Dodaj do ulubionych

Sezon na kocyk

14.09.23, 22:23
Serię jesiennych pytań mam.
1. Gdzie kupujecie fajne koce? Ofertę popularnych sklepów jak Home&You, Homla, Jysk znam na pamięć i nic mnie nie urzekło. Najlepiej gładki koc bez żadnych tłoczeń.
2. Co lubicie pić w tym wczesnojesiennym okresie? Na herbatę z aromatycznymi przyprawami jakoś tak za wcześnie (próbowałam dziś) i szukam inspiracji, co by tu popijać wieczorem.
3. Czy któraś z Was nosi już botki?
4. Kto czeka aż Daniela zacznie wrzucać jesienne wypieki? 😊
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Sezon na kocyk 14.09.23, 22:28
      1) Kocyków już nie kupuję. Mam dość.
      2) piję herbatę z cynamonem i pomarańczą
      3) jeszcze nie, choć już widzialam dziewczyny w botkach. Jedną w botkach i płaszczyku, w dniu, w którym w poludnie temperatura przekroczyła 25 stopni. No ja bym padła.
      4) na razie w sobotę będzie tort ale jeszcze letni, malinowy, być może będzie jeszcze wkładka jeżynowa o ile dorwę jeżyny. Natomiast man już jesienne dżemy figowe z gruszką, sliwką i maliną. Proszę uprzejmie
      • waleria_bb Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 10:08
        Ślicznie te słoiki wyglądają!
        • daniela34 Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 10:15
          Dzięki. Mam nadzieję, że będą smakować. Rano zaniosłam do biura po kilka sloikow dla biurowego towarzystwa.
      • kocynder Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 18:08
        Zajumałabym ci gruszkowo - figowy... Ale prawniczce to niezbyt, za duże ryzyko konsekwencji... wink
      • okruchlodu Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 22:55
        Daniela, jak kiedyś będziesz szukała żony to pamietaj o mnie!
        • daniela34 Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 23:02
          😁😁😁
    • mysiulek08 Re: Sezon na kocyk 14.09.23, 22:37
      1.u mnie powoli zaczyna sie wiosna ale koce nadal w uzyciu smile
      jestem a wlasciwie jestesmy, bo wszyscy razem z kotami smile team merynosy/kaszmiry/wielblady

2.bez wzgledu na pogode pijam wylacznie czarna herbate, wszelkie dodatki to zlo wcielone, no moze poza miodem i cytryna,lubie tez goraca czekolade i kakao

3.jeszcze nosze tongue_out

4. nie czekam, sama wypiekam 🤣
      • mysiulek08 Re: Sezon na kocyk 14.09.23, 22:39
        ciacho z zurawina
        i ciasteczka smile
        • panna.nasturcja Re: Sezon na kocyk 14.09.23, 23:52
          Te ciasteczka po prawej to co? Wyglądają apetycznie bardzo.
          • mysiulek08 Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 00:21
            po prawej amaretti z migdalem, po lewej kruche z palonego masla z platkami mjgdalowymi, fota niewygledna z komorki 😏
            • dominika9933 Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 06:41
              Nie jadam właściwie słodyczy, ale te ciasteczka są przepiękne ❤️ I zjadłabym.
              • mysiulek08 Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 14:48
                ja tez nie jadam ale uwielbiam wypiekac tongue_out

fota ciasteczek akurat malo fortunna smile stroopwafle prezentuja sie o niebo lepiej smile i jeszcze pierwsze podejscie do makaronikow tongue_out
                • chococaffe Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 18:28
                  Ładne te twoje makaroniki. Wolę takie niż sztucznie kolorowe
                  • mysiulek08 Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 19:42
                    do kolorowych sie przymierzam, na razie nie moge trafic na dobre barwniki, ktore nie 'plowieja' w piekarniku
                  • dominika9933 Re: Sezon na kocyk 16.09.23, 06:36
                    Też nie wiem co jest fajnego w tych kolorowych, a te niebieskie to już w ogóle 🤮. Nie lubię niebieskiego jedzeniasmile. Stroopwafle nie dla mnie też, bo nie piję ciepłych napojów. Ale te ciasteczka😍
                    • mysiulek08 Re: Sezon na kocyk 16.09.23, 07:07
                      alez 'strupwafle' w tym wydaniu, wg Marthy Steward, wcale a wcale nie potrzebuja napojow, ani cieplych ani zimnych😋 to sa wafle raczej kruche a nie drozdzowe, skladane z sosem kajmakowym, robia furore w rozdawnictwie 🤣
                      • mysiulek08 Re: Sezon na kocyk 16.09.23, 07:09
                        przepraszam Marthe, slownik zrobil z niej stewarda 🤦‍♀️
                • panna.nasturcja Re: Sezon na kocyk 16.09.23, 16:05
                  Wafle cudo, uwielbiam je. Fanką makaroników jakoś nie jestem, choć ładnie się prezentują.
    • majenkirr Re: Sezon na kocyk 14.09.23, 22:50
      Od dwóch dni raczę się białym Mozartem wink, a kocyki tylko w TJX!
      • mysiulek08 Re: Sezon na kocyk 14.09.23, 22:57
        a Ty na diecie nie jestes? 🤣🤣🤣🤣🤣
        • majenkirr Re: Sezon na kocyk 14.09.23, 23:07
          Piję, żeby nie jeść 🙄. Miałam wujka alkoholika, który pił cały czas, chudy jak patyczek 😌
          • dominika9933 Re: Sezon na kocyk 16.09.23, 06:56
            Daj znać jak efektysmile.
        • homohominilupus Re: Sezon na kocyk 14.09.23, 23:14
          Killjoy
      • igge Re: Sezon na kocyk 14.09.23, 23:54
        Boszszee, już białym? Koniec lata sad.
        Jeszcze niedawno był czas na raczenie się truskawkowym Mozartem.
        • majenkirr Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 00:13
          Z truskawkowych to tylko to piłam, dobre było 😋
          • igge Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 00:24
            Muszę spróbować.
            U mnie te kolorowe Mozarty bywają bo mąż jako " pamiątkę" dla mnie z Wiednia przywozi. Lubię ten kształt butelki. I jeszcze często kulki Mozarta kupuje, za którymi ja nie przepadam ale reszta rodziny się domaga.
    • sol_13 Re: Sezon na kocyk 14.09.23, 23:46
      Ad 1) mam dwa dobre i mi wystarczają, jeden od teściowej, drugi to prezent od dostawcy usług w męża pracy;
      Ad 2) herbatkę z cytrynką;
      Ad 3) botki, serio? Wczoraj było 30 stopni, dziś dzinsy+krotki rękawek+najki;
      Ad 4) nie wypowiem się bo nie wchodzę w tego typu wątki.
    • panna.nasturcja Re: Sezon na kocyk 14.09.23, 23:51
      Botki? W klapkach chodzę, bez skarpetek.
      Piję herbatę, ale robię to cały rok.
    • igge Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 00:18
      Nie kupuję jeszcze koca. Nie używam nawet tych, które mam.
      Dziś mnie kakao skusiło. I transmisja w radio Konkursu imienia Karola Szymanowskiego z Katowic.
      Już botki? Dziś do koleżanki w białych klapkach wyszłam. W szortach i koszulce. Nie było zbyt ciepło ale zimno też nie.
      Jesienne wypieki to zło, nie chcę, żeby mi tyłek urósł. A jak jest cała blacha to szybko znika. Ciasto w teatrze (1kawałek do herbaty) sobie od czasu do czasu zakupię. Z głodu wink.
      Jesiennie zrobiło się przez coraz wcześniejsze zachody słońca i mrok. Na razie słucham nagrania mezzo Traviaty z Barcelony, żeby miękko wejść w jesień i zimniejsze noce.
    • beataj1 Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 03:01
      Kocham kocyki. Mam ich zatrzęsienie. Bardzo lubię kupować kocyki w tk maxie. Ten bialy to mój ostatni zakup.
      Mam też kilka wlasnorecznie wyszydelkowanych - tu na zdjęciu jeden z moich ulubionych.
      • maleficent6 Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 13:21
        Ja chcę ten tęczowy koc! 😍
      • szorstkawelna Re: Sezon na kocyk 16.09.23, 07:38
        Robi wrażenie, prałaś już?
        • beataj1 Re: Sezon na kocyk 16.09.23, 12:08

Mam go już z 10 lat. Był prany wielokrotnie. Nic się z nim złego nie dzieje.
      • okruchlodu Re: Sezon na kocyk 16.09.23, 09:13
        Ten z tęczami jest boski! Zdradzisz markę?
        • beataj1 Re: Sezon na kocyk 16.09.23, 12:08
          To Izaak Mizeraki. Kupiony w tk maxx.
    • jkl13 Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 05:41
      Kocyk? Dopiero od 2 dni jest czym oddychać, jaki kocyk? Poza tym mam swój ulubiony, z home&you, więc nie kupuję nowych. Ja przywiązuje się do kocyka i czekam, aż się że starości rozpadnie, wtedy dopiero z żalem kupuję nowy.
      Botki? Ja do pracy w sandałach pomykam, nadal nie mogę schłodzić pokoju, mam w nim 26 stopni, wietrzenie za dnia nie pomaga.
      Najbardziej lubię pić soki, herbata zwykle z cytryną, czarna. Na wypieki Danieli nie patrzę, jadłabym wszystko, a muszę iść na dietę.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 06:19
      Wczoraj rano był u mnie listopad, dzisiaj i przez kolejne dni znowu lato.
      Także jeszcze klapki, ewentualnie pelne buty.
    • kocynder Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 06:36
      1. Nie kupuję. Mam jeden, ulubiony, ma że 20 lat, ręcznie tkany na jakimś egzotycznym bazarze. Może on i jest "no name", ale jest mięciutki, ciepły i na pewno nie "made in China".
      2. Herbata z syropem waniliowym, ewentualnie z dodatkiem pomarańczy.
      3. Na razie nie noszę. I oby jak najdłużej.
      4. Nie czekam. Jużnie szlag trafia z zawiści. wink A serio - gdyby mieszkała bliżej to bym ją namawiała, żeby rzuciła w diabły to głupie prawo i zajęła się poważnie kuchnią... wink
    • pepsi.only Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 06:55
      Na ten czas mam kocyk wełniany ręcznie dziergany ( więcej dziur, niż nitek 😁 a jednak wełna i jest dość ciepły)
      Naparstek z nalewka z pigwy, czy malin (to ubiegły rok, oczywiście, bo tegoroczne maliny dopiero nastawione). Potem czarna herbata.
      Botki? Nie! Sandałki na zmianę z adidasami z siateczki
      Jesienne wypieki- dla mnie za wcześnie.
      Póki co zapachy a właściwie smaki późnego lata- np knedle z morelami , albo ze śliwkami, powidla, ciasta z galaretką i malinami ( mam w ogrodzie maliny wrześniowe, teraz akurat mam wysyp i urodzaj!) Muffiny, bułki drożdżowe ze śliwkami. Dynie ( dyniowe curry, ciasta czy bułeczki ) za chwilę wkrocza na stół bo już widzę że dynie dojrzały.

U mnie trwa późne lato 👍
    • kaki11 Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 07:12
      1. Koce mam w sumie tylko sieciówkowe, gładki jest chyba z Lidla ale to nie jest składowi wysoka półka koca.
      2.herbatę owocową lub ciepłą wodę z syropem jeśli jest już chłodno.
      3. Nieee, ja jestem teraz w Portugalii 😉a noszenie botków odkładam zresztą zwykle na później. Przed listopadem nie zacznę, bo później z zimowych butów nie wyskoczę do wiosny.
      4. W sumie na razie myślę, że po powrocie trzeba zrobić jesienne ciasto ze śliwkami bo już będę miała dojrzałe, ale wypieki Danieli zawsze chętnie zobaczę!
    • kachaa17 Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 08:02
      Ja na okres jesienno- zimowy zwykle zaopatrywałam się w miód pitny ale w tym roku nie pojechałam na żadną biesiadę miodową i jestem nie przygotowana pod tym względem. Będę musiała się wybrać do jakiegoś hipermarketu bo u mnie w sklepach nie ma.
      Botków nie noszę, jeszcze wczoraj byłam w sandałach.
      A tak poza tym to od wczoraj jestem już gotowa na jesień. Wraz ze zmianą pogody przyszła mi gotowość na jesień i wręcz zadowolenie, że się skończyły upały. Ale jak były to byłam zadowolona z przedłużonego lata.
      • waleria_bb Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 10:13
        O tak, zadowolenie z końca upałów i taka radość, że czuć jesień. Dawno tak nie miałam, a wczoraj szłam jak na skrzydłach. Cieszyłam się, że mogę mieć na sobie komplet z wełny zamiast ciuchów lepiących się do pleców, brrr.
    • maleficent6 Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 10:38
      1. Nie kupujemy, mamy nadmiar.
      2. Wieczorem to herbatę z osobiście wyprodukowanym sokiem z malin, dobrej jakości herbaty sypane z jakimś badziewiem w środku.l, sporadycznie gorącą czekoladę.
      3. Szpilki, trampki i adidasy. Na botki jeszcze za wcześnie.
      4. Nie czekam, sama produkuję taśmowo.
    • czarna_kita Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 12:00
      1. Mam kilka kocy ( że tak powiem każdy ma swoj przy łóżku i dodatkowo 2 na zaś), wszystkie kupione na allegro.
      2. Cały rok pije herbatę czerwoną. Dopiero jak mnie złapie przeziębienie to wymyślam jakieś tam maliny, lipy itp. Ogólnie nie jestem fanką smakowych herbat.
      3.Nie, i jeszcze długo nie będę.
      4. Nie czekam, sama piekę co sobotę blachę ciasta dla domowników.
    • auksencja15 Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 12:54
      Kocyki kupuje i wymieniam, bo pies ludzi zrobić dziurę big_grin
    • primula.alpicola Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 13:28
      1. Nie kupuję, mam koce. Ostatni w Jysku, bardzo milusi, parę lat temu.
      2. Sezon na herbaty otwarty. Mam teraz fazę na vzarną a wieczorami roiboos.
      3. Nie!
      4. Zawsze!
    • aqua48 Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 13:34
      Zimowe ciepłe, wełniane koce kupiłam na allegro, prócz tego mam kilka bardzo miękkich kocyków z poliestru, z przypadkowych zakupów - jeden na pewno jest z Pepco, lubię się w nie zawijać i zasypiać, no i łatwo się je pierze i szybko schną..
      Ja popijam wodę jak jest ciepło, a jak zimno to herbatę. Czarną, Bassilur.
      Botki leżą w szafie, chodzę nadal w sandałach, a wypieki uskuteczniam samodzielnie, podziwiając Danielę i jej zdjęcia. Teraz chodzą u mnie tarty wytrawne z figami i orzechami.
    • princy-mincy Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 13:59
      Kocyki mam, chyba właśnie z Home&You więc nie pomogę. Rozważam za to zakup koco-bluzy, czy jak to się nazywa.
      Lubie pić czerwona herbatę, dodaje imbir i plasterek pomarańczy albo goździki.
      Jakie botki? U nas ok 25-30 stopni, popylam w sandałkach lub tenisowkach (to pod wieczór).
      Nie czekam na żadne zdjęcia wypieków, od razu by mi się chciało jesc
    • taje Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 18:20
      Uff, to hygge a czytając tytuł myślałam, że to będzie wątek kryminalny (śliski kocyk i te klimaty).
    • kotejka Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 18:25
      Ostatnio kupiłam taki welniany w reniferki, ale syn wywiózł, bo pojechał po nauki do północnego kraju. Pewnie jemu się bardziej przyda. Choć jeszcze tydzień temu kąpaliśmy się tam w morzu. We wczesnojesiennym i każdym innym okresie piję czarną kawę i czerwone wino - besscukru i wytrawne. Nie noszę botków, chodzę jeszcze w letnich bucikach, ale zamarzyly mi się brutalne białe mokasyny na traktorze, chodzę koło nich, może się złamię, mam dużo pomysłów na stylowki z nimi.
      Wypieków nie oglądam i nie praktykuje, jestem na diecie
      Nieustająco i nieskutecznie 😄
    • daniela34 Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 21:19
      Skoro rozmawiamy o wypiekach to wrzucam - niespecjalnie jeszcze jesienne - ciasteczka potrójnie pistacjowe
      • chococaffe Re: Sezon na kocyk 16.09.23, 03:36
        W Krakowei są podobno dwa miejsca, w których menu opiera się głownie na pistacjach. Przy najbliższej wizycie się wybiorę>
    • arthwen Re: Sezon na kocyk 15.09.23, 23:05
      1. Kocyk? Ja jeszcze przedwczoraj klimę odpalałam...
      2. Wodę z cytrynką i lodem.
      3. Sandałki noszę, ewentualnie trampki
      4. Wypieki zawsze wink
    • sueellen Re: Sezon na kocyk 16.09.23, 07:58
      Nie no u nas ciepło, powyżej 20 stopni, w zeszłym tygodniu upały były nie do wytrzymania ponad 30 stopni w dzień w dzień. Dopiero teraz jest przyjemnie i można spac. Cały dzień biegam w koszulce na ramiączkach a ty mi tu z kocykiem.
      • princesswhitewolf Re: Sezon na kocyk 16.09.23, 11:05
        26 ma byc dzisiaj 🙄 indooiero jutro wreszcie popada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka