Dodaj do ulubionych

Maria dotarła do Onetu

04.10.23, 18:59
kobieta.onet.pl/wiadomosci/uslyszala-jak-nie-bedzie-pani-za-15-min-pani-syn-trafi-do-psychiatryka/ec8pynz
Marysia eks Tymańska blogerka parentingowa, instagramerka i dj-ka wyszła ze swoimi żalami poza Pudelka i telewizje śniadaniowe i leeeeci...
Enjoy 🙄
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Maria dotarła do Onetu 04.10.23, 19:00
      Było
      • login.na.raz Re: Maria dotarła do Onetu 04.10.23, 21:36
        No to co, że było. Ja dzięki forum i takim historiom, wiedziałam, że nie chcę zapisać mojego dziecka do przedszkola integracyjnego lub grupy integracyjnej w przedszkolu. Gdyby nie forum, to nie miałabym pojęcia o problemach, które mogą wynikać z zapisania do takiej grupy.
        Niestety, w szkołach nie na podziału na integracyjne i ogólne, więc będę musiała liczyć tylko na łut szczescia, że taki skarb nie będzie w naszej klasie.
        • kk345 Re: Maria dotarła do Onetu 04.10.23, 22:30
          login.na.raz napisała:

> No to co, że było.
          Było dziś, nie ma potrzeby zakładać kolejnego wątku na ten sam temat
        • thea19 Re: Maria dotarła do Onetu 04.10.23, 22:42
          Grupy integracyjne mają do 5 osób z orzeczeniem. Grupy masowe nie mają żadnych ograniczeń. Wszystkie dzieci teoretycznie mogą być zaburzone.
          • szeptucha.z.malucha Re: Maria dotarła do Onetu 05.10.23, 09:27
            Niestety, w klasach integracyjnych zwykle jest 5 osób z orzeczeniem i cała reszta z zaburzeniami bez orzeczeń, bo rodzice celują w mniejsza klasę z 2 nauczycielami.
            Tak jak przedszkole integracyjne wspominam bdb, to sp klasę integracyjną jak najgorzej. Dzieci bez orzeczeń, trudniejsze niż przeciętnie gnębiły te z orzeczeniem. Nauczyciele nie potrafili/nie chcieli zapobiec dręczeniu. Generalnie doświadczenie na nie.
            • thea19 Re: Maria dotarła do Onetu 05.10.23, 09:31
              Dzieci bez orzeczeń mogą być w każdej klasie, bez jej przeznaczenia, więc nie ma nigdy gwarancji, że nie trafi się jakieś zaburzone dziecko. Integracyjna jest z zasady lepiej przygotowana na trudne przypadki. U mojego syna w grupie integracyjnej było takie niezdiagnozowane dziecko i na skutek działań całego personelu została mu udzielona pomoc i znaleziona placówka, która specjalizuje się w takich przypadkach. Dziecko nie mogło przebywać z grupach wieloosobowych.
              • szeptucha.z.malucha Re: Maria dotarła do Onetu 05.10.23, 09:41
                Otóż właśnie rodzice kierowali się takim przeświadczeniem, ze będą tu lepiej przygotowani nauczyciele a byli słabsi i rotacyjnie zmieniający się🙄 a dziecko zaburzone w tej 15 nie jedno a 10. Czyli 5 bez zaburzeń a ze średnimi lub dużymi problemami 15.
                Ale to problem zarządzania tą konkretną szkołą.
                W innych miejscach widziałam temat lepiej ogarnięty.
    • ichi51e Re: Maria dotarła do Onetu 04.10.23, 19:56
      Ciekawe kiedy znajdzie ematke…
      • tt-tka Re: Maria dotarła do Onetu 04.10.23, 20:17
        kiedy znajdzie, to poczyta i raczej sie nie bedzie tu produkowac tongue_out
    • la_mujer75 Re: Maria dotarła do Onetu 04.10.23, 21:23
      Robi zły PR autystom sad
    • heca7 Re: Maria dotarła do Onetu 04.10.23, 21:29
      Oho, zaczęła pielgrzymkę po telewizjach tongue_out
    • marietta0z Re: Maria dotarła do Onetu 04.10.23, 21:46
      Skoro dziecko nie integruje się z normami spolecznymi i rzuca biurkiem w klasie , to powinien być raczej w gumowych scianach.
    • abria Re: Maria dotarła do Onetu 04.10.23, 23:19
      A dlaczego to dziecko nie ma trybu indywidualnego i nie uczy się z domu? Przecież dzieci z problemami, które nie kwalifikują się do szkoły specjalnej od lat się tak uczą.
    • no_name33 Re: Maria dotarła do Onetu 05.10.23, 08:59
      Widziałam jej stories na instagramie. Bardzo płakała i ja jej współczuję, ale ja tak samo wyłam z bezsilności, bo moje dziecko było workiem treningowym uncertain
      Ja dziekuje za wszelkie klasy integracyjne. Czas wyrwany z życiorysu.
    • babsee Re: Maria dotarła do Onetu 05.10.23, 09:16
      Ja również bardzo współczuję ale już tu opisywałam,że każdego dnia dziękuję, ze udało sie Dyrekcji naszej SP przesunąć ucznia z mega zaburzeniami( niezdiagnozowany bo matka uparcie twierdziła, że jest zdrowy) z klasy mojego syna. Mija właśnie rok, średnia klasy (ogólna) z 3,6 skoczyła na 4,7-nie dlatego że wiecej się uczą, tylko że wreszcie mogą usłyszeć co mówi pani nauczycielka a pani nauczycielka może mówić a nie walczyć o przetrwanie. TO był horror.Serio. I właśnie były akcje z rzucaniem krzesłem, plecakiem lub książkami. I tak,ja też bym chciała, żeby przyjechała Mama takiego dziecka i go zabrała.
      • szeptucha.z.malucha Re: Maria dotarła do Onetu 05.10.23, 09:29
        To mojego syna klasa odżyła, gdy dziecko agresywne trafiło do ośrodka socjoterapeutycznego (chyba w 5. klasie).
        • anilorak174 Re: Maria dotarła do Onetu 05.10.23, 09:31
          Moj syn odżył po przeniesieniu do innej klasy, z dala od agresora.
      • anilorak174 Re: Maria dotarła do Onetu 05.10.23, 09:40
        I dodam jeszcze, że kiedyś moja córka spotkała na swojej drodze zaburzone dzieciaki. Z mamunią, która nie widziała problemu w zachowaniu swoich dzieci (ograniczyla się do stwierdzenia, ze maja zaburzenia, więc ona nic nie zrobi).
        Od tamtej historii bardzo sceptycznie podchodzę do wszelakich zaburzeń i "specjalnych potrzeb", bo najczęściej rodzice mają wywalone.
        Reaguję ostro, na babę się wydarłam, nawet ktoś stanął w jej obronie, ake jak usłyszał co się stało to zmienił zdanie. Jeśli dziecko z zaburzeniami nie potrafi zaakceptować pewnych norm (czyli nie rzucać meblami, nie rozbierać się, nie obmacywac, nie gonić kolegów z nożyczkami itp) to niestery ale nie powinno funkcjonować w masowej szkole.
        • szeptucha.z.malucha Re: Maria dotarła do Onetu 05.10.23, 09:45
          Są jeszcze w niektórych miejscach szkoły terapeutyczne, gdzie właśnie trafiają dzieci w normie intelektualnej z problemami z emocjami, przystosowaniem. W Wawie to sp na Koszykowej. Tam jest opieka terapeuty, psychiatry (bo to jakby szkoła - oddział dzienny).
          • szeptucha.z.malucha Re: Maria dotarła do Onetu 05.10.23, 09:47
            A, i No właśnie, tam ławki i krzesła czasem latają, więc nie polecam dzieciom wycofanym i lękowym, bo jeszcze bardziej się wycofają.
        • riki_i Re: Maria dotarła do Onetu 05.10.23, 10:36
          anilorak174 napisała:

> I dodam jeszcze, że kiedyś moja córka spotkała na swojej drodze zaburzone dziec
          > iaki. Z mamunią, która nie widziała problemu w zachowaniu swoich dzieci (ograni
          > czyla się do stwierdzenia, ze maja zaburzenia, więc ona nic nie zrobi).

To jest największy problem - mamunie które nie widzą problemu.

> Jeśli dziecko z zaburzeniami nie potraf
          > i zaakceptować pewnych norm (czyli nie rzucać meblami, nie rozbierać się, nie o
          > bmacywac, nie gonić kolegów z nożyczkami itp) to niestery ale nie powinno funkc
          > jonować w masowej szkole.

IMO trudna do okiełznania agresja wyklucza z masowej szkoły. Niestety. Przy stanach lękowych i innych lżejszych zaburzeniach można spróbować integracji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka