Dodaj do ulubionych

Gołąbki- przepis poszukiwany

26.08.23, 14:47
Plan na dziś to gołąbki. Szukam przepisu na pyszne gołąbki. To będzie obiad na jutro i coś chcę zamrozić na zaś. Ematka się pochwali przepisem😊, dadam że jestem raczej kaleką kuchenną ale chciałabym męża zaskoczyć 😌
Obserwuj wątek
    • czarna_sroka Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 15:16
      Zamierzam część zamrozić. Teraz się zastanawiam czy je zamrozić jak już ostygną po duszeniu czy zawinąć surowy farsz w liście kapusty i tak zamrozić a potem dusic i smażyć. W tygodniu koło czwartku chcę gołąbki smażone z patelni....jak ematka robi?
      • em_em71 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 15:21
        Ja nigdy nie zamrażam, ale jak już musisz, zamroź gotowe, a przed podsmażeniem odmroź.
    • ga-ti Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 16:13
      Ja robię tak prosto. Kapustę trochę wycinam środek i do gara, zalewam wrzątkiem, gotuję i zdejmuję liście, z karbowanej szybko schodzą. Mięso mielone z łopatki albo karkówki mieszam z ugotowanym ryżem, proporcje na oko, sól, pieprz, papryka, czosnek, majeranek itp, porządnie mieszam, wyrabiam. Z liścia ścinam trochę twardą końcówkę, nakładam mięso, trochę rozsmarowuję, zakładam boki i zwijam. W garnku na dno kładę kilka liści małych lub pierwszych dużych, układam gołąbki dość ciasno. Zalewam wodą z przyprawami i kostką rosołową 😆, przykrywam, gotuję. Pod koniec dodaję pomidory ( zmiksowane, z kartonu, pasatę, koncentrat, zależy co mam). Gotowe.
      Jest opcja pieczenia gołąbków w piekarniku. Są wkładki do garnka by się nie przypalały. Można robić różne farsze.
      Smacznego.

      Mrożę ugotowane już i z sosem. Choć zwykle jemy przez 2 dni.
      • mae224 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 16:46
        mięso surowe czy podsmażone?
        • ga-ti Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:04
          Surowe, tylko ryż ugotowany. Ale gotowe gołąbki gotuję długo.
          • memphis90 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:28
            Ja daję suchy ryż, gotuje się razem z mięsem.
      • brenya78 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:22
        Po co gotujesz ryż przed gotowaniem gołąbków?
        • ritual2019 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:30
          brenya78 napisała:

          > Po co gotujesz ryż przed gotowaniem gołąbków?

          🤣🤪
        • szmytka1 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:31
          Z dobrze ugotowanego ryżu są lepsze, nie tak zbite i suche, tylko miękkie i wilgotne, soczyste. Ryż twardawy zawinięty z miesem robi golabka o twardości i konsystencji cegły.
          • ritual2019 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:36
            szmytka1 napisała:

            > Z dobrze ugotowanego ryżu są lepsze, nie tak zbite i suche, tylko miękkie i wil
            > gotne, soczyste. Ryż twardawy zawinięty z miesem robi golabka o twardości i kon
            > systencji cegły.

            W watkach o jedzeniu, szczegolnie z przepisami wychodzi jak co niektore gotuja i uwazaja to za smaczne.
          • brenya78 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:38
            "Z dobrze ugotowanego ryżu są lepsze, nie tak zbite i suche, tylko miękkie i wilgotne, soczyste. Ryż twardawy zawinięty z miesem robi golabka o twardości i konsystencji cegły."

            Aaaaa. Nie zauważyłam nigdy, aby cegla byla ale moze spróbuję raz z ugotowanym i porównam.

            Myślę że może to dlatego że ja robię małe (mini) golabki (bo lubię plus u nas są tylko małe glowki) i ryż mi tej wody z mięsa nie wchlania tylko ta woda bardziej krąży w golabkach, więc nie ma tego efektu cegły.
            • szmytka1 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:43
              No mnie tak wynika z moich obserwacji, na podstawie własnych błędów 😅
          • ardiss1 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 28.08.23, 11:32
            Zgadzam się ze szmytką.
            Całe życie gotowałam ryz-do gołąbków- ok 10 min , wiec był lekko twardy.
            Później wpadłam na pomysł, ze dam surowy..... i to był zły pomysł. Farsz wyszedł twardy i niesmaczny.
            Wraciłam do gotowania ryżu...wink
            • laura.palmer Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 28.08.23, 11:43
              Mam identyczne doświadczenia. Suchy ryż wyciągnął całą wodę z farszu, wyszedł nieprzyjemnie twardy i suchy.
      • brenya78 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:28
        Podoba mi się twój przepis, ale wyrzuciłabym czosnek, bo akurat w golabkach go nie lubię.

        Równiez lubię do golabkow sos pomidorowy na zasmażce, tj. do tego co robisz to dodałabym jeszcze trochę mąki zasmażonej na maśle. Jakoś podbija mi smak in plus.
        • ga-ti Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:35
          Jak robię do gołąbków ziemniaki to ten sos z pomidorami zlewam do rondelka i jeszcze przyprawiam, zagęszczam, dodaję śmietanki, natki albo kopru.
          Z przyprawami to robię różnie, akurat czosnek lubimy, z pomidorowym to mi pasują zioła prowansalskie, bazylia, dodaję to, na co mamy ochotę.
          A ryż gotuję, bo tak zawsze robili moi rodzice 😊
          • brenya78 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:48
            "pomidorowym to mi pasują zioła prowansalskie, bazylia, "

            A mi ani trochę 😀 plus nienawidzę ziół prowansalskich (tymianek ble).

            "Jak robię do gołąbków ziemniaki to ten sos z pomidorami zlewam do rondelka i jeszcze przyprawiam, zagęszczam, dodaję śmietanki, natki albo kopru."

            Pyszne.
      • grey_delphinum Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:31
        Ja robię prawie tak samo, ale od razu zalewam domową pasatą. Duszę w garze.
        Właśnie wczoraj zjedlismy ostanie (nie zamrazam).
    • sloneczna_paraolka1 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:09
      Robię leniwe gołąbki wiec nie muszę robić dużo na zaś i mrozić bo robi się tyle co kotlety mielone.

      Podsmażam pokrojona cebulkę w tym czasie w maszynie szatkuje kapustę i wrzucam do garnka do tego 1/2 szklanka ryżu, mięso tyle samo g ile kapusty około 700g , sol pieprz i 1- 2 ząbki czosnek 2 jajka. Mieszam , robię kulki jak na mielone. Podsmażam szybko z obu stron. Wkładam do naczynia żaroodpornego, aż wszystkie obsmażę.
      W garnku w tym czasie podgrzewam passata pomidorowym pół na pół z woda plus przyprawy jakie chcesz na koniec 2-3 łyżki śmietany, zalewam gołąbki aby je zakryło , przykrywam folia i piekę w 180 1-1.30h.
      Smakują tak samo a nie trzeba się bawić z kapustą i zawijaniem.

      W niektórych przepisach jest aby podgotować ryż i kapustę ,ale ja pomijam ten krok wole dłużej potrzymać w piekarniku.
      • zerlinda Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:12
        Leniwe mówisz? Ja od samego czytania Twojego przepisu się zmęczyłam. Już wolę tradycyjnie zawijać.
        • sloneczna_paraolka1 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:17
          Wydaje się. Robi się dosłownie kilka minut. Nie licząc smażenia/pieczenia.
          Odpada wycinanie głąba ,gotowanie kapusty, wycinanie liście, gotowania ryżu.
          Ale jak ci wygodnie. Ja odkąd zrobiłam pierwszy raz już nie robię tradycyjnych.
          Niektórzy nie obsmażają, a układają surowe w naczyniu. Wiec jeszcze mniej pracy.
          • brenya78 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:26
            Ja robię mega szybkie gołąbki wkładając główkę kapusty do mikrofali, a ryżu nigdy nie gotuje. Zawijanie to moment. Kompletnie nie rozumiem pp co to ludzie robią, skoro potem gotują go jeszcze raz.
      • ga-ti Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:30
        Znam to jako siekane gołąbki, u dziecka w przedszkolu były w jadłospisie, zaintrygowana sprawdziłam, co to takiego. Smaczne są, takie soczyste mielone. Czasem robię.
      • ewa_2009 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 27.08.23, 01:46
        Czyli te kulki podsmażane to są z surowym ryżem? I on potem wchłonie wodę?
    • szmytka1 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:30
      Golabki na zaś mnie lepiej smakują zawekowane niż mrożone, ale to wtedy trzeba robić male, żeby powlazily do sloikow
    • mysiulek08 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:32
      u nas z mielonym z indyka, surowym

      kapuste, cala z głąbem, wkladam do gara, zalewam woda, przykrywam i na malym plomieniu sobie pyrka az liscie beda lekko miekkie, robie to zwykle wieczorem, na drugi dzien mam wystygniete smile
      wykrawam miekki! głąb i sciagam liscie, scinam zgrubienie liscia

      na oleju podsmazam posiekana cebule, dodaje przyprawy : papryka slodka, majeranek, pieprz, sol, pieprze ziolowy, co kto lubi i uzywa, chwile podsmazam z cebula, wsypuje ryz, podlewam bialym winem i chwile razem podsmazam, az ryz wchlonie wino, mieszam to miesem mielonym, robie golabki, ukladam w garze, zalewam sokiem pomidowrym albo pasata (lubimy duzooo tego 'sosiku') i albo pieke albo gotuje na gazie
      • ga-ti Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:39
        O, fajnie się to czyta 🙂
        • mysiulek08 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 18:08
          smile
          miekki głąb i brak walki z goracymi lisci jest tu najwazniejszy
      • kochamruskieileniwe Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 19:16
        Robię podobnie, ale bez wina ( nic nie poradzę, nie lubię winnego posmaku). Gotuję w wolnowarze.
        Liście kapusty, którym wyłożone jest dno miksuję z sosem. To zagęszczacz.

        A w ogóle to gołąbki robię z ryżem _ tych nie jem. Lub same mięsne _ lub z pęczakiem. Te jem smile
        • kochamruskieileniwe Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 19:17
          A. Ostatnio przerzuciłam się na mikrofalę w kwestii oddzielania liści z kapusty.
          • mysiulek08 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 19:33
            mikrofala ma zakaz wstepu do mojej kuchni tongue_out
            • eliszka25 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 19:42
              Też tak mówiłam. W obecnej już była i teraz, kiedy chłopaki muszą sami sobie czasem radzić z jedzeniem, kiedy my jesteśmy w pracy, to się przydaje. W sumie ja jej do niczego innego nie używam.
              • mysiulek08 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 19:51
                kiedy wlasnie ja to bym czasem i uzywala ale jeden wspoldomownik jest od zawsze bardzo na NIE i jak mi smedzic, ze mikrofala to czy tamto, to juz wole nie miec tongue_out

                a beze mnie radza sobie z jedzeniem doskonale bez mikrofali
                • eliszka25 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 19:58
                  Moje dzieci też potrafią sobie radzić bez mikrofali. Tylko wcześniej obaj, a teraz młodszy przychodzi na obiad do domu. Ma godzinę na to żeby dotrzeć w jedną i drugą oraz zjeść ten obiad. Podgrzewanie w mikrofali jest po prostu szybsze i prostsze, bo nakłada na talerz i podgrzewa tylko swoją porcję. Mógłby jeść w szkolnej stołówce, ale woli przyjść do domu 🙄
      • eliszka25 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 19:39
        Z winem nigdy nie robiłam. Brzmi dobrze, muszę spróbować! A jak długo tę kapustę gotujesz, żeby rano była miękka, ale nie rozgotowana? Gdyby nie walka z gorącymi liśćmi, to bym pewnie częściej gołąbki robiła.
        • mysiulek08 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 19:56
          dokladnego czasu nie podam, mniej wiecej tak: zagotowuje sie woda, zmniejszam gaz na minimum i tak sie przy kapusta pod przykryciem, od czasu do czasu zagladam i mniej wiecej widac czy liscie juz nie sa surowe, pierwsze liscie i tak daje zawsze na spod gara wiec jak sie przegotuja to nic nie szkodzi
          wazne, zeby gar byl przykryty, miska metalowa sie bardzo sprawdza jak masz mniejszy i kapusta wystaje

          to jest moje odkrycie smile bo wycinanie surowego głąba i gorace liscie mnie mocno wkurzaly i tez rzadko robilam golabki

          a i rano wykladam na sitko zeby woda dobrze odciekla
          • mysiulek08 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 20:00
            * parzy
          • eliszka25 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 20:05
            Ja też gotuję wszystko „na oko” i dokładnie o to mi chodziło. Nie o dokładny czas, tylko właśnie, czy gotujesz do ugotowania czy jakoś na półtwardo. Dzięki! Następnym razem tak spróbuję!

            Ja gołąbki i wszystkie liście kapusty, których nie wykorzystuję na gołąbki, podsmażam na patelni i dopiero potem wkładam do gara, zalewam sosem i gotuję. Uwielbiam smak takiej podsmażonej kapusty. Chyba mało kto tak robi, bo u nikogo innego, oprócz mamy i sióstr nie jadłam gołąbków, które byłyby i smażone i gotowane.
            • mysiulek08 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 20:09
              nie podsmazam, ale jak sie troche te spodnie liscie przypieka (khmm przypala) to jestem pierwsza do ich zjedzenia smile
            • mysiulek08 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 20:10
              ale golabkow nie podsmazam, juz czuje ten 'zapaszek' w calym domu 🤣🤣🤣
              • eliszka25 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 20:20
                Ja tam lubię ten zapach 😁, a o te przysmażone liście, to zawsze była u nas wojna, jak byliśmy dziećmi. Mama zawsze musiała robić ich dużo 😄
        • snakelilith Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 27.08.23, 15:15
          eliszka25 napisała:

          > Gdyby nie walka z gorąc
          > ymi liśćmi, to bym pewnie częściej gołąbki robiła.

          To weź kapustę włoską (Wirsing). Z tej liście się oddzielają łatwo na surowo. Ja jest tylko potem blanszuję 2-3 minuty przed zawijaniem, by były miękkie, ale można od razu wkładać do zimnej wody i ostudzić. Ja od kiedy spróbowałam z wirsingiem już nie robię innych. Nie dosyć, że ładniej to wygląda, bo wirsing jest pięknie zielony, to ta kapusta jest delikatniejsza w smaku.
          • eliszka25 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 27.08.23, 17:08
            Teściowa robiła gołąbki z włoskiej kapusty. Nie smakuje mi to. Moim zdaniem psuje ona smak gołąbków, więc dla mnie kompletnie odpada.
            • snakelilith Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 27.08.23, 17:19
              O, to faktycznie odpada. Mi osobiście te z tej zielonej włoskiej kapusty smakują jakoś lepiej.
              • eliszka25 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 27.08.23, 20:57
                Mnie smakują zdecydowanie gorzej. To niby też kapusta, ale ma nieco inny smak. Poza tym włoska kapusta jest też moim zdaniem zbyt delikatna do mojego sposobu przygotowywania gołąbków. Najpierw je obsmażam, potem gotuję w sosie, zostawiam na noc, następnego dnia znów zagotowuję i dopiero wtedy jemy. Teściowa gotowała gołąbki bez obsmażania i podawała zaraz po ugotowaniu, a kapusta już się rozpadała.
            • mysiulek08 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 27.08.23, 18:44
              czasami robie z wloskiej (jak jest ladniejsza od zwyklej bialej), jakos specjalnie nie widze roznicy

              przymierzam sie do zrobienia z czerwonej smile
              • eliszka25 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 27.08.23, 20:56
                No ja czuję różnicę. Może dlatego, że gołąbki najpierw podsmażam, a dopiero potem gotuję. Przez to aromat i smak kapusty jest intensywniejszy i nieco się też zmienia.
    • taje Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 17:53
      U mnie w domu zamiast ryżu w gołąbkach była kasza jęczmienna. Nie mogę się jakoś przekonać do gołąbków z ryżem.
      • evro44 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 18:04
        można i z kaszą i kapusta włoska zamiast zwykła, może być sos grzybowy lub pieczarkowy itd. pełna dowolność
        • mysiulek08 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 18:07
          moga tez byc np z ziemniakami, bez miesa (masa jak na placki tylko mocniej odcisnieta)
          kasza gryczana z twarogiem tez wejdzie, tylko wtedy liscie musza byc miekkie
      • mysiulek08 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 18:08
        a ja do kaszy smile
      • la_felicja Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 27.08.23, 18:49
        A u mnie bułka
        Gołąbki z ryżem odkryłam w gościach
    • mariola233 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 18:07
      youtu.be/LFc-PO0fu7A?si=vt2TWyCqHDjkXsRl proszę
    • czarna_sroka Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 18:38
      Teraz tylko duszenie i sos☺
      • mysiulek08 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 19:34
        jakie ladne smile
        naczynie nie za male?
      • eliszka25 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 19:43
        Eleganckie wyszły, ale włożyłabym w coś większego, żeby można było je zalać sosem.
      • mysiulek08 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 19:49
        robisz pierwszy raz?

        bo jak tak, to naczynie jednak wieksze (Eliszka dobrze prawi) i dusic sie musza w 'czyms' :
        bulion/sok pom/pasata,woda i plyn sobie 'pyrka' wiec przy tak malym naczyniu bedziesz miala 'sosik' wszedzie ale nie w naczyniu smile
        • czarna_sroka Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 19:54
          Duszę w wysokim garnku☺
          • mysiulek08 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 19:57
            smile
          • eliszka25 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 20:06
            A, no tak to git 👍🏻
          • ga-ti Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 26.08.23, 20:54
            Daj jutro znać czy smakowały 🙃
            • czarna_sroka Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 27.08.23, 13:32
              Pyszne😃
    • helgahorst Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 27.08.23, 00:36
      W sparzone liscie kapusty zawijam farsz jak na ruskie pierogi plus grzyby leśne.
    • mariola233 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 27.08.23, 12:34
      Już dawno robiłam
    • aankaa Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 27.08.23, 12:47
      kapusta do gołąbków - wrzucić całą do zamrażarki, jak zamarznie na kość: na sitko, do zlewu i poodzielać liście. Bez gotowania, parzenia palców big_grin
      • mysiulek08 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 27.08.23, 18:42
        probowalam, liscie zrobily sie 'gumiaste'
      • panna.nasturcja Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 28.08.23, 04:40
        A jakim cudem miałaby mi się zmieścić w zamrażalniku duża kapusta na gołąbki?
        • mysiulek08 Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 28.08.23, 06:15
          to zalezy od zamrazarki 😊
    • czarna_sroka Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 27.08.23, 13:33
      Zdecydowanie muszę robić częściej 😀Pycha!
    • mamkaantka Re: Gołąbki- przepis poszukiwany 27.08.23, 14:54
      Dziś zrobiłam gar gołabkow z wykorzystaniem własnej kapusty i pomidorów Przepis klasyczny, jak podano wyżej U mnie obowiązkowo podobnie jak u mamy muszą być do gołąbków podane ziemniaczki i buraczki (też własnoręcznie uprawiane) Taki obiad najpyszniejszy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka