08.11.23, 10:53
Wiem, że niektóre z Was korzystały z takiego masażu. Mam dwa pytania. Czy jest on bardzo mocny, na granicy bólu? Czy masażysta, że tak to ujmę "grzebie w buzi"? Podobno to jest element masażu kobido, ale nie ukrywam, że chodzi mi też o relaks, a jakoś nie mogę sobie wyobrazić relaksu, jak ktoś mi palce do gęby wkłada.
Obserwuj wątek
    • taje Re: Kobido 08.11.23, 11:11
      Nie każdy robi masaż transbukalny. Idź do takiego, który nie robi, jeśli nie lubisz.
    • taje Re: Kobido 08.11.23, 11:13
      A czy jest mocny - to zależy od masażysty. Ostatnio byłam u nowego masażysty i po raz pierwszy bolało (zwłaszcza część transbukalna), już do niego nie wrócę.
    • shellyanna Re: Kobido 08.11.23, 11:35
      Nie powinien bolec. Transbukalny czasem tak, jeśli masz mocne spięcia.
      • shellyanna Re: Kobido 08.11.23, 11:36
        Czasem wstępna cześć - uwalnianie głębokich napięć bywa nieprzyjemne, ale nie powinno bolec, bo mocne i głębokie opracowanie spięć to już powinna być sprawa dla osteopaty i mądry masażysta Kobido powinien na to zwrócić uwagę.
    • panirobak82 Re: Kobido 08.11.23, 11:50
      Z racji tego, że dużo podróżuję służbowo i sypiam w hotelach a Kobido uważam za najlepsze odkrycie ostatnich lat to często korzystam ze SPA. Każdy ma swoją technikę (zawsze zaznaczam, że nie chcę jak to nazwałaś grzebania w buzi : ) bo też uważam, że to obleśne) każdy robi z różną siłą. Byłam na takich, które były relaksem i na takich, które były dosłownie torturą i kiedyś na drugi dzień wyszedł mi na twarzy wielki siniak : ( Najlepiej próbować i znaleźć „swojego” masażystę. Ta jtóra zrobiła mi siniaka to była babeczka z sieci bardzo znanych SPA hoteliwych bdb opinie a ja byłam niezadowolona. Trzeba próbować na sobie po prostu
    • andace Re: Kobido 08.11.23, 12:18
      Masaż może być nieprzyjemny jeżeli mięśnie są spięte, np osoby z bruksizmem może boleć masaż przy mięśniach szczęki, ale w trakcie masażu powinno być lepiej, ale nie że boli przez cały masaż.
      Masaż transbukalny nie zawsze wchodzi w zakres Kobido, nie jest tak że masaż będzie gorszej jakości bez grzebania w buzi.

I należy pamiętać żeby sprawdzić czy osoba wykonująca zabieg zna się na masażu, ma pojęcie o anatomii a nie jest tylko po weekendowym kursie u pana Kobido. U niego na stronie teraz już nie ma podanego doświadczenia masażystów, ale jak kiedyś jeszcze to sprawdzałam to jeden z panów jest budowlańcem, jeden masarzem etc i zaczynali karierę od kursów u pana Kobido i teraz tam pracują (mam wrażenie że specjaliści tam są dobierani po wyglądzie a nie po doświadczeniu i umiejętnościach).
      Nie poszłabym do takiej osoby, nie mówiąc już o wykonywaniu przez takiego masażystę masażu transbukalnego (mam takie masaże zlecone przez ortodontę i robi je fizjoterapeuta).
      • taje Re: Kobido 08.11.23, 13:45
        A ja tam chodziłam do p Michała i Sebastiana i było super. Dużo bardziej mi się podobało niż w Lalce czy u mnie na miejscu w Lux mimo, że tu fizjoterapeutka robiła i jeszcze fakturę do zwrotu przez ubezpieczyciela dostałam smile. Teraz niestety trafiłam u Pana Kobido do jeszcze innej osoby i było dla mnie za mocno, bolało.
        • andace Re: Kobido 08.11.23, 14:09
          Byłam tylko u „szefa”, i to zanim zrobił „karierę”, masaż był fajny, obklejenie było beznadziejne bo wręcz utrwalało zmarszczki bo było „standardowe” czyli takie same dla wszystkich a nie zgodne z budowa mojej twarzy i zmarszczkami (ocenili to moi znajomi dyplomowani fizjoterapeuci).

Chodzę do Lalki regularnie (jak jestem w Wawie) ale to nie jest klasyczne Kobido i masaż łącze z zabiegiem IonixLight i u mnie efekty są dość widoczne, jak chodziłam 2 razy w tyg przez 3 miesiące to różnica była bardzo duża, jakbym zrobiła mini lifting. I pani Zofia masuje świetnie.
          • taje Re: Kobido 08.11.23, 14:12
            Byłam raz u niej, ona chyba nie robi transbukalnego masażu, czy może źle pamiętam?

Poniżej dałam zdjęcie, jak mnie ostatnio obkleili. Chyba standardowo. Ale efekt był fajny.
            • andace Re: Kobido 08.11.23, 14:28
              Teraz już robi, robiła dodatkowe kursy żeby się dobrze przygotować do tego. Ale nie każdemu musi pasować, mi dobrze robią jej masaże w połączeniu z cała pielęgnacją do masażu.
              I też byłam u dr Anny 😉
          • thank_you Re: Kobido 08.11.23, 14:27
            Powinnam jakieś prowizje dostawać. tongue_out
            • andace Re: Kobido 08.11.23, 14:30
              Dokładnie 😂 Wizyty w Lalce mnie uszczęśliwiają, chociaż moje konto czasem płacze 🙄😂
              • thank_you Re: Kobido 08.11.23, 14:33
                big_grin Przepraszam. big_grin
            • taje Re: Kobido 08.11.23, 14:34
              Nie da się ukryć, wszystkie Twoje rekomendacje z sektora beauty się u mnie sprawdziły. A najbardziej chyba dr Smorąg. Kobido (Lalka i Pan Kobido) też od Ciebie.
              • andace Re: Kobido 08.11.23, 16:32
                Też byłam pacjentką Dr Smorąg, jeszcze na Saskiej Kępie (tez z polecenia Thank_you), chciałam zapisać się po dłuższej przerwie ponownie ale okazało się że już nie przyjmuje tam gdzie chodziłam, ale znalazłam ją dzięki linkowi który podałaś w innym wątku.
      • jowita771 Re: Kobido 08.11.23, 21:48
        Andace, mogę zapytać, na co Ci zalecił ortodonta te masaże? Pytam, bo też mam pewien problem i właśnie rozważam masaże.
        • andace Re: Kobido 08.11.23, 22:03
          Mam skłonność do zaciskania zębów w nocy i wg tomografii zrobionej przy okazji leczenie ortodontycznego, mam też nie do końca prawidłowo ustawiony kręgosłup szyjny.
          Noszę aparat i ortodonta uważa że odpowiedni masaż transbukalny i masaż przyczepów szczęki i masaż powięzi twarzy i szyi będzie bardzo pomocny przy leczeniu ortodontycznym - jak całość będzie bardziej rozluźniona to leczenie ortodontyczne będzie bardziej skuteczne.
    • barbaram1 Re: Kobido 08.11.23, 12:40
      Przepraszam, że może zmienię trochę temat głównego wątku. Ale, czy któraś z was robiła ten masaż i rzeczywiście są dobre jego efekty? Znikają rzeczywiście zmarszczki i nierówności twarzy? Ile takich masaży trzeba by wziąć, aby te efekty były widoczne?
      • taje Re: Kobido 08.11.23, 13:50
        Ja tam najbardziej widzę efekt, kiedy wciąż jestem obklejona taśmami smile Ostatnio zrobiłam sobie zdjęcie po nocy z (wściekle różowymi) taśmami na twarzy, rozczochrana ale mam moją młodą twarz sprzed 20 lat! Niestety efekt znika po kilku dniach. Może gdyby co tydzień chodzić ale u mnie się nie da bo w Wawie bywam raz na 2 mies, a u mnie na miejscu kobido to takie mizianie po buzi oliwką, nie więcej.
        • taje Re: Kobido 08.11.23, 14:07
          A niech tam, wystawiam się na żer. Tu z taśmami jeszcze w piżamie i z porannym kołtunem. Pewnie niewiele widać przez to, że oczy i nos zamazane ale naprawdę twarz odzyskuje swój młodzieńczy kształt i nawet po zdjęciu taśm jeszcze przez dzień-dwa super wygląda. Gdybym miała jak, to bym chodziła na kobido co tydzień. Uważam, że naprawdę warto.
          • gryzelda71 Re: Kobido 08.11.23, 14:09
            Ladne usta.
          • ayelen40 Re: Kobido 08.11.23, 14:14
            Piękna buzia, też tak chcę!
          • andace Re: Kobido 08.11.23, 14:26
            Bardzo ładne usta i ładna skóra 🤩
          • mikams75 Re: Kobido 08.11.23, 15:32
            z ciekawosci - te tasmy sa wielokrotnego uzytku, czy codziennie nowe? i trzymaja sie jak sie wysmarujesz kremem czy olejkiem?
            • taje Re: Kobido 08.11.23, 15:38
              Taśmy są jednorazowe, zakłada je masażysta, zdejmuje się je do 24 godzin później. Taśmy mają przedłużyć działanie kobido. Niektóre dziewczyny same się w domu obklejają ale ja nie umiem, a po drugie nie wiem, czy to ma sens bez uprzedniego masażu (są różne opinie).
            • beata985 Re: Kobido 08.11.23, 15:57
              Ja taśmy miałam zakładane tylko na czas robienia masażu. Po zakończeniu masażystka je ściągała.
              • taje Re: Kobido 08.11.23, 16:06
                Jak to na czas robienia masażu? Masaż robi się na czystą skórę bez taśm bo jak masować skórę oklejoną taśmami?
                • beata985 Re: Kobido 08.11.23, 17:25
                  Nie mam pojęcia dlaczego tak.
                  Obklejała, masowała, ściągała
                • beata985 Re: Kobido 08.11.23, 17:28
                  O tu nawet jest pokazane, przypuszczam, że to inna odmiana kobido
                  m.youtube.com/watch?v=wCbAbXoe8nE
      • gorzkie.nic Re: Kobido 08.11.23, 14:49
        barbaram1 napisała:

> Przepraszam, że może zmienię trochę temat głównego wątku. Ale, czy któraś z was
        > robiła ten masaż i rzeczywiście są dobre jego efekty? Znikają rzeczywiście zma
        > rszczki i nierówności twarzy? Ile takich masaży trzeba by wziąć, aby te efekty
        > były widoczne?

Nie, efekt jest na chwilę, g... to warte
      • mariamuttola Re: Kobido 08.11.23, 18:18
        Mi chodzi nawet nie tyle o efekt przeciwzmarszczkowy, bo tu nie mam jakichś wielkich złudzeń, co raczej o efekt takiego rozluźnienia mięśni twarzy. Czasem czuję, że twarz jest bardzo napieta, przez co ma taki efekt jakby zaciętości.
        • taje Re: Kobido 08.11.23, 20:04
          Po masażu twarz "układa" się lżej. Mam często napięcie na żuchwie i po kobido jest odczuwalnie lepiej. Zresztą chyba każdy masaż, czy ciała, czy twarzy, rozluźnia mięśnie.
      • panirobak82 Re: Kobido 09.11.23, 04:36
        Dla mnie najlepszy bezinwazyjny zabieg z natychmiastowym rezultatem.
        Wchodzę na masaż ze skórą jak pies pluto a wychodzę 20 lat młodsza. Coś wspaniałego.
    • ekstereso Re: Kobido 08.11.23, 13:48
      Ja byłam u 4 osób dotąd, bo jestem monogamistą raczej, ale mimo że był mocny to nigdy nie bolało i zawsze byłam zadowolona
    • natalyaxx Re: Kobido 08.11.23, 14:25
      Zrezygnowałam po roku chodzenia, nie jest to jakoś bolesne, ale wg mnie szkoda kasy, brak efektów. Tzn efekty są, jak po każdym rozmasowaniu tkanek, ale są one tymczasowe. To samo daje mi masaż urządzeniem NuFace w domu i też efekty nie są permanentne. Zaoszczędzoną na kobido kasę wolę włożyć w mezoterapię igłową.
      • taje Re: Kobido 08.11.23, 16:07
        Mam NuFace ale tu to zupełnie żadnych efektów nie widzę, nawet chwilę po. Przestałam używać bo szkoda mi czasu i paprania się z żelem.
    • czekolladamientowa Re: Kobido 08.11.23, 18:11
      Robiłam masaż w dwóch gabinetach, bez "grzebania w buzi", a teraz masuję się sama, z kanału Pondi na You Tube. Efekt porównywalny, za to portfel się cieszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka