kariwitch00 17.10.23, 13:57 A co kupujecie w ramach inwestycji w przyjemność.mam na myśli rzeczy niepraktyczne takie których kupowanie się nie opłaca, nie jest rozsądne ale cieszy. Macie coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cosmetic.wipes Re: A co kupujecie? 17.10.23, 13:59 Figurki porcelanowe z Ćmielowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: A co kupujecie? 18.10.23, 07:42 Uuu to na bogato. Ja wazony ( Tarnowiec). Czasem coś Ząbkowic Odpowiedz Link Zgłoś
taniax Re: A co kupujecie? 17.10.23, 14:08 Balsam do ust Rhode za który srogo(dwukrotnie) przepłacam kupując go w PL niestety nie ma innej możliwości i kompletnie się to nie opłaca ale jest świetny. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: A co kupujecie? 18.10.23, 17:02 Właśnie wydałam 183 zł. Kupiłam 3 piwonie. A muszę im kupic ziemię i obornik, to dobiję do 200, a jeszcze roze w planie. Jak zrobić coś że sobą, żeby nie mieć wyrzutów sumienia, że przetracam pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co kupujecie? 18.10.23, 19:24 Nie przetracasz. Rośliny nawet ozdobne to nie jest tracenie pieniędzy (no chyba, że przez nie ktoś głodny i bosy chodzi) Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: A co kupujecie? 18.10.23, 22:26 Jeszcze nie, ale mam 1 portki na dupie, może będę z gola duda chodzic Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 14:34 lauren6 napisała: > Ciuchy Planeta ziemia jest Ci wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: A co kupujecie? 17.10.23, 18:15 A to tylko produkcja poliestrów jest szkodliwa dla planety? Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: A co kupujecie? 18.10.23, 03:30 Generalnie ludzie są szkodliwi dla planety, co proponujesz w związku z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: A co kupujecie? 18.10.23, 07:55 Hm, może jakieś minimalizowanie tej szkodliwości, zamiast bredzić o inwestowaniu w ciuchy? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: A co kupujecie? 18.10.23, 09:12 marta, wyjmij kij z wiadomego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co kupujecie? 18.10.23, 10:58 A propos ciuchów i inwestycji. Nie wspominałam o ubraniach , bo pisałam tylko o rzeczach niepraktycznych/zbędnych itd (zgodnie z postem autorki) (nie pisałam też o ksiązkach jako takich, itd itp) Natomiast ubranie nie są zbędne. Musimy je nosić, przynajmniej w naszym klimacie. I moim zdaniem inwestycja w takie, któe będą służyć latami jest dobrą inwestycją. Podobnie inwestycja w ich pielęgnację. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: A co kupujecie? 18.10.23, 11:25 Nadal nijak nie można tego nazwać inwestycją, co najwyżej oszczędnością. Inwestycja byłaby, gdybyś po jakimś czasie mogła to ubranie sprzedać z zyskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co kupujecie? 18.10.23, 11:56 Jest to wysoce prawdopodobne biorąc pod uwagę jak pogarsza się jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: A co kupujecie? 18.10.23, 12:06 Nadal- co do zasady sprzedając używane ubranie nie dostaniesz raczej nawet pełnej ceny nowego ( vide wszystkie wątki o OLX i vinted), a co dopiero mówić o zarabianiu na tym. Jednak większość ludzi chcąc mieć lepszą jakość kupuje kaszmiry z sieciówek, a nie torebki Birkiny na aukcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co kupujecie? 18.10.23, 12:13 Ale nie piszemy o większości tylko każdy o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: A co kupujecie? 18.10.23, 12:39 A Tobie się zdarzyło jakieś używane ubranie sprzedać z zyskiem? Bo mi nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: A co kupujecie? 19.10.23, 23:16 chococaffe napisała: > Ale nie piszemy o większości tylko każdy o sobie. W dodatku piszemy o "inwestycji" w przyjemność, jak zaproponowała wątkodajka. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: A co kupujecie? 18.10.23, 12:18 Jednak większość ludzi chcąc mieć lepszą jakość kupuje kaszmiry > z sieciówek, a nie torebki Birkiny na aukcjach. > Jednak nadal nie jest to wątek o "mądrych inwestycjach" tylko jakby wprost przeciwnie - o tym, co sobie kupujemy dla przyjemnosci, choć zarobku z tego wcale nie ma, a korzyść jest bardziej duchowa niż materialna... Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: A co kupujecie? 18.10.23, 12:41 No to słowo "inwestycja" nie jest trafione. A duchowe korzyści to dla mnie jednak coś zupełnie innego Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: A co kupujecie? 18.10.23, 14:42 marta.graca napisała: > No to słowo "inwestycja" nie jest trafione. A duchowe korzyści to dla mnie jedn > ak coś zupełnie innego > Przeciez ona napisala w starterze o "inwestycji w przyjemność" i kupowaniu czegoś, co "się nie opłaca". Moim zdaniem jest to na tyle jasne wyrażenie, że nie ma mowy o złym użyciu słowa czy interpretacji jego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: A co kupujecie? 18.10.23, 17:00 Właśnie dla mnie to jest określenie jasne, ale niefortunne. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 14:08 Ciasto z pobliskiej cukierni. Nierozsądne a cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 16:37 Dałam się nabrać na te makaroniki z Lidla, rzekomo pyszne, w rzeczywistości obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 19:38 Nie, nie, one tylko tak dobrze wyglądają a zjadliwe są tylko śmietankowe a i to bez szału. Też się skusiłam . Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: A co kupujecie? 19.10.23, 23:18 Eee nie są najgorsze. Ale mają 2 wersję, tańszą i droższą, może różnie smakują 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: A co kupujecie? 17.10.23, 14:15 Rośliny doniczkowe. I nigdy nie wiem, które zostaną ze mną na 20 lat a które nie przetrwają nawet roku. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: A co kupujecie? 17.10.23, 14:16 Szklane bombki na choinkę. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: A co kupujecie? 17.10.23, 16:02 Ja się cały rok pocieszam bombkami. Dziś odbiorę ostatnią paczkę z paczkomatu i ani jednej więcej w tym roku, no najwyżej, że ... Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 17:50 Skąd kupujesz i pokaz fotę. Ja jako że lubię kicz i kolor to mam plan kupic te pasiaki, ale mam w tel cala galerie, takie złote w listki jeszCze bym może upchnela na choince Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 18:00 O jaa, te pierwsze wyglądają jak bardzo przedwojenne bombki z choinki mojej babci 😱 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 18:42 Właśnie mnie też jakoś nostalicznie wyglądały. Rok temu je wypatrzyłam, ale wyczerpałam budżet na co innego. W tym roku się na nie zasadze Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: A co kupujecie? 17.10.23, 22:14 To z tego roku, reszta w piwnicy. W zeszłym roku miałam fazę na kształtki wcześniej na widoczki- domki sielskie itp. A jeszcze wcześniej na sople. Wieś śpiewa, wieś tańczy, wieś cieszy! Zaraz jeszcze jedno zdjęcie dorzucę, bo się nie zmieściło. Odpowiedz Link Zgłoś
sjanna Re: A co kupujecie? 17.10.23, 22:55 Przecudne te ptaki... chciałabym.... gdzie by tu postawić druga choinkę 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: A co kupujecie? 18.10.23, 12:18 Z twoich to gdybym 1 miala wybrać, to wzięłabym te kolorowe niby piórka, niby gałązki? Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: A co kupujecie? 18.10.23, 13:06 Jakem Grinch, zapragnęłam gorąco bombek z ptakami! Skąd te cuda? Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: A co kupujecie? 18.10.23, 13:30 Te na białym to od pani z facebooka- Julita WT. Te na niebieskim i ciemnoniebieskim to allegro lokalne- szukaj pod "BOMBKI SZKLANE RĘCZNIE MALOWANE 10cm x 4 szt." Jastinaaa89 Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: A co kupujecie? 17.10.23, 22:18 A podobne do Twoich paskowych kupiłam w zeszłym roku- zdjęcie nie moje, tylko sprzedawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: A co kupujecie? 18.10.23, 12:20 Te paskowe jeszcze nie moje, może w tym roku w sklepie ich już nie będzie. Te twoje są online? Daj namiar, są mniejsze, to więcej by mi ich wlazło na choinke 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: A co kupujecie? 18.10.23, 13:31 ELMA - bombki choinkowe (facebook). Ale kupione rok temu. W tym kupiłam te opalowe w kolorowe łezki. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: A co kupujecie? 17.10.23, 18:26 Kupuję u producentów, najczęściej internetowo lub płaczę i płacę w bombkarni.pl Kupuję tzw kształtki.oze to i inwestycja, ale jeśli choinka się przewróci, to ...😈 Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: A co kupujecie? 18.10.23, 14:02 Oj. Piękna. Kształtki też lubię. Bombkarnia czy Limba? Pewnie ta pierwsza. Drogie niesamowicie, ale pięknie dopracowane. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: A co kupujecie? 18.10.23, 14:24 Bombkarnia... dobija mnie ona finansowo😈. Zwłaszcza seria bajkowa. Ale dopracowane są niesamowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: A co kupujecie? 19.10.23, 06:47 Piękna. Jak nie podzielam Waszego bańkowego hobby, to tę kupię, choć może inną z tej Bombkarni, zobaczę. Ta mi pasuje na prezent. Siostra na obczyźnie by miała tak polsko. Super. Dzięki za inspirację prezentowa. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 14:18 Zaczęłam zbierać akwarele z widokami mojego miasta. Nazwisko malarza/malarki nie ma dla mnie znaczenia, więc nie spodziewam się zysków w przyszłości, gdybyśmy ja lub potomstwo wpadli na pomysł sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: A co kupujecie? 17.10.23, 14:34 Perfumy choc teraz przystopowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: A co kupujecie? 17.10.23, 14:35 Takie honest, true "inwestycje" (za duuuzo $$$) to Inuit (i nie tylko) sculptures. Totally niepraktyczne ale gdy wypatrze taka, ktora mi sie podoba, no to robie sobie wielka (!) przyjemnosc - kupuje i mam Patrze, dotykam, ciesza mnie kazdego dnia. I w sumie fact, ze stac mnie na nie rzadko i na nieliczne paradoksalnie powieksza przyjemnosc obcowania z tymi, ktore juz u mnie sa Sa very special. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 23:05 Bi, możesz wrzucić jakieś fotki? Bardzo jestem tych rzeźb ciekawa, już kiedyś o nich pisałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: A co kupujecie? 18.10.23, 13:29 Nie pokaze Ci moich, bo a nuz ktos mnie rozpozna Ale tu link do Gallery, w ktorej pare kupilam: nativeartgallery.ca/ BTW, wspolwlascicielka Gallery jest Pani Polish-Canadian Jest jeszcze pare innych miejsc, ktore odwiedzam i czasem cos kupie. Fancy galleries prowadzone od wielu lat sprzedaja sztuke tworzona przez First Nations za naprawde duuuuuze sumy choc nigdy nie wiadomo ile z tych $$$ trafia do artysty, ja szukam takich posrednkow, ktorzy sa w miare honest, eh ... Marzy mi sie podroz do Cape Dorset ale to jest troche poza zasiegiem zdrowo-rozsadkowych expenses Ja jestem "shy guy" wiec nawet gdy bywam na roznych Indigenous fairs gdzie czasem kupie cos bezposrednio od artysty, nie mam smialosci dopytywac gdzie, kiedy, z kim jeszcze bedzie wystawial/sprzedawal - wybieram, place, dziekuje i ciesze sie nabytkiem w poczuciu, ze "mi sie trafilo" No ale tak to kupuje od local, Ontario artists, np. Todd Longboat; cokolwiek z polnocy to tylko przez galleries. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 16:38 Też kubki, u mnie to już uzależnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: A co kupujecie? 18.10.23, 13:38 Ja się staram zachowywać jakiś zdrowy rozsądek, ale nie odmówię sobie jak trafię na jakiś który mi się spodoba Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: A co kupujecie? 18.10.23, 19:16 Też tłumaczę, że więcej nie mogę, dwie całkiem spore szafki mam zapchane. Odpowiedz Link Zgłoś
szybki-lisek Re: A co kupujecie? 17.10.23, 14:39 Figurk iw kształcie kotów. Mogą być też ładne grafiki. O matko🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: A co kupujecie? 17.10.23, 14:39 Czekoladki, ptasie mleczko, ptysie z bitą śmietaną. Sama radość. Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 14:49 malaperspektywa napisała: > Czekoladki, ptasie mleczko, ptysie z bitą śmietaną. Sama radość. Łee o takich zwykłych zakupach codziennych piszecie. myślałam ze ktoś napisze 10 dkg szynki za 600 zł kg Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: A co kupujecie? 17.10.23, 15:02 Well, czasem sobie zaszaleje i kupie truly expensive single malt Scotch whisky, the more smoky the better Daje duzo radosc noskowi & gardelku Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 17:10 O, kupiłam ostatnio 20 dkg szynki za 586 zł kilogram. Bardzo dobra była. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: A co kupujecie? 17.10.23, 14:47 W tym momencie to wszystko można do tego zaliczyć. Ostatnio: rośliny do ogrodu, żyrandol, rzeźby ogrodowe, ozdoby świąteczne... Zbliżam sie do dnia, kiedy bede musiała przestać i mnie to zastanawia, czasami przeraza. Pocieszające? jest to ze nie sa to torebki, buty, kosmetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: A co kupujecie? 17.10.23, 14:51 Figurki, ostatnio z Cmielowa ale sie ograniczam, bizuteria, ciuchy niestety ale mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: A co kupujecie? 17.10.23, 14:52 Kupiłam dziś doniczki, cebulki i nasionka. Za ponad 3 stówy... Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 14:56 Tkaniny i rzeczy wiązane z szyciem. Kocham kolory, wzory, planowanie, projektowanie i szycie. I późniejsze odpowiadania "sama uszyłam" na pytania w stylu: jaka niesamowita sukienka/bluzka/płaszcz skąd ją Pani ma. A nierozsądne, bo mam ich więcej niż będę w stanie wyszyć do końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: A co kupujecie? 18.10.23, 11:20 Pokażesz? Może masz je równo ułożone i możesz bezboleśnie zrobić jedno zdjęcie? Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: A co kupujecie? 18.10.23, 11:39 A spróbuję, choć to jest prawdziwa sterta wstydu Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: A co kupujecie? 19.10.23, 12:14 Z rozkoszą obejrzę stertę wstydu. Obślinię się nawet przy tym. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: A co kupujecie? 19.10.23, 23:11 Zdjęcie robione na szybko. 1/4 mojego zapasu. Od sasa do lasa. Trochę wiskozy, dresowek i nieco nigeryjskich tkanin. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: A co kupujecie? 20.10.23, 10:25 Robi wrażenie. Masz w czym grzebać. Ja mam maleńką stertunię i idę raczej w kwiaty, dalie i nasturcje na przykład. I szyć umiem tylko trochę. Zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 15:04 Nie, takich rzeczy które spełniałyby wszystkie te kryteria to chyba raczej nie kupuję. Bo czy kupowanie roślin jest nierozsądne i się nie opłaca? Nie powiedziała bym:p Mój mąż przytachuje duże ilości filiżanek do espresso, ale toteż nie jest ani nierozsądne ( bo i czemu, krzywdy nikomu nie robią,majątku na nie nie wyprzedaje) ani niepraktyczne, bo jednak czasem się przydają, choćby do moczenia szczepek zielistki 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 15:10 A, wczoraj kupiłam bardzo drogą -jak na mój gust- kurtkę, ale jest piękna i praktyczna i ma milion kieszeni wszędzie więc sobie ten wydatek racjonalizuję, choć w sumie wcale nie muszę, bo kurtka jest warta tej ceny i mnie na nią stać 🤷 Straszna ze mnie samo-sknera ostatnio wychodzi, sama nie wiem czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 16:50 Czarna parka Wellensteyn, nic, co przyciąga wzrok:p Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: A co kupujecie? 18.10.23, 11:38 Ich kurtki to dobra inwestycja. Będziesz ją miała na lata. Ja swoją zimową już noszę chyba 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: A co kupujecie? 20.10.23, 11:11 Taką mam nadzieję, bo jest idealna, taka o jakej zawsze marzyłam. Ma wszystko czego mi potrzeba 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: A co kupujecie? 20.10.23, 11:50 A w ogóle to mężowi tak się spodobała, że szuka podobnego modelu męskiego :p Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 15:17 Kubki, filiżanki - mam już sporo i większość od czapy, po sztuce lub dwie, tylko 2 serwisy kawowe, więc jest i element nierozsądku . Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 17:38 Nie lubię zastawy od czapy, ja jak kupuję, to od razu co najmniej 7 sztuk i takie żeby pasowały do reszty Właśnie dzisiaj widziałam talerzyki i miseczki które mnie zauroczyły. Duka Okinawa grana. Ech żeby jeszcze mieć na to miejsce... Odpowiedz Link Zgłoś
natalyaxx Re: A co kupujecie? 17.10.23, 15:39 Masę! Markowe torebki z wysokiej półki, plannery z Japonii i do nich naklejki z Kanady bardzo dużo "stationery". No i masę kosmetyków z Sephory i Douglasa, samych szminek mam około 100, ale co ja poradzę na to, że kocham makeup. Odpowiedz Link Zgłoś
millli40 Re: A co kupujecie? 17.10.23, 15:43 Bombki , mam tyle że niedługo będę dwie choinki ubierać, no nie potrafię się opanować i zawsze się znajdzie jakaś jakiej jeszcze nie mam i najgorsze że ten okres w roku już się zaczął. A na drugim miejscu kwiaty doniczkowe, a ta chorobę dziele z dzieckiem więc można sobie wyobrazić jak wygląda nasz dom. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: A co kupujecie? 17.10.23, 15:53 Ja bym mogła ubrać pewnie ze trzy tyle mam ozdób na choinkę. No świr ze mnie jak nic pod tym względem. Przy czym dla mnie ten okres w roku się jeszcze nie zaczął Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: A co kupujecie? 17.10.23, 15:49 Chyba masz problem ze słowem „inwestycja. Nie pierwszy raz na tym forum pojawia się post, z którego wynika, że każde wydanie pieniędzy to inwestycja, skąd taki pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś