Dodaj do ulubionych

Leśne zmiany

17.08.23, 09:19
Czytały ematki o zasadach dla leśników? (Zakaz dłuższego zarostu, kolorowych okularów). Albo o modlitewniku dla nich? Są tam bardzo ciekawe modlitwy: "za Dyrektorów Lasów Państwowych", "za nadleśniczego", "o udatność uprawy leśnej", "o deszcz" (czy od tego nie są indiańscy szamani?), "o dobrą pogodę", "o łaskę trwania w powołaniu do pracy dla lasu ojczystego" i wiele innych.

Ciekawe czy wśród modlitw jest taka o rozum, albo o słoik wazeliny dla dyrekcji zanim ta wejdzie do kościoła.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Leśne zmiany 17.08.23, 09:32
      To jest ten moment, kiedy zrozumiałam, że kilkaset lat temu ludzie tak samo wiedzieli, że religia to ściema dla maluczkich.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Leśne zmiany 17.08.23, 09:41
      Ale o czym ty mówisz??
      • bulzemba Re: Leśne zmiany 17.08.23, 09:50
        Wpisz w wyszukiwarkę: "modlitewnik leśnika" można się popłakać ze śmiechu
    • berdebul Re: Leśne zmiany 17.08.23, 09:48
      Indianie nie występują naturalnie, każdy orze jak może.
      • berdebul Re: Leśne zmiany 17.08.23, 09:48
        W Polsce.
        • bulzemba Re: Leśne zmiany 17.08.23, 09:53
          Nie? A mam wrażenie że grupa Indian z Peru grających na fletniach Pana jest naturalnym elemtem miejskich depraków.
          • kubek0802 Re: Leśne zmiany 17.08.23, 10:03
            Wczoraj był materiał w faktach chyba. Syn popadł w lekką konsternację, bo ma długie włosy, a fuchę w lasach co i rusz mu szwagierka podtyka bo jest niezła.
    • ariathedevil Re: Leśne zmiany 17.08.23, 10:17
      E tam, dostaną leśniczówkę i mogą bić pokłony nawet do Stercutiusa, czy tam Leśnego Ruchadła. Gorzej jeśli dostaną ampułki z wodą święconą zamiast piersiówek z gorzałą, oj wtedy może być bunt. Ten kraj to mem.
    • katriel Re: Leśne zmiany 17.08.23, 14:44
      O zakazie dłuższego zarostu i kolorowych okularów nie czytałam, a chętnie bym przeczytała - gdzie? (Bo chyba nie w modlitewniku?)
      W sumie leśnicy są służbą mundurową, więc mnie te zakazy aż tak nie dziwią, ale jeśli faktycznie ostatnio je wprowadzono, to jestem bardzo ciekawa, co na to sami leśnicy.

Co do modlitewnika - wpisałam, jak radzisz, "modlitewnik leśnika" w wyszukiwarkę, znalazłam zdjęcie fragmentu spisu treści. Nie popłakałam się ze śmiechu, no ale cóż, poczucie humoru ludzie mają różne.
      Zauważyłam natomiast dwie ciekawe rzeczy.
      Po pierwsze, ten modlitewnik wydało Centrum Informacyjne Lasów Państwowych. To nie jest typowe. Na rynku od dawna są dostępne modlitewniki dla różnych grup zawodowych, na przykład dla żołnierzy albo dla służby zdrowia, ale nie wydają ich agendy rządowe, tylko katolickie (lub inne religijne) wydawnictwa.
      Po drugie (i chyba jeszcze ciekawsze), CILP wydało go w 2005 roku. Za lewicowego rządu Marka Belki.
    • is-laura Re: Leśne zmiany 17.08.23, 14:53
      I zakaz reklamówek na zakupy, bo nie przystoi. Ciekawe czy można używać szmacianej torby

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka