Dodaj do ulubionych

Wypadek w Puławach

01.09.23, 14:19
auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/9288196,pulawy-27-latek-w-bmw-rozjechal-na-pasach-kobiete-i-dziecko-wideo.html
A w internecie opinie, że mogła bardziej uważać. Na zielonym które już jakiś czas się paliło? Kierowcy narzekają, że pieszy na wszystkie prawa, jak się okazuje- na zielonym nie ma...
Obserwuj wątek
    • kindaghost Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 14:22
      O kurcze...oby przezyli...
    • jasnoklarowna Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 14:24
      Widziałam jakiś niewyraźny filmik na FB, gdzie nie było widać czy są światła. Ale kobieta z dzieckiem była już w 1/3 pasów chyba jak ziutnął rozpędzonym autem, zmiótł ich z pasów.
      Masakra.
      Kierowca albo był po użyciu albo zwyczajnie zagapiony. W obu przypadkach raczej przepisy o pierwszeństwie czy światła nie miały by chyba wpływu na jego zachowanie.
      • brenya78 Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 14:36
        "zwyczajnie zagapiony. "

A co to kuzwa jest?
        • panna.nasturcja Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 15:27
          To samo, co w wątku o „dzieciątku robiącym głupstwo, bo każdemu się zdarza”. To są skutki usprawiedliwiania takich zachowań, pozwalania na nie, patrzenia przez palce „bo kto nie robił takich rzeczy w młodości”.
        • hanusinamama Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 17:02
          Coś jak "zwyczajnie wypity" ub też "zwyczajnie napalony trawą". NO takie głupotki
      • madame_edith Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 14:48
        Prawie 30 lat samochodem jeżdzę i nie istnieje kategoria „zwyczajnie zagapiony” jak się dojeżdża do pasów. Zagapić to się można i przejechać zjazd z autostrady.
      • panna.nasturcja Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 15:28
        Zwyczajnie zagapiony?
        Zagapić to się możesz jak pilnujesz żeby Ci mleko nie wykipiało.
        Ludzie, tam trzylatek walczy o życie!
        • awf-33 Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 09:43
          panna.nasturcja napisała:

> Zwyczajnie zagapiony?
          > Zagapić to się możesz jak pilnujesz żeby Ci mleko nie wykipiało.

Zgadzam się, ale w komentarzach na fb większość ludzi usprawiedliwia właśnie takim zagapienie, ze to ludzkie, kto jest bez winy, a to kto nie popełnił błędów itp. Takie umniejszanie.
          Dla mnie to nie do pomyślenia. Jedziesz samochodem to nie gapisz się w telefon i nie robisz miliona innych rzeczy.

Jeżdżę 20 lat i dla mnie to nie relaks, tylko mega wysiłek, bo skupiam się maksa, myśląc za siebie i innych.
          • bistian Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 10:03
            awf-33 napisała:

> Zgadzam się, ale w komentarzach na fb większość ludzi usprawiedliwia właśnie ta
            > kim zagapienie, ze to ludzkie, kto jest bez winy, a to kto nie popełnił błędów
            > itp. Takie umniejszanie.
            > Dla mnie to nie do pomyślenia. Jedziesz samochodem to nie gapisz się w telefon
            > i nie robisz miliona innych rzeczy.

Można się zagapić, można nie zauważyć pieszego, jeżeli jest specyficznie ubrany i na wyjątkowym tle, nawet w mocnym świetle, ale to nie zwalnia kierowcy od zmniejszenia prędkości przed przejściem dla pieszych, wtedy te poprzednie problemy nie są aż tak niebezpieczne.
            Już kiedyś pisałem, widziałem wypadek w wiosennym świetle, kierowca wjechał w rowerzystę. Nie zauważył, sam się zdziwił. Nic się wielkiego nie stało, tylko koło do wymiany, kierowca trzeźwy i bardzo wystraszony, ale jeszcze bardziej zdziwiony, że takie coś się przytrafiło. Ale jechał z regulaminową prędkością.
      • jasnoklarowna Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 18:51
        Zwyczajnie zagapiony chodziło mi o to że nie zwracał uwagi na otoczenie.
        Nigdzie nie usprawiedliwiam, po prostu jeśli nie był napity/naćpany to nie wiem co innego jeszcze się zdarzyło poza zagapieniem że nie zauważył światła. Potępiam i jedno i drugie.
        I chodziło mi o to, że na zagapienie czy prowadzenie po użyciu żadne przepisy nie pomogą, bo jakie by one nie były to taki delikwent i tak się do nich nie stosuje.
        • hanusinamama Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 17:04
          NO to teraz posiedzi mam nadzieję kilka lat...pogapi się w okno celi, może przemyśli. Moze zrozumie, że jak się prowadzi to się skupia na drodze i otoczeniu
          • szeptucha.z.malucha Re: Wypadek w Puławach 04.09.23, 06:36
            Zeby tak wszyscy ci, którzy patrzące komórkę zamiast na drogę...
            Teraz na drogach jest bardzo dużo kierowców - obcokrajowcow. Ja przestałam korzystać z uberow i FREENOW po tym jak dane mi było przejechać się z kierowcami z Ukrainy, Gruzji czy Czeczeni, którzy jeździli nie przestrzegając zasad, zajeżdżając drogę innym, jadąc 70 przy ograniczeniu 40 trąbiąc na normalnie jeżdżących. Ci ludzie albo nie mają prawdziwych uprawnień, albo wyrośli w jeszcze innej kulturze jeżdżenia.
    • nenia1 Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 14:29
      Gdzie masz takie komentarze? Jeśli nawet byłby to raczej jednostkowy, czytałam na gazecie i w komentarzach przeważało raczej "nie kierowca a morderca" lub dosadniej.
      • pavia Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 15:10

spidersweb.pl/autoblog/wypadek-w-pulawach-bmw-piesza/
        • nenia1 Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 15:23
          czyli jak pisałam, jakiś jednostkowy głos.
          • 35wcieniu Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 18:06
            Na fejsie pod artykulami o tym jest od groma "powinna się rozejrzeć w prawo, lewo... ja to zawsze się rozglądam, kierowca może się zagapic..." . Wczoraj pewnie z połowa była tego typu.
            Generalnie: kierowca może się zagapic dlatego pieszy ma się czuć jak na linii frontu na przejściu i machać głową na boki zanim nie dotrze do samego końca przejścia. A i tam jeszcze spojrzeć na wszelki wypadek. Kierowca patrzeć aż tak nie musi bo w interesie pieszego żeby uważać, wszak z samochodem nie ma szans.
            • nenia1 Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 18:19
              35wcieniu napisał(a):

> Na fejsie pod artykulami o tym jest od groma "powinna się rozejrzeć w prawo, le
              > wo... ja to zawsze się rozglądam, kierowca może się zagapic..." . Wczoraj pewni
              > e z połowa była tego typu.

aż weszłam sprawdzić na Puławy/wypadki. No faktycznie połowa tyle, że napisana przez jednego
              i tego samego pana butowanego przez innych.
              • 35wcieniu Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 18:32
                Nie byłam na Puławy/wypadki, nie znam. O wypadku pisało wczoraj wiele serwisów, nie tylko lokalnych.
            • sloneczna_paraolka1 Re: Wypadek w Puławach 02.09.23, 00:25
              Nie kierowca nie ma prawa się zagapić i zapierd…alać i wjechać na czerwonym w ludzi. To morderca i uważam ze powinien dostać dożywocie za usiłowanie morderstwa dwóch osób.

Ale przeprszam ja życie mam jedno i nie będę rywalizowała z autem ,kto ma racje.
              Wole się pogapić 10 razy i nie walczyć o życie w szpitalu.
              • hanusinamama Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 17:05
                Nadal to nie ejst wina tej kobiety. Oraz możesz się rozglądać milion razy...a wyjedzie ci koleś jadący 200 km/h i dupa
                • szeptucha.z.malucha Re: Wypadek w Puławach 04.09.23, 06:30
                  Życie to choroba śmiertelna, wszystkim zagrożeniom nie zapobiegniemy a zwłaszcza spotkaniu złych i głupich ludzi oraz spadającym meteorytem. Dlatego robimy, co możemy a i tak to może nie wystarczyć.
            • nangaparbat3 Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 00:02
              Kierowca nie ma prawa się zagapić, pieszy nie ma obowiązku rozglądać się na zielonym, ale zdecydowanie warto to robić. I w żaden sposób nierozglądanie się nie umniejsza winy kierowcy, w najmniejszym stopniu, jednak lepiej się rozglądać i NIE UFAĆ KIEROWCOM, bo często są bezmyślni, bez wyobraźni, bez zdolności przewidywania konsekwencji swego postępowania, a czasem zdekoncentrowani, to też. A pieszy w konfrontacji z kierowcą nie ma szans.
              Jeszcze raz, dla jasności: cała wina jest po stronie kierowcy, zero po stronie pieszych. Ale bezpieczniej przyjąć postawę ograniczonego zaufania. Jak napisał Sobiesław Zasada: cmentarze pełne są kierowców, którzy mieli pierwszeństwo.
      • misterni Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 00:47
        Pełno na fejsie.
        Wczoraj przeczytałam nawet, że mamusia, zamiast skupiać się no chodzeniu krokiem modelki, powinna się bardziej rozglądać. 🤷
    • trudneslowa Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 16:01
      Cóż, błąd młodości 😪 Zdarza się przecież.
    • koronka2012 Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 16:17
      Wiesz co ja nawet na zielonym patrzę jednak czy samochody hamują, może i jestem przeczulona ale lepiej zerknąć niż polegać na innych.
      Wypadek straszny mam nadzieję że wyjdą z tego
      • bajgla Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 16:25
        Ale jesteś zalobiegliwa, na pewno nic cię nigdy nie spotka, nie to co tę nieuważną matkę, sama sobie winna!
        • koronka2012 Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 23:46
          Tak, dośpiewaj sobie jeszcze parę równie trafnych komentarzy…
      • mamamisi2005 Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 06:56
        Ja też, zwłaszcza po tym, jak lata temu pewien starszy pan po prostu "nie zauważył" mnie z dzieckiem. Byłam niemal na środku przejścia.
        Oczywiście inni niech robią, jak uważają, można po prostu korzystać z pierwszeństwa.
      • hanusinamama Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 17:05
        A jak jesteś w połowie pasów też patrzysz i w razie takiego, który nie hamuje...odlatujesz na skrzydłach?
        • szeptucha.z.malucha Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 17:08
          W lewo- w prawo -w lewo i na środku w prawo. Tak mnie uczono od przedszkolaka się rozglądać.
    • pursuedbyabear Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 16:23
      To jest jakaś plaga ostatnio, jeden wypadek za drugim.
      Oczywiście mogła siedzieć w domu i nie łazić, podobnie jak ci z Wadowic mogli nie siedzieć w kawiarnianym ogródku, a wiadomy pieszy nie łazić po Krakowie w piątkową noc.
      Mieszkam nieopodal ruchliwego skrzyżowania i niejeden raz zdarzyło mi się uskakiwać przed samochodem, gdy miałam zielone.
      • taki-sobie-nick Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 23:15
        Ta, pieszy przez pasy to powinien czołgiem. Wtedy tacy by się zatrzymywali, żeby cennego samochodzika nie uszkodzić.
        • taki-sobie-nick Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 23:18
          a może by tak szlabany przed pasami, jak innej metody nie ma?
          • droch Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 23:37
            Kolczatka lepsza...
            • snajper55 Re: Wypadek w Puławach 02.09.23, 00:20
              droch napisał:

> Kolczatka lepsza...

Przez kolczatkę samochód przejdzie. Lepsze są taki wysuwane do góry słupki.

https://szlabany24.pl/userdata/public/gfx/52b6ba8e5890021d8adeb3e14bdfea9f.jpg

S.
          • sloneczna_paraolka1 Re: Wypadek w Puławach 02.09.23, 00:28
            taki-sobie-nick napisała:

> a może by tak szlabany przed pasami, jak innej metody nie ma?

Tak widziałam kiedyś filmik ze jak się zmienia światło na zielone to wysuwają się z jezdni takie metalowe słupy. I jak kierowca nie widzi to się na nich zatrzyma.
            Idealne rozwiązane.
    • taki-sobie-nick Re: Wypadek w Puławach 01.09.23, 23:17
      Kierowcy narzekają, że pieszy na wszystkie prawa

Jak się poczyta, to się okazuje, że pieszy ma głównie i jedynie straszne prawo do zmuszania kierowcy, żeby zwolnił - bo tak się fajnie jedzie...
      • figa_z_makiem99 Re: Wypadek w Puławach 02.09.23, 00:13
        Co ci po tych prawach jak debil cię zabije? Są za małe kary dla piratów drogowych. Jestem kierowcą i pieszym, jeżdżą jak po... bani.
        • figa_z_makiem99 Re: Wypadek w Puławach 02.09.23, 00:14
          Zawsze się rozglądam na przejściu ale jak widać i to nie pomaga
      • snajper55 Re: Wypadek w Puławach 02.09.23, 00:22
        taki-sobie-nick napisała:

> Kierowcy narzekają, że pieszy na wszystkie prawa

Najgorsze to jest to prawo do przechodzenia na zielonym.

S.
    • figa_z_makiem99 Re: Wypadek w Puławach 02.09.23, 00:11
      Pewnie narkotyki i zapie...dalał jak debil, są za małe kary.
    • sloneczna_paraolka1 Re: Wypadek w Puławach 02.09.23, 00:19
      Powinna bardziej uważać na swoje zdrowie, widać ze te osoby obok przystanęły ten facet i ta kobieta z wózkiem. Nie wiem czy miała słuchawki czy co ze nie słyszała.
      Ja się rozglądam nawet jak światło mam zielone czy auta stoją , w końcu to ja mam mniejsze szanse na przeżycie w starciu z autem. A zawsze może się zdarzyć awaria auta ,pijany ,naćpany ,debil , samobójcą, czy atak padaczki ,zawał za kołkiem.
      • figa_z_makiem99 Re: Wypadek w Puławach 02.09.23, 00:39
        Dokladnie i kary dla piratów, obok jest wątek o Szwajcarii chyba I tam to jest przestępstwem kryminalnym, kary pieniężne i zabranie prawo jazdy. A u nas dostanie 8 lat za zabicie człowieka i wróci za kółko.
        • emateczka Re: Wypadek w Puławach 02.09.23, 14:23
          No widzisz, w Szwajcarii takie straszne kary, a ludzie i tak jeżdżą po pijaku i po narkotykach...
          Niestety debile są wszędzie i niektórym żadna kara nie pomoże.
          • taki-sobie-nick Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 21:52
            emateczka napisała:

> No widzisz, w Szwajcarii takie straszne kary, a ludzie i tak jeżdżą po pijaku i
            > po narkotykach...

Ale może tych debili jeździ mniej niż u nas?

• nangaparbat3 Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 00:07
          Dostanie albo nie. Dzielny kierowca który zabił przechodzącą na zielonym matkę mojej przyjaciółki dostał zawiasy. Przyaciółka to zresztą zaakceptowała, ale nie do zniesienia była dla niej linia obrony adwokata - chciała dowieść, że zabita była pod wpływem.
          • better.call.kim Re: Wypadek w Puławach 04.09.23, 09:20
            Jeżeli ktoś nie ma historii kryminalnej, nie były grane narkotyki, alkohol ani celowe działanie, to wsadzanie go do pierdla nie ma żadnego sensu z punktu widzenia korzyści społecznych.
      • hrabina_niczyja Re: Wypadek w Puławach 02.09.23, 00:49
        Idź z tymi kocopalami. Widziałam ten film. Kobieta szła z dzieckiem za rękę, dziecko odchodziło w prawo, matka odwróciła się do niego i z lewej wjechał w nich samochód. Do tego były światła. Co z tobą jest nie tak, że czepiasz się tej kobiety?
      • nangaparbat3 Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 00:09
        sloneczna_paraolka1 napisała:

> Powinna bardziej uważać na swoje zdrowie, widać ze te osoby obok przystanęły te
        > n facet i ta kobieta z wózkiem. Nie wiem czy miała słuchawki czy co ze nie sły
        > szała.
        Ona była skupiona na dziecku, bo chyba wyrywało się do przodu. Zostaw ją w spokoju.
        Cokolwiek by miała na uszach to nie jej wina.
        • szeptucha.z.malucha Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 07:51
          Masz rację odnośnie, ze to całkowita wina kierowcy.
          Jednak skoro piszesz o tym nie rozumiem ludzi poruszających się w słuchawkach pieszo, bo o rowerzystach czy hulajnogistach nawet nie wspomnę (niedawno przejechał koło mnie po wąskim chodniku z ogromną prędkością gość na elektrycznej hulajnodze w słuchawkach - podmuch sprawił, ze się zachwialam i zahaczyłam o ulicę a ten dureń mógł mnie przewrócić i nawet nic przez te słuchawki by nie usłyszał). Wg mnie pozbawiają się szansy oceny, co się w otoczeniu dzieje. Może ktoś np. wołać o pomoc, ostrzegać je przed czymś, mogą być dźwięki świadczące o jakimś niebezpieczeństwie a oni sami się ograniczają.
          • nangaparbat3 Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 08:47
            Też nie rozumiem,zwłaszcza że sama bardziej posługuje się słuchem niż wzrokiem. Ale słuchawki to teraz norma i kierowcy też powinni brać to pod uwagę.
            • kokosowy15 Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 22:31
              Glusi otrzymują prawo jazdy, głośna muzyka w samochodzie również uniemożliwia usłyszenie tego, co dzieje się na drodze.
              • szeptucha.z.malucha Re: Wypadek w Puławach 04.09.23, 06:27
                Zgadzam się, ze muzyka uniemożliwia i dlatego nie rozumiem słuchania jej.
                A głusi są całe życie uczeni lub od momentu ogluchnięcia poruszania się bez słuchu, zatem na pewno uważniej obserwują otoczenie i pewnie szybciej zobaczą wyprzedzającą ich kolumnę z ministrem ze światłami bez sygnałów dźwiękowych. Gorzej jak odwrotnie.
      • alicia033 Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 01:29
        sloneczna_paraolka1 napisała:

> Powinna bardziej uważać na swoje zdrowie,

brzmisz jak mava
      • hanusinamama Re: Wypadek w Puławach 03.09.23, 17:07
        Więc latajmy w powietrzu...bo moze się przytafić debil za kółkiem. A moze tak jednak społeczny ostracyzm takich debili??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka