Dodaj do ulubionych

Lubicie się uczyć?

15.11.23, 19:40
Jako dorosłe osoby? Czy raczej po zakończeniu wykształcenia nie chce wam się zaglądać do książek? Robicie przykładowo certyfikaty językowe?
Ja widzę naukę jako przywilej. Na zasadzie, stać mnie na prywatne lekcje, podręczniki, cieszę się że mogę dany certyfikat zdawać, ale nie chce mi się uczyć. Szukam natchnienia.
Obserwuj wątek
    • nellamari Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 19:45
      Nie istnieje dla mnie pojęcie zakończenia wykształcenia, wręcz przeciwnie, im dalej w las, tym więcej widzę pustych polan.
    • princesswhitewolf Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 19:49
      A po co.mi certyfikaty.
      • komunia23 Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 19:52
        A nie wiem, to tylko przykład.
        • nellamari Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 20:00
          www.facebook.com/watch/?v=3127043100863787
          • princesswhitewolf Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 20:20
            Bez zwiazku z tym co napisalam. Tam nie ma nic o certyfikatach. Poza TOEFL to na nic mi byly wszelakie certyfikaty

A zawodowo tu gdzie mieszkam maja tyle rodzonych Niemców, Francuzow, Wlochow ze na pewno zadna Polka ktora sie uczyla tych jezykow nie ma szans na pracę gdzie wymagany jest ten jezyk. A tam gdzie nie wymagany to owszem przydal mi sie francuski troche we francuskojezycznej firmie, acz nie ze byl to jakis wymog. Niemiecki nigdy do niczego bo masa Niemcow zna angielski
            • me-lissa Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 22:50
              Myślę że to kwestia ilości języków. Dwa obce to zna moje nieletnie dziecko (jest dwujęzyczna i od trzeciego roku życia uczy się niemieckiego).
              Moja przyjaciółka robi karierę w Brukseli, zna biegle (tak, serio biegle) trzy obce języki. Myślę że miała przewagę nad Niemcem znającym tylko angielski
              • princesswhitewolf Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 23:00
                Ale ja mowie o certyfikatach a nie o jezykach samych w sobie no i nie Brukseli czy ONZ itd miejscach gdzie nieliczni pracuja
              • simply_z Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 23:24
                Pewnie zna francuski
    • ewka.n Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 19:54
      Przywilej, bo prywatne lekcje, podręczniki itp.?!
      No coś ty. Przy takim jak teraz rozpowszechnieniu możliwości nauki zdalnej (na szczęście! wreszcie! dzięki ci pandemio!) i dzięki temu coraz większej ilości materiałów w internecie, co wpływa pozytywnie na cenę, a czasem nawet darmowe kursy na youtubie lepsze niż wiele płatnych!
      • komunia23 Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 20:20
        Też racja. Czyli nie dość, że nie chce mi się uczyć, to jeszcze przepłacam.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 19:59
      Lubię, ale na pewno nie języków.
      Ostatnio z wypiekami na twarzy słuchałam wykladu o utylizacji zużytych baterii samochodowych czy paneli fotowoltaicznych.
      • princesswhitewolf Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 20:41
        Recyklingu na powtorne uzycie czy na utylizacji na pierwiastki takie jak kadm itd ktore sa w batwriach a niekontrolowany rozklad baterii sprawia ze sa toksyczne?
        • dwa_kubki_herbaty Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 20:46
          Recyklingu.
          • princesswhitewolf Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 20:58
            O to jest fajne
    • marta.graca Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 20:24
      Po studiach i aplikacji mam głęboki wstręt do zinstytucjonalizowanej edukacji, ale jestem ciekawa świata, chętnie się dowiaduję nowych rzeczy, dużo czytam, w pracy wciąż zdobywam nowe umiejętności.
    • brenda_bee Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 21:59
      Nienawidzę się uczyć ale bardzo lubię wiedzieć więc dużo czytam, oglądam programy historyczne, przyrodnicze itp.
    • ophelia78 Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 22:15
      Nie.
      Jestem ciekawa świata, lubię iść na wystawę, zwiedzać, oglądać filmy dokumentalne, czytać
      Ale gdyby znow musiała się czegoś formlanie uczyc - np wrócić na studia - chyba bym się zapłakała. Po prostu mi się nie chce. Len jestem tongue_out
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 22:32
      Lubię, ale nie po to, aby robić certyfikaty, bo certyfikaty nie są mi do niczego potrzebne.
    • mikams75 Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 22:41
      Umiarkowanie. Lubie czytac na rozne tematy, poszerzac wiedze na tematy, ktore interesuja mnie prywatnie albo zawodowo, korzystam z apki jezykowej ale nie lubie takiego typowego zakuwania, powtarzania tresci.
    • joana.mz Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 22:54
      Lubię i robię to cały czas, w planach jeszcze więcej
    • niemcyy Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 23:09
      Zależy, czego.
      Języków- lubię.
    • unaluna Re: Lubicie się uczyć? 15.11.23, 23:09
      Uwielbiam, ale muszę mieć urozmaicenie w nauce. Lubię odkrywać i zgłębiać nowe rzeczy, lubię się cały czas rozwijać i uczyć czegoś nowego w każdym wymiarze. Mam taką pracę, że muszę wciąż się uczyć i sprawia mi to ogromną frajdę. Certyfikaty językowe mam, ale cały czas się uczę...bardziej, żeby pewnych rzeczy nie zapomnieć wink Pływać dobrze umiem, ale i tak cały czas oprócz standardowych wizyt na basenie pływam z trenerem. Jest multum rzeczy, którymi chętnie bym się zajęła i nauczyła bądź bardziej zgłębiła tylko czasu mi niestety na to wszystko brakuje...
    • scarlett74 Re: Lubicie się uczyć? 16.11.23, 11:08
      Nie lubię http://emots.yetihehe.com/2/zygi.gif...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka