Dodaj do ulubionych

Trądzik młodzieńczy

16.08.23, 09:45
Córka ma problem z trądzikiem. Walczy już 3 miesiąc i poprawa znikoma o ile nie żadna. Od miesiąca stosuje Aknemycin plus. Nie pomaga wogóle. Może ktoś miał podobny problem i coś w końcu pomogło? Niekoniecznie na receptę ale żeby wspomóc leczenie.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Trądzik młodzieńczy 16.08.23, 09:51
      Walczyłam długo pomogła mi szczotka soniczna i kwasy.
      Hormony zbadane?
      • kasiaasia1 Re: Trądzik młodzieńczy 16.08.23, 09:57
        Nie. Dodam tylko że córka ma 18 lat
    • extereso Re: Trądzik młodzieńczy 16.08.23, 10:05
      Wszystko zależy od nasilenia. Jednej mojej córce pomógł dopiero izotek, za to radykalnie i bez nawrotów. Druga była leczona wyłącznie zewnętrznie. Nie ma innej drogi niż dobry dermatolog, im pani nie tylko leki zlecała ale i pielęgnację w najmniejszych szczegółach. Natomiast była to piąta dermatolog...Syn problemu nie ma, wszystko loteria genetyczna...
      • grey_delphinum Re: Trądzik młodzieńczy 16.08.23, 10:14
        Syn miał spory problem, byly grane różne kuracje (oprócz izoteku, ktory miał być ostatnią szansą). Stan skóry BARDZO poprawił się, odkąd syn regularnie korzysta z, sauny.
        • kasiaasia1 Re: Trądzik młodzieńczy 16.08.23, 10:26
          Córka z powodów zdrowotnych nie może korzystać z sauny. Ale może jakieś gorące napary mogły by zastąpić saunę ?
    • jolie Re: Trądzik młodzieńczy 16.08.23, 10:33
      Podepnę się z pytaniem: jakie zabiegi u kosmetyczki dla nastolatka polecacie?
    • hippolina Re: Trądzik młodzieńczy 16.08.23, 11:13
      Trzeci miesiąc to niedługo. Była u dermatologa? Bez konsultacji nie ryzykowałabym żadnych zabiegów. Mój syn po dwóch latach walki wygrywa walkę z trądzikiem, a było już źle. Dermatologów konsultowało go trzech - dopiero ten ostatni pomógł. Syn ma przepisane dwa kremy na noc do smarowania, używa toników i żeli do mycia twarzy, testujemy różne, ostatnio przypasował mu Tołpa. Do twarzy CeraVe nawilżający - to balsam do twarzy i ciała. Z zabiegów lekarz pozwolił tylko na oczyszczanie manualne u naprawdę sprawdzonej kosmetyczki (mam od lat) od października może zaczniemy kwasy, lekarz powiedział, że jeszcze zdecyduje. Na przebarwienia potrądzikowe syn stosuje z dobrym rezultatem serum Eeny Meeny, chcemy też (za zgodą lekarza) wypróbować Solverx - zabieg w domu, ale to już późną jesienią. W przypadku syna kluczowa jednak okazała się dieta, wyrzucenie z diety przetworzonego żarcia, ograniczenie węgli, nie jada czekolady, ograniczony nabiał. Radzę zacząć od lekarza, bo nieleczony trądzik to kłopot na całe życie, mogą zrobić się trwałe blizny, przebarwienia.
      • kasiaasia1 Re: Trądzik młodzieńczy 16.08.23, 13:36
        Dermatologów było dwóch. Na razie bez poprawy.
        A mogłabyś napisać jakie dokładnie kremy/toniki stosuje?
      • alfa36 Re: Trądzik młodzieńczy 17.08.23, 12:19
        Zazdroszczę oporu syna w kwestii diety. Mój bombelek ma wywalone na dietę... Póki co wiosną kwasy i jakieś maści od lekarza. Do kwasów wrócimy. Kosmetyczka mówi, że nie jest źle, ja poprawy nie zauważyłam. Niestety, przypominałam o smarowaniu 50tką na wakacjach, po czym jak wróciliśmy poszedł na boisko grać i się nie posmarował. I już czuję, co będzie, jak zejdzie opalenizna z twarzy ☹️
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Trądzik młodzieńczy 16.08.23, 14:13
      Odstawić z diety wszystko, co pochodzi od krowy, kozy i owcy i wszystkie gotowce, które to zawierają na dwa miesiące, jeśli trądzik zniknie, to nie jeść tego na stałe, albo jeść sporadycznie, raz na parę miesięcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka