Dodaj do ulubionych

Niskie dorabianie

08.08.23, 14:48
Dowiedziałam się właśnie o przypadku, że dalszy znajomy pracujący na stanowisku głównego specjalisty w korpo (nazwa formalna inna, ale zbliżona) dorabia sobie poza głównym etatem jako kurier robiący i rozwożący na rowerze zakupy. Zdziwienie to za mało, żeby oddać mój stan psychiczny - trafniejszym określeniem, chociaż chyba zbyt mocnym, byłby szok. Jego tłumaczenie jest mało przekonujące: jestem sam bez zobowiązań i nie przepadam za częstym towarzystwem znajomych, w pracy zawodowej aż tak bardzo się nie męczę, mam dużo czasu po pracy, chętnie się ruszę a przy okazji dorobię, na inną pracę dorywczą "bardziej ambitną" w dogodnych godzinach nie mogę liczyć. Przekonałoby Was takie tłumaczenie? A w ogóle znacie takie osoby nisko dorabiające i co myślicie o tym zjawisku? Mnie się nie bardzo podoba, bo jednak preferuję wyraźnie zaznaczony podział ról w strukturze zawodowej, a na ekstrawagancje reaguję niezwykle alergicznie.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 14:52
      Szokuje mnie Twój szok. Nie oczekiwałabym od znajomych żadnych tłumaczeń z ich wyborów życiowych które mnie bezpośrednio nie dotykają, ani nie angażują i na dodatek nikomu nie szkodzą. Niech każdy robi sobie to chce.
    • memphis90 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 14:54
      Znam gościa, który po odbębnieniu pracy programisty w korpo jeździ sobie autobusem MPK. Bo chce i lubi…
      • bialepytajne Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:01
        memphis90 napisała:

> Znam gościa, który po odbębnieniu pracy programisty w korpo jeździ sobie autobusem
        > MPK. Bo chce i lubi…

I co na to jego bliscy, rodzina, znajomi w pracy głównej?
        • aqua48 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:04
          bialepytajne napisała:

> I co na to jego bliscy, rodzina, znajomi w pracy głównej?

Zapewne ich to w ogóle nie obchodzi...i tak powinno zostać.
        • azalee Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:10
          Skad pomysl ze znajomi z "pracy glownej" powinni w ogole miec na ten temat opinie?
          Rodzina i znajomi traktuja to zapewne jak jakiekolwiek inne hobby.
        • livia.kalina Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:29
          Jak jest kierowcą autobusu to zapewne jest już dorosły.
        • panna.nasturcja Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 16:19
          A co to miałoby obchodzić jego znajomych? Pan jakieś przestępstwo popełnia?
      • elenelda Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:56
        memphis90 napisała:

> Znam gościa, który po odbębnieniu pracy programisty w korpo jeździ sobie autobu
        > sem MPK. Bo chce i lubi…

Mamy tego samego znajomego?
        Mój znajomy szefuje zespołowi analityków w jednym z dużych banków. W weekendy jeździ autobusem mpk i wie wszystko na temat transportu publicznego w Europie.
        • memphis90 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 18:44
          Ten mój nie z banku, chyba, ze prace zmienił…
      • premeda Re: Niskie dorabianie 09.08.23, 10:13
        Moja koleżanka urzędniczka dorabia jako kelnerka na weselach 😀
    • malia Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 14:54
      w jakim sense miałoby mnie przekonać? Do czego?
    • gryzelda71 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 14:54
      Ja nie czułabym potrzeby bycia przekonywana. Nie moja sprawa.
    • mama-ola Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 14:56
      Przekonałoby Was takie tłumaczenie? A w ogóle znacie takie osoby nisko dorabiające i co myślicie o tym zjawisku? Mnie się nie bardzo podoba

Nie rozumiem, dlaczego w ogóle musi Cię przekonywać (przekonująco czy nie). I dlaczego ma Ci się podobać bądź nie podobać to, co ktoś robi.
      • bialepytajne Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:00
        mama-ola napisała:

> I dlaczego ma Ci się podobać bądź nie podobać to, co ktoś robi.

Bo mam prawo, jak każdy, do swojej oceny. A taką sytuację oceniam negatywnie. Napisałam zresztą czemu.
        • malia Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:04
          a on ma prawo dorabiać jak chce, nie zważając na twoją alergię i negatywną ocenę.
        • primula.alpicola Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:09
          bialepytajne napisała:

A taką sytuację oceniam negatywnie. N
          > apisałam zresztą czemu.

Ja to na ciebie reaguję alergicznie, bywalec.
          Płeć zmieniłeś?
          • malia Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:17
            znowu?????
            A co do płci, to tak, zmienił, niedawno miał piwneoczy i pisał raz bezosobowo, a raz jako kobieta
        • panna.nasturcja Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 16:20
          Bywalec, napisałAM? myślisz, że ktoś nie wie, że to ty?
    • skumbrie Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 14:56
      Jedną panią doktor (tytuł naukowy, nie lekarz), która po pracy na uczelni, czasem w weekendy, dużą część wolnego podczas wakcji, sprząta. Finansowo wychodzi na tym lepiej niż na pensji i grantach.
      • bialepytajne Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:00
        Sorry, ale brzmi jak legenda miejska. Albo jak ten "pracownik naukowy politechniki, który kładzie płytki po godzinach", którego zna każda ematka.
        • gryzelda71 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:06
          Ale co on na to, że tobie to się nie podoba?
        • berdebul Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:14
          To smutna rzeczywistość polskiej nauki.
        • asiairma Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:24
          Wiesz ile zarabia pracownik naukowy? Podstawy, bez premii i innych dodatków, które raz są raz ich nie ma. Nie musi to być legenda.
        • hippolina Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:34
          bialepytajne napisała:

> Sorry, ale brzmi jak legenda miejska. Albo jak ten "pracownik naukowy politechn
          > iki, który kładzie płytki po godzinach", którego zna każda ematka.
          A u nas kładł płytki pan o podobnym doświadczeniu, z Ukrainy, którego życie zmusiło do przebranżowienia. Ciekawe, czy jakby podobny los spotkał założycielkę wątku umiałaby sobie poradzić, czy dalej zadzierałaby nosa.
          • hippolina Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:34
            hippolina napisała:

> bialepytajne napisała:
            >
            > > Sorry, ale brzmi jak legenda miejska. Albo jak ten "pracownik naukowy pol
            > itechn
            > > iki, który kładzie płytki po godzinach", którego zna każda ematka.
            > A u nas kładł płytki pan o podobnym doświadczeniu, z Ukrainy, którego życie zmu
            > siło do przebranżowienia. Ciekawe, czy jakby podobny los spotkał założycielkę w
            > ątku umiałaby sobie poradzić, czy dalej zadzierałaby nosa.
            *o podobnym wykształceniu
        • skumbrie Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:42
          Zwisa mi twoje "sorry" zwiędłym kalafiorem smile Podejrzewam, że znajomej też tongue_out
        • elenelda Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 16:02
          bialepytajne napisała:

> Sorry, ale brzmi jak legenda miejska. Albo jak ten "pracownik naukowy politechn

Moja dobra koleżanka - farmaceutka też sprząta po godzinach. Robi to od lat, nic jej tak nie cieszy jak wypucowana podłoga. Różne ludzie mają zainteresowania…
          • hanusinamama Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 17:10
            Znam jednegoFarmaceuci tez kokosów nie zarabiają
        • escott Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 17:25
          Ja rozważam dorabianie w dowolny sposób; pracuje na uczelni, mam 4300, nie starcza mi na podstawowe potrzeby. Jesi chodzi o granty: aktualny wskaźnik sukcesu w moim panelu NCN wynosi 7%.
        • novembre Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 17:45
          Znam wicedyrektora podstawówki, który po godzinach robi meble kuchenne, szafy, zabudowy itp. Płytki też kładzie.
        • langsam Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 19:26
          Pracownika politechniki nie znam. Znałam panią dr socjologii, która przerzuciła się na remonty. Malowała - wieki temu - mieszkanie moim rodzicom.
          Naprawdę taki z ciebie snob, że cię to wszystko jakoś uwiera?
        • trampki-w-kwiatki Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 20:47
          bialepytajne napisała:

Tak serio, mój ojciec, doktor habilitowany, jakiś czas dorabiał jako pomocnik kafelkarza w Niemczech. Więc no.
          A co sezon dorabiał przy produkcji wina. Naprawdę ciężko się żyło w latach 90 z pensji naukowca.
      • wrotek0 Re: Niskie dorabianie 20.08.23, 10:52
        Moja mama (wprawdzie już jako wczesna emerytka a nie w trakcie kariery zawodowej) dorabiała robiąc na drutach swetry do butiku i zbierała jagody. Nie miała już ochoty na pracę naukową - była doktorem chemii
    • gulcia77 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:02
      Na taksówce jeździ prawnik. Bo lubi i bo może.
    • leni6 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:05
      Bardziej szokuje mnie "wyraźnie zaznaczony podział ról w strukturze zawodowej". Co to w ogóle znaczy ?
      • malia Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:08
        jak z zawodu jest dyrektorem, to w razie zwolnienia może jeść szczaw, albo szukać stanowiska dyrektora
    • simply_z Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:08
      Moja znajoma jest managerem w korpo, tlumaczem przysieglym i jezdzi z wycieczkami jako pilot. Nie wiem, czy uznalabys to za jakies gorsze pozycje? jak dla mnie fajnie, bo dziewczyna ma kontakt z zywym jezykiem, w korpo to wszystko jest duzo sztywniejsze i ograniczone do okreslonego slownictwa, lubi kontakt z ludzmi i byc w ruchu. Sama chce sie, jak sama twierdzi uwolnic od korpo. Poza tym wyciaga fajna kase.
      • kafana Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 17:25
        Robiłam to za młodu i kocham. Chce wrocic jak dziecko będzie starsze.
      • stasi1 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 17:28
        To akurat nie adekwatne. Jej chodziło że praca jest mało ambitna i nisko płatna. Gdyby wyciągał kasę nie miała by problemów
      • agatazieba Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 18:19
        No ja znam adwokata - pilota wycieczek. Bo lubi tę pracę, która podjął w czasie studiów i nigdy nie przerwał.
        • simply_z Re: Niskie dorabianie 09.08.23, 09:28
          Bo to jest fajne zajecie, tez to lubie, choc dorywczo.
    • ggrr.ruu Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:09
      Tak. Moja koleżanka jest nagradzaną pisarką, redaktorką a poza tym bierze zlecenia sprzątania, bo to lubi i jest dobrze płatne.
    • kaki11 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:10
      W sense alergicznie reagujesz na cudze ekstrawagancje w tym na to, że facet po swojej pracy wykonuje inną, która najwyraźniej mu sprawia jakąś przyjemność? to jest dopiero dziwactwo, ale nie jego.
    • oczypiwne2 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:18
      Dla mnie byłaby to ciekawostka, ale sympatyczna.
      Skoro facet jest bez zobowiązań, to może chce poznać kogoś poprzez dowiezienie zakupów smile
      Poza tym praca fizyczna jest dobrym uzupełnieniem do pracy umysłowej.
      Powietrze, ruch, słońce - to plusy.
    • siedemkropek82 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:25
      Boshe ale tyś jest wredna. Całe życie dorabiałam na niższych stanowiskach mając dobra pracę na etacie. I dobrze mi z tych. Jestem że swej zaradności dumna. Nauczyło mnie to wiele.
    • simply_z Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:25
      Ba, mam znajomego, tez managera, sektor automotive i ...jako hobby robi buty i torebki. Czesc zaczal sprzedawac.
    • better.call.kim Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:26
      W PL nie, ale w którymś amerykańskim serialu makeoverowym był facet, który za dnia miał tak na oko zupełnie porządną robotę (był inżynierem, pracował w jakieś firmie zajmującej geolokalizacją albo czymś takim), a nocami wykładał towar w 7-11.
      • magia Re: Niskie dorabianie 20.08.23, 11:04
        to akurat swietnoe rozumiem. Praca fizyczna mocno relaksuje.
        W sytuacji duzego stresu bardzo mnie uspakojalo ukladanie towaru na polce w sklepie. Tylko ja chodzilam to robic gratis.
    • ykke Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:32
      Że niby lepiej jakby chlał piwsko na kanapie?
      Facet uczciwie pracuje, bo chce, lubi, a ty to nazywasz ekstrawagancją .
    • hippolina Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:36
      Moja przyjaciółka, wąska specjalistka, znajomość czterech języków obcych, uczy się piątego, firmy się o nią zabijają - piecze ciasta na zamówienie. Bo lubi.
    • healios Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:51
      Pacz pani, a ja se dorabiam sprzedawaniem pomidorow i dzierganych torebek po godzinach menadzerowania. Zniesmaczona?
      • mizantropka_20 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 16:13
        Możesz wstawić zdjęcia (torebek), właśnie szukam takiej handmade
        • healios Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 20:10
          Te akurat wszystkie sprzedane, no i ja w jukeju operujewink
      • dwa_kubki_herbaty Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 16:38
        Też sprzedawałam pomidory lata temu pomagajac rodzicom, jak również chryzantemy, moja siostra kelnerowała nie raz u koleżanki w restauracji tak samo moja dyrektorka ;P
        Nie wiedzialam że to wstyd.
      • taki-sobie-nick Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 21:19
        Ty, gdzie sprzedajesz te torebki?
        • healios Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 23:35
          Glownie na vinted, troche na etsy i folksy. Teraz na topie mam podstawki pod kubki i nosidla na butelki. Ze tak pojade autoreklama-kazdy moj wytwor jest unikalny, bo ciagle cos nowego probuje.
    • atoness Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 15:54
      Mam dwie prace i nie widzę w tym nic dziwnego. Nie wiem, która jest bardziej prestiżowa, i nie przyszło mi do głowy, żeby się nad tym zastanawiać. Facet siedzący w "pracy głównej" na tyłku wybrał pracę dodatkową, w której jest w ruchu - jak dla mnie super.
    • vivi86 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 16:03
      a czy robi komuś krzywdę? Jeżeli polityka korpo dopuszcza (adwokat czy radca prawny ponieśliby konsekwencje) to w sumie jego sprawa.
      • abecadlowa1 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 17:03
        vivi86 napisał(a):

> adwokat czy radca prawny ponieśliby konsekwencje

Już nie. Ale kiedyś faktycznie tak było.
    • madame_edith Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 16:03
      E tam, ja miałam ostatnio pomysł, żeby na uberze pojeździć. Bo mam czas, jazda samochodem mnie relaksuje. Na razie jeszcze myślę 😁
      Chłop się w czoło stuka
    • kk345 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 16:05
      >preferuję wyraźnie zaznaczony podział ról w strukturze zawodowej
      big_grin big_grin big_grin
      • wiosennedni5 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 16:46
        🤣🤣🤣ale jaja.
    • panna.nasturcja Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 16:18
      Przede wszystkim pan ma pewnie w umowie zakaz konkurencji i wiele innych prac mu odpada.
      A tutaj jeżdzi sobie rowerem, dorabia, mózg odpoczywa. Rodziny nie ma, więc dzieci w domu nie płaczą.
      Nie widzę w tym nic szokującego.
    • gama2003 Re: Niskie dorabianie 08.08.23, 16:20
      Widzę same plusy.
      Pojeździ rowerem.
      Nie będzie siedział sam, z ludźmi też nie, bo nie lubi.
      Coś zarobi, może kogoś pozna miłego ( choćby sympatyczną babcię, z którą fajnie pogada jako kurier a nie jaśniewielmożnywykształconypanzkorpo.

Zmieni środowisko na trochę i może coś z tego wyniknie. Nie będzie miał czasu na randki swatających koleżanek z pracy i nawet nie będzie kłamał odmawiając z braku czasu.

Lubię takich ludzi, przeciwieństwo typu Kobiety Petardy, wszędzie wtrącającej swój doktorat i naukowe dokonania. Pan umie zejść ze tronu.
      Niech robico chce i ma z tego frajdę.
      • taki-sobie-nick Re: Niskie dorabianie 09.08.23, 01:35
        pogada jako kurier a nie jaśniewielmożnywykształconypanzkorpo.

Z babcią to może sobie pogadać jako sąsiad, nie trzeba do tego koniecznie być kurierem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka