Dodaj do ulubionych

S60, GTS czy Accord

29.01.06, 20:18
Oto dylemat przed ktorym stoje. Wybralem wg mnie optymalny zestaw w relacji
cena/jakosc/linia/kradziez. Chodzi o auto do 2-3 lat, raczej benzyna. Teraz
mam vectre B i z trudem sie zegnam. Sporo przejechalismy bez jakichkolwiek
jęków. Ostatnio w silne mrozy jakby chcial udowodnic ze jeszcze nie jego czas.
Wiem, ze tego typu wątki nudzą ale licze, ze obiektywni dobędą pióra i swoją
opinię dorzucą. Dlaczego GTS - patrząc na sedana sami rozumiecie - nie mozna
jezdzic kapeluszem. Pozdr. Net.
Obserwuj wątek
    • tomi_22 Re: S60, GTS czy Accord 29.01.06, 20:22
      Volvo nie kradna. Accordow tez nie. Opel to Opel i zawsze znajdzie
      sie "amator"...
      • d7d S60, GTS czy Accord 29.01.06, 21:02
        jak nie sedan to tylko GTS !
    • jtull Re: S60, GTS czy Accord 29.01.06, 21:43
      2,5 roku jazdy GTSem z dieslem, poza tym co zrobili w czasie przegladu z
      zawieszeniem (na serwisie wszystkie to ponoc Vectry mialy robione z roku
      modelowego 02) i wymiana zarowek postojowych swiatel nic...zero problemu...A i
      amatrow na to auto chyba tez wielu nie ma (w Lodzi przynajmniej).
      Wygodnie sie jezdzi (choc po tym jak ostatnio pojezdzilem Mercedesem W124
      stwierdzilem ze fotele ciasne i kierownica za mala:-)) dobre wspomaganie, na
      17ach jest dosc twardo, no i koszt opon wtedy jest wiekszy...Ale ogolnei
      swietne auto. W Accordzie siedzialem w salonie i musze stwierdzic ze jest tam
      bardzo malo miejsca - szczegolnie na tylnych siedzieniach. Z S60 - mowil mi to
      znajomy, szef dzialu transportu w fimie gdzie szef ma S60 - maja calkiem sporo
      klopotow, choc mniej niz z Saabem, choc sa to raczej pierdoly, ale jednak
      czasem jazde uniemozliwiajace (dokladnych szczegolow nie znam, chwalil za to
      Focusy).
      • wojtek_blankietowy GTS? a moze Sportback lub HPI 29.01.06, 22:05
        Ja wiem ze lenistwo ludzkie nie zna granic ale czy tak ciezko wpisac Opel
        Vectra zamiast jakis symbolow?
        • d7d Re: GTS? a moze Sportback lub HPI 29.01.06, 22:13
          bo to nie chodzi o Opla Vectra tylko o Opla Vectra GTS (nie miał byc sedan)
      • wojtek_blankietowy bierz tego GTSa 29.01.06, 22:05
        Bierz tego GTSa

home.nycap.rr.com/wwilliams/Ferrari.html
        • d7d Re: bierz tego GTSa 29.01.06, 22:12
          jak by nie był repliką to tak :)
    • sven_b Re: S60, GTS czy Accord 30.01.06, 12:39
      Vectra to teraz duze auto za najnizsza z tych 3 aut cene. O ile sie nie myle
      GTS zbudowano na plycie podlogowej omegi. Accord gwarantuje mniejsza przestrzen
      ale wyzsza jakosc calego auta. Poprosilem kiedys o jazde probna GTSem 2.2. Mimo
      umowionego terminu dostalem 1.8 sedan na 20 min. (10 min w korku) i uslyszalem
      ze to prawie to samo. Accorda dostalem na caly dzien, bez kaucji i roztropka w
      srodku. Mialoby to wplyw na moja decyzje.
      Acha, Volvo. No coz... zawsze chodzilo mi po glowie :-) 3-latek nie bedzie juz
      tracil tak mocno na wartosci no i gwarantuje ze nie znikniesz w tłumie. Masz
      nad czym myslec.
      • trypel Re: S60, GTS czy Accord 30.01.06, 12:50
        Bo GTS i zwykły hatchback to dokładnie to samo poza nieco obniżonym zawieszeniem
        i 17 calowymi felgami. Zanim dostałem hatchbacka 1.9 cdti jezdziłem prze 2
        miesiące GTSem 2.2 i poza tym że lepiej sie prowadził na równych drogach to dużo
        gorzej na naszych :) Fotele były wygodniejsze w GTSie.
        Co do sedana nic nie wiem.
    • d7d S60, GTS czy Accord 30.01.06, 12:47
      Najchętnie bym kupił GTS 2,2 benzyna 155KM ale u żadnego dealera nie ma takiego
      auta testowego, same diesle lub 1,8 benzyna.
      Mówią nawet że 2,2 benzyna w ogóle się nie sprzedaje !!
      • sven_b Re: S60, GTS czy Accord 30.01.06, 13:06
        No i chyba slusznie bo 122 KM to juz troche malo dla GTSa. Nie znam natomiast
        roznicy w spalaniu.
      • waga71 Re: S60, GTS czy Accord 01.02.06, 10:59
        mogę Ci sprzedać GTS 3.2, 38 tkm, X.2003
    • d7d S60, GTS czy Accord 30.01.06, 12:49
      " ... O ile sie nie myle GTS zbudowano na plycie podlogowej omegi. ..."

chyba jednak nie ... lub : mam nadzieję, że jednak nie bo Omega to jednak b.
      stara konstrukcja ! :)
      • hermanowicz69 Re: S60, GTS czy Accord 31.01.06, 18:49
        ja bym brał gts,sam jezdzilem nim prze krotki okresi mi sie bardzo podobal!!!
        polecam z silnikiem v6
        • net_friend Re: S60, GTS czy Accord 31.01.06, 20:01
          A moglbys napisac ile to V6 zajada w miescie i poza. Gracjas.

Pozdr. Net.
          • hermanowicz69 Re: S60, GTS czy Accord 31.01.06, 22:55
            no apetyt na paliwo to ma spory, przy mojej jeździe (a jeżdże dość agresywnie)
            w mieście spalała około 16 a poza miasto nia nie wyjechalem ale tak normalnie
            to spali z 14
            • biko8 Po co pytasz założycielu wątku???? 31.01.06, 23:15
              Mam wrażenie, że dawno wybrałeś GTS-a. Ale skoro chcesz się upewnić czy inni
              podzielają Twój wybór, to ja zdecydowanie nie. Tak się składa, ze miałem/mam
              przyjemność użytkować te modele. GTS to tylko autko solidne. Skoro dla Ciebie
              argumentem jest, że w Vectrze masz więcej miejsca z tyłu to ja Ci odpowiem,
              żebyś wziął Nubirę bo też dużo miejsca. Jednak chyba nie chodzi o 2-4 cm,
              prawda ?? S60 i Accord to autka o niebo lepsze od Opelka. Bardziej szlachetny
              design no i zdecydowanie lepsze warunki jezdne i osiągi. Nie będę się
              rozpisywał i porównywał poszczególne parametry, bo sam możesz to zrobić.
              Konkludując, jeśli chcesz solidne auto do pracy albo do przewozu ludzi na
              tylnej kanapie, to może być GTS ale jeśli dla Ciebie auto to nie tylko
              narzędzie pracy, to zdecydowanie S60 lub Accord. Ten ostatni w zasadzie
              bezawaryjny.
              • polsat1 Re: Po co pytasz założycielu wątku???? 01.02.06, 10:12
                Nie do końca. Jeśli poczytać testy, to Accord wcale tak fenomenalnie nie wypada.
                Owszem prowadzi się nieźle, ale nawet starsze konstrukcje, takie jak Mondeo
                biorą nad nim górę pod względem własności jezdnych. GTS ma jeden ogromny plus -
                jest najtańszy z całej trójki a przy tym nie wiele gorszy (S60 ma np. problemy z
                trakcją),.
                • alfa_156 Re: Po co pytasz założycielu wątku???? 01.02.06, 10:50
                  Większość testów robią niemieckie gazety - dlatego cięzko wygrać innym markom z
                  autami niemieckimi ;).

Jeśli chodzi o Accorda to wersje benzynowe mają bardzo dobre właściwosci jezdne
                  (nawet dla niektorych zbyt twarde i zbyt sportowe) na poziomie Mazdy 6 (czyli i
                  Mondeo). Gorzej wypadaja tutaj wersje diesla - sa ciezsze i rzeczywiscie przez
                  to mniej stabilne. Jezdzilem kazdym z tych trzech aut (Mondeo, Accord, GTS) i
                  na mnie najlepsze wrazenie zrobil Accord a pozniej GTS. Mondeo tez oczywiscie
                  jest bardzo fajne i ma sporo plusów, ale jakos mi osobiscie nie przypadlo do
                  gustu (moze zrazil mnie juz na poczatek srodek, wykonczenie oraz silnik).

Jesli chodzi o srodek to tutaj moim zdaniem zdecydowanie szlachetniejszy jest
                  Accord. Materialy sa duzo lepsze niz w Mondeo. inne kwestie to juz raczej
                  kwestia gustu - Accord ma bardzo duzo miejsca z przodu, mniej z tylu (Mondeo z
                  tylu chyba minimalnie wiecej). Linia auta mi bardziej odpowiada Accorda
                  (bardziej sportowa) innym Mondeo czy Vectry (szczegolnie GTS). dodatkowy aspekt
                  to silniki - jesli ktos lubi szybko jezdzic i rozwaza jednostki R4 do 2 litrow
                  to znowu Accord zyskuje duzy plus. Jesli kasa pozwala na V6 to na polu
                  pozostaje juz tylko Mondeo i GTS.

Volvo S60 to calkowicie inna polka cenowa. na pewno to auto przewyzsza
                  pozostale wykonczeniem, wyposazeniem, prestiżem, ale i... kosztami utrzymania.
                  Wiem bo mam w firmie S80...

Pzdr,
                  AG

• polsat1 Re: Po co pytasz założycielu wątku???? 01.02.06, 11:25
                    Tak, to prawda z tymi niemieckimi gazetami. Nową Hondę bardzo chwalił sobie np.
                    TopGear.

Nie ulega wątlpiwości, że Volvo przewyższa i Mondeo, i GTS jakością wykończenia
                    i wyposażeniem. Pytanie czy faktycznie jest lepszy. Jeśli chodzi o prowadzenie,
                    konkurencja jest pewnie lepsza, ale jesli chodzi o komfort jazdy, S60 nie wiele
                    można zarzucić.

Accord ma niezaprzeczalny urok - jeździ tych aut stosunkowo mało. Środek tyopwo
                    japoński, ale w połączeniu z bęzem całkiem przytulny. Aha, w Niemczech ceny
                    Accordów potwornie wysokie. Często wyższe niż nawet S60. O czymś to świadczy.

Jeśli chodzi o ekonomię, to jednak Opel
                    • andy1976 Re: Po co pytasz założycielu wątku???? 01.02.06, 11:40
                      Przyłączam się do większości, że S60 najbardziej prestizowy a GTS najbardziej
                      ekonomiczny (bo najtańszy). Na podstawie tych opini, oraz biorąc pod uwagę
                      estetykę, cenę, właściwości jezdne, osiągi etc., można chyba wyciągnąć
                      konkluzję, że jednak Accord. Ale oczywiście wybór należy do Ciebie i każdy z
                      tych trzech będzie dobry. W końcu nie wybierasz między Volvo a Daewoo.

pozdr.
                • 01boryna Re: Po co pytasz założycielu wątku???? 01.02.06, 13:19
                  polsat1 napisał(a):

> (S60 ma np. problemy
                  > z
                  > trakcją),.

czym sie to objawia i na podstawie czego tak sadzisz?
                  • polsat1 Re: Po co pytasz założycielu wątku???? 01.02.06, 13:41
                    Wprawdzie nie jeździłem, ale czytałęm. Mocniejsze wersje mają problem z
                    przeniesieniem mocy (napęd na przód) - objawia się to turbulencjami w kabinie i
                    wyczuwalnymi drganiami na kierownicy. Ale, jak sadzę, można przećyć :-) Jeżdzę
                    na codzień Fordem Pumą, gdzie czuć każdy wertep.
                    • 01boryna Re: Po co pytasz założycielu wątku???? 01.02.06, 14:00
                      polsat1 napisał(a):

> Wprawdzie nie jeździłem, ale czytałęm. Mocniejsze wersje mają problem z
                      > przeniesieniem mocy (napęd na przód) - objawia się to turbulencjami w kabinie i
                      > wyczuwalnymi drganiami na kierownicy.

Nie zauwazylem. A mocniejsze wersje sa albo fabrycznie albo na zyczenie (w
                      przewazajacej ilosci - opinia salonu ) z napedem na cztery kola.
              • net_friend Do biko8 01.02.06, 11:02
                "Mam wrażenie, że dawno wybrałeś GTS-a. Ale skoro chcesz się upewnić czy inni
                podzielają Twój wybór, to ja zdecydowanie nie. Tak się składa, ze miałem/mam
                przyjemność użytkować te modele. GTS to tylko autko solidne. Skoro dla Ciebie
                argumentem jest, że w Vectrze masz więcej miejsca z tyłu to ja Ci odpowiem,
                żebyś wziął Nubirę bo też dużo miejsca".

Tu mnie zaskoczyles, bo nigdzie tego nie napisalem, ale dzieki za opinie.
                Przygladam sie wlasnie tym modelom zeby miec auto solidne i szlachetne, ale czy
                to az tak dyskwalifikuje Vectre? W koncu to GTS a nie sedan czy astra classic.
            • mobile5 Re: S60, GTS czy Accord 31.01.06, 23:25
              hermanowicz69 napisał:
              (a jeżdże dość agresywnie)

Otylia też tak mówiła przed, a chyba nie jesteś mistrzem olimpijskim.
          • waga71 Re: S60, GTS czy Accord 01.02.06, 11:10
            miasto 14-16, poza miastem 11-12l, "cięzka noga"
    • mjarczewski Re: S60, GTS czy Accord 01.02.06, 12:06
      Ja bym wybrał Volvo, w końcu nie można jeździć kapeluszem.
      Pozdrawiam.
      • net_friend Re: S60, GTS czy Accord 01.02.06, 12:51
        :-)
        • hermanowicz69 Re: S60, GTS czy Accord 01.02.06, 20:04
          ja zdecydowanie polecam opla!! vectra gts miała dla mnie tylko ta jedna wade ze
          nawet w wersji v6 dla mnie za słaba :) a pozatym mały prestiż,ale ja jestem
          malutkim snooobem i zwracam na to uwage
    • net_friend Re: S60, GTS czy Accord 01.02.06, 22:51
      Wychodzac wieczorem ze sklepu osiedlowego natrafilem na zaparkowane obok siebie
      S60 i GTS i powiem Wam, ze Vectra to rzeczywiscie duze auto, ale przy S60
      wygladalo jakos tak nieporadnie. To jednak 2 rozne planety.

A jak to jest z tą twardoscia zawieszen? Czy rzeczywiscie Accord jest zbyt
      twardy? Jechalem kiedys Golfem IV i to jest dla mnie za twarde auto.
      • biko8 Re: S60, GTS czy Accord 01.02.06, 22:59
        Testuję Accorda 2,4 na kołach 17'235/45 i jeździ się naprawdę super. Nie jeździ
        się nim jak "na żelaznych kołach" ale nie buja też w nim jak w Lagunie mojej
        żony. Ciężko mi to opisać ale jest tak jak powinno być. W Vectrze tak nie
        miałem. W S60 mojego brata też tak nie ma.
        • net_friend Re: S60, GTS czy Accord 02.02.06, 09:45
          Masz juz jakis poglad o spalaniu tego silnika?
          • biko8 Re: S60, GTS czy Accord 02.02.06, 11:37
            Ja mam automat i w mieście leję 60 litrów mniej więcej co 500 km czyli wychodzi
            ok 12 litrów. Dopiero raz wyjechałem tym w dłuższą podróż i przy prędkości
            drogowej 150-160 km/h wyszło mniej więcej 10 l. Podejrzewam, że przy 120-140
            można załapać się na przedział 8-9 literków. Więc jak widzisz, pomimo 195 KM to
            bardzo niewiele.
            • d7d S60, GTS czy Accord 02.02.06, 11:43
              biko8 napisał:
              > Ja mam automat i w mieście leję 60 litrów mniej więcej co 500 km czyli
              wychodzi ok 12 litrów. Dopiero raz wyjechałem tym w dłuższą podróż i przy
              prędkości drogowej 150-160 km/h wyszło mniej więcej 10 l. Podejrzewam, że przy
              120-140 można załapać się na przedział 8-9 literków. Więc jak widzisz, pomimo
              195 KM to bardzo niewiele.

z tym, że to "bardzo niewiele" to bym bardzo dyskutował - to tylko 2,4dm3
              pojemności a moc 195KM jest osiągana pewnie przy 7000obr/min.
              jakie ma obroty przy 120-140km/h ?

czy Accord nadal nie ma komputra pokładowego wskazującego m.in. zużycie paliwa?
              i inne pierdołki ?
              • biko8 Re: S60, GTS czy Accord 02.02.06, 23:35
                troszkę przesadziłeś z tymi 7000 obr. Przy 120 km/h mam ok 2600 obr a przy 140
                km/h - 3000 obr.
            • andy1976 Re: S60, GTS czy Accord 02.02.06, 11:44
              Ja tez jezdzę Accordem automat a właściwie Acurą TSX. Różnica polega na tym, ze
              mój silniczek ma 205 KM a nie 190KM. Jeśli chodzi o spalanie to potwierdzam te
              cyferki. O zaletach tego auta nie będę pisał bo "kartki" zabraknie.
              pozdrawiam i polecam
            • m.malew3 Re: S60, GTS czy Accord 02.02.06, 14:47
              Ja swoim Accordem nie zeszłem jeszce poniżej 10l. Ale co to ma znaczenie w
              porównaniu z frajdy jaką dje jazda tym samochodem /wcześniej jeżdziłem Laguną
              2,0 IDE paliła poniżej 10/.
    • d7d S60, GTS czy Accord 03.02.06, 00:52
      biko8 napisał:
      > Ja mam automat i w mieście leję 60 litrów mniej więcej co 500 km czyli
      wychodzi ok 12 litrów. Dopiero raz wyjechałem tym w dłuższą podróż i przy
      prędkości drogowej 150-160 km/h wyszło mniej więcej 10 l. Podejrzewam, że przy
      120-140 można załapać się na przedział 8-9 literków. Więc jak widzisz, pomimo
      195 KM to bardzo niewiele.

< z tym, że to "bardzo niewiele" to bym bardzo dyskutował - to tylko 2,4dm3
      pojemności a moc 195KM jest osiągana pewnie przy 7000obr/min.
      jakie ma obroty przy 120-140km/h ? >

chodziło o to że moc 195KM osiąga przy 7000obr/min a "przy 120 km/h mam ok 2600
      obr a przy 140 km/h - 3000 obr." więc i moc jest pewnie jakies 100KM a nie
      195KM ! więc spalanie 8-9literków przy mocy 100KM a nie 195KM !
      tylko tyle
      • speedone Re: S60, GTS czy Accord 03.02.06, 10:30
        d7d napisał:
        > obr a przy 140 km/h - 3000 obr." więc i moc jest pewnie jakies 100KM a nie
        > 195KM ! więc spalanie 8-9literków przy mocy 100KM a nie 195KM !
        > tylko tyle
        ale mamy wiekszt moment a to sie juz liczy bo same konie to wiesz moga byc a jak
        by ich niebylo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka