korniz 15.09.23, 14:07 Jak radzicie sobie z przybieraniem na wadze po lekach , które powodują, że wciąż macie ochotę coś zjeść. Czy jest na to sposób inny niż zmiana lekow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panna.nasturcja Re: Tycie po lekach 15.09.23, 14:31 Tak, panowa nad ochotą. Zdrowy rozsądek się przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
mojave Re: Tycie po lekach 15.09.23, 14:37 gorzej jak nie ma nad czym panować bo wcale apetyt nie wzrasta a człowiek i tak puchnie od zatrzymywanej wody Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Tycie po lekach 15.09.23, 14:56 Przy sterydach tak miałam. Na szczęście po zakończonej kuracji wszystko wracało do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Tycie po lekach 15.09.23, 19:26 panna.nasturcja napisała: > Tak, panowa nad ochotą. Zdrowy rozsądek się przydaje. No nie wiem. Cały życie jestem szczupła, nigdy nie miałam zaburzeń odżywiania, ani dziwnych napadów głodu, czy apetytu. Zwykle wiem kiedy mój organizm ma dosyć i bardzo długie przerwy w jedzeniu w ogóle mnie nie ruszają. Aż kiedyś dopadł mnie stan zapalny kręgosłupa i przez kilka miesięcy musiałam brać różne środki przeciwbólowe. Najpierw do zwykłych przeciwbólowych lekarka przepisała mi dodatkowo antydepresant amitryptylinę. Nie dosyć, że działała u mnie paradoksalnie pro depresyjnie, to byłam ciągle głodna. I ciągle miałam ochotę na słodkie. Wytrzymałam 4 tygodnie i odstawiłam, bo czułam się jak sterowany zdalnie zombie szukający cukru. Potem dostałam słabe opiaty, działały zresztą lepiej przeciwbólowo i te z kolei tłumiły apetyt. Mogłam żyć tylko jedną, małą porcją lodów miętowych na dobę. Na inne rzeczy nie miałam już ochoty. W ciągu trzech miesięcy przyjmowania schudłam prawie 7 kg do prawie niedowagi. Więc wiem, że leki mogą mieć ogromny wpływ na poczucie apetytu i tego nie da się zawsze opanować zdrowym rozsądkiem. Ani w jedną, ani w drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
india-mia21 Re: Tycie po lekach 15.09.23, 15:05 Miałam tak podczas podawania zoladex. Nie jadłam więcej a w trzy miesiące przybrałam 6 kg. Po odstawieniu leku, waga bardzo, bardzo powoli spada. Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Tycie po lekach 15.09.23, 16:02 Niestety chyba tylko zmiana leku. Ja przy jednym leku w ciągu kilku miesięcy przytyłam ponad 20 kg. Na szczęście dla mnie to było w pandemię więc widzieli mnie tylko w pracy Bardzo źle się z tym czułam, ale lek musiałam brać. po odstawieniu waga zaczęła spadać. Teraz wróciłam do wagi sprzed brania leków. Pojawił się nowy sposób leczenia i korzystam z niego z wielką ulgą i bez skutków ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś