Dodaj do ulubionych

"Regipsy" - odszczekanie

26.09.23, 11:19
No niestety, nie wiedzia艂em, nie doczyta艂em (demencja? 馃檭) - ca艂y ja!
By艂em przekonany, 偶e "regips", jest niechlujnym zniekszta艂ceniem nazwy handlowej "rigips", kt贸r膮 znam o dziecka, co艣 jak laboratorium - labolatorium. Niestety w tym b艂臋dzie upewni艂 mnie te偶 wujek g贸gl (zdj臋cie pod sygnaturk膮). Tymczasem jak poszpera艂em mocniej, okaza艂o si臋, 偶e obie nazwy s膮 r贸wnorz臋dne... Reasumuj膮c: wszystkie osobisto艣ci z tego forum, kt贸re poczu艂y si臋 w jakikolwiek spos贸b tamtym w膮tkiem dotkni臋te, jak najserdeczniej przepraszam. Szczeg贸lnie mam tu na my艣li kole偶ank臋 Szarmszejk, dla kt贸rej jest ten bukiet: 馃拹
Obserwuj w膮tek
    • szarmszejk123 Re: "Regipsy" - odszczekanie 26.09.23, 11:35
      Zupe艂nie nie poczu艂am si臋 dotkni臋ta, raczej zdziwiona, 偶e kto艣, kto 偶yje tak d艂ugo nigdy nie spotka艂 si臋 z tym s艂owem:p
      Niemniej za kwiotki dzi臋kuj臋 wink
      • mallard Re: "Regipsy" - odszczekanie 26.09.23, 11:57
        szarmszejk123 napisa艂(a):

> Zupe艂nie nie poczu艂am si臋 dotkni臋ta, raczej zdziwiona, 偶e kto艣, kto 偶yje tak d艂
        > ugo nigdy nie spotka艂 si臋 z tym s艂owem:p
        > Niemniej za kwiotki dzi臋kuj臋 wink

Ze s艂owem si臋 spotka艂em, tylko jak napisa艂em - najpierw Rigips. Potem, jak us艂ysza艂em "Regips", by艂em przekonany, 偶e to jest zniekszta艂cenie Rigipsu (tak by pewnie m贸wili Tczewiacy 馃槈). A偶 do dzisiaj...
    • bywalec.hoteli Re: "Regipsy" - odszczekanie 26.09.23, 12:33
      Mnie regipsy nie irytuj膮, mnie irytuj膮 cz臋sto spotykane w Wielkopolsce radosne s艂owotwory:
      - mikrowela (kuchenka mikrofalowa)
      - junkers (piecyk gazowy - przecie偶 nie musi by膰 marki Junkers)
      • mlodyniedowziecia Re: "Regipsy" - odszczekanie 26.09.23, 14:19
        Junkersa akurat u偶ywa si臋 ca艂ej Polsce. To chyba by艂y pierwsze popularne piecyki i dzia艂a tak troch臋 jak adidasy czy xero.
        Z kolei mikrowela jest typowym zapo偶yczeniem z niemieckiego i podobnym rakiem j臋zykowym jak "na asapie", "wyrzuca膰 garbe膰 do dampstera" (艣mieci do kosza) czy autobana (autostrada), kt贸r膮 s艂ysza艂em na 艢l膮sku. Trudno m贸wi膰 o potrzebie j臋zykowej, bo istnieje d艂ugo u偶ywany polski odpowiednik, ani o gwarze (np. 艣l膮ski "farosz" - proboszcz).

• bywalec.hoteli Re: "Regipsy" - odszczekanie 26.09.23, 14:28
          To ja ju偶 wol臋 po prostu "mikrofala". Nie widz臋 powodu by m贸wi膰 po niemiecku.
          • mallard Re: "Regipsy" - odszczekanie 26.09.23, 16:05
            bywalec.hoteli napisa艂:

> To ja ju偶 wol臋 po prostu "mikrofala". Nie widz臋 powodu by m贸wi膰 po niemiecku.

Masz moje poparcie 馃檭
            • tairo Re: "Regipsy" - odszczekanie 26.09.23, 22:29
              Wolicie po rosyjsku?
      • gulcia77 Re: "Regipsy" - odszczekanie 26.09.23, 16:14
        To wyobra藕 sobie, 偶e ja jeszcze czasem bank膮 je偶d偶臋. 馃槈
        • bywalec.hoteli Re: "Regipsy" - odszczekanie 26.09.23, 22:35
          banka to nie znam, znam bana, bimba, drynda, autobana smile
      • ewa_2009 Re: "Regipsy" - odszczekanie 26.09.23, 16:39
        Mnie zawsze dziwi rog贸wka (naro偶ny tapczan) oraz zrywka (foliowa torba)
        • bywalec.hoteli Re: "Regipsy" - odszczekanie 26.09.23, 17:04
          I jaj贸wa smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj si臋

Nie pami臋tasz has艂a lub ?

Nakarm Pajacyka