Dodaj do ulubionych

Wizz air miejsca obok siebie

02.08.23, 08:11
Czy przy zakupie biletów os dorosła i dziecko linie lotnicze przydzielają miejsca obok siebie?
Mamy wykupiony pakiet lot plus zakwaterowanie.
Przelot wizzair i zastanawiam się czy będziemy siedzieć razem z dzieckiem....
Obserwuj wątek
    • auksencja15 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:16
      Jak nie wybrałaś takich miejsc (zapłaciłaś za to)to raczej nie. Zawsze mnie dziwią osoby z dziećmi zebrajace w samolocie o zamianę miejsc z innymi pasażerami ;P
      • leni6 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:34
        Nie wiem ile te dzieci mają lat, ale ja latam z małym dzieckiem często, nie wykupuje konkretnych miejsc i w 100% przypadków siedziałam obok dziecka.
        • ichi51e Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 12:48
          Do 12 roku w eu dziecko musi być koło rodzica i rak to system ustawia. Czasem się zdarzaja pytania o przesiadkę 1. Jak rodzice z nieuwagi kupią bilety tak ze dziecko wypada przy wyjściu awaryjnym (tam jest więcej miejsca i ludzie często zapominają ze dziecko nie może być przy drzwiach) albo jeśli wszyscy chcą siedzieć razem (bo przepisy nie mowia ze z mama i tata tylko ze przy opiekunie)
          • dwa_kubki_herbaty Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 17:50
            No ponoc koło dorosłego, ale zazwyczaj zakup biletów w jednym "pakiecie" i te same nazwiska = miejsca koło siebie, jesli tak się da.
            Np. moja ciocia lata z wujkiem na dalekie trasy typu do Stanów i na 7 lotów 6 razy siedzieli kolo siebie mimo nie wykupowania miejsc. Ostatnio ich rozsadzili i się mocno męczyli majac obcych ludzi koło siebie i teraz już będą rezerwować.
            Ja z tych co wykupują miejsca, ale nie spotkaly mnie dramaty jakie opisują czasem matki, ze z dziecmi kogoś rozsadzono.
            Na grupie fb czasem czytam o tym że rozdzielono rodzica z 8-12 latkiem, bo wyzej to już można.
            • chicarica Re: Wizz air miejsca obok siebie 16.08.23, 07:35
              W wizzair system nie przydzieli miejsc koło siebie osobom dorosłym.
              Dziecko do lat 12 zostanie przypisane do jednego dorosłego.
      • amast Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:45
        A mnie dziwi, że osoby z tej samej rezerwacji są rozrzucane po całym samolocie i wszyscy grzecznie uważają, że to jest ok i jaki to problem dopłacić drugie tyle żeby spędzić podróż z rodziną. W pociągu też byś uznała, że to jest całkowicie normalne, że jeden rodzic jedzie w 1 wagonie, drugi w 7, a dziecko w 3? I trzeba było dopłacić a nie żebrać o zamianę miejsc?
        Tak dla porządku przypomnę, że to co robią tanie linie NIE JEST normalne. Przez lata oczywistym było, że osoby z jednej rezerwacji były sadzane razem. A potem przyszła era tanich linii i za oczywiste rzeczy trzeba dopłacać.
        • evening.vibes Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:47
          amast napisała:
          > Tak dla porządku przypomnę, że to co robią tanie linie NIE JEST normalne.

Bo to są jak krzyczysz TANIE linie. Czego nie rozumiesz?

• alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:00
            Właściciel Ryanaira kiedyś powiedział że gdyby było legalne pobieranie oplaty za WC to by wprowadził taka opłatę....
          • amast Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:05
            > Czego nie rozumiesz?

Tłumnej zgody na badziewne, ewidentnie antyklienckie rozwiązania.
            • evening.vibes Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:19
              amast napisała:
              > > Czego nie rozumiesz?
              >
              > Tłumnej zgody na badziewne, ewidentnie antyklienckie rozwiązania.

Trudno jest zrozumieć, że niektórzy wolą TANIEJ?
              • amast Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:37
                Nie trudno. Tylko potem okazuje się, że jak chcesz lecieć z rodziną a nie jakimiś przypadkowymi ludźmi i nie daj Panie jeszcze z jakimś bagażem, to regularnymi liniami wychodzi porównywalnie/taniej, a w bonusie dostajesz jeszcze posiłek na pokładzie wink
                • evening.vibes Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:39
                  amast napisała:
                  >Tylko potem okazuje się, że jak chcesz lecieć z rodziną a nie jakim
                  > iś przypadkowymi ludźmi i nie daj Panie jeszcze z jakimś bagażem, to regularnym
                  > i liniami wychodzi porównywalnie/taniej, a w bonusie dostajesz jeszcze posiłek
                  > na pokładzie wink

No pacz pani - jak chce się tanio to na czymś trzeba oszczędzić. Nieeesaaamowite!
                  • amast Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:49
                    Na czymś trzeba. O'Leary to nawet miał w planach miejsca stojące dla bardzo oszczędnych. Miłych podróży!
                • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:48
                  To prawda
                  Ale w regularnych liniach tez się wycwanili i tez te miejsca drogo kosztują a posiłek na kotach europejskich tez teraz symboliczny dają
                  Różnica jest na lotach poza Europę

• andace Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 11:19
                  Nie wiem kiedy ostatnio leciałaś samolotem ale posiłków nie ma (na lotach europejskich), za bagaż i wybrane miejsce do siedzenia też trzeba zapłacić.

W Europie od dawna polityka cenowa zwykłych linii jest taka sama jak tanich, a bagaż kosztuje 2 razy tyle.

Latam regularnie z na trasie Holandia-Polska i bilety na KLM lub LOT nigdy nie były tańsze niż na tanie linie, zazwyczaj za 2 osoby, bilet powrotny płacę 100-160 euro w Wizzair, najtaniej LOT lub KLM ma bilety po 170-180 Euro ale za 1 osobę.

Na lotach międzykontynentalnych też nie zawsze uda się za damo dostać miejsce obok siebie, LOT w najtańszej taryfie też nie ma wyliczonego bagażu.

• amast Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 15:46
                    W zeszłym roku LOT dawał poczęstunek, w tym roku już nie daje?

A leciałam LOTem, bo bilety za dwie osoby z pilotkami kosztowały tyle samo co w Wizz za to samo (2 pilotki, siedzenia obok siebie), tylko było to zawarte w jednej taryfie i jednej rezerwacji, a nie wymagało przekopywania się przez 3 strony dokupowania usług dodatkowych.

BTW, regularne linie często latają też na lotniska bliższe "cywilizacji", co również nie jest bez znaczenia, zarówno jeżeli chodzi o finanse jak i czas dotarcia.

Ale ja to po prostu wygodny człowiek jestem i jak mnie stać to nie oszczędzam na wszystkim. A jak mnie nie było stać to nie latałam w ogóle. Opcja "umęczę się za wszystkie czasy, ale polecę 15 zł taniej" to nie na moje nerwy. To już wolę spędzić czas z książką na balkonie.
                    • andace Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 15:56
                      LOT od paru lat dawał batonika i wodę/herbatę, w tym roku jeszcze Lotem nie leciałam wiec nie wiem czy nadal dają. Jestem oszczędna i nie zapłacę 800 zł za batonika i wodę, wole kupić to sama.

Akurat w przypadku lotów Wizzair z Holandii do PL, Wizzair lata bezpośrednio do Wrocławia, Katowic, Krakowa i Warszawy, LOT tylko do Warszawy.

A ja dzięki temu że w Wizzair da się znaleźć bilety do PL za 30 euro zamiast 900 PLN w LOT, przylatuje regularnie odwiedzić rodzinę, na kontrole do ortodonty, a nawet do fryzjera czy na urodziny przyjaciółki na weekend.

Przelot trwa tyle samo i też ląduję na Okęciu wiec po co przepłacać, zwłaszcza że różnica na 2 biletach jest raczej 1500 PLN niż 15 zł.

• amast Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 16:16
                        Zapewne zależy od kierunku, daty i może innych rzeczy. Ja jak chcę gdzieś lecieć to sprawdzam i u tanich i u regularnych przewoźników i często (choć oczywiście nie zawsze) oferta regularnych jest cenowo zbliżona.
                        • amast Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 16:21
                          A nawet tańsza. Kiedyś już tu pisałam: kilka lat temu musiałam na cito polecieć do Londynu na weekend. LOT miał wtedy bilety o dobrych kilkaset złotych tańsze niż Wizz, a w dodatku latał wtedy na London-City, co dodatkowo podbijało atrakcyjność ich oferty wink
                          • snakelilith Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 23:50
                            amast napisała:

> A nawet tańsza. Kiedyś już tu pisałam: kilka lat temu musiałam na cito polecieć
                            > do Londynu na weekend. LOT miał wtedy bilety o dobrych kilkaset złotych tańsze
                            > niż Wizz, a w dodatku latał wtedy na London-City, co dodatkowo podbijało atrak
                            > cyjność ich oferty wink

Wizzowi nie dam już zarobić choćbym miała iść piechotą. Latałam z nimi od samego początku linii do Polski i kiedyś było faktycznie tanio. Potem zaczęto brać forsę za wszystko, co się dało, tak że średnia przyjemność dojeżdżania do małych lotnisk na zadoopiach przestała się całkowicie opłacać. Kilka razy zrobili mnie też w uja, bo loty wypadały z jakichś tam powodów i nie było opcji by wylecieć tego samego dnia. Lufthansa zawsze miała jakąś alternatywę tego samego dnia, nawet jak trzeba było z przesiadką. Tak że, w ostatnich latach wolałam dopłacić 30-50-80 euro (więcej nie było) by polecieć do Polski Lufthansą z bliskiego i wygodnego dla mnie Düsseldorfu do Wrocławia, zamiast tarabanić się na koniec świata do Dortmundu by polecieć wizzem do Katowic. Ale nie wiem, ile to teraz kosztuje i czy Lufthansa w ogóle jeszcze tam lata. Od pandemii już nie latam, tylko jeżdżę do Polski samochodem.
                            • evening.vibes Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 07:30
                              snakelilith napisała:
                              > Wizzowi nie dam już zarobić choćbym miała iść piechotą. Latałam z nimi od sameg
                              > o początku linii do Polski i kiedyś było faktycznie tanio. Potem zaczęto brać
                              > forsę za wszystko, co się dało, tak że średnia przyjemność dojeżdżania do małyc
                              > h lotnisk na zadoopiach

Na jakież to 'zadoopie' lata w Polsce Wizz??? Warszawa-Chopin czy wspomniany Wrocław?????

• snakelilith Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 11:44
                                No wielki świat, Warszawa - Chopin. Tyle tylko, że mi nie po drodze. Jak latałam do Katowic. Co samo w sobie było upierdliwością, bo Pyrzowice JEST na zadoopiu i trzeba tłuc się do miasta autobusem. A wtedy jeszcze długo nie byłam na miejscu.
                                Ale większą upierdliwością było zawsze dla mnie, że u mnie w De, wizz lata tylko z małych, podrzędnych, bardzo oddalonych i źle dostępnych lotnisk. Zwykle bez kolejowego połączenia. Ja do lotniska w Dortmudzie potrzebowałam 2 godziny i musiałam się po drodze przesiadać w ten kretyński airport shuttle z limitowanym rozkładem jazdy. Międzynarodowe lotniska jak np Düsseldorf mają pyerdylion bezpośrednich linii kolejowych pod sam gate. I to przez całą dobę.
                                • evening.vibes Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 11:48
                                  snakelilith napisała:
                                  > No wielki świat, Warszawa - Chopin. Tyle tylko, że mi nie po drodze. Jak latała
                                  > m do Katowic. Co samo w sobie było upierdliwością, bo Pyrzowice JEST na zadoop
                                  > iu i trzeba tłuc się do miasta autobusem. A wtedy jeszcze długo nie byłam na mi
                                  > ejscu.

To, że wybierasz lot to miasta innego niż to, do którego chcesz się udać nie znaczy, że lotnisko jest 'na zadooopiu'. Pyrzowice służą całej aglomeracji ale rozumiem, że dla ciebie 'miasto' to tylko Katowice?

Jak ci nie pasuje lot to go po prostu nie kupujesz a nie psioczysz, że jest taki jak go kupiłaś big_grin

• snakelilith Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 14:41
                                    W Polsce nie masz specjalnie wyboru, bo większość lotnisk jest źle podłączona do komunikacji kolejowej. I trudno bym leciała do Warszawy, gdy do tej części Polski nie chcę. Ale na polskie kompromisy jestem przygotowana, bo innego wyjścia nie ma. Jednak po drugiej stronie granicy jest tak, że wizz staruje/łąduje z oszczędnościowych względów na absolutnych zadoopiach, tanich, prowincjalnych lotniskach, daleko za miastem, do którego dojazd jest upierdliwy. Jak policzy się przy tym koszty za dojazd, stratę czasu i przeróżne opłaty u tanich linii to one przestają być szybko tanie. Dlatego właśnie ja już wizzem nie latam.
                                    • evening.vibes Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 15:02
                                      snakelilith napisała:
                                      > W Polsce nie masz specjalnie wyboru, bo większość lotnisk jest źle podłączona d
                                      > o komunikacji kolejowej.

Jaka 'większość'? Jakieś super-lokalne jak Zielona Góra czy Szymany? Do Katowic pojedziesz pociągiem jeszcze w tym roku. Z większych (o ile można je tak nazwać) to chyba tylko Wrocław.

> I trudno bym leciała do Warszawy, gdy do tej części Polski nie chcę.

Jak chciałaś do Wrocławia to trzeba było do Wrocławia. Proste jak budowa cepa.

• snakelilith Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 15:20
                                        evening.vibes napisała:

>Do Katowic pojedziesz pociągiem jeszcze w tym roku.

Wow. 16 lat czekania i się doczekałam. Szkoda tylko, że mnie już to nie interesuje.
                                        I zanim zaczniesz się zapędzać w patriotycznej histerii, to powtarzam jeszcze raz, że wizz jest nieatrakcyjny ze względu na prowincjalne, mało dogodne lotniska w innych krajach Europy, bo latanie pomiędzy Wrocławem a Warszawą to nie bardzo moje potrzeby.
                                        • evening.vibes Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 17:41
                                          snakelilith napisała:
                                          > I zanim zaczniesz się zapędzać w patriotycznej histerii, to powtarzam jeszcze r
                                          > az, że wizz jest nieatrakcyjny ze względu na prowincjalne, mało dogodne lotnisk
                                          > a w innych krajach Europy

To może trzeba tak było od razu zamiast pisać bzdury o Polsce?

• snakelilith Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 18:54
                                            evening.vibes napisała:

>To może trzeba tak było od razu zamiast pisać bzdury o Polsce?

Nie fantazjuj. .
                                • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 11:55
                                  ą, bo Pyrzowice JEST na zadoopiu i trzeba tłuc się do miasta autobusem

Skoro osób z niemiecka pensja już nie stać na taksówkę to ja nie wiem
                                  Koniec świata
                            • wkswks Re: Wizz air miejsca obok siebie 17.08.23, 14:45
                              50 euro drożej niz wizz czy ryanair? Nope
                        • andace Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 22:09
                          Na trasie Warszawa-Amsterdam nigdy nie znalazłam tańszych biletów na LOT/KLM niż na trasie Warszawa-Eindhoven z Wizzair. Ostatnio kupowałam bilety dla Rodziców, bilet na Wizzair (kupowany w ostatniej chwili) był 800 PLN od osoby, najtańszy LOT w tym terminie był za 2000 Pln.
                      • sabek81 Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 12:29
                        andace napisała:

> LOT od paru lat dawał batonika i wodę/herbatę, w tym roku jeszcze Lotem nie lec
                        > iałam wiec nie wiem czy nadal dają. Jestem oszczędna i nie zapłacę 800 zł za ba
                        > tonika i wodę, wole kupić to sama.
                        >
                        > Akurat w przypadku lotów Wizzair z Holandii do PL, Wizzair lata bezpośrednio do
                        > Wrocławia, Katowic, Krakowa i Warszawy, LOT tylko do Warszawy.
                        >
                        > A ja dzięki temu że w Wizzair da się znaleźć bilety do PL za 30 euro zamiast 90
                        > 0 PLN w LOT, przylatuje regularnie odwiedzić rodzinę, na kontrole do ortodonty,
                        > a nawet do fryzjera czy na urodziny przyjaciółki na weekend.
                        >
                        > Przelot trwa tyle samo i też ląduję na Okęciu wiec po co przepłacać, zwłaszcza
                        > że różnica na 2 biletach jest raczej 1500 PLN niż 15 zł.
                        >
                        Wlasnie sprawdzalam lot warszawa-Amsterdam i klm taniej niz wizzair, lot niewiele drozszy
                        • andace Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 14:38
                          Właśnie kupiłam bilety z Eindhoven do Warszawy (koniec sierpnia), za 2 bilety powrotne zapłaciłam 168 euro (czyli ok 740 pln za 2 osoby), LOT w tym samym terminie ma najtańszą taryfę 1177 pln za osobę czyli 2.354 pln za 2 osoby, różnica w cenie na 2 biletach to ponad 1600 zł.

I w LOT te najtańsze bilety w fatalnych godzinach, czyli wylot o 7 rano a powrót po 22 (co w przypadku LOTu pewnie po północy) więc dodatkowo nocny pociąg na lotnisko w Amsterdamie lub zostawienie auta na bardzo drogim parkingu. Ceny za loty w ciągu dnia to min 1600 pln od osoby.
                      • swinka-morska Re: Wizz air miejsca obok siebie 16.08.23, 12:09
                        andace napisała:

> LOT od paru lat dawał batonika i wodę/herbatę, w tym roku jeszcze Lotem nie lec
                        > iałam wiec nie wiem czy nadal dają. Jestem oszczędna i nie zapłacę 800 zł za ba
                        > tonika i wodę, wole kupić to sama.

Lot daje wodę/herbatę/kawę plus drożdżówkę.

> A ja dzięki temu że w Wizzair da się znaleźć bilety do PL za 30 euro zamiast 90
                        > 0 PLN w LOT, przylatuje regularnie odwiedzić rodzinę, na kontrole do ortodonty,
                        > a nawet do fryzjera czy na urodziny przyjaciółki na weekend.
                        >
                        > Przelot trwa tyle samo i też ląduję na Okęciu wiec po co przepłacać, zwłaszcza
                        > że różnica na 2 biletach jest raczej 1500 PLN niż 15 zł.

Zaręczam Ci, że różnica w cenie nie wynika z rozsadzania pasażerów na przeciwległych końcach samolotu.
                        Jak już napisały przedpiśczynie - pomysł pobierania opłat za rzeczy oczywiste jest paskudny i antykliencki.
                        • andace Re: Wizz air miejsca obok siebie 16.08.23, 13:34
                          W zeszłym roku leciałam LOT dwa razy i były napoje i batoniki, na tej samej trasie (WAW-AMS) KLM daje kanapkę i mini deser. Drożdżówek nie było ale 2 razy były podstawione inne samoloty

Akurat ja poza ceną nie widzę różnicy między Wizzair i LOT (czy też EasyJet czy Transavia) bo też trzeba dopłacać za rzeczy oczywiste, dodatkowo na obu moich lotach, LOT miał spore opóźnienie i zamiast samolotem LOTu leciałam starym rumuńskim czarterem. I za wybór miejsca musiałam zapłacić tzn LOT przydzielił losowo i zmiana na takie jakie mi pasuje była płatna.
                          Wizzair na trasie do NL ma przynajmniej nowe samoloty.

I jak pisałam wcześniej - moją przyjaciółkę LOT rozsadził na locie międzykontynentalnym - późno kupiła bilet, odprawiła się w ostatniej chwili i ona i jej 3ka dzieci (wszystkie poniżej 12 lat) miały oddzielne miejsca, polecono jej przy odprawie żeby zgłosiła to personelowi pokładowemu, ale mieli to w dudzie. Inni pasażerowie sami zaproponowali zmianę, żeby 5 letnie dziecko przez 9 godz mogło siedzieć z mamą.

Pomysł nie jest ani paskudny ani anykliencki - w tanich liniach dzieci do lat 14 mają gwarancję siedzenia z rodzicem, a reszta pasażerów ma wybór czy chce siedzieć razem czy chce zabrać walizkę i czy leci tanio bez walizki i na losowo przydzielonym miejscu.

Jak dodam do ceny biletu miejsce i bagaż to nadal taniej kosztuje mnie Wizzair niż LOT i dodatkowo jak kupie bardzo tani bilet, to jak zmienią mi się plany to mała strata lub mogę dokupić opcje elastycznego biletu.

A droższa taryfa w LOT też nie gwarantuje możliwości zmiany biletu (nawet za opłatą), bo w najtańszej tej opcji nie ma.

Latam bardzo dużo, testowałam wszystkie europejskie tanie linie i większość normalnych i jedynie Ryanaira staram się unikać, co do reszty to nie widzę żadnej różnicy poza ceną.

Jedynie kiepskie doświadczenia w ciągu ostatnich paru lat miałam właśnie w LOT, opóźnione loty (wszystkie), stare samoloty lub podstawiane jakieś dziwne samoloty zamienne, zniszczona walizka.
                    • kurt.wallander Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 18:04
                      amast napisała:

> W zeszłym roku LOT dawał poczęstunek, w tym roku już nie daje?
                      >

Daje, tu info szczegółowe, w zależności od długości lotu i klasy: www.lot.com/pl/pl/podrozuj/na-pokladzie/posilki-i-napoje-na-pokladzie
                    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 07:50
                      amast napisała:

> W zeszłym roku LOT dawał poczęstunek, w tym roku już nie daje?

Na lotach europejskich nadal bułka z Putki - ze szpinakiem albo jabłkiem. Plus kawa, herbata, woda.
                      • me-lissa Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 19:23
                        Poszerzyli asortyment - kilka dni temu dostałam jagodziankę 😀
                  • wkswks Re: Wizz air miejsca obok siebie 17.08.23, 14:43
                    Leciałam klm w tym roku i kanapka była za darmo.
            • kocynder Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 10:02
              Ależ nie musisz się zgadzać. Możesz nie korzystać z tanich linii i wykupić lot takimi, które zaoferują ci spełnienie oczekiwań.
        • auksencja15 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 10:38
          A co ja jako pasażer mam do tego? Nie chce być nagabywana przez takie matki i ojców co im szkoda było 5zl-20zl (tak tyle kosztuje opłata za miejsce w tanich liniach, latam bardzo dużo różnymi liniami) za wybranie miejsc. W dodatku próbują przesadzić mnie z miejsca, za które zapłaciłam. Jak kogoś nie stać na loty to po co lata 💁🏼‍♀️
          • agus-ka Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 11:42
            Nigdy nie spotkałam się z cena 5 zł - 20 zł za miejsce, raczej 59-119 zł za miejsce
            • andace Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 12:01
              W Wizzair ze względu na sezon wakacyjny najtańsze miejsca na moim ostatnim locie były po 22 euro, te „lepsze” z dodatkowym miejscem na nogi kosztowały po 40-49 euro (czyli 90-200 pln). Za bilet zapłaciłam 14,99 Euro, wiec się nie dziwię że ktoś nie chce dodatkowo płacić.
              • auksencja15 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 12:21
                Tylko wysoka cena to już jest kwestia tego, ze ktoś kupuje bilety bez odpowiedniego wyprzedzenia (a pewnie nada sporo taniej niż w regularnych liniach) 🤷‍♀️; w rzędach z dodatkowym miejscem na nogi nie mogą siedzieć dzieci, wiec nie ma co w ogóle ich tu przywołać i zawsze są droższe; jak płacisz 14,99 eur to nie ma co się dziwić, ze niewiele dostajesz, problem się robi jak ktoś przeprowadza takie oszczędności na dziecku, a potem ma pretensje do innych pasazerow, ze się nie chcą zamienić (a zapłacili za swoje miejsce)
                • andace Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 12:41
                  Bilet na lipiec kupowałam w marcu i takie były ceny za miejsce, nie zależy to od momentu zakupu biletu tylko od terminu lotu, w sezonie miejsca są zawsze droższe.
                  W Wizzair jak wykupujesz priority (czyli w zasadzie opcje wniesienia walizki kabinowej na pokład) to nie ma w tym opcji wyboru miejsca, za to trzeba dodatkowo zapłacić. Opcja z bagażem podręcznym i wyborem miejsca jest bodajże w EasyJet.

Do Polski nie latam z walizką tylko z małym plecakiem bo nie potrzebuje zabierać bagażu, a dzięki temu że kupuje bardzo tanie bilety mogę latać regularnie.
              • panna.nasturcja Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 15:14
                Jak ktoś ni chce dodatkowo płacić to niech nie płaci, tylko niech nie oczekuje, że ktokolwiek się z nim zamieni, bo on by chcial inaczej.
              • kocynder Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 15:56
                Ależ jua się nie dziwię, ze ktos nie chce dodatkowo płacić. Tylko czemu się domaga/oczekuje udostępnienia mu opcji płatnej za "bo ja chcę!"? Tak, jeśli wykupiłam oprócz swojego miejsca drugie dla mojej altówki Stradivariusa z 1719 roku, zapłaciłam dodatkowo za to, by moja altówka miała więcej miejsca i by na pewno "siedziała" obok mnie - to nie życzę sobie by jakaś skąpica, która pożałowała kasy mnie nagabywała bądź "szczuła" stewardessą/stewardem, bo ona musi siedzieć ze swoim mężusiem i bombelkiem. Jak musi - to było pomyśleć wcześniej i zapłacić dodatkowo, a jak jej szkoda kasy - to niech się pogodzi z faktem, że moja altówka ma opłacone to właśnie miejsce a ona nie.
                • ichi51e Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 16:03
                  Zasady w linia h lotniczych są dziwne. Ostatnio czytałam o rodzinie która miała 3 miejsca siedzące (plus jakaś tam opcja dla maluchów) bo miał lecieć z nimi nastoletni syn który ostatecznie nie poleciał. załoga nie zgodziła się żeby dzieci siedziały na tym ich własnym wykupionym miejscu - ostatecznie ich chyba w ogóle wyrzucili.
                  • kocynder Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 16:09
                    Słyszałam o jednym takim przypadku - ale tam rodzice wykupili dzieciątku miejsce "fałszując" jego dane (chodziło o jakieś siedzenie gdzie jest bodajże wzrost czy wiek minimalny) bo dzieciątka chciało akurat TO miejsce. I jak obsługa nie wyraziła zgody a rodzice zaczęli awanturę - to w efekcie cała trójka nie poleciała.
                • geez_louise Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 16:10
                  Mnie tam lekko irytuje to robienie nas w balona. Widać, że system specjalnie rozdziela osoby z tej samej rezerwacji. Niby tanie linie lotnicze, siedzenia zużyte, brudno, gorsze godziny wylotów, dalsze lotniska, bylejaki poczęstunek na pokładzie, nachalna sprzedaż jakichś bzdur, a jak zaczynasz dopłacać za normalny standard - jakikolwiek bagaż, miejsca obok siebie, to wychodzi za ten syfiasty lot drożej niż w lufthansie. A lufthansy na ten termin nie kupisz, bo jej połączenia zostały wyparte przez „tanie”linie.

I nie zgadzam się na zarzuty, że to z klientami jest coś nie tak, „dziadują”, albo „chcieliby za darmo”. Nie, to ten system to takie ewidentne naciągactwo, że jak ktoś ma trochę rozsądku i podstawowe obliczenia automatycznie umie zrobić w pamięci, to go z miejsca diabli biorą.
                  • evening.vibes Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 16:22
                    geez_louise napisała:
                    > Mnie tam lekko irytuje to robienie nas w balona. Widać, że system specjalnie ro
                    > zdziela osoby z tej samej rezerwacji. Niby tanie linie lotnicze, siedzenia zuży
                    > te, brudno, gorsze godziny wylotów, dalsze lotniska, bylejaki poczęstunek na po
                    > kładzie, nachalna sprzedaż jakichś bzdur, a jak zaczynasz dopłacać za normalny
                    > standard - jakikolwiek bagaż, miejsca obok siebie, to wychodzi za ten syfiasty
                    > lot drożej niż w lufthansie. A lufthansy na ten termin nie kupisz, bo jej połąc
                    > zenia zostały wyparte przez „tanie”linie.

Jakież to połączenia Lufthansy np. z Gdańska wyparły tanie linie? big_grin
                    • geez_louise Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 16:36
                      Praktycznie wszystkie popularne trasy w większości są obsługiwane przez tanie linie. Od lat w szukanych terminach wcale nie mam wyboru. Do głupiego billund miałam wybór wiizair albo lufthansa z przesiadką. Do Dublina tanie linie, albo powrót za dwa tygodnie. Do Rijeki wizzair jedynie i to z zielonej góry. Świetne połączenia istnieją dopóki nie chcesz czegoś kupić na konkretny dzień.
                      • evening.vibes Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 16:53
                        geez_louise napisała:
                        > Praktycznie wszystkie popularne trasy w większości są obsługiwane przez tanie l
                        > inie. Od lat w szukanych terminach wcale nie mam wyboru.

Bo one NIGDY nie były obsługiwane przez regularne linie.

> Do głupiego billund mi
                        > ałam wybór wiizair albo lufthansa z przesiadką.

Do 'głupiego Billund' ani Lufthansa ani żadna inna regularna linia nie latała NIGDY z Gdańska bezpośrednio (ani zapewne z żadnego innego lotniska w PL).

Gdyby nie tanie linie to wszędzie latałbyś z Warszawy z przesiadką big_grin
                      • chicarica Re: Wizz air miejsca obok siebie 16.08.23, 07:49
                        Nigdy wcześniej nie było lotów w takie "centra wszechświata" jak Billund, Turku, jakieś tam norweskie miasteczka... Musiałabyś lecieć do Kopenhagi i się przesiadać, w dodatku za bajońskie jak na takie odległości pieniądze.

LOT do Sztokholmu oferuje gorsze samoloty (jakieś małe ciasne kukuruźniki) niż tani Wizzair. Do Wizzaira można mieć zastrzeżenia (ostatnio jest problem z odwołanymi lotami na przykład) ale akurat samoloty ma nowe i ładne.
                  • kocynder Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 16:37
                    A mnie bardziej irytują ludzie, którzy WIEDZĄC, że lecą w trójkę (mama, tata i 14letni bombelek) nie dopłaca za wspólne miejsca bo nie, bo im szkoda kasy, za to na miejscu, już w samolocie larum grają i smęcą, że oni muszą i trują mi cztery litery, mizdrzą się do stewardessy ("A może jak pani poprosi tą panią to ona się zgodzi?") i tak dalej. Nie chcesz dopłacać? Ok, ale nie oczekuj, że reszta świata będzie się do ciebie dostosowywać. Zwłaszcza, jeśli ta "reszta świata" za swój komfort dopłaciła.
                    Abstrahując od samolotów acz w temacie takich osób. Kiedyś jechałam pociągiem na drugi koniec Polski. Połączenie nocne, sypialny, wagon z trzema "łóżkami" w przedziale. Koleżanka poruszająca się na wózku inwalidzkim, więc z dużym wyprzedzeniem zarówno poinformowała PKP o ewentualnej konieczności pomocy jak i zarezerwowała łóżko "na dole". Cuda się zdarzają, PKP stanęły na wysokości zadania, dwaj krzepcy panowie pomogli nam zając miejsca w przedziale, łóżko dla koleżanki była "dolne", dla mnie "środkowe". Nim zdążyłyśmy się "roztasować" weszła mamusia z na oko 8 -10 letnim synkiem. Zaczęła od grzecznej prośby o udostępnienie jej i dziecku dolnej pryczy. Odmówiłyśmy, z przyczyn oczywistych - wózek inwalidzki to dość spory klamot, który trudno przegapić, zwłaszcza w małej przestrzeni przedziału kolejowego. Pani gdy usłyszała odmowę zaczęła być mniej miła, strasząc nas konduktorem i że "obsługa pociągu zrobi z nami porządek!". Zawezwany przez nią konduktor wyjaśnił, że my wykupiłyśmy te właśnie a nie inne miejsca i koniec. Pani zbulwersowana opuściła przedział wlokąc za sobą dziecię i obdarzając nas epitetami wśród których "niedojeb...ne koorwy" było najdelikatniejsze...
                    • alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 16:40
                      Nie oczekiwałam że zamienię się z kimś miejscem...gdzie to wyczytałaś....poprostu obudziłam się za późno bo wakacje to był pakiet.
                      To raz.
                      Dwa: właśnie wydrukowałam karty pokładowe i 2 miejsca są obok siebie, więc po sprawie.
                      • kocynder Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 16:45
                        A ty nie zauważyłaś, że odpisuję nie tobie, a na wpis Geez_Louise? smile
                        Bardzo fajnie, ze macie te dwa miejsca obok siebie. smile Udanego lotu. smile
                        • alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 17:56
                          Jakoś nie ogarnęłam drzewka wink
                          • kocynder Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 18:01
                            Bywa. Zwłaszcza jeśli się korzysta z telefonu. smile Byśmy tylko takie problemy w życiu miały jak nieogarnięcie drzewka na forum... big_grin
                      • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 18:30
                        Oj, jednak ty się odprawiłas sama a nie pani z biura podróży
                        Cuda cuda
                        • alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 20:07
                          To do mnie? Nie odprawa leżała po stronie " Pani lub pana" z biura
                          • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 11:59
                            Ale dziwne
                            Chyba niezłe przeplacilas skoro obsługa jak dla dzieci w przedszkolu wink)

• geez_louise Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 16:44
                      Nam szkoda, ale 14-letni bombelek ma nas w nosie i tak samo umie gapić się w telefon siedząc 5 rzędów dalej. Ale dlaczego system sadza go 5 rzędów dalej jak jest pełno wolnych miejsc? Bo linie mają nadzieję, że będziemy trząść się o bombelka.
                      • kocynder Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 16:55
                        A co do "logiki" systemu to nie polemizuję. Jeśli nie należycie do rodziców (bądź ogólniej ludzi), którzy "nie zapłaciłam, ale MUSZĘ, bo tak i już, a jak nie ustąpisz, to jesteś sucz i krówsko, a niech ci dziecko i rodzice umrą ty taka-owaka!" to nie mam nic przeciw. Ba, nawet i rozumiem zapytanie. Jednorazowe. I przyjęcie do wiadomości, że "nie" = "nie", bez wywracania oczami, stękania, wydziwiania i zarzygiwania wszystkich pozostałych pasażerów, jakie te ludzie teraz nieużyte! big_grin
                        Dla jasności: kiedyś leciałam, podróż dość długa, coś ponad 4 godziny. Tanimi liniami, bo ekonomia... wink Losowo trafiłam na miejsce obok wejścia chyba, z na prawdę dużą przestrzenią "przed". Już siedziałam kiedy podszedł facet i zapytał, czy mogłabym się z nim zamienić. Miał na pewno ponad 2 metry wzrostu. Dla mnie (160 cm) zwykłe miejsce było ok, jemu po tych 4 godzinach musiałoby być piekielnie niewygodnie. Zamieniłam się, nie było problemu. Ale gdybym nie była wzrostu siedzącego psa, albo tez miała inne powody, dla których TO właśnie miejsce byłoby dla mnie ważne - to spokojnie bym odmówiła.
                        • kurt.wallander Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 18:10
                          Przede wszystkim facet chyba wiedział, ile ma wzrostu i powinien był sobie jednak dopłacić do takiego miejsca dla wysokich.

Natomiast, zgadzam się, że zasadą powinno być wyznaczanie miejscówek dla jednej transakcji obok siebie, a nie celowe lub wyglądające na celowe rozrzucanie rodzin po całym samolocie.

• samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 18:23
                            Przecież zawsze była taka polityka tylko jakieś kilka lat temu tanie linie zaczęły tak specjalnie rozdzierać żeby się więcej jeszcze wzbogacić na klientach

Pamiętam że w mediach były dzikie lamenty przez kilka miesięcy
                          • kocynder Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 19:22
                            Może powinien ale tego nie zrobił. Nie wiem, może nie było możliwości, może coś pomylił rezerwując... Serio, nie interesowało mnie to. Poprosił grzecznie, dla mnie to nie była ani fatyga ani kłopot, ani nawet niedogodność, więc nie widziałam powodów, żeby odmawiać "dla zasady".
            • auksencja15 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 12:18
              może do biletów najtańszych tak jest, nie wiem, może z dwa razy w życiu na takich leciałam, bo zwykle wole mieć walizkę jako podręczny. To tym bardziej z dziećmi bym nie kupowała takich biletów…
              • andace Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 12:49
                W Wizzair i Ryanair zarówno miejsce jak i walizkę kupuje się oddzielnie, podstawowy bilet jest bez niczego i trzeba to dokupić oddzielnie. Latam często i nigdy mi się nie zdarzyło żeby ktoś prosił żeby się przesiąść ze względu na małe dziecko.

W „normalnych” liniach (np w Locie) są do wyboru taryfy/ceny w zależności co jest dostępne i wtedy można wybrać droższą taryfę i np mieć bagaż.
                • kurt.wallander Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 13:29
                  Lotem rejsowym, i do tego nie tanią linią leciałam wieki temu, więc mam pytanie dot. LOT-u. Przy zakupie biletów wykupiłam konkretne miejsce tylko dla jednej osoby (długonogiej smile), czy jak będę robiła check-in bezpośrednio przed lotem, to jest szansa, że dostanę dla pozostałych członków rodziny miejsca obok siebie, czy raczej trzeba się liczyć z tym, że nas rozrzucą po całym samolocie?
                  • andace Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 13:36
                    Moje doświadczenia z LOTem są takie że mogą ale nie muszą rozrzucić po całym samolocie. Ostatnio przyjaciółka tak miała ma locie do USA, a leciała z 3 nastoletnich dzieci.
                    • kurt.wallander Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 13:58
                      Czyli reguły nie ma i wszystko się okaże w praniu. Dzięki za odpowiedź.
                  • budyniowatowe Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 14:05
                    kurt.wallander napisała:

> Lotem rejsowym, i do tego nie tanią linią leciałam wieki temu, więc mam pytanie
                    > dot. LOT-u. Przy zakupie biletów wykupiłam konkretne miejsce tylko dla jednej
                    > osoby (długonogiej smile), czy jak będę robiła check-in bezpośrednio przed lotem,
                    > to jest szansa, że dostanę dla pozostałych członków rodziny miejsca obok siebi
                    > e, czy raczej trzeba się liczyć z tym, że nas rozrzucą po całym samolocie?

Jak kupowalas bilety razem to bedziecie siedziec razem. Chyba, ze za kazdy bilet placilas osobno to wtedy niekoniecznie.
                    • kurt.wallander Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 18:12
                      Płaciłam razem, z tym, że mężowi dopłaciłam za miejsce dla wysokich/długonogich, ale jakby mnie z córkami posadzili razem, to byłoby super. Mimo, że bombelki dorosłe, lub prawie dorosłe, to np. miewają omdlenia czy jakieś inne problemy. No i fajnie byłoby jednak podczas kilkunastogodzinnego lotu siedzieć obok siebie.
                      • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 18:25
                        mdlenia czy jakieś inne problemy. No i fajnie byłoby jednak podczas kilkunastogodzinnego lotu siedzieć obok siebie.

Nie rozumiem czegoś takiego ja mogę na wszystkim oszczędzać ale akurat nie na miejsca w samolocie, I potem siedzieć koło jakichś ludzi którzy mają nadwagę albo się szamoczą albo brzydko pachną albo mają jakieś rozdarte dzieci
                        Nie nie nie
                        I to jeszcze na jakimś długim locie wiedząc ze rodzina może mieć jakieś problemu typu omdlenia

Szok
                        • ichi51e Re: Wizz air miejsca obok siebie 16.08.23, 12:20
                          Ale przecież i tak siedzisz koło obcego człowieka chyba ze masz 3 miejsca
                          • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 16.08.23, 13:14
                            No ja mam trzy miejsca, autorka też potrzebowała trzech

ale jakimś dziwnym trafem siedziały osobno i pożałowała 5 € żeby siedzieć razem w drodze powrotnej

Niedługo będą może jej dokooptować kogoś do pokoju i też nic nie powie
                    • swinka-morska Re: Wizz air miejsca obok siebie 16.08.23, 12:15
                      budyniowatowe napisała:

> Jak kupowalas bilety razem to bedziecie siedziec razem. Chyba, ze za kazdy bile
                      > t placilas osobno to wtedy niekoniecznie.

Niekoniecznie.
                  • auksencja15 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 14:06
                    Jak są miejsca to sadzają razem. Jak robisz checkin na gejcie to może już nie być.
                    • kurt.wallander Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 18:13
                      Zamierzam odprawić się online, jak tylko będzie to możliwe, więc może się uda smile
          • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 15:37
            Chyba się nie zgadzasz na takie coś ?
          • leosia-wspaniala Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 19:29
            >5zl-20zl (tak tyle kosztuje opłata za miejsce w tanich liniach, latam bardzo dużo różnymi liniami)

Dlaczego tak kłamiesz? Wizz czy Ryan to nie są jakieś egzotyczne linie afrykańskie, żeby forum nie wiedziało, ile kosztuje wybór miejsca. Nam ostatnio Wizz proponował wykupienie miejsca za 89 zł - dla dwóch osób to prawie 180, w dwie strony to prawie 360.
            • auksencja15 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 19:44
              Zależy to jakiej taryfy przecież. I te ceny różnią w zależności od tego czy kupujesz od razu, czy na stronie czy przez aplikacje, ile czasu wczesniej, ile razy zaglądasz na stronę (bo jak nie robisz tego w trybie incognito to cena rośnie z ilością twoich wejsc).W czerwcu dopłacałam chyba 19 zł za miejsce z jakiejś tam puli, były tez droższe.
              • andace Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 22:03
                W Wizzair wybór miejsca kosztuje zawsze tyle samo czy kupiłabym przy zakupie biletu, czy przy odprawie online czy przez aplikacje czy przez stronę. Nie zależy od taryfy bo w tych droższych pakietach jest zazwyczaj w cenie.

Sprawdzałam ostatnio wszystkie opcje bo kupowałam bilety dla rodziców i chciałam żeby siedzieli niedaleko siebie - używam VPN i próbowałam z różnych komputerów.

Cena za miejsce zależy od trasy i sezonu, przynajmniej w Wizzair, w tej chwili to właśnie ok 90 pln za najtańsze miejsce.
            • auksencja15 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 19:54
              Ta wysoka cena za jedno miejsce byla pewnie do biletów w fajnej cenie, nadal całość wychodzi korzystnie w stosunku do zwykłych linii.
            • auksencja15 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 19:57
              Sprawdziłam właśnie kilka lotów ryana za 3 miesiące i no zdecydowanie cena bliżej ~30, a wybrałam popularne trasy. I to cena tylko jak bierzesz bieda-taryfę bez bagażu. W każdej wyższej wybór miejsca masz w cenie.
        • ayelen40 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 16:58
          W pociągu też różnie bywa, jeśli są to resztki wolnych miejsc.
        • dwa_kubki_herbaty Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 17:52
          Rozrzucają gdy np. 2 osoby sobie kupią miejsca, wtedy zostaje jedno, i niech tak zarezerwuje polowa pasażerów to logiczne że ta druga połowa dostanie jak leci.
    • manala Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:18
      A dziecko może siedzieć oddzienie? Moim zdaniem przy odprawie zaznacza się, że chce się miejsca obok siebie. Leciałam tak ostatnio (nie wizzair) i nie było żadnego problemu.
      • fibi00 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 11:51
        manala napisała:

> A dziecko może siedzieć oddzienie? Moim zdaniem przy odprawie zaznacza się, że
        > chce się miejsca obok siebie. Leciałam tak ostatnio (nie wizzair) i nie było ża
        > dnego problemu.

No właśnie, jak to jest? Leciałam lata temu (17) i przy odprawie powiedziałam że miejsca obok siebie i rzeczywiście z mężem mieliśmy obok siebie. Teraz , wreszcie po tylu latach chcemy wybrać się na wakacje samolotem (ja, mąż i młodszy syn) i tak się zastanawiam jak to będzie z tymi miejscami jeśli nie wykupimy obok siebie. O ile jedno z nas dorosłych może siedzieć osobno to jednak to drugie fajnie gdyby siedziało z dzieckiem. Czy wystarczy przy odprawie poprosić o miejsca obok siebie czy jednak lepiej wykupić wcześniej?
    • madame_edith Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:18
      Zależy od biletu, w bilecie w droższej taryfie możesz zrobić check in wczesniej i takie sobie miejsca wybrać. W bilecie najtańszym (tylko plecaczek, zero innego bagażu) masz ten check in możliwy dobe przed startem i system przydziela miejsca losowo. Mozesz również w twj najtańszej taryfie zapłacic za wybor miejsca, 105 od osoby.
      • alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:31
        Ja nie robię check in tylko biuro podrozy
        • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:38
          Nie
          Ty robisz check in
          Widac zes niezorientowany w podróżowaniu wiec lepiej dokup te miejsca razem robiąc online potwierdzenie lotu bo brak doświadczenia i tak będzie was kosztował mnóstwo stresu

Na razie wszystko ci się miesza z lotem czarterowym w którym biuro prowadzi was za rączkę
          Tu masz lot zwykłą linią i obowiązujące zasady tak jakbyś sobie kupiła sam lot

• alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:53
            Nie
            Biuro podróży robi to za nas j przesyłają dokumenty do wydruku
            • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:59
              Żebyś się nie zdziwiła jak nie odlecisz wink
              • alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:00
                Potwierdziłam.
      • wkswks Re: Wizz air miejsca obok siebie 17.08.23, 14:48
        1. Bilet z dziećmi w ryanair 60 dni przeć wylotem mozesz zrobić odprawę i wybrać miejsca. W zasadzie od razu są miejsca wyznaczone obok siebie;
        2. Jak najbardziej jest automatyczna odprawa na dobę przed wylotem i wysyłają mailem bilety.
    • astomi25 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:33
      Jesli dziecko ma ponizej 12 lat, przydziela ci miejsce kolo niego.
      Zawsze tak bylo i w wizzair, easyjet czy ryanair.
      • auksencja15 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 10:40
        Ostatnie 3 loty które mi się trafiły ryanairem rozpoczęły się bieganiem rodziców z dziećmi po samolocie i pytaniem ludzi kto się zamieni wiec chyba nie tongue_out
        • astomi25 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 12:50
          Mhh. Jakos mi sie nigdy nie zdarzylo przy trojce dzieci, ani nie bylam swiadkiem sytuacji, zeby rodzic malego dziecka szukal miejsc na zamiane. A latam 3-4 x do roku, wlasnie tanimi liniami.
          Chyba zmyslasz.
          • auksencja15 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 13:45
            Tak zmyślam. Ostatnio siedziałam w pierwszym rzędzie i już przy stawiasz były dyskusje ze stewardessami, ze dziecko (na rękach) ma inne miejsce i olaboga. Za mało latasz.
            • auksencja15 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 13:45
              Przy drzwiach*
            • chicarica Re: Wizz air miejsca obok siebie 16.08.23, 07:56
              Latam bardzo dużo, wizzairem minimum raz w miesiącu. Dziecko do 12 roku życia dostaje miejsce obok rodzica. Może chodziło o to, że jeden rodzic siedział z dzieckiem a drugi też chciał siedzieć obok nich i dlatego tak się gorączkowali. No, za taką opcję to faktycznie trzeba dopłacić.
              • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 16.08.23, 08:30
                Jaki rodzic chciałby siedzieć obok innego rodzica zamiast obok dziecka?????

Bez dzietne osoby to dopiero mają teorięwink)))))
            • astomi25 Re: Wizz air miejsca obok siebie 16.08.23, 08:21
              Takie male dziecko mialo miejsce gdzie indziej?
              Bujda na resorach.
        • ichi51e Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 12:56
          Tak jest i nie ma innej opcji. Ludzie się chcą zamieniać bo chodzi o to 3 miejsce dla drugiego rodzica.
          • ichi51e Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 12:58
            A już w Ryanair to niemozliwe bo tam dziecko ma darmowe a rodzic nie ma możliwości kupić biletu bez opłaty dodatkowej 6e
            • astomi25 Re: Wizz air miejsca obok siebie 16.08.23, 08:56
              No wez.
              Lecialam teraz rajanem, moje dziecko ma 10 lat. Nie placilam nic za moje miejsce, nawet glupich 6 euro. A dziecko automatycznie dostalo miejsce przy mnie.
              • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 16.08.23, 12:22
                Autorka nie ma dziecka tylko nastolatka
              • ichi51e Re: Wizz air miejsca obok siebie 16.08.23, 12:49
                Kurczę a mi zawsze pokazuje dziecko za darmo ale jak się przyjrzeć to dolicza to 6e… muszę się przyjrzeć może zle cos klikam
                • astomi25 Re: Wizz air miejsca obok siebie 16.08.23, 13:09
                  Moze zelezy od rzedu.
                  Przy niektorych byla cena wyswietlona, ja wzielam ten rzad bez ceny ( z tylu samolotu).
                  I tak zawsze biore te, blisko do kibla i potem do wyjscia 😉
        • memphis90 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 14:25
          Oszaleli…? Ja bym się rozkoszowala 2h bez bombelkow…
        • nika_1985 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 14:38
          Biegają po samolocie bo na bank chcą siedzieć cala rodzina. A w przepisach jest konkretnie powiedziane,że dziecko mąkę musi siedzieć z opiekunem(rodzicem) obojętnie czy matka czy ojciec,ale zazwyczaj ludzie chcą siedzieć od razu w trójkę razem..więc biegają i prosza ludzi o zamiany. Mnie to zawsze dziwi..lot 1h 35 minut a chcą się zamieniać jakby bez siebie żyć nie mogli i lot conajmnirj miałby trwać 7h.
        • karmello29 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 18:41
          auksencja15 napisała:

> Ostatnie 3 loty które mi się trafiły ryanairem rozpoczęły się bieganiem rodzicó
          > w z dziećmi po samolocie i pytaniem ludzi kto się zamieni wiec chyba nie tongue_out

lecialam tydzien temu z wroclawia do zadaru i z powrotem-dziecko ma 10 lat,miejsca przydzielone kolo mnie.
          ryanair.
          ilekroc latam ,zawsze jest tak samo.
          ba,nikt po pokladzie nie biega ,rotfl ,kazdy zajmuje swoje miejsce i juz.
          cos ci sie pomerdało lekko
    • lady.madrugada Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:33
      W Ryanair dziecko do 12 roku życia musi siedzieć obok jednego rodzica/opiekuna, nawet jeśli nie zostały wykupione miejsca. Może w Wizzair jest podobnie? Na pewno mają to opisane w swojej polityce.
      • ichi51e Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 12:59
        W wizz po prostu system zawsze przydziela razem - wielokrotnie sprawdzone
      • nika_1985 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 14:39
        Przepisowo tak jest..a nie,że tylko w Ryanair. W każdej linii dziecka musi siedzieć z rodzicem, dlatego jeśli zmieniają samolot na inny typ..miejsca się różnią dlatego też czasami jest bałagan .
    • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:36
      Przy odprawie możesz dokupić moejsca razem
      Już nie dziaduj i nie oszczędzaj na dziecku
      • astomi25 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:38
        Ale po co?
        • kanna Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:44
          Ja bym chętnie moje dzieci - jak w przedszkolu były (a to był taki czas odwagi, ciekawości, słodkości i ciągłego absorbowania sobą wszystkich) - posadziła gdzieś daleko ode mnie.. niech inni mają radość big_grin
          • memphis90 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 14:26
            Może dopłacą Ci, żebyś Ty siedziała ze swoim bombelkiem, a nie oni…? Ja bym wprowadziła taka usługę 😂😂😂
            • ayelen40 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 17:01
              Dobre 😀
    • sandy_cheeks Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:36
      Nas jak dotąd sadzali z dziećmi, a nigdy nie kupowaliśmy miejsc obok siebie…
    • evening.vibes Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:41
      Dziecko do lat 12 leci obok dorosłego na tej samej rezerwacji.
      • alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:57
        Ma 13l
        Miejsca obok siebie
        Dostępne tylko w przypadku rezerwacji obejmujących 2 osoby dorosłe

Czyli nie mogę zarezerwować 2 miejsc dziecko- dorosły?
        • imponderabilia22 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:00
          Dziecko ma 13 lat. Pytałaś, czy w ogóle chce z Tobą siedzieć?
          • alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:03
            A dlaczego nie.
            Ja nigdy nie miałam problemu z rodzicami, moje dziecko z nami też nie....gdyby nie chciał to zaczęłabym się zastanawiać czy coś jest nie tak.
        • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:01
          Będziesz 10 osób ci to pisze że możesz zarezerwować za opłatą

Czy w ogole leciała kiedyś samolotem ?
          • alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:05
            Kochana doczytaj. Nie wykupywalam samego lotu, wtedy to normalne że robię chrck in sana. Wykupiłam pakiet wakacyjny czy jak to się tam zowie.
            Potwierdziłam że biuro podróży robi check in i wysyła mi dokumenty do druku na 20h przed wylotem.
            Paniała?
            • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:27
              Doczytaj sobie z warunkach umowy
              Ty w ogole nie kumasz co kupiłaś wink)))(

Myślisz że biuro sprzedajecie najtańszy pakiet w najtańszym lotem a potem pani siedzi po godzinach w środku nocy jak wybije 20 godzin przed i robi check iny dla wszystkich klientów
              Hahahahaha
              Kochaniusienka tez kupowałam takie pakiety ( nie z najtańsza linia a wiec i obsługa lepsza) i za każdym razem musiałam potwierdzać lot wink))
              • alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 10:04
                Cieszę się zdam relacje ale pptwoerdzone że ja nie roboe check in...czegoś jeszcze nie kumasz?
                • ichi51e Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 13:01
                  Jak nie kupiłaś miejsc to jest szansa ze 13 latek nie będzie siedział koło ciebie.
            • emateczka Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:33
              To nie mozesz w biurze podrozy dopytac o te miejsca...?
            • gulcia77 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:50
              To już nie rozumiem. Kupiłaś sobie wakacje w BP i lecisz czarterem, czy kupiłaś sobie bilety na lot?
              • alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 10:02
                Biuro kupuje lot w tanich liniach
              • evening.vibes Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 10:44
                gulcia77 napisała:
                > To już nie rozumiem. Kupiłaś sobie wakacje w BP i lecisz czarterem, czy kupiłaś
                > sobie bilety na lot?

Niektóre biura przewożą swoich klientów tanimi liniami.
              • wuchtaludzi Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 13:44
                Moim zdaniem to jest wyczarterowany samolot od tanich linii. Spotkałam się w jednym z bp z ofertami, w których był przelot Ryanairem. W przelocie był uwzględniony bagaż podręczny plus rejestrowany, więc to na pewno nie była najtańsza taryfa. Obstawiam, że to wygląda dokładnie tak samo jak z czarterem innych linii (Smartwings itp), czyli miejsca będą przydzielane na lotnisku przez pracownika.
        • ichi51e Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 13:00
          Jak ma 13 to jest traktowane jako samodzielny pasażer i jeśli chcesz siedzieć koło niego na 100% to musicie kupić rezerwacje miejsc
    • imponderabilia22 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:53
      Przynajmniej będziesz miała chwilę spokoju podczas lotu
      • alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 08:56
        Dla mnie siedzenie z własnym dzieckiem to nie problem wink gorzej z obcym smile)
        • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:01
          No to wykup miejsca razem
    • astomi25 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:06
      Jak ma 13 lat to przy check-in wykup miejsca obok siebie.
      Jesli zdasz sie na przypadek, dziecko moze dostac miejsce daleko od ciebie.
      • alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:10
        Wysłałam zapytanie do organizatora czy jeszcze można wykupić tą opcję.
        BTW wizzair leciała chyba raz z 15l temu z Luton i dla mnie był to synonim najgorszych linii .... smile)
        • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:24
          Omuuujjj bosszze
          Wiedziałaś co kupujesz
          Linia którą lecisz jest wyznaczona w momencie jak robisz rezerwację

Więc zdecyduj się albo dziaduJesz i jedziesz na najtańszy możliwe wakacje albo kupujesz pełnowartościowy pakiet

I zobacz sobie czy w ogóle wylecieć bo przecież co tydzień tanie linie strajkują i loty są odwoływane
          • alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:25
            Zdziwie cie bo przy rezerwacji był Ryanair a potem zmieniono na wizzair...więc mylisz się pa no " oblatana" tanimi liniami wink
            • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:28
              Ale to to samo - tania linia

Gdyby ci zmienili na emirates to by było coś
      • pitupitt Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:59
        No niekoniecznie, miesiąc temu obok mnie samotnie podróżowała 10-latka. Na pytanie gdzie ma rodziców pokazała mamę dwa rzędy dalej. Zamieniłyśmy się miejscami...
    • pitupitt Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 09:56
      Wizz ma taką glupią politykę, że celowo rozdziela rodzinę po to żeby zmusić do opłacenia za miejsca onok siebie. Kilka razy leciałam tymi liniami z mężem i córką, zawsze byliśmy rozdzieleni. Jeżeli chcieliśmy mieć miejsca obok, trzeba było dopłacać. Wcale mnie nie dziwi, że ludziesię potem zamieniają miejscami, zamiast z góry płacić za możliwosć siedzenia obok siebie. W cywilizowanych liniach typu lufthansa praktyka nie do pomyślenia.
    • geez_louise Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 10:00
      Od skończonych 13 lat już rozdzielają na pewno, bo tak mieliśmy kilka razy w ostatnim roku. Dla nas bez znaczenia wiec nie dopłacam. Raz się przesiadaliśmy, bo pol samolotu bylo puste, a mimo tego posadzili nas oddzielnie
    • palacinka2020 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 10:49
      Przynajmniej 1 rodzic siedzi kolo dziecka i nie trzeba za to doplacac.
    • 21mada Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 11:44
      Mi kiedyś posadzili dziecko osobno. Już się ucieszyłam na myśl o świętym spokoju ale obsługa kogoś przesadziła. 😒
    • agus-ka Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 11:52
      W poprzednim roku leciałam z Hiszpanii właśnie wizzair. Wyjazd organizowany przez biuro podróży, odprawę robiło tez biuro. W autobusie transferowym dwie rodziny z dziećmi wczesnoprzedszkolnymi martwiły się, ze są rozdzielone, tj żaden z członków rodziny nie siedzi z innym. Na pokładzie zapytałam stewardessę jak to jest. Powiedziała, ze przepisy mówią o tym, ze dziecko ma siedzieć obok osoby dorosłej, ale nie jest powiedziane, ze to musi być rodzic.
      Dla mnie to słabe zachowanie linii. Rodzice są zmuszani do zwiększania kosztów. W abstrakcyjnej sytuacji ktoś jest zobligowany do opieki nad cudzym dzieckiem, bo przecież 3 latek sam sie sobą nie zajmie.
      • 21mada Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 12:14
        Ja bym się nie czuła zobligowana. Niby z jakiej paki? Niech obsługa się martwi.
        • agus-ka Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 23:31
          Masz w sumie racje, jednak w procedurze awaryjnej jest mowa o dzieciach….
          Bardzo mi się to kłóci, bo z jednej strony, ktoś dzieckiem musi się zająć, pomoc założyć maskę tlenowa, z drugiej linia ma w nosie kto siedzi obok małego człowieka.
          • muireade Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 17:44
            Przecież żaden normalny człowiek nie weźmie odpowiedzialności za obce dziecko.
            • emateczka Re: Wizz air miejsca obok siebie 13.08.23, 12:16
              W sensie... W razie zagrożenia nie założyłabys obcemu dziecku maski tlenowej? 🤔
              • alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 13.08.23, 12:55
                W czasie zagrozenia gdy wszystko dzieje sie szybko panuje prawo dzungli...ja z pewnoscia myslalabym o sobie i swoim dziecku a nie obcych.
      • auksencja15 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 12:23
        Chyba w bardzo abstrakcyjnej sytuacji, nie zwracam zupełnie uwagi na czyjeś dzieci o ile nie kopia mi w fotel i nie drą paszczy (niemowlaki to inna sprawawink
      • ichi51e Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 13:08
        Czyli osoba obok musi się zgodzić na siedzenie obok dziecka… ciekawe czy ludzie maja tego swiadomosc
        • palacinka2020 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 13:22
          Czesto latam z corka a rzad ma 3 miejsca I tym bardziiej osoba obok musi sie zgodzic na siedzenie kolo dziecka.
        • evening.vibes Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 13:25
          ichi51e napisała:
          > Czyli osoba obok musi się zgodzić na siedzenie obok dziecka… ciekawe czy ludzie
          > maja tego swiadomosc

A skąd taka rewelacja? big_grin
      • kasiamat00 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 21:13
        A to nie jest kwestia tego, ze taka wycieczka jest traktowana jako jedna grupa z punktu widzenia linii lotniczych, wiec ktos dorosly z tej wycieczki musi siedziec kolo tego dziecka?
        • agus-ka Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 23:28
          Wydaje mi się, ze nie jest to jedna wycieczka. Biura podróży maja inne zasady rezerwacji
    • ichi51e Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 12:46
      Do 12 roku życia system przydzieli dziecku miejsce obok rodzica (co nie znaczy ze wszyscy 3 będziecie obok siebie - po prostu dziecko nie będzie miało samotnego miesca) w Ryanair to jest rozwiązane tak ze rodzic musi kupić miejsce z rezerwacja i system za darmo miejsce obok rezerwuje dziecku.
      • alicia033 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 13:00
        ichi51e napisała:

> w Ryanair to jest rozwiązane tak ze rodzic musi kupić miejsce z rezerwacja i system za darmo miejsce obok rezerwuje dziecku.
        >

eee, nie.
        Leciałam w tym roku, oczywiście kupowałam tylko "gołe" bilety, dziecko miało miejsce obok.
        • ichi51e Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 13:08
          A to widzisz nie wiedziałam ze można zrezygnować z automatu sprzedają ci rezerwacje plus dziecko za darmo
        • palacinka2020 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 13:21
          W tym golym bilecie jest koszt rezerwacji miejsca. Nie jest to wyszczegolnione, nie widzisz, ale bilet dla osoby doroslej jest przez to drozszy.
          • alicia033 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 16:53
            palacinka2020 napisała:

> W tym golym bilecie jest koszt rezerwacji miejsca.

no raczej, bo bilet zapewnia ci miejsce siedzące. Pasażerowi li i jedynie.
            (Nie)stety dla twojej teorii cena biletu dla dorosłego nie zmienia się w zależności od tego, czy z dorosłym leci jeszcze dziecko czy nie.
            Bilety dla dzieci są po prostu ociupinkę tańsze i tyle, nie ma to nic wspólnego z jakąkolwiek "rezerwacją" miejsca obok dla dziecka.
    • andace Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 12:54
      wizzair.com/pl-pl/informacje-i-uslugi/informacje-o-podrozy/przydzial-miejsc

Dzieci w wieku poniżej 14 lat muszą siedzieć obok co najmniej jednej towarzyszącej im osoby dorosłej. Zostanie to uwzględnione przy losowym przydziale miejsc podczas odprawy. Jeżeli dostępność będzie ograniczona i nie będzie sąsiednich miejsc dla co najmniej jednej dorosłej osoby towarzyszącej, personel pokładowy pomoże przesadzić dziecko.
    • backup_lady Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 13:00
      Tak, nie musisz dopłacać za wybór miejsc. Ja nigdy tego nie robię, odprawiam się i zawsze mam miejsca koło dzieci. Człowiek czasami chciałby odpocząć, pospać w samolocie, ale nie, zawsze koło dzieci tongue_out smile
    • aghula Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 13:33
      Jeśli dziecko poniżej 14 lat to w wizzair będzie siedzieć obok osoby dorosłej

Ostatnio lecieliśmy 2+2, specjalnie nie płaciłam za miejsca, bo i tak wiedziałam, że najwyżej mogą rozdzielić nas na dwie grupy - i tak się stało w locie tam. Z powrotem już wszyscy siedzieliśmy obok siebie - więc też nie jest tak, że wizz specjalnie rozdziela rodziny jak to niektórzy spekulują wink
    • czarownicazoz Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 13:36
      Tanie linie maja taka polityke, zeby za kazda usluge placic osobno. Juz sie nie oplaca z nimi latac, bo wychodzi niemal tyle conw normalnych liniach gdzie jest jednak lepszy komfort.
      Mozesz zawsze poprosic o zmiana miejsca mowiac ze cie nie bylo stac na dodatkowa oplate, ale daj osobie proszonej prawo do odmowy bez ogladania fochow i wpedzania w poczucie winy. Raczej na pewno ktos sie zgodzi.
      • palacinka2020 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 14:43
        Jak najbardziej sie opłaca, wystarczy nie wykupywac zadnych dodatkowych usług. Nie kupuję priority, nie kupuję bagażu, nie kupuję wyboru miejsca, kupuję w promocji- wówczas płacę bardzo mało.
        • andace Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 15:21
          Oczywiście że się opłaca latać tanimi liniami, ceny są nieporównywalne z normalnymi liniami. I też staram się nie kupować żadnych dodatkowych usług.
          A jak latamy na wakacje do zazwyczaj wykupujemy 1 duży nadawany bagaż i nadal jest taniej niż w „normalnych” liniach a komfort jest dokładnie taki sam.
          • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 15:40
            Dla mnie wakacje zaczynaja się przy wsiadaniu do samolotu nie wyobrażam sobie siedzieć w środkowym rzędzie albo rozdzielona z rodzina
            • palacinka2020 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 20:45
              Ale przeciez latasz nie tylko na wakacje. Ja latem często, ot tak odwiedzic znajomych albo na weekend w innym miescie. Albo czuję, ze potrzebuje zmiany miejsca- kupuję bilet i lecę.
    • evee1 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 14:51
      Mi nie przeszkadza, to że tanie linie naliczają za wszystko, ale oferują faktycznie tańsze bilety niż takie full wypas. Jak zależy mi na siedzeniu w konkretnym miejscu, to dopłacam, żeby siedzieć tam gdzie chce. Kanapkę i kawę mogę zjeść na lotnisku przed lotem i przez te parę godzin z głodu nie padnę przecież.
      Ale Wizzair podpadł nam strasznie jak się się okazało, że musieliśmy zapłacić około 70 euro za check-in na lotnisku. Przy czym sam bilet wtedy kosztował jakieś 30-50 euro. Byłam tak wkurzona, bo ten check-in mogłam zrobić wcześniej, ale już nie miałam za bardzo czasu, a do głowy kompletnie mi nie przyszło, że za coś takiego linia lotnicza może dodatkowo pobierać opłatę! Sporo się już w życiu nalatałam, przeróżnymi liniami, ale z czymś takim wcześniej się nie spotkałam.
      To było 7 lat temu i nie wiem czy coś się pod tym względem zmieniło, ale już nigdy z tej linii nie skorzystam nawet jeżeli będę musiała za bilet zapłacić drożej. Dla zasady.
      • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 15:42
        Przecież to ze na lotnisku jest dodatkowa opłata było wszędzie wołami napisane i chyba tez w wiadomościach podawali wink)))))))
        • evee1 Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 01:44
          Może teraz tak jest? Pisałam, że to było 7 lat temu i wtedy nie było to standardem. Podejrzewam zresztą, że zależy to od lotniska i konkretnej linii lotniczej. Na lotniskach w UK większość linii (poza Ryanair wink) nie pobierała opłat przy odprawie na lotnisku airport-checkin-fees
    • alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 16:42
      Mamy miejsca obok siebie bez dopłaty.
      • fibi00 Re: Wizz air miejsca obok siebie 15.08.23, 20:37
        Ja mam rozkminy bo rozważam kilkudniowy wylot z tanimi liniami (z biurem podróży). W niektórych biurach podróży przy zakupie online była opcja wykupienia miejsc obok siebie (koszt między 300 a 420zł w zależności czy to był Ryanair czy Wizzair) ale w niektórych nie było takiej opcji mimo że przelot też miał być tanimi liniami (napisałam do tego biura i odpisali że rodziny siedzą razem-więc już sama nie wiem czy to opłata dla biura podróży czy dla linii lotniczych?) Ogólnie uważam to za czysty wyzysk żeby dopłacać aby rodzina mogła siedzieć razem. Pisałaś że karty pokładowe dostaliście już z biura i tam były miejsca już przydzielone? To może wystarczy do biura napisać grzeczną prośbę aby chociaż jeden rodzic miał miejsce razem z dzieckiem? Bo na jakiejś grupie czytałam że przy odprawie trzeba się odezwać i poprosić o miejsca obok siebie a jak ktoś tego nie robi to potem zdziwiony chodzi po samolocie żeby się z kimś zamienić. No ale skoro dostałaś karty pokładowe na maila z biura to oznacza że biuro miejsca rezerwuje a nie dopiero przy odprawie🤔.
        • alicjamagdalena Re: Wizz air miejsca obok siebie 16.08.23, 07:22
          Myślę że biuro nic nie dopłacało bo dostałam po moim zapytaniudo możliwość siedzenia razem za oplatą maila z informacją że na lot " do" nie ma możliwości dopłaty bo jest za późno.
          Miałam taka możliwość na lot powrotny.
          Nie skorzystałam bi jednak ja i dziecko siedzieliśmy razem, uznałam że taka jest jednak polityka firmy i dziecko leci obok rodzica.
          Biuro raczej nie ma wpływu na wybór miejsc przy opcji bez dopłaty, raczej system Lini sądzą rodzica z dzieckiem razem a przy madowej odprawie z biura poprostu siłą rzeczy 3 osoba (mąż) był w sumie b.blisko.
          Reasumując. Syn 13l nie płaciłam i siedzieliśmy razem
          Biuro na 100% nie wzięło tego kosztu na siebie.
          • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 16.08.23, 08:29
            No Widzisz a kłóciło się że biuro wszystko ładnie ślicznie załatwia a jednak wychodzi ze przy odprawie można sobie wybrać miejsca razem za dopłata czyli Jest dokładnie tak jak ja pisałam
    • myszu13 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 18:22
      Mam wykupione bilety na lot Wizzair-em i obiecałam sobie, ze ostatni raz złapałam się na promocję tych linii lotniczych. Od 2 miesięcy stresuję się tym, co wyprawia ta linia. Często stosują overbooking i mają duże opóźnienia. Na facebooku jest grupa osob poszkodowanych przez tę linię. Dziecko ma teoretycznie darmowe miejsce przy osobie dorosłej, ale przy overbookingu moze wypaśc z systemu i rodzina zostaje na lotnisku.
      • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 18:26
        Dziecko do 2 lat ?
        Na kolanach ?
        • myszu13 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 18:32
          Tu chodzi o dzieci, ktorym przysługuje darmowe miejsce. Rodzice mają wykupione miejsca, a dziecko nie. Zmiana samolotu na mniejszy i na lodzie zostają osoby bez miejscówek oraz osoby z ostatnich rzędów.
          • myszu13 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 18:38
            Po tych wszystkich historiach dokupiłam miejscówki w jedną stronę, a i tak nie mam gwarancji, ze polecę sad Ponoć sprzedają nawet 20% więcej biletów niż miejsc. Ci co często latają nawet chwalą sobie overbooking, bo można dostać 300 euro odszkodowania. Ja jednak wolałabym mieć gwarancję lotu.
          • samaasma Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 18:40
            Jakie dzieci maja darmowe miejsce ?
            W jakim wieku ?????
            • myszu13 Re: Wizz air miejsca obok siebie 02.08.23, 19:01
              Bilet z darmową miejscówką przy osobie dorosłej (do 14 r.ż)
          • backup_lady Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 07:26
            myszu13 napisała:

> Tu chodzi o dzieci, ktorym przysługuje darmowe miejsce. Rodzice mają wykupione
            > miejsca, a dziecko nie. Zmiana samolotu na mniejszy i na lodzie zostają osoby b
            > ez miejscówek oraz osoby z ostatnich rzędów.

Miałam raz taką sytuację, że naszego rzędu nie było w podstawionym samolocie. Obsługa odstawiła nas na bok i uprzejmie prosiła, tych co mogą polecieć w późniejszym terminie, aby przeszli do obsługi Wizzair bla bla bla. Nie ruszył się nikt. Powiedzieliśmy, że nie ma takiej opcji, to było zaraz przed świętami, więc nikt nie miał zamiaru lecieć tydzień później, bo pewnie tak były tylko wolne miejsca. I po prawie 3h czekania na lotnisku, żonglowania samolotami, Wizzair podstawił poprawny samolot.
            • enigma81 Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 11:46
              Stresujecie mnie.
              Lecę na krótki wypad do Rzymu i bardzo bym nie chciała mieć takich przebojów sad
      • emateczka Re: Wizz air miejsca obok siebie 13.08.23, 12:46
        Wszystkie linie stosują overbooking 😂😂😂
    • enigma81 Re: Wizz air miejsca obok siebie 03.08.23, 11:25
      Jeśli dziecko jest do 12rż i nie wybierałaś sama miejsc przy zakupie biletu, to system przydzieli dziecko do jednego z rodziców na 100%.

Lecę w październiku z mężem do Rzymu i nie wybierałam miejsc - sorry, ale 400 zeta za siedzenie obok siebie gdy bilety kosztują 700 to dla mnie zdzierstwo. Najwyżej nas rozdzieli przy odprawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka