Dodaj do ulubionych

Jak robicie kotlet de volaille?

19.11.23, 13:33
Ja dziś wymoczyłam fileta w mleku, dodałam soli, pieprzu, zrobiłam masło czosnkowe z pietruszką (w folie i do lodówki). Potem na fileta dałam ser żółty, to masło czosnkowe i zawinęłam, pomogłam sobie wykałaczkami i potem podwójne panierowanie. Mąka, jajko, bułka tarta, jajko, bułka tarta.
Do tego kluski śląskie z sosem grzybowym z prawdziwków suszonych i marchewka z groszkiem.
Wypas bo dziecko ma dziś urodziny 🎂
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Jak robicie kotlet de volaille? 19.11.23, 17:12
      Nigdy nie robiłam, choć od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem.
      • astomi25 Re: Jak robicie kotlet de volaille? 19.11.23, 17:37
        Fileta jak i torta. Zeby bola.
        • slatynka85 Re: Jak robicie kotlet de volaille? 19.11.23, 17:40
          astomi25 napisała:

> Fileta jak i torta. Zeby bola
          Czepiasz się 😁 Poprawiam "wymoczyłam filet." Wg ciebie tak jest poprawnie?
          Kto Ciebie uczył polskiego?
          • mdro Re: Jak robicie kotlet de volaille? 19.11.23, 17:48
            > "wymoczyłam filet." Wg ciebie tak jest poprawnie?

Tak. Powiesz "wymoczyłam schaba" czy "wymoczyłam schab"?
          • mabel_mora Re: Jak robicie kotlet de volaille? 19.11.23, 17:52
            Ciebie kto uczył polskiego
            Kto Cię uczył polskiego

to w kwestii językowej

a w kulinarnej, fajnie, że wam smakowało, dla mnie dewolaj z kluskami to jak rosól z ziemniakami
            • slatynka85 Re: Jak robicie kotlet de volaille? 19.11.23, 17:58
              Ciebie i cie jest wymienne. Chyba nigdy nie pracowałaś jako korektorka książek? 🤔
              • emateczka Re: Jak robicie kotlet de volaille? 19.11.23, 23:11
                No teraz to pojechałaś... Mam nadzieję, że ty akurat nie pracujesz jako korektorka 🙈
              • panna.nasturcja Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 03:03
                Nie, nie jest wymienne.
                Z językiem polskim to Ty nie masz za dużo styczności?
          • bei Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 09:22
            Nieżywotne w bierniku brzmią jak w mianowniku- wg zasad j polskiego.
            • bei Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 09:25
              Czekam na autobus, nie na autobusa, torba na laptop -nie na laptopa.
    • iberka Re: Jak robicie kotlet de volaille? 19.11.23, 17:50
      Chyba za karę tyle gmerania w kuchni....nie robię.
      • bulzemba Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 16:08
        Czytasz mi w myślach
    • mdro Re: Jak robicie kotlet de volaille? 19.11.23, 17:50
      Nie robię takich kotletów (na pewno by mi się rozwaliły, a panierka to już na pewno by odpadła), ale gdybym robiła, to klasyczne, tylko z masłem i pietruszką, bez sera.
      • evro44 Re: Jak robicie kotlet de volaille? 19.11.23, 18:01
        to sztuka zrobić dobrze, żeby masło nie wypłynęło ale kluski z sosem do tego??? Absolutnie nie zgrany duet
        • slatynka85 Re: Jak robicie kotlet de volaille? 19.11.23, 18:10
          Ale smakowało, bo to trzy rzeczy, które uwielbia 😘wszystko grało że sobą, no ale jesteśmy w domu, nie w restauracji 😉
          • kocynder Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 13:46
            Że smakowało - wierzę. smile Ale nie, nie "grało" ze sobą. Kluski z sosem kompletnie nie "grają" z DeVolaiem. smile
            A ad rem: ja wole klasyczne - bez sera. Trochę masła i pietruszka, panierka podwójna. Czasem, jak ma być "extra-deLux" to na pierwszą warstwę panierki zamiast bułki daję zmielone orzechy/migdały, ewentualnie płatki migdałowe. Dają fajny, dodatkowy posmak.
            • memphis90 Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 21:07
              Wolałabym kluski z sosem niż fryty…
    • mikams75 Re: Jak robicie kotlet de volaille? 19.11.23, 18:04
      Nigdy nie robilam i widze, ze nie zrobie, bo nie lubie grubej panierki.
      • panna.nasturcja Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 03:04
        Ale takiej panierki wcale być nie musi, tak samo jak żadnego sera. To inwencja własna autorki wątku.
    • larix_decidua77 Re: Jak robicie kotlet de volaille? 19.11.23, 18:09
      Po co ten ser?
    • emateczka Re: Jak robicie kotlet de volaille? 19.11.23, 23:13
      Nie robię, u nas jakos się nigdy nie jadło, a teraz już w ogóle nie jem mięsa.
      Zafascynowany mnie te wykałaczki. Kiedy sie je wyciąga? Usmażyłas kotlety z wykałaczkami?
    • shellyanna Re: Jak robicie kotlet de volaille? 20.11.23, 06:59
      Ja robię tak, że wychodzą jak z restauracji czy kateringu. Z mięsa mielonego.
      Nauczyła mnie tego niania. Nie dość, ze nie trzeba się bawić w rozbijanie i żmudne zawijanie, masło pozostaje na miejscu, to jeszcze każdy ma idealny kształt.

Mięso mielone z piersi kury doprawiam, nakładam na dłoń odpowiednia porcje, tworze kieszonkę, wsadzam masło i pietruszkę, formuje stozek i obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę w głębokim tłuszczu i mam.
      • auksencja15 Re: Jak robicie kotlet de volaille? 20.11.23, 20:13
        Tez znam tylko taka wersje.
      • emateczka Re: Jak robicie kotlet de volaille? 20.11.23, 22:03
        Stożek? Taki jak arancini?
      • panna.nasturcja Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 03:06
        No ale to nie jest de volaille
        • shellyanna Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 13:36
          Ależ owszem, jest.
          Jak kupujesz de volaille do usmażenia (garmażerka) to dokładnie takie dostajesz.w każdej knajpce, w której de volailla zamawialiśmy (dzieci) takie właśnie są.

Nigdy nie widziałam poza domem (babcia męczyła się długo z zawijaniem filetów jak na zrazy i dziwiła się, ze masło wycieka) innej formy.

Moja babcia zachęcona prostota wykonania z mielonego, próbowała nawet w ten sposób podejść do zrazów. Niestety wołowina ma inna konsystencje po zmieleniu i usmażeniu i tak się nie da. Mięso z filtra kury zmielone, po usmażeniu jest zwarte i zbite i totalnie nie widać, ze było zmielone.

Ze zrazów (które robię częściej i w tradycyjny sposób) nie bardzo ma co wylecieć, bo do środka wkładane są zbite dodatki (cebula, boczek, ogórek i chleb).
          • aadrianka Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 18:58
            Moja mama robi zrazy z siekanego mięsa, nie wiem jak, ale nic jej się nie rozpada.
      • szarmszejk123 Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 09:39
        O, tak mogę spróbować, bo klasyczny, z rozbitego cycka, to koszmar moich szkolnych praktyk😂 potrafiłam go nawet wybuchnąć 🙄
      • kocynder Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 14:06
        Jednak nie. To znaczy owszem, można i tez jest smaczne, ale to NIE JEST DeVolaille. Przyrządzenie go z mielonego - jest zrozumiałe w "żywieniu masowym" bo zrobić dobrze z "normalnego" mięsa - to sztuka. A w masówce nie chodzi o sztukę, a żeby było szybko, nie rozleciało się w "obróbce", dało się zjeść i, właśnie, by było w miarę równo, sztampowo i jednolicie. Oczywiście, zapewne w domu robisz z dobrej jakości składników (w gotowej garmażerce dość wątpliwe), ale nie ma opcji, żeby mięso mielone było identyczne w konsystencji, teksturze, jak płat mięsa niezmielonego. Więc to co w efekcie końcowym "masz" jest smacznym kotletem z dodatkami, ale nie jest DeVolaillem. smile
        • shellyanna Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 14:42
          A ja ci mówię, ze zmielone i uformowane w zwarta całość, bez dodatków (mięso tylko przyprawiam solą i pieprzem) mięso po usmażeniu ma teksture rozbitego fileta.

Nie spotkałam jeszcze w wykwintnej knajpie tego dania. Raczej jest to typowo danie barowe.Do momentu kiedy przekonałam się osobiście również bym nie uwierzyła.

Zreszta wystarczy wpisać hasło w Google i popatrzeć na grafiki. Wszędzie masz dokładnie to danie z mięsa mielonego. Przyjrzyj się dobrze. Jednorodna całość bez śladu zawijania jak w zrazach.
          • szarmszejk123 Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 14:47
            Eno, kurde, przecież nuggetsy są ze zmielonego a udają, że nie 😅
            Więc pewnie z tym dewolajem efekt podobny będzie.
            Mnie to przekonuje, głównie dlatego, że lubię a nie umiem🤣 może ta wersja się uda ;p
            • shellyanna Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 14:48
              No otóż to
          • kocynder Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 15:25
            Wpisz w google nazwę i nie patrz jak na grafikach w garkuchni robią a poczytaj. Umiesz, wiem. smile DeVolaille - to NIE JEST mielony z kurczaka, z masłem i koperkiem. Wszędzie piszą, jak w mordę dał, że sporządzany z roztłuczonej piersi kurczaka. A nie zmielonej. A to, że w szybkich garkuchniach nie umiejąc zrobić zgodnie z przepisem wymyślili szybszą, uproszczoną wersję, nie będącą TYM konkretnie daniem, a nazywają tak samo? Cóż, lokator Belwederu nie zatwierdził wybranych członków trybunału konstytucyjnego, powołał se swoich i twierdzi, że ci "jego" to JEST trybunał konstytucyjny. Analogicznie - mielony z masłem to jest DeVolaille... wink
            Acz, poza nazwą - tak przyrządzony kotlet może być bardzo smaczny (ba, nawet i smaczniejszy, niż niewprawnie przygotowany "prawdziwy" DeVolaille!) i nie ma żadnych powodów, do oceniania jako "gorszy". Tyle, że to nie jest DeVolaille. smile
            • shellyanna Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 16:00
              😀 no o.k.

Ps. Nie koperkiem tylko pietruszka 😀
              • kocynder Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 16:15
                Tradycyjnie powinien być tylko koperek i masło. Żaden ser, żadna pietruszka. smile
                P.S. 1. Ja tam tez wolę z pietruszką. smile
                P.S. 2. Z serem też jest dobry!
                • shellyanna Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 16:44
                  Z serem to Szwajcar jest 🤪
                  • kocynder Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 18:05
                    Jest. Ale też dobry.
          • memphis90 Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 16:54
            >zmielone i uformowane mięso po >usmażeniu ma teksture rozbitego fileta
            Eeee…. Nie, nie ma…
    • laluga Re: Jak robicie kotlet de volaille? 20.11.23, 12:24
      Nie robię. kilka razy próbowałam, a efekt i tam mnie nie zadowalał. Przede wszystkim podczas smażenie wypływał ser. Lubie takie z serem, a nie tylko z masłem. Może jeszcze raz spróbuję zrobić z mielonego mięsa.
    • zerlinda Re: Jak robicie kotlet de volaille? 20.11.23, 20:40
      Nie jadam podwójnych ani pojedynczych panierek.
    • bei Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 09:28
      A Twoja wersja tej potrawy na pewno bardzo smaczna. Robiłam kiedyś, kiedyś, bez sera i w pojedynczej panierce.
    • szaraiwka Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 13:47
      i nie dla nich de volaille, i prayze i szanghaje...

tyle mam do powiedzenia w kwestii tego wspanialego dania wink znaczy nie robie.,..
    • summerland Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 15:28
      Pyszności zrobiłaś 😋
    • memphis90 Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 16:52
      Kupuję w mięsnym już zwinięte i nawet nie panieruję, bo panierka to granulowany cellulit…
    • ritual2019 Re: Jak robicie kotlet de volaille? 21.11.23, 18:53
      Robie tradycyjnie, zadne mieso mielone oczywiscie. W srodku maslo z czosnkiem i pietruszka. Czesciej kupuje, bardzo dobre, a wystarczy wlozyc do piekarnika albo air fryer.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka