Dodaj do ulubionych

Magdalena C z zarzutami

19.09.23, 10:37
businessinsider.com.pl/wiadomosci/magdalena-c-z-zarzutami-za-reklame-wodki-grozi-jej-gigantyczna-kara/mhxrfef
Zastanawia mnie to, czy, jesli zarzuty są słuszne (nie analizowałam przepisów prawa) to czy nie powinny być postawione firmie produkującej wódkę (zleceniodawcy) a nie aktorce występującej w reklamie?
Czy tutaj ma znaczenie kto te tresci udostepniał?
Jak to jest?

Mnie też mogą pociagnąć do odpowiedzialności jeśli będę reklamowała alkohol na FB a nie jestem osobą publiczną ani znaną?

Obserwuj wątek
    • misiamama Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 10:43
      Nie wiem czy zarzuty są słuszne, nie jest to może takie jednoznaczne, skoro wiele osób na swoich kontach reklamy alkoholu umieszcza. Natomiast zakaz obejmuje wszystkich zaangażowanych, nie tylko zleceniodawcę (producenta) - Zakazy określone w ust. 1-8 dotyczą osób fizycznych, osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej, które uczestniczą w prowadzeniu reklamy w charakterze zleceniodawcy albo zleceniobiorcy niezależnie od sposobu i formy jej prezentacji.
      • misiamama Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 10:45
        I jak widać, przepis nie ogranicza się do osób znanych smile więc chyba mogą. Swoją drogą, nie reklamowałabym alkoholu i dziwię się Cieleckiej, że będąc DDA, reklamuje wódkę.
        • ayelen40 Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 10:47
          Do tego jeszcze ma działanie kancerogenne. Reklamowała dla kasy, ot tajemnica.
    • mama-ola Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 10:45
      To teraz drżyjcie ematki pochopnie wrzucające tu fotki tych swoich prosecco! Będziecie następne!

A co do Cieleckiej, nie znam sprawy, więc się nie wypowiem.
      A może się wypowiem. Teraz dopiero to się marka rozreklamuje. Nie da się przecież pisać w prasie o tym procesie bez tego szczegółu.
    • alpepe Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 11:00
      Przestałam się dziwić, że była z pijakiem tyle lat, jeśli to ta o której myślę.
      • hanusinamama Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 11:03
        Ona miała ojca alkoholika, wiele razy mówiła o sobie, że trudne jest życie DDA.
        Związek z alkoholikiem to akurat w takiej sytuacji nic dziwnego...ale reklama wódy?
        • lauren6 Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 11:06
          Pecunia non olet
    • lauren6 Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 11:04
      > Mnie też mogą pociagnąć do odpowiedzialności jeśli będę reklamowała alkohol na FB a nie jestem osobą publiczną ani znaną?

Tak.
    • kachaa17 Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 11:51
      Właśnie byłam zdziwiona jak zobaczyłam artykuł o tym, myślałam, że można reklamować.
      • angazetka Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 11:59
        Alkohol? No skąd.
        • marta.graca Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 12:37
          Piwo można.
          • kachaa17 Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 13:08
            Piwo to też alkohol.
            • marta.graca Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 13:10
              Ale jest wyraźnie wyłączone z zakazu reklamy ( z zachowaniem pewnych ograniczeń).
          • angazetka Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 13:16
            Do iluś tam procent zawartości można.
          • livia.kalina Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 13:53
            Bezalkoholowe. Tylko dlatego browary takie piwo produkują. Żeby promować markę poprzez dozwolony produkt.
            • marta.graca Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 14:02
              Nie, nie tylko bezalkoholowe.
              • livia.kalina Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 14:40
                a fakt, musiało sie zmienić.
        • kachaa17 Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 13:08
          Jeśli naprawdę nie można to nie rozumiem w jakim celu ktoś stworzył tę reklamę i ktoś ją puścił.
          • roks30 Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 13:10
            Reklam alkoholu jest multum w necie, wszystkie bez wyjątku są nielegalne.
          • ell.czupakabra Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 13:16
            kachaa17 napisała:

> Jeśli naprawdę nie można to nie rozumiem w jakim celu ktoś stworzył tę reklamę
            > i ktoś ją puścił.

Zakazane jest też straszenie ludzi śmiercią, jeśli nie wezmą cudownego leku lub czegoś nie kupią. No i?
            • snajper55 Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 13:26
              ell.czupakabra napisała:

> kachaa17 napisała:
              >
              > > Jeśli naprawdę nie można to nie rozumiem w jakim celu ktoś stworzył tę re
              > klamę
              > > i ktoś ją puścił.
              >
              > Zakazane jest też straszenie ludzi śmiercią, jeśli nie wezmą cudownego leku lub
              > czegoś nie kupią. No i?

A straszenie piekłem, jeśli nie skorzystają z usług pewnej organizacji jest legalne?

S.
              • ell.czupakabra Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 13:29
                snajper55 napisał:

> A straszenie piekłem, jeśli nie skorzystają z usług pewnej organizacji jest legalne?

Tak.
    • ell.czupakabra Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 12:15
      Jak reklamowali za kasę preparat to rzeczywiście obrzydzenie brało, ale DDA reklamująca wódę to kolejny poziom wymiotności.
      Wszyscy artyści to...
    • szczera.wiera Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 12:33
      A nie opowiadała po mediach jakie to miala straszne dzieciństwo z ojcem alkoholikiem?
    • cichadziewuszka Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 13:18
      Reklama na Fb, póki co, nie jest nielegalna. "Facebook, jako portal społecznościowy dostępny jedynie dla zalogowanych użytkowników, spełnia wymagania niezbędne aby wykluczyć go z listy powszechnie dostępnych mediów."
      Odsyłam do bloga prowadzonego przez prawnika paragrafwkieliszku.pl/promowane-alkoholu-na-facebooku/

• ell.czupakabra Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 13:23
        cichadziewuszka napisała:

> Reklama na Fb, póki co, nie jest nielegalna.

Na FB czy YT obowiązuje prawo korporacji, a nie jakiejś tam Polski xD
    • mola_2023 Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 13:26
      Już myślałam, że chodzi o naszą gwiazdę Instagrama z Minesoty wink
    • armamagedon Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 13:36
      Nie rozumiem tylko, jak to możliwe, ze ludzie podpisują jakiekolwiek umowy bez konsultacji z prawnikiem. Nie pojmuję.
      Zwłaszcza, gdy w grę wchodzą kwestie wizerunku, praw autorskich, a w sumie wszystkiego.
      Bo w to, ze widział to jej prawnik i nie odradził, nie wierzę.
      • 35wcieniu Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 13:40
        Dlaczego nie wierzysz?
        Rachunek zysków i strat, ot co. Dostała tyle że ewentualna kara się jej kalkuluje.
        • armamagedon Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 14:20
          Masz rację.
          Jak przytuliła tyle, ze może beztrosko dysponować milionami, ma miły zespół prawnikow z gotowa linia obrony, którzy będą ja reprezentować ściągając z głowy nieprzyjemności w postaci chadzania na rozprawy, to w sumie się nie dziwie.
    • majenkirr Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 13:46
      Już się przestraszyłam, ze nasza Magedalenę chcą nam wsadzić! 😱😂
      • alex_vause35 Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 15:22
        Ja też!
    • 18lipcowa3 Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 14:07
      myślałam że o magdallenęc z forum chodzi!
      • marzeka11 Re: Magdalena C z zarzutami 19.09.23, 15:20
        Reklamowała alkohol, a czytałam kiedyś z nią wywiad, w którym mówiła o ojcu alkoholiku i trudnym życiu e takiej rodzinie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka