Dodaj do ulubionych

Elektrownie atomowe w Polsce

18.09.23, 23:48
Będzie atom w Polsce.
Jako laik nie mogę tego zrozumieć. Kto wyjaśni, dlaczego rząd, który ceni polski węgiel i "walczył" z wiatrakami, nagle zrobił woltę i poszedł w stronę atomu? I robi kampanię informacyjną.
Chciałbyście mieć elektrownię atomową w bliskiej okolicy?

www.gdansk.uw.gov.pl/6641-elektrownia-jadrowa-na-pomorzu-ministerstwo-wydalo-decyzje
www.gov.pl/web/polski-atom/poznaj-atomickich

Obserwuj wątek
    • kozaki_za_kolano Re: Elektrownie atomowe w Polsce 18.09.23, 23:49
      Właśnie wychodzi moja nieznajomość tematu. Czy atomowa i jądrowa to jest to samo?
      • taje Re: Elektrownie atomowe w Polsce 18.09.23, 23:53
        Tak, to samo.

Mój mąż od zawsze marzy o domu z widokiem na elektrownię jądrową... Często jeździmy oglądać Cattenom, francuską elektrownię najbliższą Luksemburga.
        • szarmszejk123 Re: Elektrownie atomowe w Polsce 19.09.23, 09:29
          Mój mąż marzy, żeby tam pracować:p to ostatnie, czego mu brakuje w CV:p
          • taje Re: Elektrownie atomowe w Polsce 19.09.23, 15:11
            Zabrzmiało złowrogo, zwłaszcza ten ostatni wpis w CV) wink

NB, jest ciekawy film/dokufikcja An Zero o konsekwencjach fikcyjnego wypadku w Cattenom, który powoduje, że Luksemburg przestaje istnieć (Luksemburg jest tak mały, że obszar skażenia strefy zero objąłby cały kraj). Film z tezą, przeciwko energii nuklearnej, ale bardzo ciekawy.

anzero.eu
    • tanebo001 Re: Elektrownie atomowe w Polsce 19.09.23, 00:01
      W Polsce jest już takowa. Natomiast co do sąsiedztwa - nie chciałbym. Nie tylko ze względu na zagrożenie. Z elektrownią jądrową jest jeden problem - potrzebują dużo wody do chłodzenia. Więcej niż węglowa. Zwykle kończy się to budową sztucznego jeziora.
      • sueellen Re: Elektrownie atomowe w Polsce 19.09.23, 00:25
        Gminy na których mieści się elektrownia są bogate ( podatki od elektrowni na ich terenie), mają rozbudowana infrastrukturę, lepsze drogi, itd
    • snajper55 Re: Elektrownie atomowe w Polsce 19.09.23, 00:04
      kozaki_za_kolano napisała:

> Będzie atom w Polsce.
      > Jako laik nie mogę tego zrozumieć. Kto wyjaśni, dlaczego rząd, który ceni polsk
      > i węgiel i "walczył" z wiatrakami, nagle zrobił woltę i poszedł w stronę atomu?
      > I robi kampanię informacyjną.
      > Chciałbyście mieć elektrownię atomową w bliskiej okolicy?
      >
      > www.gdansk.uw.gov.pl/6641-elektrownia-jadrowa-na-pomorzu-ministerstwo-wydalo-decyzje
      > www.gov.pl/web/polski-atom/poznaj-atomickich

Ale w tej elektrowni atomowej będzie się palić polskim węglem. A paliwo jądrowe sprzeda się terrorystom.

S.
    • sueellen Re: Elektrownie atomowe w Polsce 19.09.23, 00:10
      Bo rząd wreszcie zrozumiał że węgiel to sorry ale ubiegły wiek i żaden rozwinięty kraj nie będzie do niego wracał, zwłaszcza że polski węgiel jest głęboko więc kopalnie nie są rentowne . A gaz jest zbyt uzależniający. Chodzi o niezależność energetyczna Polski, która jak pokazały odpaly putlera, jest kluczowa dla suwerenności kraju.
      • taki-sobie-nick Re: Elektrownie atomowe w Polsce 19.09.23, 00:20
        sueellen napisała:

> Bo rząd wreszcie zrozumiał że węgiel to sorry ale ubiegły wiek i żaden rozwinię
        > ty kraj nie będzie do niego wracał

Iiii tam, Niemcy się go trzymają, przynajmniej w czasie kryzysu.
        • sueellen Re: Elektrownie atomowe w Polsce 19.09.23, 00:29
          Nie wiem czy Niemcy to taki dobry przykład jeśli chodzi o politykę energetyczną 😅. Jak im wysadzili mord stream to czego mają się trzymać? Swoją drogą, taki piękny mieli plan kupować od rusków tanio, sprzedawać do unii drogo, ale im ten biznesik cosik nie wypalił.
          • bywalec.hoteli Re: Elektrownie atomowe w Polsce 19.09.23, 00:33
            No tacy oni są
          • taki-sobie-nick Re: Elektrownie atomowe w Polsce 19.09.23, 00:34
            Ach, to przekręcanie nazw, bardzo ono komu pomaga...

Swego czasu słyszałam zarzut, że nadal kupujemy gaz od Rosjan.
            • snajper55 Re: Elektrownie atomowe w Polsce 19.09.23, 01:28
              taki-sobie-nick napisała:

> Ach, to przekręcanie nazw, bardzo ono komu pomaga...
              >
              > Swego czasu słyszałam zarzut, że nadal kupujemy gaz od Rosjan.

Kupujemy.

"Polska jest nadal największym w UE importerem płynnego gazu LPG z Rosji - donosi "Rzeczpospolita". Według danych Eurostatu i Forum Energii w 2022 roku kupiliśmy od Rosjan to paliwo za 710,3 mln euro, podczas gdy reszta UE łącznie - 417 mln euro."

www.money.pl/gospodarka/polska-wciaz-sprowadza-rosyjski-gaz-lpg-import-wyzszy-niz-w-unii-6883316867791776a.html
              S.
          • taki-sobie-nick Re: Elektrownie atomowe w Polsce 19.09.23, 00:35
            sueellen napisała:

> Nie wiem czy Niemcy to taki dobry przykład jeśli chodzi o politykę energetyczną
            > 😅. Jak im wysadzili mord stream to czego mają się trzymać? Swoją drogą, taki
            > piękny mieli plan kupować od rusków tanio, sprzedawać do unii drogo, ale im ten
            > biznesik cosik nie wypalił.

No to się ciesz, że jesteśmy "mocarstwem moralnym" i mamy "taniej niż w Niemczech".. Oba cytaty z partii rządzącej.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Elektrownie atomowe w Polsce 19.09.23, 00:28
      Cóż, chyba jesteśmy na takim etapie, ze jako państwo nie mamy wyjścia. Natomiast jestem przeciwna lokalizowaniu tego typu przybytków w najpiękniejszych zakątkach polskiego wybrzeża, niech zostawia w spokoju Kopalino i idą z tym szajsem do Władysławowa
    • snajper55 Re: Elektrownie atomowe w Polsce 19.09.23, 00:39

> Będzie atom w Polsce.
      > Jako laik nie mogę tego zrozumieć. Kto wyjaśni, dlaczego rząd, który ceni polsk
      > i węgiel i "walczył" z wiatrakami, nagle zrobił woltę i poszedł w stronę atomu?

Węgiel to też atomy. Elektrownia węglowa jest więc elektrownią atomową.

S.
    • feel_good_inc Re: Elektrownie atomowe w Polsce 19.09.23, 07:07
      > Będzie atom w Polsce.

Pokładam wielkie nadzieje w każdym projekcie prowadzonym przez Sasina iksde.
      Jeden taki szczególik - SMR to na razie prototypy i istnieją tylko na papierze (podobne instalacje testowe zostały już zbudowane, ale w Rosji i Chinach, a nie w USA, skąd mielibyśmy je kupić) więc nasze tuzy podpisały umowy na nieistniejącą jeszcze technologię. Znając życie, skończy się jak z płotem na granicy i wizami.

> I robi kampanię informacyjną.

> Chciałbyście mieć elektrownię atomową w bliskiej okolicy?

Ze czysta razy bardziej niż węglową. Hałda żużlu piecowego promieniuje bardziej niż jakakolwiek elektrownia jądrowa. No i nie masz dodatku w postaci ton pyłów i gazów w powietrzu.
    • arthwen Re: Elektrownie atomowe w Polsce 19.09.23, 13:52
      Ja bym chciała mieć elektrownię w bliskiej okolicy. Może w końcu obwarzanek przestałby nas zasmradzać smogiem.
    • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Elektrownie atomowe w Polsce 19.09.23, 14:50
      Atom w Polsce już jest, od dawna. Mamy działający reaktor jądrowy w Świerku pod Warszawą, służy do produkcji izotopów. Kiedyś były nawet 2.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka