 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 21:14
            Ale po co jeździć po centrum Krakowa? Jest małe i tam, gdzie nie można, a raczej nie chce się dojść, można łatwo komunikacja się przemieścić?
            • little_fish Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 21:24
              Bo jak się ktoś musi przemieścić gdzieś dalej, a mieszka w centrum, to przecież tego centrum nie przefrunie...
              • 7katipo Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 21:32
                A taksówkę można w centrum sobie wydzwonić?
                • kafana Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 23:50
                  Dziś czekałam na bolta z początku czarnowiejskiej pod kijow jechał 20 min
                  • jana111 Re: Leje w Krakowie 03.08.23, 00:57
                    Jeśli "początek" to przy Alejach, to pieszo byś zaszła w 10 minut.
                    • jana111 Re: Leje w Krakowie 03.08.23, 00:59
                      (choć chyba to wiesz)
              • dominika9933 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 21:39
                No tak, nie przefrunie. Ale znam dużo osób, które do pracy dojeżdżają z centrum do "gdzieś dalej" komunikacja miejska, bo ta działa sprawnie. A godziny pracy też nie każdy może zaplanowac sobie wtedy, kiedy ruch jest mniejszy.
                • little_fish Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 21:47
                  Zależy, gdzie jest to "gdzieś dalej"
                • dni_minione Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 21:52
                  Do pracy chodzę pieszo, jeżdżę w inne miejsca. I po co mam płacić za taxi mając samochód i mogąc wybierać na jazdę godziny poza szczytem?
        • kafana Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 23:49
          Z tym remontem mostu to już wgl
      • pursuedbyabear Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 20:52
        Tak asma, twoja znajomość topografii Krakowa jest powszechnie znana. Niech zgadnę, pod Wawel jechałoś przez Stopień Dąbie?...
    • kafana Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 23:42
      Ten dworzec jest dziwny. Jak nie znasz to łatwo się zgubić a jak znasz to zaskakująco wygodnie się z niego korzysta.
      Polecam sciagnac aplikacje do biletów zamiast męczyć się z automatami.
      • 7katipo Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 23:45
        Już się zmęczyłam 🤭😋
        Znalazłam w końcu; kupiłam 7-dniowy, na wszystkie strefy. Raz, a dobrze 🙄
        • jammer1974 Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 23:47
          7 dniowy na komunikacje miejska?
          • 7katipo Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 23:51
            Tak. Powiedzieli mi w informacji turystycznej, że będzie ok.
            • 7katipo Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 23:52
              O, taki
              • kafana Re: Leje w Krakowie 01.08.23, 23:58
                Jest spokosmile w jakim wieku masz dziecko? Może polecimy coś na ten deszczsmile
                • 7katipo Re: Leje w Krakowie 02.08.23, 00:09
                  16 lat.
                  • kafana Re: Leje w Krakowie 02.08.23, 00:12
                    krakpin.com/
                  • igge Re: Leje w Krakowie 03.08.23, 13:00
                    Idźcie do Mocaka. Albo nad Wisłę do muzeum Kantora. Kawiarenka na górze z pięknym widokiem na miasto. Na rzekę. Zazdraszczam Krakowa. Dwa razy ostatnimi czasy byliśmy w Krakowie i ciągle mi mało.
                • 7katipo Re: Leje w Krakowie 02.08.23, 21:09
                  Zastanawiam się tylko, czy te bilety to na 7, z przeproszeniem, dób 🤭 (od momentu pierwszego skasowania licząc), czy na 7 dni z dniem skasowania włącznie, czyli od wtorku do poniedziałku.
                  Nie znalazłam takiej informacji na stronie 🤔
              • samaasma Re: Leje w Krakowie 02.08.23, 20:47
                O muj bosszze
                Omarlam

Ponad 100 pln za bilet żeby krążyć między smokiem a nowa huta?????
                Kto się w to łapie
    • rosapulchra-0 Re: Leje w Krakowie 02.08.23, 01:49
      Pocieszam cię - będzie super. Pocieszę cię więcej - u mnie leje od tygodnia. A temp. nie wyższa niż 18 st. Mnie taka pogoda bardzo odpowiada, ale ja w domu siedzę, a najdłuższe wycieczki wykonuję czasem po schodach do kuchni. Ale już niedługo! Już niedługo i mam nadzieję, że za kilka tygodni samodzielnie pójdę z psem na spacer smile
      • szarmszejk123 Re: Leje w Krakowie 03.08.23, 08:21
        To jak u mnie. Dziś jest 10 dzień nieprzerwanego deszczu i temperatury w okolicach 16-18 stopni. Zaczynam wpadać w depresję 😔
    • 7katipo Re: Leje w Krakowie 03.08.23, 10:50
      Dzisiaj znowu leje.
      We Wieliczce takoż. 🙄😖
      • daniela34 Re: Leje w Krakowie 03.08.23, 11:02
        No leje, leje. To znaczy, lało wcześniej, aktualnie nie leje, ale ciemne chmury wiszą i zaraz znowu pewnie będzie lało. Taki ten początek sierpnia nieudany, chyba nie tylko w Krakowie. Cieszę się, że się wycofałam z sierpniowego wyjazdu nad Bałtyk i odliczam dni do wtorku - ma przestać padać. Na razie mam wizję weekendu pod kołderką z książką.
    • deszczu_kropelka Re: Leje w Krakowie 03.08.23, 14:58
      7katipo, może Ci troszkę poprawi humor? smile

• 7katipo Re: Leje w Krakowie 03.08.23, 19:39
        😘😘😘
    • mirkad Re: Leje w Krakowie 03.08.23, 20:00
      Nie strasznie dziewczyny. Jutro ląduję w Krakowie na dworcu, mam dotrzeć do Ibisa. Już widzę jak się z córką bląkamy po nocy. Doradzcie jak trafić do hotelu bez problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka