Dodaj do ulubionych

Łamaga życiowa

03.10.23, 14:06
Jesteście typowymi łamagami życiowymi czy raczej odwrotnie?
Ja zdecydowanie nie jestem i czasem się zastanawiam dlaczego ktoś taki jest i nad tym nie pracuje
Obserwuj wątek
    • szeptucha.z.malucha Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 14:09
      👏👏👏
    • bene_gesserit Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 14:11
      Powydziwiajmy też nad ludzmi samotnymi. Ja zdecydowanie nie jestem samotna i dziwi mnie, jak kto nie pracuje nad tym, żeby nie być samotnym. A skryci? Ja zdecydowanie nie jestem skryta i nie rozumiem, czemu ktoś jest skryty zamiast być mniej skryty.

...
      • rzepicha-piastowa Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 14:22
        Bene ❤️❤️❤️
        • panna.nasturcja Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 15:17
          Tyle, że nie ma co serduszkować, bo wpis kompletnie bez sensu.
          To czy ktoś jest samotny nie zależy wyłącznie od niego samego, ale i od innych ludzi, to jak się zachowuje leży już po jego stronie i można to zmienić, jeśli się chce.
          • little_fish Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 15:41
            Serio, wszystko można zmienić? Poza tym, że nie do końca wiem, co autorka rozumie przez "życiową łamagę", to nie każdy może być piękny, zdrowy i bogaty...
          • bene_gesserit Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 16:59
            panna.nasturcja napisała:

> Tyle, że nie ma co serduszkować, bo wpis kompletnie bez sensu.
            > To czy ktoś jest samotny nie zależy wyłącznie od niego samego, ale i od innych
            > ludzi, to jak się zachowuje leży już po jego stronie i można to zmienić, jeśli
            > się chce.

Uważam również, że jak kto jest lamagą forumową i nie czyta sarkazmu, który ze swojej definicji jest dość oczywisty, to jednak powinien się zmienić. Albo zamilczeć.
          • mallard Re: Łamaga życiowa 05.10.23, 06:24

> Tyle, że nie ma co serduszkować, bo wpis kompletnie bez sensu.
            > To czy ktoś jest samotny nie zależy wyłącznie od niego samego, ale i od innych ludzi, to jak się zachowuje leży już po jego stronie i można to zmienić, jeśli
            > się chce.

Masz ZA?
    • taje Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 14:30
      Ja na przykład nie jestem łysa i nie rozumiem dlaczego ktoś taki jest i nad tym nie pracuje.
      • panna.nasturcja Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 15:18
        Kolejna, która nie zrozumiała.
        Bycie łysym nie musi być zależne od właściciela łysiny, na własne zachowania mamy wpływ.
        • little_fish Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 15:42
          Zawsze można sobie zrobić przeszczep
        • taje Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 16:12
          To raczej Ty nie rozumiesz, trudno.
          • igge Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 19:53
            smile
        • mallard Re: Łamaga życiowa 05.10.23, 06:26

> Kolejna, która nie zrozumiała.
          > Bycie łysym nie musi być zależne od właściciela łysiny, na własne zachowania ma my wpływ.

🤦
      • princesswhitewolf Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 17:22
        hahaha
    • kurtkapuchowa Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 14:45
      Ja raczej jestem lamaga. Ale nad tym nie pracuje, poniewaz jestem lamaga.
      • szeptucha.z.malucha Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 15:07
        😂
      • little_fish Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 15:12
        👍🤣
      • asiairma Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 15:14
        big_grin
      • bene_gesserit Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 17:03
        Uwielbiam łamagi twojego typu. Co więcej, zaryzykuję stwierdzenie, że każda ematka na jakimś poziomie jest lamagą. Uważam, że mamy do tego prawo. Natomiast łamagi, które się same przed sobą nie przyznają do lamagactwa, nie mają prawa być łamagami. Hołk.
        • atoness Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 19:40
          Ja jestem taką łamagą, że nawet w konkursie na największą łamagę zajęłam drugie miejsce.
          • bene_gesserit Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 19:47
            Można to rozpatrywać w kategorii sukcesu. Jest na czym budować wink
            • atoness Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 19:49
              Niby można, ale to jednak potwierdza łamagowatość. W pewnym sensie bardziej niż pierwsze miejsce.
    • suki-z-godzin Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 14:53
      Znam, z forum. Jest taki, bo mamusia go tak wychowala, a nic z tym nie robil bo tak bylo mu wygodnie (oraz, prawdopodobnie, mamusia wszystko umiala zrobic lepiej - w jej mniemaniu)
    • bylam.stara.mostowiakowa Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 15:05
      Ja mam nadwagę, ale od kiedy zaczęłam nad tym pracować, przestałam rozumieć tych, którzy nad nią nie pracują.
      • abecadlowa1 Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 15:20
        I masz teraz taką dobrze dopracowaną nadwagę?
    • marta.graca Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 15:07
      A kto to jest łamaga życiowa?
      • bene_gesserit Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 15:18
        To ktoś, kto swoim istnieniem robi lepiej ty, którzy zdecydowanie nie są łamagami życiowymi.
        • marta.graca Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 18:03
          To chyba się nie łapię wink
    • gorzka.gorycz Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 15:09
      A chorzy? Dlaczego nie pracują nad ozdrowieniem? Albo tacy bez nogi? Dlaczego nie pracują nad tym, żeby im odrosła?
      • panna.nasturcja Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 15:20
        A serio chorzy nic nie robią by wyzdrowieć? Bo mnie się wydaje, źe jednak większość ludzi udaje się do lekarza, bierze leki, idzie na operację, zabieg, rehabilitację czyli podejmuje jakąś formę leczenia.
        • gorzka.gorycz Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 21:03
          Niektórzy niestety nie. Ale ogólnie miałam wrażenie, że to raczej jest taki przytyk, „że jakby chciał, to nie byłby życiową łamagą. A jest, bo sam chce”.
      • taki-sobie-nick Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 21:10
        Hehehehe. W dziesiątkę.
    • pursuedbyabear Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 15:21
      Otóż taki ktoś robi to dla ciebie, żebyś mogło się ponapawać zajebistością na jego smętnym i połamanym tle. Doceń.
      • suki-z-godzin Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 15:37
        A wlasciwie dlaczego na ematce wyraza sie pogarde zwracajac sie do kogos w rodzaju nijakim? Niebinarni instagramerzy tak o sobie pisza (widzialom, przeczytalom) i oczekuja tego od innych jako wyraz szacunku, a tu sie rodzaj nijaki traktuje jako obelge.
        • pursuedbyabear Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 15:47
          A właściwie dlaczego suki to uznały za pogardę i obelgę? Chciałybyście o tym porozmawiać?...
          • bene_gesserit Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 17:05
            To rodzaj łamag komunikacyjnych.
            • princesswhitewolf Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 17:21
              smile)))
          • suki-z-godzin Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 17:15
            Bo chcą.
            Bo mogą.
            smile))
          >Niebinarni instagramerzy tak o sobie pisza (widzialom, przeczytalom

omg
          • suki-z-godzin Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 17:30
            No co? bo my w tej Polsce to nawet język mamy taki beznadziejny, że jak nie wpisujesz się w żadną płeć to trzeba kombinować. W UK nie macie takiego problemu bo angielski jest inkluzywny, przynajmniej w kwestii czasowników i przymiotników.
    • homohominilupus Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 17:02
      Czy na imię ci bergamota?
      • banicazarbuzem Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 17:10
        Ja się nie czuje lepsza od innych i nie rozumiem tych co czują się lepsi, jak autorka wątku na przykład 🤪
        • bene_gesserit Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 17:23
          Porównywanie się fldo innych smutno się kończy. Albo pucha, albo kompleksami, a najpewniej jednym i drugim.
    • princesswhitewolf Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 17:15
      co uwazasz za okreslenie "Lamaga zyciowa"? Jakie to wartosci i kryteria sa tymi obowiazujacymi by okreslac kogos za lamage zyciowa albo nie?

Moj mozg nie operuje w takich kategoriach. Lamaga to okreslenie na osobe z kiepska koordynacja ruchowa.
      • bene_gesserit Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 19:25
        Nieno, łatwo tę przyciężka metaforę pojąć. Chodzi, jak sądzę, o nieudacznicy, osoby z małym dorobkiem, takie, którym się w życiu nie powiodło. Te, które nie osiągnęły tego, na czym im zależało.

Ludzie, którzy porównują się do innych i czują pychę, są zwyczajnie ślepi. Bo nie rozumieją, że na ich sukces życiowy składa się w jakiejś mierze praca wielu pokoleń. To, co od nich dostali, np etos pracy czy kult wykształcenia. Albo np. kinderszztubę. Są też tacy, którzy nie dostali nic albo niewiele ale to ich ma tyle zaprawilo w bojach i zdeterminowało, że wygrywają bez większego wysiłku.

Porównywanie się do innych nie ma najmniejszego sensu, a pogardy należy się wystrzegać, bo szkodzi głównie n samym.
        • taje Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 20:03
          >Ludzie, którzy porównują się do innych i czują >pychę, są zwyczajnie ślepi. Bo nie rozumieją, że >na ich sukces życiowy składa się w jakiejś >mierze praca wielu pokoleń. To, co od nich >dostali, np etos pracy czy kult wykształcenia. >Albo np. kinderszztubę.

A także szczęście. Ciekawie o tym pisze Gladwell w Outliers (Poza schematem).
    • zaczarowanyogrod Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 17:19
      Jestem i nie pracuję nad tym, żeby osoby które się nudzą miały się nad czym zastanawiać.
    • jammer1974 Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 17:28
      A ja sie zastanawiam dlaczego niektorzy nad soba nie popracuja i zadaja glupie pytania.
    • wbka1 Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 17:37
      Na czym polega twoja doskonałość? Co to znaczy, ze nie jestes łamagą? Co potrafisz? Szybciej, wyżej, dalej? Rzuciłaś hasło i przyglądasz się dyskutantkom. Chętnie odpowiem, ale najpierw ty powiedz nam co miałaś na myśli.
    • bei Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 18:57
      Nie jestem, ale nie zastanawiam się, dlaczego inni są inni.
      Kiedyś poirytowała mnie zrzędząca ciocia na wujka, że on nie potrafi skręcić szafki. Zaczęłam jej tłumaczyć, że nie można wymagać od kogoś by potrafił zrobić wszystko. Czy ona potrafi szyć, robić na drutach, cerować? Nie? To dlaczego dziwi się, że wujek nie potrafi obsługiwać wkrętarki? Skręciłam im tą szafkę (miałam już wprawę, bo składałam swoje meble).
    • szare_kolory Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 19:57
      Jesteś skupiona na sobie czy dostrzegasz innych i ich różnorodność? Ja zdecydowanie dostrzegam i czasem się zastanawiam dlaczego ktoś taki jest, nie dostrzega i nad tym nie pracuje.
    • alpepe Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 21:18
      Poza tym wszyscy zdrowi?
      • taje Re: Łamaga życiowa 03.10.23, 21:26
        Jak chorzy to sami sobie winni bo nie pracują nad swoim zdrowiem...
        • igge Re: Łamaga życiowa 04.10.23, 02:48
          smile
    • makurokurosek Re: Łamaga życiowa 05.10.23, 08:53
      Jestem i zawsze byłam łamagą " podróżniczo-komunikacyjną", niemalże każda moja podróż kończyła się jazdą zupełnie inną trasą, zupełnie innymi pociągami i czasami w zupełnie innym kierunku.
      Czy mogę coś z tym zrobić hm, nie wiem bo nigdy mi to nie wadziło, natomiast ani wcześniejszy zakup biletu, ani wyjście z dużym zapasem czasowym, ani podróż z osobą ogarniętą nie wyeliminowały "przygód"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka