Dodaj do ulubionych

Zęby. Foto.

10.11.23, 15:39
To są moje zęby.
Mam krzywe dolne 1 i 2, w których zbiera się osad. Stomatolog sugeruje aparat na te dolne żeby wyrównać.
Mam ponad 40 lat. Jest sens?
Nalot żółty, jest. Za tydzień wizyta i nie będzie. Nie palę papierosów.

Obserwuj wątek
    • ayelen40 Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 15:45
      Aparat nosi się i na górę, i na dół, żeby pasowały i pracowały razem? Ty masz chyba górę przesunietą w jedną stronę? A tak w ogóle po co przy tak pięknych zębach prostować...
    • qwirkle Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 15:50
      Mam ponad 50 lat i prostuję sobie zęby. Moim zdaniem warto. Rozważ invisalign.
    • majenkirr Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 15:51
      Ja bym nic nie robiła.
      • akseinga1975 Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 16:32
        Ladne zeby, ja tez bym nic nie robila.
    • la_bonne_cusine Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 16:38
      Krępują mnie te dolne jedynki co zresztą widać.
      Tylko skórka może nie być warta wyprawki.
      • ayelen40 Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 16:42
        Ładnie krzywe zęby mają wiele uroku. Masz piękne zęby, możesz być z nich dumna.
    • znowuzapomnehasla92 Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 16:42
      A masz jakieś problemy z zębami? Boli Cię szczęka? Masz bruksizm? Jak nie, to po co chcesz aparat?
      • majenkirr Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 17:02
        Bo dentysta naciàga 😉
    • ivaz Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 17:05
      ja mam prawie 50tkę i do 2 lat jestem zadrutowana, to jedna z lepszych moich decyzji i inwestycji
      • ivaz Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 17:08
        Dodam jeszcze, że gdybym miała takie zęby jak ty, nota bene bardzo ładne, nie decydowałbym się, moje było dużo bardziej krzywe i stłoczone.
    • kurt.wallander Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 17:11
      Na osad nie pomogłaby po prostu szczoteczka elektryczna? Ma mniejszą główkę od tradycyjnej, więc możesz przyłożyć dokładnie do każdego zęba.

I dobra pasta np. czarna (mam swoja ulubioną, ale nie chcę reklamować).

Ale jesli poza skrzywieniem masz zdrowe zęby, brak problemów z paradontozą itp., to czemu nie? Wyjdzie ci tylko na zdrowie (krzywe zęby to nie tylko problemy z doczyszczeniem).
      • la_bonne_cusine Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 17:30
        Koszt nie jest współmierny.
        Zęby czyszcze co pół roku i to jest efekt tuż przed. Po czyszczeniu nie mam osadu, który jednak narasta,a jedynie aparat może spowodować, że nie będzie problemu.

• chersona Re: Zęby. Foto. 11.11.23, 12:40
          kto Ci powiedział, że osad będzie mniejszy? a co z kamieniem nazębnym? bywa że po leczeniu ortodontycznym odsłaniają się szyjki - chodzi o zęby dolne. Tak było w moim przypadku. Nieestetyczne puste trójkąty między zębami, w których bardzo szybko osadza się kamień, którego - ciekawostka - przed leczeniem nie miałam.
          W moim przypadku 3,5 letnie leczenie ortodontyczne to była klasyczna skórka za wyprawkę. Coś zyskałam, ale sporo straciłam.
      • la_bonne_cusine Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 17:31
        Nie używam innej.
    • arthwen Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 17:47
      Tu chyba większym problemem jest przesunięcie górnego łuku w stosunku do dolnego? Chyba, że to zdjęcie tak dziwnie wyszło.

Ale jeśli ci to nie przeszkadza i nie masz większych problemów niż osad, to ja osobiście bym się nie decydowała na aparat.
      Mam od roku, bo mimo braku estetycznego problemu okazało się, że ustawienie zębów mam takie, że zgrzytam nimi i je ścieram, więc niejako zostałam zmuszona i nadal szczerze tego aparatu nienawidzę. I robi mi się słabo ma myśl, że nawet po skończonym leczeniu będą mi montować od tyłu jakieś druty, cholera wie czy nie do końca życia. Nigdy nie zdecydowałabym się na to, jakby nie konieczność.
      Z drugiej strony znam ludzi, którzy apart uważają za jedną z najlepszych decyzji w życiu wink
    • krwawy.lolo Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 18:02
      Co chcesz od tych zębów? Chyba, że masz na myśli tę trzecią szczękę, z drobnymi ząbkami. Tę po prawej. tongue_out
    • runny.babbit Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 18:09
      Masz ładne zęby, a dentystom powoli przestaję ufać - czy istnieją zęby których nie "warto" prostować aparatem? Bo nie wydaje mi się. U każdego coś się znajdzie, i cyk wpadają pieniążki. Czy może to objaw przesytu SM i świata celebrytów, w którym każdy ma identyczne ząbki.
      • ayelen40 Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 18:34
        Mnie dentysta odradził. Zbyt duże ryzyko, że zęby będą "ruchome" po aparacie.
        • kurt.wallander Re: Zęby. Foto. 11.11.23, 00:06
          Mnie też.
          • runny.babbit Re: Zęby. Foto. 11.11.23, 11:15
            Twoja wypowiedź i powyższa ayelen przywraca nadzieję, że może nie jest tak źle. Bo już zaczęłam się obawiać, że to będzie kolejny objaw " zaniedbania"- naturalne nieidealne, choć zdrowe, zęby.
      • aandzia43 Re: Zęby. Foto. 11.11.23, 11:24
        Serio masz do czynienia wyłącznie ze stomatologami wciskającymi każdą możliwą formę leczenia jako niezbędną dla szczęścia pacjenta?
    • moscato Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 18:10
      Nie znam osoby, której ortodonta lub dentysta by powiedział że nie ma potrzeby założyć aparatu.

U mnie w pracy też boom u dziewczyn w okolicy 40-ki. Niektóre faktycznie potrzebują, u innych to sprawa mocno dyskusyjna, także tak jak piszą dziewczyny jeśli nie masz bruksizmu lub innych problemów to kosmetycznie nie ma sensu.
      • moscato Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 18:10
        Dodam jeszcze że.moom zdaniem nieidealne żeby dodają uroku. Oczywiście lekko nieidealne a nie co drugi wystąp.
      • ekstereso Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 19:35
        Mojej średniej córce powiedziano że zęby ma proste i nie ma wskazań, więc się zdarza odmowne potraktowanie przez orto.
      • ivaz Re: Zęby. Foto. 11.11.23, 02:08
        moja córka ma takie zęby, ortodonta powiedział że pokażę zdjęcie jej szczęki swoim studentom, dla przykładu jak powinno wyglądać idealne uzębienie
      • aandzia43 Re: Zęby. Foto. 11.11.23, 11:38
        Jest bardzo dużo ludzi którzy mają nieidealne ustawienie zębów. Potrzeba bezwzględna jest wtedy gdy wadliwy zgryz powoduje lub w najbliższej przyszłości spowoduje problemy inne niż estetyka lub wtedy gdy stłoczenia zębów naprawdę bardzo szpecą. Reszta dla chętnych i ta "potrzeba" robi się umowna. Jak się uprzeć to połowie dorosłych Polaków można coś tam przesunąć, coś podciągnąć, dla zdrowia lub/i dla urody.
        Nie podjęłam się prostowania dolnych siekaczy bo w moim przypadku byłoby to bardzo kompleksowe przedsięwzięcie, zdejmowanie mostu z trzonowców, kombinowanie z implantami, itd. Żyję więc sobie z tymi siekaczami jak u angielskiego aktora, górę estetycznie mam i tak grubo powyżej średniej krajowej - uśmiech ładny i na pewno naturalny wink
        • ayelen40 Re: Zęby. Foto. 11.11.23, 11:50
          To tak jak ja. Góra prawie idealnie równa, na dole fantazyjna krzywizna. Ale co tam.
          • aandzia43 Re: Zęby. Foto. 11.11.23, 12:16
            Nooo, takie siekaczowe szaleństwo tongue_out Gdybym była młoda w czasie gdy ortodoncja w Polsce zaczęła reprezentować poziom z grubsza światowy to bym już dawno miała prosty dół, ale ja byłam już stara i leczenie mało widocznego zakamarka mojego uśmiechu przy pomocy ryzykownych i skomplikowanych zabiegów jawiło mi się jako bezsensowne. Teraz mam 60 lat, uśmiech bardzo ładny, ale ponieważ tkanki miękkie kontra grawitacja i kolagen w odwrocie, kiedy mówię ten krzywy dół jest widoczny bardziej niż 20 lat temu. Więc pewnie prędzej zrobię sobie lifting big_grin
            • ayelen40 Re: Zęby. Foto. 11.11.23, 12:27
              Ja dostałam aparat na noc, dziąsła krwawiły, a jak miałam 11 lat, to autorytety orzekł, że już za późno na prostowanie. Starsza córka miała dokładnie te same krzywizny, ten aparat ceramiczny wyprostował jej wszystko w 4 miesiące, po roku w sumie będzie zdjęty. Cuda po prostu!
    • mysiulek08 Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 18:25
      mam podobnie, wg dentysty z powodu 'ulozenia' dolnych zebow szybciej zbiera sie osad, na aparat nie nalegal, nie naciskal, ja nie mialam i nie mam ochoty 'meczyc' sie z aparatem, tym bardziej, ze mam kilka implantow i dosc slabe zeby po tatusiu, ponoc tez slina ma taki sklad, ze nie radzi sobie do konca z wlasnym 'oczyszczaniem'

uzywam czarnej pilingujacej pasty, sonicznej szczoteczki i irygatora, raz na iles miesecy przy kontroli dentysta robi full czyszczenie i juz
    • 1matka-polka Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 19:17
      Stomatolog w ciąży?
      • la_bonne_cusine Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 20:32
        Daj swoje . Masz odwagę, rzucam rękawicę.

• 1matka-polka Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 20:50
          Przeciez moge wkleic cokolwiek, choćby zęby mojego kota i napisać, ze moje🙄
    • mikams75 Re: Zęby. Foto. 10.11.23, 20:41
      gdyby problemem byl tylko osad to nie, nie zdecydowalabym sie na aparat. Jesli dochodza inne problemy to tak, zawsze warto. Ale aparat ma sens jak jest zalozony na gore i dol.
      Poza tym moze warto zmienic gabinet, bo moze sie okazac, ze slabo poleruja i osad sie szybciej zbiera.
      Plus szczoteczka soniczna jesli jezcze nie masz.
    • zlota-klamka Re: Zęby. Foto. 11.11.23, 02:59
      Od czasu jak mi wyrosły zęby mądrości (ponad 30 lat temu) mam stłoczenie i trochę przekrzywione zęby na dole. W niczym mi to nie przeszkadza ale od jakiś 10 lat zauważam, że dentyści dostali piedrolca nt prostych zębów i wmawiają wszystkim aparat. A ja nie chcę, ostatnio na przeglądzie widziałam wyraźny foch na twarzy młodej siksy, że nawet konsultacji ortodontycznej nie chcę

Na Twoim miejscu nic bym nie robiła, a kasę wydała na coś sensowniejszego.
    • jowita771 Re: Zęby. Foto. 11.11.23, 09:03
      Na sam dół nie ma sensu zakładać, albo oba łuki albo wcale. Masz ubytek z tyłu albo coś nie tak że stawem skroniowo-zuchwowym po jednej stronie?
    • kozica111 Re: Zęby. Foto. 11.11.23, 11:04
      Masz ładne zęby, ja bym nic nie zmieniała.
    • chersona Re: Zęby. Foto. 11.11.23, 12:34
      nic bym nie robiła. spoko zęby.
    • koko8 Re: Zęby. Foto. 11.11.23, 12:37
      Zęby są ładne. Zostaw, jeśli nie ma wskazań medycznych.
      Jesli masz problem z kamieniem, chodź a higienizację częściej, raz na kwartał nawet.
    • enith Re: Zęby. Foto. 11.11.23, 12:41
      U mnie na szybkie zbieranie kamienia nazębnego (lekkie stłoczenie plus nieodpowiednie pH śliny, które ułatwiają cały proces osadzania) pomogły: szczoteczka soniczna, detaliczne nitkowanie oraz czyszczenie zębów co 4, a nie co 6 miesięcy. Jest odsetek pacjentów, którym zabieg usuwania kamienia potrzebny jest 3 razy w roku. I od tego czasu mam spokój. W aparat bym się nie bawiła, jeśli wyłącznie ten kamień jest problemem. Jeśli poza tym nie masz żadnych innych problemów, to nie idź w to.
    • bertie Re: Zęby. Foto. 11.11.23, 14:40
      Jeśli to twój jedyny problem, to ja radzę nie decydować się na leczenie orto. Mam 44 lata i jestem pół roku po leczeniu nakładkami - tylko kilkanaście nakładek, więc nie trwało to długo.

I nigdy więcej... bolało jak diabli po kilka dni przy każdej wymianie nakładki (co 7 albo 14 dni). Do korekty były tylko przednie zęby, a tylne i tak były mega wrażliwe.
      Teraz mam metalowe retainery na stałe, możliwe że do końca życia. Język ciągle lekko podrażniony i nitkowanie zębów z drucikiem to dodatkowy etap. Doczyścić jest trudno. Szczoteczka niszczy się ekspresowo przez kontakt z drucikami, a mam dość wrażliwe dziąsła, więc odczuwam, że włoski szczoteczki nie są już gładkie.
      Do tego dodatkowa szyna retencyjna wyjmowana noc więc kolejny rok spania z plastikiem w buzi - wcześniej nosiłam wiele lat szynę relaksacyjną

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka