Dodaj do ulubionych

Pochwalić się chciałam

21.11.23, 22:29
Moja najstarsza, jakoś krótko po urodzeniu wnuczki pod koniec lutego zeszłego roku postanowiła zacząć regularnie biegać. Najczęściej to były dystanse na 10 km. Jakieś pół roku temu postanowiła zadebiutować w półmaratonie. Ten debiut nastąpił w ostatnią niedzielę. Moja córka przebiegła cały dystans. A pod koniec jeszcze dała czadu i przyspieszyła. W nagrodę dostała zestaw sportowy.
Dzielna i konsekwentna dziewczyna smile
Jestem z niej bardzo dumna smile
Na koniec trochę ją kolano bolało, ale była bardzo szczęśliwa. Chce, żeby jej mąż z nią zaczął biegać, tym bardziej, że to właśnie on był jej mentorem w bieganiu.
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Pochwalić się chciałam 21.11.23, 23:31
      Brawo! Gratulacje!
    • panna.nasturcja Re: Pochwalić się chciałam 22.11.23, 00:26
      Rosa, gratuluję córce, bo to jest wyczyn i ciężka praca.
      Ale odradź jej to. Tego typu bieganie dramatycznie niszczy zdrowie, naprawdę. Szkoda zdrowia na to.
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 22.11.23, 05:55
        Dlaczego?
        Poza tym uważam, że w tej chwili to nie jest najodpowiedniejszy moment na takie odradzanie.
        • panna.nasturcja Re: Pochwalić się chciałam 22.11.23, 06:03
          Poczytaj. Bieganie maratonów jest wybitnie szkodliwe dla zdrowia.
          • leosia-wspaniala Re: Pochwalić się chciałam 22.11.23, 09:28
            Ale ona nie pobiegła maratonu, tylko połówkę. Widać, że nie masz pojęcia, o czym piszesz.

Rosa, gratki dla córki! Biegam od 11 lat, także całe maratony, nie widzę żadnych dramatycznych 😀 konsekwencji, przeciwnie, jestem okazem zdrowia. Trzeba tylko dbać o dietę, wzmocnienie i nie bagatelizować, jak coś boli.
            • panna.nasturcja Re: Pochwalić się chciałam 23.11.23, 04:30
              Bieganie niszczy stawy kolanowe i kręgosłup, nie ma znaczenia czy mówimy o maratonie czy półmaratonie. Regularne bieganie wpływa fatalnie na zdrowie, większość ortopedów, zwłaszcza traumatologów zbija na tym majątek.
              • leosia-wspaniala Re: Pochwalić się chciałam 23.11.23, 08:56
                >nie ma znaczenia czy mówimy o maratonie czy półmaratonie.

big_grin

Dobre.

>większość ortopedów, zwłaszcza traumatologów zbija na tym majątek.

Przez 11 lat byłam u ortopedy 2-3 razy, ale na pewno wiesz lepiej.
          • ayelen40 Re: Pochwalić się chciałam 22.11.23, 10:07
            Moja szefowa biega i jest okazem zdrowia.
      • leosia-wspaniala Re: Pochwalić się chciałam 22.11.23, 09:25
        Półmaraton to nie jest żaden wyczyn, wystarczy regularnie biegac jakieś 40 km tygodniowo. Oczywiście przy małym dziecku to może być bardzo trudne, ale mówię o kwestii czysto fizycznej - u młodych ludzi to nie jest nic wielkiego. Fajnie, że dziewczyna znalazła czas i samozaparcie, życzę powodzenia na dalszych biegowych ścieżkach 🙂
        • kachaa17 Re: Pochwalić się chciałam 23.11.23, 08:42
          A ja uważam, że to jest jednak wyczyn. Ile znasz osób, które biegają w półmaratonach? Ja tylko jedną.
          • leosia-wspaniala Re: Pochwalić się chciałam 23.11.23, 09:08
            Mnóstwo i w większości to nie są wyczynowi biegacze ani wielcy zapaleńcy, tylko tacy, co od czasu do czasu wychodzą sobie pobiegać. Sama mam za sobą kilkanaście połówek, już nawet nie liczę.

Jasne, na kimś, kto nie biega, ten dystans robi wrażenie, ale dla młodego zdrowego organizmu (a córka Rosy to chyba trzydziestki nawet nie ma?), żeby przygotować się do połówki, wystarczy te 3 treningi w tygodniu. Wyczyn to dla mnie ultramaraton Badwater (217 km w Dolinie Śmierci). I nie chcę tu umniejszać córce Rosy, jak już napisałam - gratuluję jej, pierwszy półmaraton to świetne przeżycie.
    • mama-ola Re: Pochwalić się chciałam 22.11.23, 07:29
      Świetnie smile Gratuluję i pozytywnie zazdroszczę.
    • gryzelda71 Re: Pochwalić się chciałam 22.11.23, 11:44
      Coz... Mój syn nie biega. Sprawny, wysportowany, ale nie biega. Biega córka i mąż. I oni w półmaratonie co roku biorą udział. W tym roku pobiegł z nimi syn. Ukończyl i uplasował sie w polowie stawki czasowej.
      Fajnie, że corka znalazła.sobie aktywność która polubiła.
    • mayaalex Re: Pochwalić się chciałam 22.11.23, 13:48
      Super! I fajne jest to, ze znalazla czas i sile po urodzeniu dziecka. Regularne uprawianie sportu to naprawde swietna rzecz
    • headonshouldersbaby Re: Pochwalić się chciałam 22.11.23, 14:27
      jak boli kolano to przerwę trzeba zrobi pare masaży i się rozciągać regularnie teraz i dobra dieta. Bieganie to mordercza kompresja w kręgosłupie i stawach.
    • brenya78 Re: Pochwalić się chciałam 22.11.23, 14:35
      Bieganie maratonów zaraz po urodzeniu dziecka to pomysł conajmniej poroniony.
      Ale chyba w Twojej rodzinie to dziedziczne takie dążenie do rujnowania sobie zdrowia.
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 23.11.23, 05:31
        Ty naprawdę nie umiesz czytać ze zrozumieniem, brenya big_grin big_grin big_grin
    • emateczka Re: Pochwalić się chciałam 22.11.23, 21:26
      Super sprawa!

Może Twoja córka zechce pobiec w maratonie na rzecz zwierząt? Dla bezdomnych psów i kotów? Jeszcze ma pół roku na treningi:
      www.battersea.org.uk/support-us/challenges/2024-tcs-london-marathon🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 23.11.23, 05:33
        Pdsunę jej ten pomysł. Choć w naszych okolicach z tego rodzaju powodów również ludzie biegają.
        • emateczka Re: Pochwalić się chciałam 23.11.23, 16:00
          Domyślam się. Takie inicjatywy pewnie są w wielu miejscach, bo wszędzie są zwierzęta, które potrzebują opieki, ponieważ zostały np porzucone przez właścicieli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka