06.08.23, 20:38
No kurde , już mi wszystko zaczyna gnić, nie skarze sie, no ale ile można tego ciurkiem z nieba? Moje piekne astry, na swoich płatkach brozowiejeja eh. Cynie póki co dają radę, Od środy ma w koncu przestać padac, jeśli nie przestanie, to scinam kwiaty i daję do wazonów, bukiety porobie w chacie, bo czuje, ze już cięzko kwiatom będzie urobić tą ilość wody, która mamy ostatnio ehuncertain
Obserwuj wątek
    • szmytka1 Re: Deszcz 06.08.23, 20:49
      U mnie zaraża atakuje pomidory
      • noi_noi Re: Deszcz 06.08.23, 20:55
        szmytka1 napisała:

> U mnie zaraża atakuje pomidory
        od spodu owoce na brązowo?
      • noi_noi Re: Deszcz 06.08.23, 20:59
        szmytka1 napisała:

> U mnie zaraża atakuje pomidory
        od spodu owoce na brązowo?smile
        • wkswks Re: Deszcz 06.08.23, 21:19
          Moje niestety dokładnie to mają. Ponoć wapń może trochę pomóc. Podlewam więc dwie tabletki na litr raz na kilka podlań. Trochę zahamowałam to brązowienie.
          • szmytka1 Re: Deszcz 06.08.23, 21:21
            Saletrę wapniową kup i popryskaj dolistnie. W brico, mrówce itp markecie kupisz
        • szmytka1 Re: Deszcz 06.08.23, 21:20
          Nie, na razie liście i pojedyncze łodygi. Za to zolcenieninopqdanienpakow oraz na zielonych pomidorach białe plamki zauważyłam, to objaw szarej plesni.

Obstawiam, że tobie chodzi o sucha zgnilizne wierzchołkowa, to objaw zaburzeń w pobieraniu wapnia. Występuje, gdy jest za sucho i roślina nie daje rady pobrać, lub gdy jest wapnia po prostu za mało w podłożu. Częste przy idmianqch wysokich z podłużnymi owocwami
          • noi_noi Re: Deszcz 06.08.23, 22:10

Obstawiam, że tobie chodzi o sucha zgnilizne wierzchołkowa, to objaw zaburzeń w pobieraniu wapnia. Występuje, gdy jest za sucho i roślina nie daje rady pobrać, lub gdy jest wapnia po prostu za mało w podłożu. Częste przy idmianqch wysokich z podłużnymi owoc

nie, to zwykła zaraza jest i tyle myśle, wapń tak, potas tak, pogoda nie
            • szmytka1 Re: Deszcz 06.08.23, 22:14
              Zaraza owoce atakuje nie od spodu i nie w pierwszej, a w ostatniej fazie. Najpierw zUwazylabys na pojedynczych lisciach, potem łodygi a na końcu grona. Owoce potrafią być długo zielone i zbrązowieć dopiero po zerwaniu
              • szmytka1 Re: Deszcz 06.08.23, 22:15
                Le ok, nie widzialam twoich pomidorów, wiesz lepiej co masz za choroby, więc się nie upieram
                • noi_noi Re: Deszcz 06.08.23, 22:42
                  szmytka1 napisała:

> Le ok, nie widzialam twoich pomidorów, wiesz lepiej co masz za choroby, więc si
                  > ę nie upieram
                  moje pomidory to uprawy donicowe i ziemne, choroby z każdym rokiem są bardziej okropne niestety.
                  10lat temu miałam przykład zarazy, która z dnia na dzień zabiła m pomidory, a wyhodowałam owoce o wadze prawie pół kilo, wczesne do zjedzenia, późneout,,,,a takie piękne bylyuncertain
                  • alux Re: Deszcz 06.08.23, 23:02
                    Był deszcz i są grzyby.
                    • noi_noi Re: Deszcz 07.08.23, 01:10
                      alux napisał:

> Był deszcz i są grzyby.
                      > ty wiesz ile u nas takich grzybów jest?smileNie rozpiszę sie na ten temat, a o kukurydzy nie wspomnę.
                  • hippolina Re: Deszcz 08.08.23, 08:39
                    noi_noi napisała:
                    > 10lat temu miałam przykład zarazy, która z dnia na dzień zabiła m pomidory, a w
                    > yhodowałam owoce o wadze prawie pół kilo, wczesne do zjedzenia, późneout,,,,a t
                    > akie piękne bylyuncertain
                    U mnie w zeszłym roku tak było - wyjechałam na tydzień, a po powrocie zastałam w szklarni pogrom. W tym roku, odpukać, jeszcze zdrowe krzaki, chociaż już raz pryskałam chemią, niestety. I tak sobie myślę, że to ostatni rok mojej uprawy pomidorów, mam dość, wyjątkowo upierdliwe do hodowli. Zresztą jak mam pryskać to wolę kupić, przynajmniej robota mi odejdzie.
                    • szmytka1 Re: Deszcz 08.08.23, 11:19
                      Kupne nie smakują tak samo.
      • aniani7 Re: Deszcz 08.08.23, 11:26
        Chyba bym się popłakała, gdybym miała pomidory i coś niedobrego by się z nimi działo.
        • szmytka1 Re: Deszcz 08.08.23, 14:12
          A bo to pierwszy raz 😅 trzeba walczyć opryskiem. Niestety najskuteczniejsze unia zakazała żebym płodności nie utraciła 😝
          • aniani7 Re: Deszcz 08.08.23, 18:26
            Zakazała najsilniejszych rozumiem? Nigdy nie uprawiałam swoich pomidorów, zresztą niczego nie uprawiałam. Mama miała kiedyś działkę pracowniczą pod Szczecinem i tam ziemia była genialna, wszystko samo rosło, tylko pomidory nigdy jej się nie udawały.
            • szmytka1 Re: Deszcz 08.08.23, 19:06
              Ja tam nie wiem, czy najsilniejszych, ale wiem, że skutecznych
    • dwa_kubki_herbaty Re: Deszcz 06.08.23, 20:53
      Deszcz deszczem, ale dlaczego 15 st.
      Tak wiem, typowe polskie lato z przed 30 lat ;P
      • b.bujak Re: Deszcz 06.08.23, 22:23
        dwa_kubki_herbaty napisała:

> Deszcz deszczem, ale dlaczego 15 st.
        > Tak wiem, typowe polskie lato z przed 30 lat ;P

właśnie od dwóch dni tkwię w nostalgicznym wspomnieniu wakacji u babci na wsi i tych dłuuuuuugich deszczowych dni, które dość skutecznie unieruchamiały nas w domu i nudzie;
        nawet wczoraj wieczorem opowiadałam synowi te wspomnienia wsłuchując się w deszczowe pluskanie za oknem
    • panna_lila Re: Deszcz 06.08.23, 20:57
      sucho źle, pada źle
      a mogłoby być tak pięknie, lekka mżawka w nocy i 25 stopni w dzieńsmile
      • noi_noi Re: Deszcz 06.08.23, 21:00
        panna_lila napisała:

> sucho źle, pada źle
        > a mogłoby być tak pięknie, lekka mżawka w nocy i 25 stopni w dzieńsmile
        dokładnie! ehhuncertain
        • noi_noi Re: Deszcz 06.08.23, 21:13
          szlag mnie trafia, bo człowiek sie nauprawiał i pizda zaprzeproszeniem; tymczasem 14 stp teraz, uważam to za nie normalne
      • noi_noi Re: Deszcz 06.08.23, 21:14
        panna_lila napisała:

> sucho źle, pada źle
        > a mogłoby być tak pięknie, lekka mżawka w nocy i 25 stopni w dzieńsmile

dokładnie
    • snajper55 Re: Deszcz 06.08.23, 21:16
      noi_noi napisała:

> No kurde , już mi wszystko zaczyna gnić, nie skarze sie, no ale ile można tego
      > ciurkiem z nieba? Moje piekne astry, na swoich płatkach brozowiejeja eh. Cynie
      > póki co dają radę, Od środy ma w koncu przestać padac, jeśli nie przestanie, to
      > scinam kwiaty i daję do wazonów, bukiety porobie w chacie, bo czuje, ze już ci
      > ęzko kwiatom będzie urobić tą ilość wody, która mamy ostatnio ehuncertain

Skończyła się pora sucha, zaczęła deszczowa.

S.
      • noi_noi Re: Deszcz 06.08.23, 21:45
        snajper55 napisał:

> noi_noi napisała:
        >
        > > No kurde , już mi wszystko zaczyna gnić, nie skarze sie, no ale ile można
        > tego
        > > ciurkiem z nieba? Moje piekne astry, na swoich płatkach brozowiejeja eh.
        > Cynie
        > > póki co dają radę, Od środy ma w koncu przestać padac, jeśli nie przestan
        > ie, to
        > > scinam kwiaty i daję do wazonów, bukiety porobie w chacie, bo czuje, ze
        > już ci
        > > ęzko kwiatom będzie urobić tą ilość wody, która mamy ostatnio ehuncertain
        >
        >
        > Skończyła się pora sucha, zaczęła deszczowa.
        >Dokładnie tak, eh Mam nadzieję że nie skończy sie jak w zeszłym roku --
    • asia-loi Re: Deszcz 06.08.23, 21:21
      Ja wolę taką pogodę niż te koszmarne upały. Tylko ja nie mam wolnego.
      Współczuję wszystkim, którzy są na wakacjach i mają taką pogodę. Nie ma nic gorszego niż ciągły deszcz.
    • leyla76 Re: Deszcz 06.08.23, 23:12
      Roslinki jak roślinki , ale ja pierwszy raz od 5 lat w Polsce, na Mazurach. Jestem 10 dni i mieliśmy 1 bez deszczu. Dzisiaj tez było pięknie, ok 33 stopni. Niestety po 18 oberwanie chmury.
      Kolejne 3 dni deszcz. Mam dosyć, chcę do domu.
      • noi_noi Re: Deszcz 07.08.23, 00:43
        leyla76 napisała:

> Roslinki jak roślinki , ale ja pierwszy raz od 5 lat w Polsce, na Mazurach. Jes
        > tem 10 dni i mieliśmy 1 bez deszczu. Dzisiaj tez było pięknie, ok 33 stopni. Ni
        > estety po 18 oberwanie chmury.
        > Kolejne 3 dni deszcz. Mam dosyć, chcę do domu.

Do domu - to jest właśnie to, cokolwiek i nagle ten myk, dom mamy tam juz, wracamy do siebie,ehh
        • leyla76 Re: Deszcz 07.08.23, 11:01
          Ha, ha. Właśnie w wiadomościach przeczytałam, ze w Szwajcarii spadł śnieg😂 Super lato.
          • eliszka25 Re: Deszcz 07.08.23, 19:19
            Tak! Jak dziś jechałam do pracy, to u nas było całe 8 stopni!
            • kasiamat00 Re: Deszcz 08.08.23, 08:58
              Ale to juz ostatni dzien takiej pogody, dzisiaj i jutro ma juz nie padac, od czwartku powrot slonca i temperatur pod 30.
              • eliszka25 Re: Deszcz 08.08.23, 18:44
                Ale co mi to daje, jak przez całe dwa tygodnie naszego urlopu lało 🤷‍♀️.
      • kanna Re: Deszcz 08.08.23, 10:19
        Syn z dzieciami na obozie, jak przyjechali to to się okazało, że wiatr pozrywał muringi i wszystkie 8 łódek roztrzaskało sobie stery i silniki o kejkę.
        Czekali na nowe, obserwując, jak inna łódka próbuje wskoczyć na keję. Prawie jej się udało. Na falach były białe grzbiety.

W międzyczasie wyłowili dwoje 8-latków puszczonych przez mamusię na supie "blisko brzegu". Wiatr wepchnął tego supa miedzy łódki i dobrze że ktoś usłyszał, jak wołają, bo by nie było czego zbierać...
        Mamusia zdziwiona, bo przecież "nie wieje tak bardzo".

Teraz płyną, starając się trafiać w okna miedzy burzami.

Ahoj przyRodo.
    • hippolina Re: Deszcz 07.08.23, 13:22
      A u nas sucho.....
      • jkl13 Re: Deszcz 07.08.23, 13:34
        Oddam ci z przyjemnością wszystkie nadwyżki deszczu. U mnie ziemia przestała już przyjmować wodę, robią się jeziorka na trawniku...
        • hippolina Re: Deszcz 08.08.23, 08:40
          jkl13 napisała:

> Oddam ci z przyjemnością wszystkie nadwyżki deszczu. U mnie ziemia przestała ju
          > ż przyjmować wodę, robią się jeziorka na trawniku...
          Czy ta pogoda nie może wypośrodkować???
    • krwawy.lolo Re: Deszcz 08.08.23, 07:23
      U mnie też leje. A mokre i ciężkie od deszczu gałęzie dębu walą po drutach elektrycznych, aż iskry lecą. Przez co zapewne znowu nie mam jednej fazy.
    • marianna1960 Re: Deszcz 08.08.23, 12:45
      Gdzie był ten upragniony deszcz, na Mazowszu susza, z godzinę popadało w sobotę a pogoda super wreszcie można oddychać idealna temperatura
    • pepsi.only Re: Deszcz 08.08.23, 14:59
      U nas popadało, i co z tego skoro i tak jest susza- wbiłam szpadelek ( nie szpadel, szpadelek!) i od razu trafiłam na tak suchą ziemię, że szok. Jak piach przesypywała się dosłownie.
      😔
      • pepsi.only Re: Deszcz 08.08.23, 15:03
        Gdzieś czytałam że to efekt odwróconej piaskownicy.

Jako dzieci bawiliśmy się w piaskownicy i na wierzchu był suchy piaseczek, ale wystarczyło zagrzebać szpadelkiem, i pojawiał się wilgotny piasek, i można było robić babki.
        Teraz jest odwrotnie, po wierzchu mokro, bo przecież padało, a ziemia nie jest w stanie przyjąć opadów, ale wystarczy trochę pokopać, i susza totalna. Zero wilgoci w glebie.
        😔😔😔

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka