mikams75 03.10.23, 10:53 Czy da sie tym zastapic zelazko? Chodzi mi o prasowanie w pionie - ubran, firanek, moze i poscieli na lozku. Wydaje mi sie to genialnym urzadzeniem. Macie takie cos? Sprawdza sie? Jakis konketny model polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Parownica do ubran 03.10.23, 10:56 Mnie się nie udało. Mam parownicę i ta moja się nadaje do odświeżania ubrań, ewentualnie do prasowania sukienek - mgiełek z plisami, bluzek z falbaneczkami itd., do zasłon, jeśli się ma z materiału, który wyprasować łatwo. Do prasowania pościeli się nie nadaje. Lubię, jest fajnym uzupełnieniem dla żelazka, no ale właśnie - uzupełnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Parownica do ubran 03.10.23, 14:27 Mam podobną opinię. Pomocne urządzenie, szczególnie jak w pospiechu trzeba jakieś zagięcie zniwelować, ale żelazka nie zastępuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Parownica do ubran 03.10.23, 11:03 Chyba zależy od modelu. Moi rodzice dostali taką wypasioną parownicę (chyba Philips) z wbudowaną deską do prasowania i sporym zbiornikiem. I tym można w zasadzie wyprasować wszystko, zarówno w pionie jak i poziomie. Ale pościeli na dużym łóżku raczej tym nie wyprasujesz bo przewód nie jest wystarczająco długi. Ja mam tanią ręczną Blaupunkt, którą prasuje w zasadzie tylko niektóre letnie sukienki i czarne spodnie materiałowe. Ona prasuje tylko w pionie, zbiorniczek jest niewielki i przykręcony do dyszy. I ta zdecydowanie nie zastąpi żelazka. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Parownica do ubran 03.10.23, 11:12 chyba nie o wypasionej myslalam, wychodzi taniej niz zelazko plus deska i wydaje sie przyjemniejsze w uzyciu. No gorzej ze tylko jako dodatek. Kabel to nie problem, mozna jakis przedluzacz doczepic Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Parownica do ubran 03.10.23, 13:11 mikams75 napisała: > chyba nie o wypasionej myslalam, wychodzi taniej niz zelazko plus deska i wydaj > e sie przyjemniejsze w uzyciu. No gorzej ze tylko jako dodatek. Kabel to nie pr > oblem, mozna jakis przedluzacz doczepic > Chodzi o kabel między dyszą parownicy a zbiornikiem wody. Za krótki, żeby parowac na łózku. Raczej zasięg ma na tą wbudowaną deskę, którą można ustawić pionowo lub poziomo. Jak bedziesz wybierać to zwróć uwagę na to czy ma możliwość parowania w poziomie. Bo niektóre mogą tylko w pionie i wtedy parujesz tylko wiszące rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
wisniowy_sad Re: Parownica do ubran 03.10.23, 11:43 Mam, bardzo ciężka, nie polecam. Wolałabym żelazko. Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Parownica do ubran 03.10.23, 11:52 podepnę się pod wątek z pytaniem - czym się "teraz" prasuje? Mam żelazko tefala takie 15 letnie, z którego wycieka woda, więc nie używamy funkcji pary i deskę do prasowania, któr nadaje się na śmietnik. Nie wiem czy kupić kolejny taki zestaw czy coś lepszego - nie znam się na tym kompletnie a i dodat, że u nas się niewiele prasuje, jedynie koszule męskie i jakieś bluzki... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Parownica do ubran 03.10.23, 11:52 Zamiast zekazka, to nie. Używam w sytuacjach awaryjnych, gdy na szybko trzeba rozprasowac jakieś zagniotki. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Parownica do ubran 03.10.23, 11:59 Żelazka nie zastąpi, raczej do odświeżania, w dodatku jest ciężka. Ja kwestie prasowana rozwiązuję w ten sposób, że pościel, obrusy itp. oddaję do magla. Męskie koszule prasuje polecany na forum "Maniek", a resztę mam w nosie (okazjonalnie sięgam po żelazko, jak nie ma wyjścia). Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Parownica do ubran 03.10.23, 14:47 Wrzuć w gugla "manekin do prasowania koszul" Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Parownica do ubran 03.10.23, 20:54 ja tez potrzebuje do okazjonalnego uzywania, dlatego myslalam, ze parownica da rade, ale jak juz prasuje, to chce, zeby to wygladalo... Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Parownica do ubran 03.10.23, 12:05 Bardzo przydatne urządzenie, ale np naprasowanek na ubrania tym nie zrobisz. Mam i zwykłe żelazko parowe i parownicę (oba firmy na P) i w 90% przypadków starcza mi parownica. Prześcieradło też sobie tym prostuję na szybko, żeby się pozbyć większych pogięć. Odpowiedz Link Zgłoś
n-ell Re: Parownica do ubran 03.10.23, 12:20 Ja zastępuję, ale fakt nie prasuję rzeczy typu pościel i ręczniki. Żelazko mam takie na dobiciu i czasem go użyję, a tak to lecę parownicą. Nie jest idealna, ale dałam za nią 40 zł w Jysku, więc nie spodziewałam się fajerwerków. A jednak mnie zaskoczyła na plus. Teraz to mój podstawowy sprzęt, ona, pralka, suszarka i zmywarka. Odpowiedz Link Zgłoś
mama766 Re: Parownica do ubran 03.10.23, 13:07 Miałam model z lidla, niestety się popsuł, a ponieważ nie był dostępny to zamówiłam jakiś z allegro i jestem bardzo zadowolona, ma większą moc i prasuje nawet jeansy. Zwykłego żelazka już nie używam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama766 Re: Parownica do ubran 03.10.23, 13:26 nie wiem czy można wklejać linki allegro.pl/oferta/parownica-do-ubran-steamer-zelazko-parowe-2000w-14293056751 mam nadzieję, że nie usuną, ja chyba kupiłam u kogoś innego, ale ten model. Odpowiedz Link Zgłoś