Dodaj do ulubionych

Waga żelazka

05.10.24, 11:28
Muszę kupić nowe żelazko, bo stare padło właśnie. Mam na uwadze 2 modele o mocy 3100 i 3200. Jest jednak spora różnica w wadze, jedno waży 1,5 kg, drugie 2,1 kg. Zastanawiam się czy to drugie nie jest zbyt ciężkie, nie będzie szybko męczyło ręki, czy może ta waga działa na plus? Moje obecne ma wagę 1,4 kg. Które byście wybrały? Interesuje mnie zwykle żelazko, żadne stacje parowe, parownice, magle i nic z tych rzeczy.
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: Waga żelazka 05.10.24, 12:02
      To zależy. Jeżeli prasujesz głównie i/albo często pościel, to cięższe żelazko może być lepsze, bo takie się lepiej przesuwa zamaszystymi ruchami po dużych powierzchniach i na wysokich temperaturach. Jeżeli pościeli nie prasujesz (tak jak ja) i chodzi raczej o szybkie przygładzenie odzieży, to lżejsze, bo takim łatwiej się moim zdaniem operuje po mniejszych i skomplikowanie skrojonych tekstyliach, gdy żelazko się zwykle częściej podnosi i obraca.
      • clio_yaga Re: Waga żelazka 05.10.24, 12:42
        Prasuję większość rzeczy, z wyjątkiem bielizny i niektórych swetrów chyba wszystko. Pościel też. I tak myślę czy w ogóle te 2,1 kg to jest taka wysoka waga czy ta różnica spowodowała że zaczęłaś się zastanawiać.
        • snakelilith Re: Waga żelazka 05.10.24, 13:42
          Zważyłam właśnie moje żelazo. Ma normalną wielkość i waży 925 gram. Wcześniej miałam ciut cięższe i to teraz uważam za lepsze. Żelazko ważące ponad 2 kg to jakaś cegła.
    • chocolate_dog123 Re: Waga żelazka 05.10.24, 12:43
      Philips Azur 8000 DST8020/20 SteamGlide
      • clio_yaga Re: Waga żelazka 05.10.24, 12:52
        chocolate_dog123 napisała:

> Philips Azur 8000 DST8020/20 SteamGlide

Dzięki, ale pytałam o coś zupełnie innego.
    • mysiulek08 Re: Waga żelazka 05.10.24, 13:13
      teraz prasuje niewiele ale naleze do wyznawcow ciezkiego zelazka, od mam rowente, chyba 3200W i jest ciezka , tak jak lubie
    • skat_0 Re: Waga żelazka 05.10.24, 13:41
      Wybrałam najlżejsze z dostępnych podczas zakupu kilku modeli w sklepie, to jakis sredniopolkowy model tefala, jestem zadowolona 😁 prasuję mnóstwo bombelkowych ciuchów, ręka się nie męczy 😂
      • clio_yaga Re: Waga żelazka 05.10.24, 14:36
        No właśnie też wybieram między dwoma modelami Tefala. Chyba po prostu pojadę dziś obejrzeć stacjonarnie, może będą dostępne.
    • majenkirr Re: Waga żelazka 05.10.24, 14:48
      Ja jestem team ciężkie żelazko, jak kupuję, to zawsze wybieram najcięższe jakie majà.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka